Revolta pacientului-bujie

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 9 decembrie 2014, 9:09 Actualitate | Esenţial


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Am ajuns la consultația unui chirurg bucureștean celebru. Piciorul meu era doar o bujie, alături de alte cinci. Nici nume n-aveam; plicurile din spitalele de stat trebuie să fie anonime. Când m-a atins îi explica la telefon zugravului ce și cum să văruiască. Între două culori de perete, mi-a strigat: trebuie să ţi-l operezi! Apoi mi-a întors spatele şi a trecut la următoarea bujie.  

În fiecare lună din ultimul an pe site-ul DNA a apărut cel puţin un anunţ despre medici: corupţi mari şi mici, din Deva până la Institutul Fundeni, cu toţii au fost pedepsiţi. În ciuda intensităţii cu care a fost promovată de preşedintele Colegiului Medicilor România, Vasile Astărăstoae, legea care îi făcea scăpaţi pe medicii vinovaţi de luare de mită a fost neutralizată de o hotărâre a Curţii Supreme. Anticorupţia în Sănătate pare că începe să funcţioneze.

Dar anticorupţia nu este un scop în sine, ci doar un instrument prin care se poate construi un sistem medical mai curat.

Necazul e că deși se găsește cine să pedepsească, încă nu există cineva care să construiască. Avem de-a face cu un paradox. E bine că demolăm o casă veche și împuțită, dar dacă nu ridicăm una nouă în loc vom rămâne doar cu un teren viran pe care vor începe să se acumuleze un alt soi de gunoaie.

Mi-e frică de spitalele românești nu doar pentru că sunt murdare și pentru că doare. Ci și pentru că medicul mă tratează ca pe o bujie și mă privește ca pe un plic. Pe lângă competența medicului și eficiența tratamentului, românii numără printre atributele unui spital bun respectul acordat pacientului și demnitatea cu care este tratat*. O bujie nu merită respect. Un plic nu are demnitate. Dar pacientul român asta își dorește.

Românii sunt europenii care au cea mai scăzută încredere în sistemul lor medical
și scandalurile de corupție medicală din ultima perioadă duc această încredere și mai jos. Aceasta nu este doar o statistică, ci o realitate care afectează direct fiecare pacient. Piatra de temelie în medicina din toate timpurile a fost relația de încredere dintre medic și pacientul său.

Doar în prezența acestei încrederi medicul poate afla toate informațiile relevante despre boala pacientului. Încredere fără onestitate nu există. Plicul, acest obiect care întreține funcționalitatea sistemului medical românesc, poate conține multe, dar nu și onestitate.

Cum a apărut plicul pe meleagul nostru? Guvernanții României au fost și continuă să fie duplicitari atunci când întrețin uriașa minciună oficială prin care ne spun că ne asigură tuturor serviciile medicale necesare. Guvernanții României sunt perfizi căci continuă de decenii să aloce Sănătății cel mai mic procent din cel mai mic PIB din Europa.

Medicii trebuie să trăiască decent și au dreptul să o facă. Prinși între minciuna guvernanților și dreptul medicilor, pacienții români au inventat plicul. Dar plicurile au scăpat de sub control și s-au umflat ca un torent până ce au inundat spitalele românești.

În acest torent relația de încredere dintre pacient și medicul său se îneacă. Onestității îi este imposibil să supraviețuiască în spațiul strâmt al unui plic care, deși uneori justificat, rămâne ilegal. Viața e plină de astfel de paradoxuri, de astfel de nuanțe cenușii.
 
Absența încrederii în medic scade aderența pacientului la tratament. De multe ori pacienții acceptă să urmeze cu strictețe un tratament neplăcut doar pentru că au încredere în medicul lor*. De aceea această încredere este atât de importantă. Nu pentru ego-ul medicului, ci pentru viața bolnavului.

În bolile cronice, acolo unde tratamentul este îndelungat și laborios, alianța dintre medic și pacient este cu atât mai importantă. Iar România este țara în care trei sferturi dintre pacienții din spitale suferă de astfel de boli*. Oricâte terapii ar primi, fără încredere ei vor fi doar niște bujii.În România e atât de greu astăzi să găsești un medic în care să ai încredere. Asta și pentru că “scăderea încrederii în sistemul medical poate dăuna încrederii în medici ca indivizi”*. Această alianţă dintre medic şi pacient se construieşte în timp, dar când nu ai o astfel de istorie ce faci?

La ce pediatru îţi duci copilul? La ce cardiolog îţi internezi bunica? Unde îţi operezi piciorul?

Sau mai bine închizi ochii şi sari? Sari în hăul imprevizibil care este astăzi spitalul românesc de stat. Sari în hăul inundat de plicuri, de pile, de asistente hăituite, de medici epuizaţi, sari deşi eşti europeanul cu cea mai mică încredere. Sari pentru că n-ai de ales...

E foarte bine că Înalta Curte nu a permis scoaterea mitei medicale din Codul Penal. Dar nu e îndeajuns. Ce vom face acum, vorba lui Sorin Paveliu, vom băga la puşcărie 10.000 de medici pentru că primesc plicuri? Vom continua minciuna oficială şi vom transforma ipocrizia în cea mai importantă politică de sănătate a României?

Ministrului Sănătăţii i s-a cerut încă din primăvară promovarea unor măsuri care să normalizeze această situaţie. I s-au oferit şi soluţii punctuale. Şi i se cere din nou acelaşi lucru în această iarnă. I se cere curaj.

Dacă nu-l va avea înseamnă că, am mai scris-o, acest ministru al Sănătăţii pune haita intereselor politice deasupra binelui public şi întreţine un sistem cu reguli neclare care-i dezavantajează pe medicii cinstiţi. Dar, mai ales, pe pacienţi.

Căci dacă plicurile rămân şi lipsa încrederii va rămâne. Cum poţi să te vindeci dacă nu ai încredere în vindecătorul tău?


* Datele si citatele din acest articol provin din:
„The performance of public health-care systems in south-east Europe”, 2014, Friedrich-Ebert Stiftung.
„Trust in health care encounters and systems”, 2014, Sociology of Health&Illness.
„Public trust in Physicians”, 2014, New England Journal of Medicine.
Special Eurobarometer 411, 2014.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Pe scurt :) (Miercuri, 10 decembrie 2014, 0:02)
  mihai [anonim]

  1.Increderea mentionata are si un alt rol, poate chiar mai important: mai toate relele si bunele din organismul uman au o mult mai mare legatura cu ceea ce se intampla "de la gat in sus"; pe cai nu destul studiate, creierul influenteaza mai toate celulele din organism "one way or another". De aceea, aceasta incredere poate influenta chiar in plan concret rezultatul tratamentelor, si nu doar "starea noastra de spirit".
  2.Adevarata curatare a unui sistem nu se poate face niciodata cu succes "din afara".. sau DOAR din afara.
  Nici Justitia, de exemplu, nu incepea sa se curete daca nu exista o "masa critica" in interior. Ori, in cazul corpului medical, cu toate ca exista medici "buni de pus la rana", masa critica nu se prea vede cata vreme unul ca Astarastoaie reprezinta "majoritatea".
  3.Salariile medicilor.. sunt o mizerie.. si asta de peste 60 de ani. Pe de alta parte, Romania de azi nu poate plati nici medicii si nici o alta categorie "la fel ca in Vest" pt simplul motiv ca Romania ca si "fabrica de bani" nu e la fel de eficienta ca Germania, pur si simplu (nu intru in detalii caci ar trebui sa o iau de la Miorita). Ar trebui, zic eu, ca ambele "tabere" sa gaseasca o linie de mijloc, rezonabila pt toti.
  4.Clinicile private: deocamdata majoritatea seamana prea bine cu universitatile private (stiu bine ce spun). In plus, desi eu personal chiar n-am vreo problema "financiara" sa apelez la acestea stiu sigur ca cel putin pentru unele afectiuni/boli n-ai ce cauta pe la usile lor caci e mai "sanatos" la Stat; in plus, daca "pariem" pe clinicile private inseamna sa lasam probabil 80% din Romani fara sanse de tratament si, pe mine, nu m-ar lasa sufletul.
  5. cunosc desui medici care au suflet... care trateaza pe oricine fara nici o "legatura" cu vreun plic sau altceva dar care mai si primesc, cand omul vrea el sa dea ceva. Pt aceste cazuri ei si-ar dori sa poata da chitanta si sa plateasca si un impozit. De ce asta nu se poate?!?

33110 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  Prieteni ! (Marţi, 9 decembrie 2014, 9:30)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  Cancerul social este generalizat !
  Eu, personal, NU am solutii !
  • -16 (22 voturi)    
   soluție (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:03)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   Soluția este simplă: te duci la Medlife! Nu degeaba i se face reclamă pe acest site, la Antena 3 și unde mai este nevoie.
   • 0 (8 voturi)    
    dreptate (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:50)

    grongobar [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    ai si tu o data dreptate! solutia e privatizarea sistemului sanitar incepand cu casele de asigurari,variante diferite de asigurare de la cea "obligatorie" de tip "rca" la cele optionale de tip "casco"'in functie de varsta ,stare de sanatate,necesitati.doar cand vom intelege ca NIMIC nu e gratis pe lumea asta ,deci nici sanatatea,doar atunci vor disparea si plicul si umilintele si frustrarile (atat ale pacientilor cat si ale medicilor).in sanatate,ca peste tot de altfel,statul e cel mai prost si mai hot administrator,generator de coruptie.
   • +1 (1 vot)    
    .... daca n-ai observat ... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 7:20)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    ... antepostatorul tau se referea la generalizarea cancerului la intreaga societate , nu numai la lumea medicala .
    • +1 (1 vot)    
     va multumesc pentru precizare (Miercuri, 10 decembrie 2014, 10:46)

     PSD-erbedeul [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

     va multumesc pentru precizare
 • +16 (16 voturi)    
  Ce am putea face?! (Marţi, 9 decembrie 2014, 9:32)

  hot news [utilizator]

  Deisgur ca nu imi place a fiu tratat ca o bujie, chiar daca salariul de la fabrica imi permite sa aduc un plic "consistent" la doctor.
  Dar ce alternative ar fi?
  Daca nu imi place furnizorul de Net sau de telefonie mobila, il schimb, este simplu si usor, si ai posibilitatea de alege.
  Dacanu imi plac defrisarile si betonarile, primarul Negoita imi ofera solutia "nu aveti decat sa va mutati in alt sector"!
  Dar daca as dori sa NU mai fiu tratat ca o bujie, ce pot sa fac? Unde se poate gasi o solutie alternativa, chiar daca este costisitoare?!
  • +4 (10 voturi)    
   privat (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:11)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui hot news

   Privat? :) de ce sa dai spaga cand poti cu aceeiasi bani, sau chiar mai putin, sa te tratezi in privat :) tot acolo ajungi
   • +19 (19 voturi)    
    Nu este asa (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:45)

    _CK_ [utilizator] i-a raspuns lui Andra

    Pentru ca eu platesc lunar o groaza de bani catre sistemul public de sanatate (sunt obligat de statul roman sa platesc).
   • +7 (9 voturi)    
    privatul mai are mult (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:34)

    gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Andra

    Problema la privat e ca doctorii buni nu se inghesuie, se castiga mai mult din atentii la stat iar doctorul si experienta lui sunt cele mai importante in tot procesul medical.
    • +2 (4 voturi)    
     doctori buni? (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:28)

     catelu [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

     Pai decat un doctor bun care e atent la vopseaua zugravului de la telefon mai bine un rezident ager care isi bate capul cu problemele tale.
     • +1 (1 vot)    
      rezidenta (Marţi, 9 decembrie 2014, 23:07)

      gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui catelu

      Un doctor superficial nu este bun indiferent de cata experienta are dar nici un rezident oricat de interesat ar fi sa ajute la lucruri complexe cum ar fi operatile eu nu as risca, mai sunt si doctori buni cu experienta care nu sunt superificiali mai greu de gasit dar sunt.
  • -2 (6 voturi)    
   @ Cristian M (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:24)

   cezar500 [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   Sunt o gramda de clinici particulare
   • +8 (8 voturi)    
    un pic mai detaliat, va rog! (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:48)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui cezar500

    In primul rand, din 1981 de cand sunt in "campul muncii" platesc CAS la Stat, nu la privat.
    Este vorba de un sistem de asigurari sociale, de un serviciu medical ce ar trebui sa fie sustinut de Stat!
    In al doilea rand, da, firma ne-a facut de anul trecut card Businness la multlaudatul Medlife.
    Am fost de cateva ori, cionditiile erau, desigur, clar mai bune ca la policinicile si spitalele "de Stat".
    Insa nu sunt acoperite nici pe departe toate specialitatile, pentru operatiile importante esti trimsi tot la spitalul de stat!
    Unde gasesc doctori cu exoerienta, care sa fie bine platiti? Sigur ca va costa ceba, necazul este ca poti deschide un hotel de lux, pronind de la zero, dar nu poti face un spital bun, privat, tota sa pornind de la zero!
   • +1 (3 voturi)    
    raspuns Cristian M (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:45)

    pacientul englez [anonim] i-a raspuns lui cezar500

    problema e ca la clinicile particulare sunt pra greu de gasit specialisti. ei au aparatura performanta, insa nu si personal de varf - in multe specialitati.

    te duci la privat ca e liniste si frumos, dai peste un tinerel medic specialist care de-abia acum invata meserie. eventual chiar pe tine. ce te faci?
    • 0 (0 voturi)    
     ASTA ZICEAM SI EU! (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:59)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui pacientul englez

     experienta nu se poate castiga decta in timp, prin cazuri dificile, si cu pretul SI a unor rezultate mai putin fericite, sa nu zicem esecuri ...
     Tinerelul amabil si bine motivat de salariul al roivat nu poate face mare lucru! Spun asta din experienta, prin 2008 aveam o iritatie in gat, am fost la PULS, mi-a dat o gramada de medicamente si nu s-a rezolvat nimic. Am fost si la Batistei, la vechea pliclinac cu plata, am asteota o ora sa vina un medic BATRAN, care sus incabinet avea dotare practic zero! Eu sunt inginer, absenta de high-tech m-a deprimat, dar doctorul cu indelungata exoperienta mi-a pus diagnosticul corect, tratamentul nu fost de loc scump, si s-a dovedit EFICACE! Acum nici nu mai exista policlinica de la Batistei ...
  • +1 (1 vot)    
   privatizarea sistemului (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:54)

   Mihaela [anonim] i-a raspuns lui hot news

   Sistemul privat este solutia. Eu platesc cca 200 lei pe luna abonament intr o retea privata si am dreptul la consultatii, analize in mod civilizat si fara spaga.
   Din pacate mi se retine din salariu de 3 ori pe atit pentru sistemul public la care nu am mai apelat de vreo trei ani, bani pe care ii dau de pomana.
   O lege dreapta a sanatatii ar trebui sa mi permita ca macar o parte din contributia mea sa se duca la o retea pe care sa mi o aleg. dar cind s-a vorbit de privatizare in sanatate bravul dr Arafat a sarit ca ars si in virtutea nemultumirii fata de basescu a fost ingropata si legea
 • +23 (23 voturi)    
  relatia doctor -pacient (Marţi, 9 decembrie 2014, 9:42)

  mihailstanciu [anonim]

  Dincolo de plicuri,mismanagement,etc,dl.Mixich atinge poate cea mai importanta problema a sistemului medical romanaesc:relatia doctor pacient.Scena de la inceput unde doctorul vorbeste in acelas timp la telefon si cu pacientul ar fi e neconceput in America,unde am lucrat 25 de ani.La fel dupa cum ar fi de neconceput ca pacientului sa nu i se explice in amanunt ce problema are,care sunt optiunile,riscurile,sa i se ofere o second opinion,etc,etc.90% dintre medicii romani si-ar pierde toti pacientii privati in 3 luni daca s-ar purta cu ei cum se poarta in Romania.Respectul fata de pacient nu are legatura cu alocarea din PIB pentru sanatate sau cu nivelul de salarizare al doctorilor.A re legatura cu etica si cu deontologia medicala,care in alte tari sunt materii de examen.
  • 0 (6 voturi)    
   . (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:03)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui mihailstanciu

   Dar in Elvetia se intampla, i s-a intamplat unei rude care lucreaza acolo, are asigurare. Conversatie privata a medicului in timpul consultatiei. Mie sincer nu mi s-a intamplat in RO, in cel mai rau caz a raspuns si i-a spus, am pacient, te sun cand termin.
   • +1 (5 voturi)    
    mananci des mARO (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:18)

    valen [anonim] i-a raspuns lui tirolez

    numai la tonti ,boi sau ma rog, vaci si ...doctori ,nu li se intampla sa nu fie respectati de aceasta infama tagma .tu din ce categorie esti ?
   • +1 (7 voturi)    
    si in Franta sa vezi ce cataclisme de doctori sunt (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:20)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    ai nostri sunt parfum
    • +9 (13 voturi)    
     noroc cu medicina romaneasca (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:46)

     Kaplan [anonim] i-a raspuns lui bancher

     Da, saracii medici francezi, ca si aia din Anglia, Germania. Cum sa se compare ei cu ai nostri? Ei se lupta cite 10 pe un loc ca sa intre la medicina si fac studii cu mari profesori universitari, pe cand ai nostri, verzi ca bradul: locuri la medicina ca la ASE, cu taxa, fara taxa, cum poate omul, munca multa sa intri la medicina, inveti pe de rost manualul de biologie de clasa a 11-a si pe urma fac studii cu toti plagiatorii si nulitatile, ca Beuran, Oprescu, Astarastoae, ca sa-i amintesc pe cei mai celebri.
     • +1 (3 voturi)    
      sunteti gresit informat (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:22)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Kaplan

      la Medicina se intra foarte greu in momentul de fata. Concurenta la Medicina s-a intors, nu mai este ca prin anii 2000, cand nu se ducea nimeni.
      Medicina este una dintre putinele facultati la care se mai da examen de admitere.
      In rest asa este, la ASE intra cine vrea si cine nu vrea.
      • +3 (5 voturi)    
       cam tras de par rationamentul dv (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:41)

       Catalin [anonim] i-a raspuns lui bancher

       Confundati condidati multi cu candidati buni. Sunt multi pentru ca tinerii sunt atrasi de examenul foarte simplu: un test grila cu intrebari din manualul de biologie. Oricine poate invata un manual pe dinafara si isi poate incerca norocul , mai ales ca acum te poti inscrie la mai multe facultati. Multi vin la plezneala ca nu au nimic de pierdut. Cei buni oricum nu raman in tara sa faca studii, li se ofera burse prin alte tari, deci este o falsa concurenta. Daca s-ar da un examen adevarat ca in occident, cu multe materii si unde nici nu te inscrii daca nu ai reusit bacul cu o nota foarte buna, nu ati vedea nici 2 pe loc. De altfel, daca nivelul ar fi unul bun nu s-ar da locuri cu sutele "cu taxa" si nici nu ar fi primiti fara concurs toti studentii straini care nu au nici cea mai mica sansa sa faca medicina in alta parte.
    • -1 (1 vot)    
     nu zau? (Marţi, 9 decembrie 2014, 19:13)

     Aramis [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     de-aia aduc romani, ca ai lor is prosti?
     • +1 (1 vot)    
      asta ai inteles? (Marţi, 9 decembrie 2014, 19:42)

      Portos [anonim] i-a raspuns lui Aramis

      Asta ai inteles dumneata? aduc romani si alte neamuri ca medici pentru ca la ei nu sunt destui. Au un numar fix de locuri la medicina si au nevoie de medici, asta e tot. Populatia a crescut, pensionarii lor traiesc mai mult, acum multi ani au calculat gresit necesitatile in numar de medici si s-au trezit fara.Au mai marit ei numarul de locuri la medicina cand au vazut ca se-mpute treaba si au parte de toti mioriticii cu studii inalte de medicina, dar pana ajung oamenii lor in paine, se descurca cu ai nostri.
  • +2 (8 voturi)    
   eu am dat si peste medici ca lumea (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:19)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui mihailstanciu

   in spitalele de stat. Este adevarat ca ma duc cu plicul consistent inca de la inceput, imbracat de obicei la costum pt ca merg la consult direct de la birou, vorbesc foarte civilizat cu doctorul, si de cele mai multe ori si el imi raspunde cu aceiasi moneda.
   Daca nu ar fi fost plicul pe care il dau de fiecare data, as fi fost multumit.
   Eu am abonament si la un mare lant de clinici private, si nu pot sa spun ca sunt cu mult mai multumit: m-am dus odata cu o urgenta, si nu au vrut sa ma programeze decat peste 2 saptamani, pe motiv ca atunci au locuri (nu aveau nici in spital, nici in clinica). La stat mi-am rezolvat problema imediat, cu o ,,atentie" de 100 ron.
   Eu unul nu as renunta la sistemul de sanatate de stat, e adevarat ca trebuie sa dai bani in plic, dar iti rezolvi problemele cu ei.
   Marea problema este pt cei care nu au de unde sa dea plicul...
   • +3 (3 voturi)    
    Trebuie analizat (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:29)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Daca beneficiul este real atunci merita sa mergi la doctor , dar daca e vorba sa alergi dupa un placebo sau 3 luni in plus chinuite atunci mai bine mori linistit acasa .
    • +2 (2 voturi)    
     eu ramasesem intepenit de coloana (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:32)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui gamma

     in urma ridicarii unor greutati prea mari pentru mine (asa este cand stai la birou toata ziua, ti se mai duce din forta fizica pe care o aveai acum 10 ani).
     am fost dus intai la reteaua de clinici private la care platesc asigurarile private de sanatate...nici nu s-au uitat la mine, pe motiv ca la reumatologie au locuri abia peste o luna, Mi se pare culmea lipsei de respect, sa nu ajuti un om care mergea ca Cocosatul de la Notre Dame pt ca ramasese intepenit.
     M-a dus un coleg cu masina la medicul de familie, care este de stat, of coruse. Mi-a dat trimitere la un spital de balneofiziologie (tot de stat), am fost a doua zi acolo, si , in urma unei atentii puse in plic, am inceput sa fac recuperarea prin fizioterapie si masaj. Totul a fost legal, decontat prin asigurarile sociale de stat (mai putin ,,atentia" pusa in plic).
     mentionez ca am respectat-o f mult pe d-na doctor, dar si dansa m-a respectat pe mine.
     Asa mi-am rezolvat problemele la un spital de stat. Acum ma simt f bine, si, funny, la o luna dupa incident, m-au sunat cei de la privat sa ma intrebe daca mai vreau programare. Bineinteles ca le-am spus ,,la revedere".
     Mare problema este cu cei care nu au bani sa puna in plic. Asa este....
     • +1 (1 vot)    
      shi...? (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:42)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      GARANTEZI TU ca, daca n-ai fi dat "atentia" te-ar fi tratat mai prost? sau te-ar fi respectat mai putin?
   • -3 (7 voturi)    
    Corect! (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:04)

    Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Daca il tratezi pe medic cu respectul cuvenit, la fel te trateaza si el. Iar plicul e un semn de respect si o compensatie pentru munca lui desconsiderata de guvernanti. Problema e, intr-adevar, pentru cei care nu au ce pune in plic.
    • +3 (3 voturi)    
     pardon? (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:44)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

     deci "respectul" nu e ceva reciproc?
     Adica eu cica il "respect" pe el, ca imi rup de la gura si-i dau banu' - da' el NU trebuie sa ma "respecte" pe mine, daca nu i-am dat "plicul", CU TOATE ca, de fapt, i-am DAT banu', cotizand in fiecare luna la sistenul de sanatate??!!!!

     Mishto!!
     • +1 (1 vot)    
      cotizatie (Miercuri, 10 decembrie 2014, 1:14)

      baba satului [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

      ai cotizat la sistemul de stat dar din nefericire la medicul care te-a ingrijit ajunge un rahat .pentru fiecare medic exista in sistem 2-3 indivizi plimbatori de hartii care au salarii de multe ori mai mari ca ale medicilor.
      da , sunt medic, la stat , nu iau "spaga" imi tratez pacientii cat de bine pot , dar in fiecare zi sunt jignit, imi aud reprosuri si mi se varsa frustrari in cap.
      majoritatea colegilor mei care au plecat din tara nu au plecat de bine ce sau ca erau neaparat mai buni si munceau mai mult .au plecat sa lucreze in medii mai civilizate , cu pacienti care isi ingrijesc sanatatea si urmeaza sfatul medicului. si apropo : medicul de vorbea cu zugravul poate era la a 8 a garda pe luna aia si nu prea ajungea acasa sa supervizeze munca zugravului .ganditi si din punctul asta de vedere
   • +6 (6 voturi)    
    respect? (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:59)

    mihailstanciu [anonim] i-a raspuns lui bancher

    Sper ca nu vrei sa spui ca doctorul te respecta pentruca te duci in costum si cu plicul "consistent".Cauta din nou in dictionar ce inseamna respect.Dincolo de definitia proprizisa,respectul doctorului pentru pacient este 1.sa-i ofere toate datele despre boala pe care o are,indiferent de nivelul de cultura(poti descrie orice boala si lui Einstein si unui analfabet folosind cuvinte apropriate).Explicatiile nu trebuie facute numai la cerere ci in toate cazurile astfel incat toti pacientii sa stie cat mai exact prin ce situatie trec 2.sa-i ofere informatiile pertinente despre riscuri,complicatii(cu procent),durata sederii in spital,tratamente dupa 3.sa-l indemne sa ceara o second opinion 4.sa insiste ca familia sa fie parte a oricarei discutii,afara de situatia in care pacientul cere altceva cu subiect si predicat 5.sa fie oricand la dispozitia pacientului pentru a raspunde la intrebari sau a calma angoase
   • +2 (2 voturi)    
    da, dar... (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:02)

    ernst [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    ...niciodata oamenii multumiti nu au adus progresul.
    nu zic, sistemul asa cum e acum, e perfect pentru o mare parte din cei implicati [si de o parte si de alta] -- si atat de mare si influenta e partea asta, ca de aia nici nu se schimba ceva.
 • +4 (4 voturi)    
  Garantie? (Marţi, 9 decembrie 2014, 9:54)

  krantzro [utilizator]

  Presupunând că ministerul va pune la punct sistemul medical (asta aşa, de dragul argumentaţiei), ce garanţie vom avea că plicurile vor dispărea ca prin minune? Cum vom elimina gestul reflex din ambele părţi ale plicului? Nu cumva ne vom trezi cu o dorinţă de extra atenţie acordată, solicitată de pacient, compensată de disponibilitatea pentru această solicitare din partea medicului? Că e lucru demonstrat: oricât de mult ar avea cineva, dacă tot i se mai dă, de ce să nu ia? Faceţi un experiment: mergeţi la o clinică particulară şi după ce plătiţi consultaţia şi tot ce se mai cere conform listă preţuri, strecuraţi un plic suplimentar doctorului. Credeţi că-l refuză?
 • +9 (9 voturi)    
  .... (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:05)

  tirolez [utilizator]

  Am fost saptamana trecuta cu copilul la ORL la o clinica particulara. Am vazut o pacienta cu un buchet de flori si o punguta. Initial am crezut ca probabil vine de serviciu, le-a luat pentru ziua cuiva. Dar am vazut-o cand a plecat, nu le mai avea. De ce a facut asta?! M-a facut sa-mi pun intrebari daca e OK ca eu n-am dat nimic. Le-am alungat, dar cat am stat pe hol tot reveneau.
  Imi amintesc acum vreo 8 ani, dupa o operatie intr-un spital din Bucuresti, cand am mers la scos fire, operata de vreo saptamana, am stat in picioare cateva ore la usa medicului, eu si alte cateva zeci de persoane, erau doar vreo 10 scaune (aproape distruse, dar as fi stat pe orice). Umilinta, asta e cuvantul.
  • +1 (3 voturi)    
   aici nu mai e vina doctorului (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:23)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   e vina managerului spitalului, si a celui care l-a numit acolo, fara calitati manageriale
   Eu am facut o operatie la ochi, la o clinica privata de varf, si dupa operatie am stat 2 ore pe hol, in curent, unde erau doar 2 scaune.
   cand a iesit al treilea operat au trebuit sa ii aduca un scaun dintr-un salon, pt ca nu avea unde sa se aseze.
   Si mai se facea si curent pe hol, ca ma mir ca mi-a reusit operatia.
   • +2 (2 voturi)    
    si acum mi-am amintit ca am platit (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:34)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    800 euro pt operatie...cam mult 800 euro, fara spitalizare si stat pe hol cu ochiul in pansament
 • 0 (8 voturi)    
  Dl Mixich (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:11)

  miguelito [utilizator]

  scrie in clisee. In ultimii 2 ani am avut nesansa sa trec de citeva ori prin spitale, inclusiv o operatie. Da, au fost si plicuri, nu foarte consistente, dar niciodata n-am fost ö bujie", chiar si inainte de a da plicul. Mai mult, chiar si dupa 1 an (control), am avut surpriza sa constat ca-mi stia numele si de ce fusesem operat. Noua lege prin care medicii devin functionari publici este o prostie, nu face decit sa-i alunge din spitalele publice fie catre tari mai calde fie in sistemul privat care nu este pregatit si pentru interventii mai complicate.
 • +6 (6 voturi)    
  toti inchid ochii (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:11)

  Ypsi [anonim]

  In domeniul medical cea mai corupta zona este cea din Iasi, unde taie si spanzura Vasile Astarastoae. Nu e zi sa nu apara in ziarele locale un articol despre mizeriile care se intampla acolo. Numai ca nu se ia nici o masura.
  Concursuri aranjate in spitale si UMF, comisii de mapraxis care nu gasesc niciodata medicii vinovati, desi vina e evidenta pentru oricine- absenta medicului in timpul garzii, ecografii interpretate aiurea- fatul ba e mort, ba e viu- medicul ba e prezent dar nu l-a vazut nimeni, ba dormea, ba era la o petrecere. . Exista chiar si cabinete particulare ai caror medici isi desfasoara activitatea in spitalele publice in timpul programului: tin pacientii la usa si ii baga in fata fara rusine pe cei care platesc consultatia la cabinetul particular. Toata lumea inchide ochii.

  ziaruldeiasi.ro/stiri/niciun-medic-de-la-elena-doamna-nu-e-vinovat-de-moartea-unui-bebelus--82057.html

  ziaruldeiasi.ro/stiri/un-medic-s-a-privatizat-in-spitalul-a-sfantul-spiridona-100-de-lei-pentru-bunavointa--77215.html

  bzi.ro/tinerii-din-medicina-cer-cu-disperare-ajutorul-dna-golanii-uriase-la-concursul-de-angajare-dintr-un-mare-spital-iesean-471243
 • +6 (8 voturi)    
  Vlade sa cunosti un om iti trebuie o viata !!! (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:14)

  andreesanu [utilizator]

  Cind vrei sa ai incredere intr-un om trebuie mai intii sa-l cunosti ,iar cunoasterea presupune timp.
  Vlade ai auzit de internare de zi ???,ai auzit de asa zisele reforme din sanatate si de introducerea criteriilor de eficienta si productivitate din spitale ???.Stii pentru ce diagnostice se mai poate interna azi intr-un spital un pacient ???,stii ca dupa interventii chirurgicale conform noilor reglementari pacientul trebuie externat si se prezinta apoi in ambulatoriu pentru pansari repetate ?

  Stii citi medici pleaca din Romania datorita saraciei,datorita inexistentei aparaturii medicale,datorita lipsei de medicamente in trusele de urgenta !!!,datorita vinatorii de vrajitoare stirnite de articole gen bujie ???.
  Cind vrei sa stai cu doctorul la taclale cind la usa in policlinica sunt 30-40 de insi care asteapta sa fie consultati sau sa primeasca retete pentru afectiunile cronice ???.Cind vrei sa mai consulte acelas medic
  bolnavii care-i are pe sectie ?cind sa mai faca cosulturile interdisciplinare ?.
  Tu vezi plicuri ,plicuri,tu vorbesti de ceea ce nu cunosti ,tu esti o bujie zurnalistica -dai doar foc si astepti fumul !!!.
  Neglijati cu totii raspunderea , pregatirea ,munca,
  acelor care va pot reda o viata normala ,va pot reda societatii, familiei si-ii socotiti medicii ca pe chelneri sau ca pe mecanicii care va schimba bujiile !!!.
  Inainte de toate si medicii sunt oameni ,au familie sunt tati,mame ,traiesc printre noi si nu in cerururi.
  Dle bujie inainte sa capeti incredere in medicul care te ingrijeste sau pe miinile cui te-ai dat vezi reglementarile facute de pafaristii si negustorii guvernamentali ,vezi ce-a ramas din sistemul de sanatate din Romania,sa vezi cine ti-a umezit bujia .
  • 0 (2 voturi)    
   Unii cu venituri de 10 ori mai mari, fara coruptie (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:52)

   dinica [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Total de acord.
   Domnul Mixich, care cred ca este medic, dar nu e-n stare sau nu vrea sa practice, considera ca este corect ca un angajat la servicii sau un magistrat sa aiba de zece ori mai mult decat un doctor. Da, medicii sunt corupti. La fel ca si ziaristii, care isi amaneteaza impartialitatea de dragul politichiei sau al salariului.
   Ar trebui sa facem toti o greva pentru salarii decente pentru medici. Cred ca un guvern ar putea lua de exemplu de la un magistrat cu venituri(nu salariu) de 20000 de lei pe luna sau pensii de 14000 de lei pe luna vreo 70% sa-i dea la medici. Atunci medicii n-ar mai fi corupti si nici n-ar trebui sa aiba grija zugravirii peretilor.
   • +2 (2 voturi)    
    absolut de acord!! (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:54)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui dinica

    Absolut de acord cu marirea consistenta a salariilor medicilor!! Normal, ar trebui sa fie in jurul a 2000 euro / luna (dar SI raspunderea sa fie pe masura!!). Daca nu-s bani, sa taie pensiile celor care au tras la revolutie, ale tortionarilor comunisti, ale fostilor "activisti" samd.!!

    Absolut de acord si cu legea "antishpaga"!! Cu o nuanta: NU se pot considera "shpaga" un buchet de flori sau o cutie cu bomboane!
  • +1 (1 vot)    
   dl dr Mixich (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:26)

   verdeata [anonim] i-a raspuns lui andreesanu

   din cate stiu; bineinteles ca daca a devenit jurnalist s-a rupt de practica medicala, cum altfel? Da, cred ca lucrurile sunt foarte complicate in acest sistem si ar trebui dublate totdeauna si cu o perspectiva dinspre interiorul "sistemului". Sau, cel mai bine, ar fi de scris o carte a acestui sistem, alba sau neagra sau de ce fel de culoare vreti, o analiza realista completa cu sugestii de indreptare / reforma. Este mult mai complicat de facut decat jurnalistica, ceea ce nu inseamna ca un jurnalist nu ar putea organiza asa ceva.
 • +6 (6 voturi)    
  Dece ? (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:16)

  SRA [utilizator]

  Nu stiu dece nu prezentati modelul , sistemului elvetian, pachetul de baza, asigurarea complementara in comparatie cu ce ofera CNAS ?

  Astfel ROMANII vor aprecia ce vor si daca accepta sistemul feudal romanesc, vasile CEPOI + ARRAFAT & Cie
 • +9 (9 voturi)    
  Chapeau bas! (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:28)

  Algernon [anonim]

  mai ales că articolul este scris de un medic. În tradiția balcanică, întîi te duci cu peșcheșul la sultan și vezi tu mai apoi dacă a fost suficient ca să nu îți taie capul. Condiționarea actului medical de oferirea plicului este lipsă de respect pentru pacient (bujia de care vorbește VM). Dar ceea ce nu înțeleg unii doctori este că mai întîi trebuie să te respecți pe tine însuți, ca apoi să îl repecți pe celălalt. Cu totul altceva este să fii recunoscător medicului, să îi mulțumești cum/dacă poți. Acesta ar putea fi un început.
  • 0 (0 voturi)    
   Sunteti putin pe langa subiect (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:52)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Algernon

   Subiectul, in cazul de fata, nu este conditionarea actului medical.
   Subiectul este, printre altele, ceea ce numiti dvs. "Cu totul altceva este să fii recunoscător medicului, să îi mulțumești cum/dacă poți."
   Si care, mai nou, este mita, caz penal, puscarie etc.
   Iar dl. Mixich, care este un om onest, cred va fi de acord cu mine ca nu poate fi numit medic. Este absolvent de medicina, dar de profesat inteleg ca a profesat putin timp si cu multa vreme in urma. Cred ca a ales bine; decat un shrink in plus, care probabil ar fi ajuns sa profeseze in strainatate - exact din motivele peste care trece cu mare usurinta acum - societatea romaneasca a castigat un jurnalist bun, chiar foarte bun.
   Pe de alta parte, cred si sper ca dl. Mixich este platit mult mai bine decat un medic. Astea fiind printre caracteristicile definitorii pentru medicul roman. Ca sa te poti numi medic, trebuie sa fii extrem de prost platit si sa inghiti insulte de la toata lumea, in special de la pacienti cu ifose si de regula ignoranti.
   • +2 (2 voturi)    
    medic sau negustor? (Marţi, 9 decembrie 2014, 18:32)

    Toby [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Ca sa te poti numi medic trebuie sa te comporti ca un medic, nu ca un negustor. Exista si pacienti prost crescuti, este inevitabil, dar in marea majoritate a cazurilor medicii sunt cei aroganti si cu pretentii.
    • +1 (1 vot)    
     contrazicere (Miercuri, 10 decembrie 2014, 2:54)

     baba satului [anonim] i-a raspuns lui Toby

     eronat.marea majoritate a pacientilor si apartinatorilor sunt agresivi , aroganti si cu pretentii.mai nou pe langa politica si fotbal tot romanul se pricepe la medicina
     • +1 (1 vot)    
      Noup (Miercuri, 10 decembrie 2014, 10:20)

      Algernon [anonim] i-a raspuns lui baba satului

      Comentariile mele au fost ocazionate de articol, nu se refereau strict la cele relatate în articol. Or fi mulți pacienți prost crescuți (dar de la o vîrstă încolo îți mai faci și singur educația, maică, dar să le zicem așa) dar exact despre asta ziceam: respectul impune respect. Unii medici au depus un jurămînt cu care se șterg la ... Așa că ce pretenții au de la prostime?
      Și, stimate domn, recunoașteți că nu sunteți nici prostu' satului și nici baba satului, ci doctoru' satului
      • 0 (0 voturi)    
       Recunosc ca sunt doctoru' satului... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:49)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Algernon

       ...doar daca dvs., recunoasteti ca sunteti soricel.
       Nu; n-am nicio legatura cu celalalt forumist si nici vreuna directa cu profesia de care vorbim (desi am un oarecare regret ca n-am ales-o, la vremea cuvenita).
       Am in schimb o legatura indirecta puternica - atat fiica, cat si ginerele meu sunt medici. Si, ca sa fiu cinic si direct, m-am cam saturat sa-i intretin, fara nicio perspectiva ca vor fi vreodata in stare sa se intretina singuri macar la un nivel decent - pentru ca despre o familie "normala", cu copii, fireste ca nici nu poate fi vorba. Asta in timp ce societatea ii priveste ca pe niste criminali, sau cel mult infractori inca nedovediti, dupa cum arata clar si trei sferturi din comentariile la acest articol.
       Speranta mea e ca, pana la urma, o sa le intre mintile-n cap si vor pleca, vorba cuiva, sa faca prin alte parti joburile pe care nu le vor altii. Preferabil cat mai departe de Romania.
  • 0 (0 voturi)    
   multumiri (Miercuri, 10 decembrie 2014, 2:52)

   baba satului [anonim] i-a raspuns lui Algernon

   daca pacientul e mutumit si iti da plicu te baga la foloase necuvenite!!!super
 • +5 (5 voturi)    
  din experienta proprie (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:42)

  eu [anonim]

  Nu sunt de acord cu mita, am o fobie fata de doctori si spitale (din cauza unor sechele cu care am ramas din copilarie in urma unor interventii chirurgicale), nu imi place ca sunt tratat doar ca un simplu caz in loc sa fiu tratat ca o persoana, nu imi place ca doctorul nu vorberste cu mine pe intelesul meu si nu imi explica toate optiunile pe care le-as putea avea, nu imi place ca oamenii trateaza doctorii ca si cum acestia din urma ar fi niste zei. Dar, dar totusi...am o experienta vasta cu sistemul medical din UK. Prefer sa vin in Romania pentru a ma trata decat sa astept luni de zile o programare la un specialist. De curand am fost in Romania pentru o urgenta medicala si am fost vazut de 3 SPECIALISTI in doar 3 zile. In UK pentru a ma vedea un singur specialist am asteptat 2 saptamani. Degeaba alergam dupa ce au altii in vest...spitale curate, doctori care vorbesc cu tine, etc, daca nu ei nu au specialisti si nu poti ajunge la ei.
  Din punctul meu de vedere sistemul sanitar din Romania, asa cum este el mic si pricajit, este cu mult in fata sistemului sanitar din UK.
  Doctorii romani sunt de nota 10, singura lor problema este atitudinea. Aceasta atitudine se poate schimba dar doar atunci cand si pacientii si-o vor schimba pe a lor.
  Eu cand am o vizita la doctor pun foarte multe intrebari si nu ii permit doctorului sa ma trateze de sus...intr-un final, doctorul, este si el om ca si mine, suntem egali si fiecare are meseria lui. Schimbarea pe care ne-o dorim cu totii incepe atunci cand tu insuti te schimbi, asa cum spun versurile lui MJ "Man in the Mirror" daca vrei o schimbare atunci incepe cu omul din oglinda.
  Haideti sa nu mai asteptam de la altii schimbarea...haideti sa incercam sa ne schimbam fiecare in parte. Doar acuzand si ne luand nicio atitudine, doar plangadu-ne de mila, nu o sa rezolvam nimic.
  Bafta
  • +4 (4 voturi)    
   Penalii nu sunt numai in parlament ci si in medici (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:21)

   Bruno [anonim] i-a raspuns lui eu

   Daa schimbarea cere efort, nimeni nu se va schimba din proprie initiativa. Cu atat mai putin un medic care indiferent cum se comporta cu pacientii, are postul asigurat. Altele sunt punctele care trebuiesc schimbate. Primul, inceperea urmaririi penale a medicilor fara amestecul Consiliului medicilor. trebuie sa fim retarzi rau sa mai acceptam ca un Consiliu al medicilor(cu medici activi care opereaza si consulta si dau diagnostice), sa verifice si sa incrimineze medicii de malpraxis. Nu facem altceva decat sa punem lupul paznic la oi. Consiliul Medicilor cu Astarastoaie al lor sa rezolve problemele interne din medicina, adica litigiile intre medici si intre medici si institutii de resort. Atat! Cazurile de malpraxis sa fie rezolvate de parchet unde sa fie cooptati specialisti recunoscuti(internationali daca este nevoie), pentru a face o analiza a cazului si medicii sa fie trasi la raspundere in functie de urmari. Toti medicii intarzie la serviciu, pleaca cand vor, se mai intorc doar daca trebuie, lasa pacientii sa astepte ore intregi pe sala(refuza sa faca programare ca sa nu fie obligati sa respecte orele de consultatie), nu au un program afisat unde sa stie pacientii in care zile si unde-i gasesc. AIci trebuie lucrat. Cartela de pontaj pt program, cartela pt operatii(operatie de 2 ore o trec ca 3,5 ore), in spitale sa aibe halate de culori diferite pe specialitati(umbla prin spital cu cunostinte pe la alti medici in timp ce pacientii lor sunt lasati de izbeliste), daca lucreaza la stat sa nu ai lucreze la privat. Pt ca pleaca inainte de terminarea programului si vine mai tarziu dar salariul il vot intreg. Aici fac concurenta neloiala celorlalti medici care au avut curajul sa se priivatizeze. Incaseaza si de la casa de sanatate si de la pacienti. S-au dezbracat de caracter si duc medicamentele acasa sau la pacientii personali, lasand spitalele de stat fara medicamente sau necesar de profilaxie. Nu vor sa recunoasca ca asta insemna hotie. Asa ca au devenit penali.
  • +4 (4 voturi)    
   e paradoxal (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:05)

   Grigore [anonim] i-a raspuns lui eu

   E paradoxal ceea ce afirmati, domnule @eu!
   Numai din ce am citit in comentarii, plus ceea ce stiam, si se constata ca scoala romaneasca de medicina este foarte slaba: profesori slabi, necunoscuti la nivel international, plagiatori, cu cate 4-5 posturi, deci timp putin pentru fiecare activitate! Spaga, studenti straini care se inscriu la medicina ca intr-o excusrie dv sustineti ca medicii nostri sunt mai buni ca cei din Anglia? Cum se poate asa ceva? Profesori slabi spre catastrofali, cind nu sunt impostori de-a binelea, care formeaza medici foarte buni? Spitale fara dotari, fara aparatura, studenti care fac practica in conditii mizerabile, cu zecile dupa un profesor si totusi ai nostri sunt mai buni? Medici romani care sunt dati afara din spitale europene si care in Romania sunt specialisti de succes? Studenti straini care nu reusesc admiterea la ei, aici sunt foarte buni? Nu e un paradox ceea ce sustineti, domnule @eu?
   • +1 (1 vot)    
    este un paradox intr-adevar (Marţi, 9 decembrie 2014, 19:58)

    eu [anonim] i-a raspuns lui Grigore

    ai mare dreptate Grigore, dar eu am vorbit din experienta proprie. In Romania am avut de a face numai cu specialisti adevarati, in general doctori cu renume si am fost extrem de multumit de ei. Nu ma apuc sa dau nume, dar cine cauta gaseste.
  • +3 (3 voturi)    
   medicina de piata (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:59)

   cleo [anonim] i-a raspuns lui eu

   Buna observatia si teribil de adevarata. In Grmania se spune ca daca vrei un medic bun sa cauti un roman. Propui schimbarea de atitudine a fiearua, eea ce e correct dar insufficient si nedurabil. A trecut demult vremea cand tratamentul era cu aspirina si cu vorba buna si multa. Medicina e o profesie care presupne investitii prsonale si sacrificii foarte mari, permanent. Nu poate exista un medic bun sau nu poate ramane bun platit fiind cu slariu mediu pe economie de cateva sute de euro pe luna. La medicii in Anglia se intampla invers: au salarii atat de mari incat lucreaza la minim, le este arhisuficint si pentru orice, isi respecta viata privata,weekend-uriele, concediile si toate zilele libere etc,si de aceea te programeaza la sf asteapta. Petru Romania, socetatea trebui a se hotarasaca, vrea medici buni, si atunci trebuie platiti correct, sau medici blazati, stresati, pusi pe fuga sau obigati sa se ajute si injoseasca de plicul pacientului ca sa reziste si, eventual sa se dezvolte profesional. Oricum o dai, e vorba de bani. Nu se mai poate medicina comunista in economie capitalista. Ca orice serviciu, si cel medical, daca nu aduce profit, da faliment si dispare. Medicii sunt obligati sa se descurce prin solutii individuale,una fiind emigrarea in masa, alta fiind plicul.
  • 0 (0 voturi)    
   UK (Marţi, 9 decembrie 2014, 19:23)

   Aramis [utilizator] i-a raspuns lui eu

   nu e deloc un exemplu pozitiv la medicina, dimpotriva si faptul este de notorietate. Vedeti Franta, Belgia, Spania si apoi discutam mai pe larg, cu asigurarea UK ati fi putut sa va tratati intr-una din aceste tari si ieseati mai ieftin decit in Romania si mai bine ingrijit. Multi britanici fac asta
 • +2 (6 voturi)    
  sistem privat (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:43)

  Monica [anonim]

  Eu am renuntat demult...
  De ani buni intreaga familie merge doar la privat. Per total iesim mai ieftin, garantat. Pe langa faptul ca iesim mai ieftin, ramanem si cu demnitatea la noi. Nu zic ca sistemul privat este perfect, insa, e mai bine. De ce e mai bine? Pentru ca, in fapt, sunt aceeasi medici ce evolueaza si in sistemul public, numai ca in sistemul privat sunt mai motivati material.
  In fine, deci, probabil ca sistemul privat complet este solutia, cat sa nu-si mai bage statul coada. Evident, statul se poate ocupa exclusiv de cazurile sociale, cazuri sociale pentru care sunt de acord sa contribui, insa, nu cu procentul din prezent, pe care, fie vorba intre noi, oricum il dau degeaba, dupa cum am spus la inceput.
  • +1 (1 vot)    
   stai putin, (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:38)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Monica

   ca nu inteleg cum ai putut sa renunti la sistemul de stat? Asigurarile de sanatate sunt obligatorii, si inseamna cam 10.5% din venitul brut.
   Nu ai cum sa il eludezi, decat daca esti platiti la negru.
   • 0 (0 voturi)    
    am renuntat doar la servicii (Miercuri, 10 decembrie 2014, 5:50)

    Monica [anonim] i-a raspuns lui bancher

    N-am renuntat la a plati asigurarile sociale, am renuntat la a mai folosi serviciile medicale din sistemul public.

    Ma gandesc ca pierd niste bani lunari si per total suntem mai linistiti.
 • +1 (3 voturi)    
  Revolta pacientului-bujie. (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:46)

  Minodora [anonim]

  Putini sunt medicii cu suflet, cei care te privesc ca pe un om, cei care iti inteleg durerea, cei care nu au uitat ca au depus un juramant. Tot mai putini. Multi sunt cei care sunt atat de plini de importanta lor, cei care sunt preocupati de suma din plic, cei pentru care durerea a devenit o rutina,cei care bajbaie in cautarea unui diagnostic. Atat de multi , incat o sa ajungem sa ne tratam singuri acasa , de pe internet. Am avut atatea experiente frustrante... Cand vezi ce imbulzeala este la Facultatile de medicina, te intrebi cum vor fi dupa niste ani acei tineri. Din prima categorie sau din a doua ?
 • +1 (5 voturi)    
  Ca sa vezi! (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:48)

  mihai [anonim]

  "Lucratorii" din spitalele romanesti sunt orice, numai Doctori nu! Medici, cu atat mai putin! Cand le vad fetele alea superioare, privirea care te scormoneste, superioritatea cu care te trateaza, de parca i-a obligat cineva sa faca studiile necesare prestarii profesiei de ..... mai ca-mi vine sa le trag una peste ochi! Da' cine te-a pus, nene, sa faci Facultatea de Medicina daca esti un cretin? Daca eu lucrez intro institutie de Stat si ma prinde unul ca iau o spaga, de ce sa nu fie la fel si in cazul lor? Daca lucrez la Stat nu am voie sa prestez la privat in acelasi domeniu! Si as putea castiga ceva bani buni in domeniu! De ce trebuie ca ei sa aiba voie sa lucreze si la Stat si la privat in acelasi domeniu si eu, sau altii ca mine, nu? Si mai sunt multe de spus, nu inteleg de ce sunt atatia oameni care le tin partea!
  • +1 (3 voturi)    
   lv (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:34)

   av [anonim] i-a raspuns lui mihai

   exact despre mentalitatea asta vorbea cineva mai devreme.Un om primitiv si incapabil care judeca ce nu intelege,care urla egalitate si de ce dracu doctorii aia nu vor sa munceasca pe gratis .De neinteles de ce nu vor pentru individ .Adevarul e ca aproape orice medic specialist din romania spre deosebire de alti angajati ai sistemului public poate in relativ scurt timp(luni de zile) si fara mare bataie de cap(exista firme specializate)sa paraseasca tara spre o destinatie din europa pe un salariu pornind de la 3500 euro net fara garzi si ca rezident de la 1500 fara garzi.De aia e din nou concurenta la medicina .Pentru ca 90% din cei care sunt acum studenti vor pleca.Din anul 3 deja invata germana.Vezi diferenta mihai?In general oamenii care termina medicina capata mai mult respect in societatea respectiva.In romania mai greu,tu ne consideri cretini si ne-ai lua la bataie.Mihai nu trebuie sa mergi la medic.poti sa mergi la homeopat sau la alte tipuri de specialisti in domeniul medical
   • 0 (2 voturi)    
    mentalitate (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:18)

    Andi [anonim] i-a raspuns lui av

    Este vorba mai degraba despre mentalitatea pe care o afisati dv si marea majoritate a medicilor: o superioritate care nu e bazata pe nimic concret. Sunt mii si mii de locuri la medicina in fiecare an si nu se face o triere serioasa. Profesorii de la medicina sunt printre cei mai slabi si cu cele mai mici performante stiintifice dintre toate domeniile, poate cei din psihologie si stinte sociale sa-i intreaca. Cazurile de plagiat si de coruptie in facultatile de medicina sunt cele mai numeroase. Aranjamentele la examene si pe posturi, fie in spitale fie in facultate sunt cele mai frecvente.
    Atunci, spuneti-ne va rog, de unde vi se trage aceasta superioritate?
    Cum poti avea medici bine pregatiti? Cine ii pregateste cand nivelul profesorilor este atat de slab? De ce se cred absoleventii de medicina cu un cap peste ceilalti? Doar din faptul ca, fiind penurie de medici in alte tari europene, romanii isi gasesc usor de lucru? Da, primesc toate posturile pe care medicii din tarile respective nu le vor. Nu se duc sa concureze pe posturi prestigioase in spitale mari, centre de cercetare sau universitati ci se duc in locuri numite "deserturi medicale" . Vreti un exemplu de specialist care s-a facut de ras intr-un spital din Dublin? da, mare specialist in tara, CV beton, acolo a fost dat afara dupa nici 10 zile de munca, pentru incompetenta.

    www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Sanatate/Medic+pediatru+din+Iasi+anchetat+de+Colegiul+Medicilor+din+Irlan
    • +3 (3 voturi)    
     pareri (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:46)

     av [anonim] i-a raspuns lui Andi

     Deci eu am intrat in primii in 10 la facultate si am luat printre primii examenul de rez.Puteam sa aleg orice.O mare parte din colegii mei nu au dat si eu plecat asa cum ziceti in alte tari.o mare parte in germania,cativa in anglia,cativa in irlanda si cativa in franta.Intr-adevar primii care au plecat erau dintre cei care nu puteau alege specialitati care si le doreau aici;la fel cum printre cei care au emigrat primii din tara la inceputul anilor 90 sunt cei care nu aveau posibilitati aici.Cu timpul ceilalti au inteles ca nici nu mai are rost sa te obosesti sa dai aici,pentru ca oricum e mai bine acolo.Ce ii impiedica pe majoritatea sa plece e frica de nou evident.Dar cum majoritatea au deja o cunostinta undeva care lucreaza se trag unii pe altii.Cazul medicului din iasi nu il comentez ,nu stiu ce e acolo.Dar am avut multi colegi si de alte nationalitati care lucreaza acum ca SHO(echivalent de specialist) in irlanda, chiar in Dublin.De altfel dintr-o serie de 80 de oameni sub 15 am ramas in tara momentan,s-ar putea sa fie mai putini de fapt.Unii legati de contracte(cazul meu) pentru inca o scurta perioada.Ca fapt divers sunt de acord cu aprecierea asupra profesorilor de la medicina si nivelului foarte scazut care era in trecut,observ o schimbare mare unde sunt eu cu generatiile noi.Eu personal am preferat sa studiez din carti si tratate mari nu cursuri.Dar la final se pare ca pana si cei mai slabi dintre noi pe parcusrul facultatii(unde sistemul de gradare nu este tocmai corect)se pot adapta foarte usor la sistemul vestic si profesa cu succes,unii lucrand in clinici universitare mari,cum ar in paris ,koln,berlin,new york,los angeles.Daca va prefaceti ca nu stiti asta e altceva
     • +1 (1 vot)    
      exagerari (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:12)

      GGG [anonim] i-a raspuns lui av

      Echivalarea diplomelor se face din 2007 si numai in Europa. In Statele Unite si Canada nu am auzit de echivalarea diplomelor de medicina, trebuie sa reiei o parte din studii ceea ce nu e la indemana oricui. Ceea ce era cazul si in Europa pana acum 7 ani, de aceea nici nu plecau medicii.
      Cei care au cu adevarat succes in medicina in afara Romaniei sunt extrem de putini,majoritatea au reusit datorita muncii proprii si nu a sistemului, extrem de mediocru si corupt. Si nici nu se compara cu numarul romanilor din alte discipline cu care sunt pline universitatile straine si institutele de cercetare.
     • +2 (2 voturi)    
      schimbare in sens invers (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:24)

      Toma R [anonim] i-a raspuns lui av

      Schimbarea de care vorbiti este in celalalt sens: putinii profesori de medicina buni si cunoscuti au murit sau au iesit la pensie aproape toti: noi am ramas, cu Oprescu, cu Astarastoaie, Beuran si Const. Romanul, prodecanul de la UMf Oardea, cu Azoicai decana de la UMF Iasi , cu "ghiocel" de la Timisoara care avea tariful de 200 de euro, cu Filipoiu prodecan la UMf Bucuresti, cu Buucr alt decan de la UMF Bucuresti si lista poate continua. Asta e nivel inalt la dumneavoastra? In ce alt domeniu ploua cu plagiate si spaga ca in medicina?
     • +3 (3 voturi)    
      din toti prietenii mei medici (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:43)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui av

      pe care ii stiu, unul singur a ramas in tara. A ramas pt ca a zis ca nu are chemare sa plece in strainatate, si prefera sa lucreze pe SMURD. In rest toti au plecat, fara exceptie. Au ramas numerele de telefon goale in agenda...
    • 0 (0 voturi)    
     Interesant... (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:18)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Andi

     Mesajul dvs. pare sa dovedeasca dorinta sau nevoia de a avea medici mai buni la export, nu pentru piata interna.
     Altfel, nu vad logica. Daca, asa slabi cum sunt, isi gasesc locuri de munca in strainatate - poate nu la nivelul sperantelor, dar oricum multumitoare, ca n-am auzit de prea multi sa se intoarca - e de presupus ca, daca ar fi excelent pregatiti, n-ar mai ramane nici urma pe-aici.
     Altfel, chestiunea e simpla, oricat ar fi ea ocolita in zeci si sute de articole, inclusiv ale d-lui Mixich - vrem ingrijire a sanatatii cum vedem in filme, la costuri (aproape) zero. Medicul sa fie excelent profesional, sa fie bun ca painea calda si sa stea de vorba cat vrem noi, sa fie cinstit ca un inger, sa nu greseasca niciodata, altfel puscaria il mananca (noi toti comentatorii, fireste, fiind din acea categorie de profesionisti infailibili, care n-am facut niciodata nicio greseala), sa faca si acte de caritate, ca doar n-o sa platim noi pentru cazurile sociale, si sa fie multumit cu un salariu de 1000 de lei pe luna la inceput. Ajungand eventual la colosala suma de vreo 2500 dupa 30 de ani de munca. Adica nu chiar cat soferul de la firma, sau secretara cu picioare lungi, tzatze mari, si o saptamana de experienta, dar pe-aproape.
     • -1 (1 vot)    
      sanatosi si prosti (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:41)

      donk [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

      peste 90% dintre medicii care pleaca sunt generalisti sau se multumesc cu posturi modeste in locuri cu mari probleme de personal. Intr-un cabinet dintr-un sat la dracu-n praznic, ca pe acolo ajung sau prin cartiere cu probleme, unde te ocupi de o raceala, o batatura si o laringita, eventual dai o trimitere la un specialist si iei tensiunea unor pensionari, nu prea ai cum sa dai chics si nici nu te vede nimeni ca sa te judece. Asa ca merge si asa, slab pregatiti. Sint mai buni decit veterinarul satului, cam asta o logica pe acolo. Pe urma de ce credeti ca medicii trebuie sa aiba salariu mare si profesorii nu? Adica educatia nu e importanta? sau vreti generatii si generatii de oameni sanatosi si prosti?
      • 0 (0 voturi)    
       Vi se intampla des sa vorbiti singur??? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 11:52)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui donk

       Ca, altfel, nu vad unde-am scris eu ca vreau (???) sa fie prost platiti profesorii, sa fie oamenii prosti etc.
       Inventati chestii, mi le atribuiti mie si pe urma "demonstrati" ca n-am dreptate...
     • +1 (1 vot)    
      criza (Marţi, 9 decembrie 2014, 18:24)

      Doru [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Cind e criza de oameni intr-un domeniu te angajeaza fara nici un concurs, fara nici o evaluare, fara nici o recomandare, doar dupa diploma. E o prostie, dar asta e: un sistem neconcurential unde isi gasesc locul si cei mai slabi. Dar nu va dura ca strainii s-au prins care e treaba cu medicina in Romania. Oricum, cifrele sint umflate, se confunda numarul celor care cer certificat de conformitate la minister cu cei care isi gasesc efectiv de lucru in strainatate.
   • +2 (4 voturi)    
    raspuns lv (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:42)

    catalin [anonim] i-a raspuns lui av

    mai lv spagar,

    uite care e treaba
    daca vrei respect NU mai lua spaga!
    cum pot eu sa respect un medic care ia spaga???!!cum???!
    voi duceti si cate 10 mii de euro pe luna din spagi si pretindeti respect???!!!
    • -2 (2 voturi)    
     Nu cred... (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:21)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui catalin

     ...ca preopinentul are nevoie de respectul unui badaran. Cred ca s-ar multumi cu un salariu decent.
     Insa specimenele ca dumneata ii refuzati atat salariul, cat si respectul. Aveti in schimb pretentii cu nemiluita.
     • +1 (1 vot)    
      ??? (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:44)

      donk [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

      De ce badaran? E badaranie sa ceri unui medic sa-si faca datoria? A facut studii gratis atitia ani, nu ca in alte tari unde tinerii fac datorii pe zeci de ani sa faca medicina. E platit, de ce sa nu respecte si el pacientul? Asta care se dadea mare medic pe aici, av sau lv nici nu stie sa scrie corect. Ce respect merita un agramat?
     • +2 (2 voturi)    
      si o pregatire pe masura (Marţi, 9 decembrie 2014, 18:27)

      Doru [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Salariul decent ar trebui sa fie urmarea unei pregatiri pe masura. Daca e doar asa, ca medicii se cred mai altfel decat restul, pardon, dar e badaranie sa ceri mai mult decat meriti. Eu de exemplu cred ca si profesorii merita salarii mult mai mari, pentru ca sistemul educativ este baza unei societati. Fara scoala de calitate oricum nu ai medici de calitate, nu ai nici un profesionist de calitate, doar cateva exceptii, ceea ce se cam vede si multi au remarcat in comentariile lor: scoala de medicina de la noi e foarte slaba.
      • +1 (1 vot)    
       raspuns general (Marţi, 9 decembrie 2014, 21:04)

       av [anonim] i-a raspuns lui Doru

       Medicii au de lucru in vest pentru ca exista cerere mare,aveti perfecta dreptate.Cat de slaba poate sa fie daca zeci de mii isi gasesc de lucru si nu se mai intorc.Dati exemplu un chirurg din iasi care a mers in irlanda.Este plin de medici romani in toate tarile vestice cu nivel de trai mai crescut.Cine sunteti dumneavoastra sa judecati nivelul meu sau al altora.Cum puteti judeca?Dumneata habar nu ai despre ce vorbesti si ai tupeul si nesimtirea sa dai sentinte pentru zeci de mii oameni care de bine de rau tin sistemul asta si mai nou alte sisteme medicale in picioare.Moare un om in spital si urlati ca e vina doctorului inainte sa stiti despre ce este vorba.A murit ca nu a dat plicul,a murit ca nu a vrut doctorul sa ii dea viata(prost doctorul ala oricum dar nici a vrut sa dea viata de la robinet).Credeti ca ne ajustam prestatia dupa cat primim sau vom primi.Crezi ca poti sa faci jumate de interventie sau un sfert(probabil tu crezi asta).Ca si cel care vorbea de streptococus aureus,e stafilococ(cum era cu cratima aia).Auziti de aici un cuvant de acolo altul,imbinati cu ce mai stiti de la biologie liceu si credeti ca stiti ceva.Nu stiti nimic,asta e adevarul.EDaca suntem asa slabi si voi atat de buni,tratati-va singuri.Cand faceti accident descarcerati-va singuri,operati-va singuri fracturile,inimile,ulcerele sau mergeti la homeopati.
       • 0 (0 voturi)    
        si ce, nu e adevarat? (Marţi, 9 decembrie 2014, 21:56)

        Dorin [anonim] i-a raspuns lui av

        Si ce, nu e adevarat ca mor oameni iar altii sunt nenorociti din incompetenta medicilor? Nu ati raspuns la o intrebare esentiala care razbate din foarte multe comentarii: cum pot fi medicii bine formati de niste mediocritati care-si fac veacul in UMF-uri? Plagiatori, nulitati stiintifice, rubedenii de toate culorile, pile si relatii care ajung cadre didactice? Nu este absurd sa pretinzi ca medicii romani sunt buni cand nivelul de pregatire est asa de slab?
       • 0 (0 voturi)    
        la munca, nu la cersit! (Marţi, 9 decembrie 2014, 23:02)

        BBB [anonim] i-a raspuns lui av

        De ce sa ma operez singur? Ce, medicii ajung medici singuri? Nu merg la scoala, nu au ajutor din partea altor oameni, a altor discipline? Io-te domle ce gandire redusa! Si mai cersiti respect! mai scrie domel ceva inteligent, nu prostii de scoala generala.
        La munca tovarasu, nu cu mana intinsa in fata pacientului: da si mie! Nu-ti dau nimic.
        • 0 (0 voturi)    
         reactie (Miercuri, 10 decembrie 2014, 21:33)

         laurentiu vasile [anonim] i-a raspuns lui BBB

         Fiecare actiune e urmata de o reactiune.Fiecare afirmatie e urmata de oo reactiune.imi trag seva din injuraturile voastre
     • 0 (0 voturi)    
      Ce inseamna salariu decent? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 9:36)

      Cristi_B [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Cand eu, inginer la OMV Petrom, care are cel mai mare profit din tara, am un salariu de 3000 lei net, cum poti tu ca si medic sa pretinzi un salariu de 10000 lei lunar?...

      Acesta este nivelul de salarizare din tara, domnule doctor, trebuie sa intelegi asta si sa practici meseria neconditionat de vreo spaga. Daca eu cer OMV-ului sa fiu platit ca si in vest, mi se inchide gura cu nivelul de salarizare din tara, iar daca eu trebuie sa-mi practic meseria pe banii astia si sa nu comentez, tu de ce n-ai face-o?

      Nu va convine salarizarea de aici, va rog sa emigrati cu totii in vest si sa ne lasati dracului in pace si asta este valabil si pt. cei care lucreaza in domeniul meu. Pentru cei care ati ales sa practicati meseria in tara, multumiti-va cu remuneratia pe care o aveti, asa cum fac si alte categorii sociale!
   • +1 (7 voturi)    
    Medicii mai prejos ca samsarii de animale (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:00)

    Bruno [anonim] i-a raspuns lui av

    @lv - esti un mercantil limitat fara gandire obsteasca, deci nu esti adecvat a fi medic. Toti oamenii dorim respect si recunoasterea societatii pt munca depusa. Indiferent care munca. Daca n-ar fi nevoie de serviciul respectiv, n-ar exista. Aparatele si echipamentele de diagnoza, halatele, manusile, sistemele de protectie antibacteriene sau antivirusi din ventilatii si din echipamentele de septizare ale incaperilor, in care voi medicii realizeazati operatiile cu care va mandriti si fara de care aceste operatii nici n-ar fi posibile. Medicamentele si instrumentele invazive sunt facute de chimisti, fizicieni, matematicieni samd. Asadar, domilor medici. Fara ingineri, chimisti, matematicieni, fizicieni, instalatori, constructori, procesatori de alimente bio si de regim, ati fi niste persoane care si-ar asculta pacientii cu urechea si ar da diagnosticele pe baza de miros si cu mult hazard pt ca n-ar mai exista analizele medicale. Ati uitat ca voi sunteti doar varful unei industrii care nu cere spaga ca voi! Care lucreaza sa va puna voua la dispozitie echipamentele si accesoriile necesare, dar fara sa conditioneze actul medical ca voi.? Si noi dorim salarii mari. Fara noi n-ati fi nimic altceva decat felceri sau samani calare pe magari. Asa ca nu mai veniti cu anii de scoala. Un economist fface 4 ani de scoala, 3 ani de masterat si unde se duce trebuie sa faca alti 3 ani(CECCAR), pentru a putea profesa liber. Sunt 10 ani de scoala si pentru a putea sa-si castige painea. Cu ce este un economist mai prejos ca voi medicii? Un arhitect proiectant, face si el 9 - 10 ani de facultate si lucreaza pt proiecte cat nu face. Un proiect se plateste doar daca se realizeaza. Pt a realiza un proiect participi la 10 - 20 de licitatii fara sa ai noroc. Cu ce este un arhitect mai prejos ca voi medicii? Si contabilul si arhitectul raspund cu capul daca se descopera greseli. Si trebuiesc sa invete toata viata. Terminati cu infatuarea. V-ati dezumanizat si ati devenit samsari de oameni.
    • +1 (3 voturi)    
     unde nu e.... (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:46)

     Bibi [anonim] i-a raspuns lui Bruno

     Se pare ca medicii nu au calitatile cognitive necesare pentru a realiza ca fara realizari in alte domenii ei nu ar fi nici macar la nivel de moase comunale.
     • +1 (3 voturi)    
      ll (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:00)

      pt bibi [anonim] i-a raspuns lui Bibi

      Ce sa realizez bibi?Ca fara bisturiu,manusi,catetere,branule,curent electric,podea,tavan,masa,scaun,antibiotice etc nu as putea face nimic.Nu realizez ca nu pot vindeca prin puterea mintii,asta crezi.Sa stii ca unii sustin ca vindeca prin puterea mintii si fiind atat de putini care fac asta castiga chiar mult
      Nu inteleg ce aveti impotriva noastra?De ce ne atacati,de ce vreti sa ne umiliti,de ce a-ti vrea sa fim platiti prost,de ce nu ne acordati respectul cuvenit ?Ne expunem la o gramada de riscuri(HIV.HVC.HVB si multe alte boli infectioase ,radiatii ionizante),pacienti in stare de ebrietate,pacienti schizofrenici si toate astea pentru voi etc cand am putea sa lucram pa salarii de minim 10 ori mai mari si riscuri mult mai putine altundeva.Noi dam o partea din viata noastra pentru voi,la propriu in unele cazuri.Si dupa toate astea ce primim in retur.Fata in fata nu o sa iti zica niciodata pacientul lucrurile care le vad aici.Aici in schimb vad ca te-ar pocni,ne-ar aresta,ne-ar nenoroci in principiu.Cat de prost trebuie sa fiu sa salvez viata cuiva care dupa aceea m-ar nenoroci si cu toate astea o facem zilnic.Tu ce parere ai?Da sunt o gramada care au conditionat actul medical.Dar sunt si mai multi care nu au facut asta.
      • +1 (3 voturi)    
       ati nu a-ti (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:18)

       Vladeanu [anonim] i-a raspuns lui pt bibi

       Se scrie corect "ati" vrea nu " a-ti" vrea. Nu intelegeti un lucru: voi nu va faceti decat datoria. Nimic mai mult. Nu faceti o favoare pacientilor ca va ocupati de ei ci doar datoria. Ca si soferul de autobuz care trebuie sa fie atent sa nu provoace un acident, ca si educatoarea care ii supravegheaza pe cei mici sa nu-si dea in cap, desi se mai intampla, ca oricine si-a ales o meserie si e platit pentru ea. Nu sunt profesori, nu mai ajungi sa intri la medicina, nu sunt ingineri nu e nici aparatura, nu sunt cercetatori in chimie, biologie nu sunt nici medicamente. Nu v-ar "pocni" nimeni daca ati sta in locul vostru si nu v-ati mai da aerele astea de superioritate. Nu vedeti ? Nici nu stiti sa ve exprimati corect!
       • 0 (0 voturi)    
        Nimic nu e ca umorul involuntar (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:27)

        Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Vladeanu

        Noroc ca stiti dvs. sa ve exprimati corect...
        • 0 (0 voturi)    
         voluntar (Marţi, 9 decembrie 2014, 19:16)

         RTY [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

         In schimb prostia dvs este sigur voluntara. Si strambele pe care le bagati,l a fel.
       • +1 (1 vot)    
        rusine celui cu minusul! (Marţi, 9 decembrie 2014, 18:00)

        donk [anonim] i-a raspuns lui Vladeanu

        Poftim, agramatii se sustin!
        Nici nu stiti sa scrieti corect o fraza si va dati mari pe aici! Rusine celui care a dat minusul. Vom ramane o tara de mediocritati si de neciopliti pentru ca, in loc sa ne acceptam greselile si sa le corectam, facem pe desteptii si tinem coada sus.
        • 0 (0 voturi)    
         zbor (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:19)

         aurel vlaicu [anonim] i-a raspuns lui donk

         MI se par fascinanti oamenii care urmaresc liniuta.Ca si cum aia pune diagnosticul suprem despre o persoana.Ce poate realiza sau nu,daca nu e linuta e clar.
         • 0 (0 voturi)    
          nivel intelectual (Marţi, 9 decembrie 2014, 23:04)

          BBB [anonim] i-a raspuns lui aurel vlaicu

          Nu, dar arata nivelul intelectual si cel educational al unei persoane. Stiu ca dvs, Vanghelie, Eba si alti parveniti nu sunteti de acord, dar e adevarat.
    • +1 (1 vot)    
     rs (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:00)

     lv [anonim] i-a raspuns lui Bruno

     Un mercantil limitat,ce apreciere interesanta.stai linistit bruno.nu o sa mai fiu aici mult timp.eu spun lucrurilor pe nume.Cand am fos copil am fost operat de multe ori si o data nu am fost operat din motive clasice.Eu personal am constiinta curata ,nu am conditionat niciodata pe nimeni si am facut ce am considerat ca e mai bine pentru pacient.Dar cum timpul trece incepi sa vezi ca trebuie sa iti faci si un viitor nu numai sa salvezi oameni pe venituri de nimic si atunci ai de ales.venituri de zeci de mii de euro ajung cativa.majoritatea nu. de ce naiba crezi ca pleaca.Eu nu am spus ca restul meseriilor nu au dreptul la mai mult,departe de mine gandul asta.Dar diferenta bruno dintre noi si aici ma refer la meserii in general este ca noi avem oferte pe salariile pe care le dorim mai usor.
     • +2 (2 voturi)    
      la ALTCEVA se referea (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:24)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui lv

      Se referea la faptul ca toti aceia de care pomeneste mai sus NU iau shpaga pentru a-si face meseria!!
     • +3 (3 voturi)    
      Medicina este o meserie, nu un drept la bunastare! (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:36)

      Bruno [anonim] i-a raspuns lui lv

      Tu spui ca n-ai conditionat actul medical. Ce sa zic, toti sustin asta. Si cei din puscarie spun c-au fost condamnati nevinovati. Dar eu vad un lucru pe care nu-l puteti explica. Toti medicii din spitale au masini scumpe care nu se justifica din salariile voastre iar toate spitalele, fara deosebire sunt la pamant. Vad ca-mi dai dreptate cand spun ca breasla voastra este orientata pe profit. eu consider ca este foarte normal. Toti vor sa castige. asa ca si voi, insa nu pozati in victime. Nu mai incercati sa legiferati spaga pt a nu va mai pierde demnitatea. Nu mai cereti spaga. Si nu uitati niciodata, noi cei multi, v-am platit din taxele noastre facultatea. N-ati facut facultatea pe banii vostri la privat. Asa ca fara noi, iesea medic numai cine-si permitea din punct de vedere material. Iar aceia-si pot deschide cabinete private. Nu trebuie sa mai conditioneze actul medical de spaga. Va riscati viata din cauza TBC, HIV samd? Dar cine este responsabil cu igiena in spitale? Pacientii cumva, sau voi medicii? Sa va amintesc de sutele de mii de copii cu HIV din anii 80? Pe care i-au infestat medicii? Sau sa va amintesc de TBC-ul anilor 70 pe care i-au infestat stomatologii? Folosind si unii si ceilalti aceleasi seringi la mai multi pacienti? Sau acuma, sa va amintesc de streptococus aureus cu care ies nou nascutii din spitale pt ca dati din acelasi biberon copiilor ..!? Cine-i de vina? Pacientii sau voi ca nu respectati nici cele mai rudimentare forme de igiena? Aveti mari carente insa nu va uitati la voi. Aroganta se vede de la distanta. Iar noi pacientii vedem si judecam. Nu ne subestimati inteligenta doar pt ca n-am facut aceasi facultate. Am facut altele. Dar daca vedem ca tara-i secata, nu o distrugem si mai mult cerand imposibilul pt ca noi vezi doamne suntem medici(adica voi)..!? Ne dezgustati cu aceste apucaturi. V-ati ales o meserie. Faceti-o. Nu sunteti platiti corespunzator, faceti-va sindicat si militati pt merire de salariu. Fara scuza ca ... sunteti medici!
      • 0 (0 voturi)    
       Colegiul medicilor si medicii (Marţi, 9 decembrie 2014, 19:32)

       Kor [anonim] i-a raspuns lui Bruno

       Exista Colegiul medicilor. Stiti pe cine au ales presedinte? Pe Vasile Astarastoae! Cel care milita pentru legalizarea spagii, cel care da numai verdicte favorabile medicilor in probleme de malpraxis, cel care si-a angajat fiica, prietenii si propria persoana intr-un proiect european platit cu mii de euro de luna, cel care are 6 functii si castiga alte mii de euro pe luna, cel care a fost reales rector de catre colegi- medici si ei- pe cand era in plin proces cu DNA-ul, cel care e numit rectorul maculatura.
       Cu asta se ocupa medicii. Nu protesteaza, le place situatia, le place reprezentantul. In schimb vor salarii mari si respect!
    • -1 (3 voturi)    
     ofera (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:13)

     lv [anonim] i-a raspuns lui Bruno

     bruno dupa tine care ar fi solutia pentru sistemul asta?Un masacru de cadre medicale ar fi bun?
     Apreciez materialele cu care lucrez in functie de calitatea lor evident.Comparatia e absolut stupida.Nu inteleg ce treaba are un economist sau arhitect cu manusile chirurgicale.Cei care realizeaza materiale sanitare sunt platiti si in industria de medicamente sunt sume enorme si nu inteleg rostul comparatiilor decat scopul de a ne denigra.Specificul meseriei noastre este sa avem viata omului in maini ,de multe ori la propriu si de multe ori luarea unor decizii dramatice cu consecinte pe plan psihologic si asupra noastra(de aia ti se pare poate dezumanizam).Nu stiu cati pot sa faca asta ,aparent mai putini decat poti sa fie economisti,juristi etc.
     • +3 (3 voturi)    
      dramatica decizie (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:46)

      Gheo [anonim] i-a raspuns lui lv

      O Persoana inteligenat ar trebui sa-si raspunda singura la aceasta intrebare, asa cum ar intelege si rolul comparatiei cu alte domenii sia lti specialisti. Daca nu intelegeti atunci inseamna ca aveti probleme in a gandi coerent si asteptati raspunsuri de la altii. Pentru un medic e foaret grav: lipsa de imaginatie, gandire redusa, in schimb ifose cu tona. Presupun ca decizile dramatice pe care sunteti obligati sa le luati in fiecare zi constau in intrebarea dificila: sa-i cer un plic sau un porc de Craciun? sau ca tipa aia de la UMF Iasi: o tava si un ceainic de argint! Dramatic, intr-adevar!
      • 0 (0 voturi)    
       continuare (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:22)

       aurel vasile [anonim] i-a raspuns lui Gheo

       O persoana inteligenta ar intelege comparatia cu facultatea de mine :)) spiru haret si dimitrie cantemir.De asemeni cum o persoana cu imaginatie ar intelege si partea cu mutumitul pentru tavan si podea.Dar evident dumneavoastra nu sunteti o persoana inteligenta.
      • 0 (0 voturi)    
       ss (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:32)

       av [anonim] i-a raspuns lui Gheo

       ai scris inteligenat deci clar deci se descalifica restul afirmatiilor.Sau e valabil doar la cratima
       • 0 (0 voturi)    
        parveniti (Marţi, 9 decembrie 2014, 23:08)

        BBB [anonim] i-a raspuns lui av

        Omul a scris repede si ultimele doua litere au fost inversate, ceea ce se intampla curent cand viteza de scris e mare. Nu are nici o legatura cu "a-ti sau ati", care reprezinta o greseala gramaticala specifica parvenitilor. Daca nu ma credeti intrebati-l pe Vanghelie. Eventual pe Eba.
     • +1 (1 vot)    
      Medicina este o meserie, nu un drept la bunastare2 (Marţi, 9 decembrie 2014, 21:06)

      Bruno [anonim] i-a raspuns lui lv

      @Iv - am sa completez la ce ti-a spus si Gheo mai jos - dupa mine este foarte simplu ce trebuie sa faceti voi medicii. Vreti sa ramaneti bugetari, traiti cu salariul de la stat si nu va mai plangeti. Doriti bunastare? Iesiti in sectorul privat si angajati-va la un spital privat care functioneaza. Doriti lux? Privatizati-va voi. Vindeti-va casele si construiti o clinica pentru ramuri deficitare in medicina. Aplicati la fonduri nerambursabile si cumparati-va echipamente pt propriul laborator de analize. Angajati-va medici competenti, de preferinta cu experienta in diaspora(unde se munceste cu adevarat si unde un medic este la dispozitia bolnavului de la anamneza la injectiile de rigoare, unde doar asistentele sefe au voie sa faca injectii si numai sub supravegherea directa a medicului si unde igiena este la ordinea zilei, medicul poarta manusi pe care le arunca dupa fiecare pacient samd). Nu mai plangeti dupa salarii de la un stat care nu poate plati pensii. Unde sunt 5,1 milioane de angajati dar 5,375 milioane de pensionari. Sa ceri cauma bani in plus doar pt ca esti medic, frizeaza nesimtirea. Vrei siguranta si predictibilitatea de bugetar, multumeste-te cu salariul de bugetar. Vrei mai mult, implica-te mai mult. Orice este posibil. Insa trebuie sa fii sigur pe ce faci si sa fii un medic foarte bun pentru a te privatiza. Si atunci vei ajunge si la salarii de lux. Pana atunci, nu mai cereti spaga ca este de un obraz gros sub orice critica si de o lipsa de decenta de nedescris. Ati uitat sa fiti oameni. Doar medicii care lucreaza la privat si nu si la stat(acestia sunt o rusine si pentru colegii lor carora le fac concurenta neloiala) si medicii care lucreaza doar la stat si nu cer spaga sunt demni de respectul nostru. Intre noi pacientii vorbim si va stim care sunteti medicii care cer si care lucreaza si la stat si la privat. Asa ca nu ne pacaliti. Stim care sunteti manjiti si fara etica. Ne este noua jena, de rusinea pe care ar trebui s-o aveti. Aveti pielea groasa
      • 0 (0 voturi)    
       nm (Miercuri, 10 decembrie 2014, 21:39)

       lv [anonim] i-a raspuns lui Bruno

       Ai dreptate.M-am saturat de voi si de tara asta imputita care nu apreciaza valoare.Vreau sa va multumesc ca mi-ati deschis ochii despre cat de nasol e aici.Voi impreuna cu mai multi colegi reveniti de sarbatori a-ti reusit sa ma convingeti ca locul meu e altundeva.Va meritati soarta
       • 0 (0 voturi)    
        Drum bun si calatorie sprancenata! (Joi, 11 decembrie 2014, 11:53)

        Bruno [anonim] i-a raspuns lui lv

        @lv - desi poate ca o sa ti se para paradoxal, noi vom fi fericiti sa scapam de medici cu o gandire ca a ta. Gandire fara nici un bun simt elementar. Du-te invartindu-te si realizeaza-te unde vrei. Dar ai grija, ca si acolo vor pricepe repede ce fel de caracter ai si o fii izolat. Dar daca te multumeste acest lucru, foarte bine. Dar ai grija(am trait 20 de ani in occident unde am si studiat), acolo pacientii au pretentii. N-ai sa gasesti pacienti servili ca aici. N-ai voie sa dai afara insotitorul pacientului, asa cum se intampla aici. N-ai sa lasi, ca aici, intrebari fara raspuns. Si daca n-ai zambit pacientului si n-ai fost empatic, te va reclama la conducerea spitalului pentru superficialitate. Pt malparaxis nu te mai apara colegiul medicilor. Spitalul te va da afara in secunda 2, doar pentru a nu plana vre-o idee de complicitate cu un incompetent. Pt ca acolo spitalele nu sunt cautate de pacienti indiferent de calitatea actului medical. Pacientul nu este obligat sa mearga la un spital pt ca provine din acel oras samd. Acolo pacientul se duce la spitaluol la care crede ca actul medical este deasupra oricarei banuieli. Asa ca pentru a nu-si pierde viitorii pacienti, spitalul te va da afara. Pt un caz grav o sa-ti cera spitalul despagubire. Acolo este alta lume. Acolo un Astarastoaie intra de mult la puscarie pt complicitate si musamalizarea faptelor penale. In Romania se spune peste tot ca afara, se acorda posturi pentru medici. Insa pt ca nu se poate quantifica competenta, nu se mai spune(ca nu este interesant), cati medici romani au fost dati afara pentru greseli minore dar repetate. Si nu se spune cati dintre medicii romani care s-au intors, de fapt nu si-au mai gasit acolo de lucru. Acolo exista o lista neagra a medicilor problema. Daca ai fost dat afara de undeva, poate-ti mai gasesti loc de munca ca medic, doar undeva unde nu este nevoie de actul medical pe care l-ai rasolit. Dar de 2 ori pe lista neagra insemna "out" definitiv pt tine .. medic fa post!
       • 0 (0 voturi)    
        Drum bun si calatorie sprancenata2! (Joi, 11 decembrie 2014, 12:49)

        Bruno [anonim] i-a raspuns lui lv

        @Iv - Tu spui .. "M-am saturat de voi si de tara asta imputita care nu apreciaza valoare". Care valoare? Esti debusolat? Ce, odata cu meseria(pt ca este o meserie), de medic, ti-au implantat ceva in plus, ceva ce noi ceilalti (dupa tine, probabil ca fara valoare), nu avem? Te comporti ca un om spalat pe creier. Amice, cineva ti-a bagat numai prostii in cap su tu ai asimilat rebuturile lui discriminatorii drept moneda universal valabila. Trezeste-te. Indiferent cum o impachetezi, discriminarea este si ramane discriminare. Discriminezi o tara intreaga, considerandu-te deasupra ei. Ai luat ceva? O persoana inteligenta ar intelege discriminarea. Tu o vezi? Eu stiu ca exista medici de valoare, dar asta nu doar pt ca sunt medici. Ci pentru ca unii dintre ei sunt oameni. Dar si printe medici, din cauza celor care gandesc ca tine, acestia, ma refer la cei umani, devin minoritari. O valoare medicala, un OM, nu cere spaga. Un precupet cere spaga. O valoare medicala lucreaza fara sa-si denigreze demnitatea si vede mizeria umana(provocata de saracie si suprataxarea celor care muncesc cinstit) si nu le ia si el banii din buzunar. Esti o valoare doar daca te ridici, diferentiezi de masa celarlalti asemenea tie, adica, deca esti vre-un doctor in medicina. Daca esti vre-un medic specialist si lucrezi in cercetare. Daca esti medic de orice specialitate, dar ai inovat ceva in domeniul tau sau ai inventat ceva. Doar atunci esti o valoare. Altfel esti un normal. Si nu este nimic rau sa fii un normal. Dar sa te crezi ca esti o valoare doar pt ca ai invatat o meserie, vilolezi rau realitatea si devii patologic. Am mai spus, vrei siguranta si predictibilitate bugetara? Multumeste-te cu salariul de bugetar. Doar cu atata putem noi IMM-istii cinstiti sa cotizam. Vrei bunastare? Angajeaza-te in sectorul privat! Vrei salariu de lux? Deschide-ti clinica si asigura si locuri de munca! Asa simplu este ! Fa ce vrei in viata dar scuteste-ne pe noi de caracterul tau mercantil si discriminatoriu !
        • 0 (0 voturi)    
         revenire (Miercuri, 17 decembrie 2014, 15:39)

         lau var [anonim] i-a raspuns lui Bruno

         De mizeria umana voi pleca domnule.Tu esti pentru mine mizeria aia,cine stie la cati ca tine le-am facut un mare bine. la unii poate le-am salvat viata(la propriu si real) si dupa aia ma injura pe aici,acasa sau cu prietenii.Mi se pare extrem de mizerabil.Nu am cerut in viata mea spaga de la cineva si numai un cretin ca matale poate sa judece in felul asta(vreau sa fiu platit mai bine=cer spaga).Nu vreau sa cer spaga dar nici nu vreau sa ma chinui de pe o zi pe alta ,de aia vreau sa fiu platit mai bine.vreau sa fiu platit pe interventie,pe complexitatea ei.Vreau sa fiu stimulat sa fac cazuri grele,nu sa le zic ca is depasiti si nu ai nici o sansa ca nu am chef sa ma obosesc etc..Asta e lumea reala omule.Nu exista oameni care sa doreasca sa munceasca gratis prea mult timp(cat isi fac mana),nici in occident nu sunt.De aia vin profesori si sefi de clinica din vest sa opereze aici ,crezi ca vin gratis?Ba mai mult la unii pacienti le-am cumparat si medicamente din banii mei si nu cred ca sunt eu o exceptie printre medici.Sunt multi care fac asta,empatizeaza cu bolnavul.(desi matale crezi ca e imposibil la noi doctorii romani).Sper sa nu ajungi la doctori ca mine si sa ajungi la de aia opusi mie, asta e remarca mea la tot ce ai scris aici despre tagma noastra de samsari.
         P.S. Nu pt ca am facultatea X cons ider ca sunt deasupra matale.habar nu am cine esti,nici nu ma intereseza ,pentru mine reprezinti un nesimtit.Mi s-a parut doar infiorator cum ai inceput cu ''medicii mai rai ca samsarii de animale'',acum vad ca zici ca sunt si medici buni,dar unii ca mine strica reputatia tagmei.Nu ti se pare ca esti un mincinos ordinar.Auzi la el discriminatoriu eu cand tu ne faci pe toti samsari de animale.Uita-te cu ce ai inceput.Poate ai nevoie de un consult de specialitate.Poate stresul ala cu IMM-ul ti-a accelerat degenerarea cerebrala
  • -1 (1 vot)    
   poate pt ca un functionar la Stat (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:39)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   se inlocuieste mai usor, iar un medic mai greu.
   La asta te=ai gandit?
   • 0 (0 voturi)    
    exagerari! (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:02)

    Jeo [anonim] i-a raspuns lui bancher

    Medicii sunt niste functionari la stat. Cel putin cei acre lucreaza in sistemul medical de stat si care sunt majoritari. Anula cesta au fost peste 6 mii de absolventi de medicina pe mai putin de 4 mii de locuri la rezidentiat. Deci se poate alege: sunt prea multi fata de cerere.
 • -3 (7 voturi)    
  Toti vrem calitate, (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:57)

  Adrian [anonim]

  dar nu ne intereseaza ce salariu are un medic rezident.
  Toti vrem sa avem super servicii, dar cand vine vorba de salarii spunem ca sunt bugetari si sa le mai taiem 25% ca si asa au prea mult.

  In aceeasi situatie sunt si cadrele didactice si cele universitare. Un asistent universitar are salariu de inceput 980 lei si vreti sa aveti cercetare.

  Vrem servicii medicale, scoli, universitati cu super servicii si moderne, dar sa ii platim pe aia cu ce curge pe apa.

  Cand o sa faceti voi 6 ani de facultate si 3 de rezidentiat atunci sa faceti figuri.
  • +6 (8 voturi)    
   salarii si salarii (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:33)

   Radu I [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Salariile absolevntilor sunt cam aceleasi, ca vorbim de medici, profesori, ingineri. In plus nu prea am vazut medici saraci: cum se face treaba asta? Nu uita ca profesorii universitari castiga foarte bine. Daca s-ar da mai putini bani profesorilor care nu fac nimic, mai ales alora din facultatile de medicina, ar ramane mai mult pentru tineri. Dar ce te faci cu tinerii care voteaza aiurea rectorii universitatilor? Nu e vina lor? Stiai ca Astarastoae, amintit de autor in articol, castiga la vreo 6-7 mii de euro pe luna? Stiai ca decanii sunt si ei pe la 5 mii de euro? Stiai ca profesorii de la medicina sunt toti plini de bani si au salarii mari? De ce tinerii nu se revolta impotriva acestora? De ce continua sa-i aleaga si sa-i sustina daca sunt nemultumiti de ei si de asa zisele lor reforme? daca stau si asteapta sa faca altii pentru ei, atunci sa nu se planga de salarii mici.
   • +2 (2 voturi)    
    salarii (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:45)

    av [anonim] i-a raspuns lui Radu I

    Mai oameni buni dar o mare parte din oamenii care au facut medicina nu au facut-o ca sa castige egal cu ceilalti absolventi.au facut-o ca sa castige mai bine,ca sa fie respectati ,ca sa aiba o pozitie sociala mai buna etc.De ce credeti ca vin atatia straini in romania sa faca medicina si sa plateasca taxele mari care le platesc.Pentru ca la ei nu puteau(ori nu puteau din motive financiare ori intelectuale) ,dupa care merg sa lucreze in sistemul medical vesti si sa isi recupereze investitia.Invatamantul si scolarizarea e o investitie in viitorul unui om.La fel cum unii achizitioneaza terenuri unii investesc in educatie.
    • +4 (4 voturi)    
     diploma, de medic, nu educatie (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:31)

     Tibi N [anonim] i-a raspuns lui av

     Nu, ei nu investesc in educatie ci intr-o diploma. Respectul celorllati vine din comportamentul pe care il ai si din competentele pe acre le afisezi. Domnul Mixich aducea aminte in articol de rectorul UMF Astarastoae. Tot la Iasi lucreaza un mare academician, membru in CNATDCU, si care a fost demis dupa ce CNATDCU, a stabilit ca Ponta a plagiat. E vorba de un matematician Viorel Barbu. Ce mai greu , sa iei un examen cu Astarastoae-rectorul maculatura sau cu Barbu, care are un CV de invidiatsi niste referinte internationale de-ti sta mintea in loc? Ce credeti ca e mai dificil? Sa obtii o diploma intr-o universitate corupta unde examenele se cumpara, cu profesori universitari necunoscuti sau sa termini o facultate ca informatica, fizica, matematica, chimia, acolo unde sunt inca profesori foarte buni si un nivel academic ridicat? De ce ar trebui ca acesti absolventi sa aiba o pozitie inferioara unui medic?
     Cred ca nici nu va dati seama dar comentariul dv este insultant si mai ales arata cat sunteti de limitat: un medic format intr-o scoala de medicina mediocra de profesori mediocri dar care sunt convinsi ca valoreaza mai mult decat ceilalti.
     • +2 (4 voturi)    
      simtul realitatii (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:54)

      Tudor [anonim] i-a raspuns lui Tibi N

      Problema e ca medicii si-au piredut simtul realitatii si nici nu sunt suficient de inteligenti ca sa vada ce pregatire slaba au. Cele mai celebre cazuri de plagiat sunt in UMF-uri si asta nu e intamplator: oamenii s-au trezit peste noapte cadre universitare si cum nu au capacitatile intelectuale cerute la acest nivel, plagiaza. Chiar inainte sa citesca cest articol, tot pe hotnews am citit despre GRAUR un ONG care se ocupa de cazurile de plagiat. Cine sunt cele doua exemple alese? Ponta si unul de la UMF Iasi!
      • +1 (1 vot)    
       trist (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:44)

       manager si plagiator [anonim] i-a raspuns lui Tudor

       Stii ce e si mai trist? ca ala cu plagiatul de la UMF Iasi are si un post de raspundere: "Managerul de la Spitalul de Neurochirurgie, Lucian Eva".
     • 0 (2 voturi)    
      insultant (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:24)

      av [anonim] i-a raspuns lui Tibi N

      nu inteleg ce este insultant.Niciunde in lume oamenii nu sunt platiti la fel.in Sua un medic castiga cateva sute de mii de dolari pe an,un avocat poate mai mult,un muncitor cateva zeci de mii.Mi se pare insultant ca salariul meu oficial sa fie acelasi ca ale celor mentionati.Faptul ca spuneti asta denota provenienta dintr-un sistem comunist domnule.Sa obtii o diploma la medicina e foarte greu,in timpul meu o parte intr-adevar isi cumparau examenele masiv.Nu toti si-au permis sa le cumpere pe toate si nu au terminat.Mie personal mi s-a parut stupid sa dau 200 de euro sau mai mult pe examen rezultatand cateva mii de euro pe an,dupa care sa nu stiu nimic.Asa ca am studiat si examenele la unele materii erau extrem de dificile tocmai ca sa te stimuleze sa dai.
      P.S. Cumparatul examenelor se intampla la toate facultatile.la medicina era mai scump doar.Sa nu mai vorbim de spiru haret,dimitrie cantemir, facultatea de mine petrosani si multe altele
      • +2 (2 voturi)    
       cat costa medicina in SUA? (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:48)

       Gheo [anonim] i-a raspuns lui av

       In SUA studiile de medicina costa enorm de mult., de la 50 de mii de dolari pe an. Plecati acolo sa faceti medicina daca va da mana, oricum diplomele romanesti nu sunt recunoscute.
       • 0 (0 voturi)    
        diplome (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:31)

        a vasile [anonim] i-a raspuns lui Gheo

        Diplomele sunt recunoscute.Se dau examene de echivalare,daca nu erau recunoscute nu se dadeau nici alea.Cum ziceam si altundeva comparatia cu facultatea de mine era sarcastica.Domnule sau doamna gheo rar avem oportunitatea sa vedem ce gandesc pacientii si discutiile pe seama acestui subiect m-au iluminat.Am invatat ca trebuie sa fiu extrem de umil,sa ma multumesc cu ce am si sa tac din gura ca doar nu am stiut sa pun cratima.Daca nu eram in romania probabil nu as fi ajuns niciodata unde sunt ca ori nu mi-as fi permis ori nu ma ducea capul(nu am pus cratima),dar aici fiind totul atat de mediocru pana si eu am reusit,nu ca celelalte profesii intelectuale unde este concurenta feroce,fac oamenii 2 ,3 facultati si masterate si tot nu gasesc un job.Dar datorita cumulului de factori,eu o minte mediocra,ei la fel de mediocri am reusit.De acum incolo o sa intreb pacientii daca nu vor sa fie consultati de :electrician,chimist,fizician,informatician.Ce ziceti a-ti vrea sa fiti consultat sau operat de un fizician,alchimist,arhitect,avocat,samsar de masini,speolog,fotbalist...(am invatat cum e cu liniuta)
        • 0 (0 voturi)    
         liniuta (Marţi, 9 decembrie 2014, 22:56)

         BBB [anonim] i-a raspuns lui a vasile

         E bine. Cei destepti invata cum e cu liniuta in clasa a cincea. Cei mai multi dintre medicii afla chestia asta la vreo 10 ani de la terminarea facultatii. QED.
        • 0 (0 voturi)    
         aberezi (Marţi, 9 decembrie 2014, 22:59)

         BBB [anonim] i-a raspuns lui a vasile

         Aberezi la greu nene. Informaticienii, fizicienii, matematicienii, chimistii, nu au probleme sa-si gaseasca un job. Plus ca toate universitatile vestice si din State sunt pline de de-astia cu studii in Romania. Ia zi matale cati medici romani gasesti prin universitatile de medicina traina, ca dai cu tunul si de-abia dai de unul? Diferenta de clasa tataie. Si de inteligenta. Stai cu liniuta ca acolo e de dumneata.
        • 0 (0 voturi)    
         aiureli (Marţi, 9 decembrie 2014, 23:11)

         BBB [anonim] i-a raspuns lui a vasile

         Rahat cu prune: e atat de dificil ca cei mai multi se duc unde e simplu, adica in Europa unde se recunosc diplomele automat, fara nici o echivalare.
         ""Pentru a putea lucra ca medic în SUA, cu drept de practică nesupravegheată, trebuie să promovezi la scoruri mari USMLE (United States Medical Licensing Examination). USMLE este un examen de competenţe profesionale, eşalonat pe mai multe etape. Este sponsorizat de Federation of State Medical Boards (FSMB) şi de National Board of Medical Examiners (NBME). Înainte de a putea practica medicina în Statele Unite, tinerii absolvenţi de universităţi de medicină generală trebuie să promoveze acest examen complex şi deosebit de dificil. Candidaţii primesc un număr de identificare. În final, trebuie să obţină certificarea ECFMG (Educational Commision for Foreign Medical Graduates) "
      • +2 (2 voturi)    
       comparatie (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:51)

       Gheo [anonim] i-a raspuns lui av

       Adica dv ca medic comparati studentii si profesorii de la medicina cu cei de la Spiru, Cantemir si Petrosani?
       Pai in cazul acesta discutia este inchisa. Ati stabilit singur care e nivelul UMFurilor.
    • +3 (3 voturi)    
     de ce vin strainii sa faca medicina? (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:35)

     traian [anonim] i-a raspuns lui av

     De ce vin strainii sa faca medicina in Romania? ca nu intra la medicina in tarile de bastina, de-asta. Doar nu crezi ca vin sa faca medicina cu alde Astarastoae si toate mediocritatile noastre. Si pentru ca se termina facultatea in doi timpi si trei miscari, doar sa stii sa te invarti. Vrei sa stii cum se fac inscrierile la facultatile de medicina de la noi.?
     infoziare.ro/stire/750266/DNA:+Doina+Azoic%C4%83i+decan+la+UMF+Ia%C8%99i+cercetat%C4%83+sub+control+judiciar+pentru+luare+de+mit%C4%83
     Stii cine e decana asta? O profa universitara care in toata cariera a reusit sa publice trei mizerii de articole ISI. Trei! Crezi ca pentru valoarea ei academica vin studentii sa faca medicina la noi?
     • 0 (2 voturi)    
      ss (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:26)

      lv [anonim] i-a raspuns lui traian

      am mentionat latura fincanciara ca principala motivatie.mai nou sa stiti ca vin tot mai multi vestici care chiar studiaza
      • +1 (1 vot)    
       cu cine studiaza? (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:50)

       Gheo [anonim] i-a raspuns lui lv

       Cu cine studiaza? Cu ce profesori? Ah, invata singuri! Nu am stiut ca medicina se poate invata de unul singur. Atunci sa inchidem UMF-urile.
    • +4 (4 voturi)    
     aici nu prea ai dreptate (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:47)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui av

     am si eu o vara studenta la medicina si mi-a spus clar: numarul celor care fac medicina din pasiune si din chemare este mic: sub 30%. restul o fac pentru bani, adica sa isi ia diploma si sa plece din tara. Sunt multi copii de medici care fac medicina pt ca le cer parintii, desi e clar ca nu au harul parintilor.
     Iar strainii care vin sa studieze medicina la noi, vin pt ca este mai ieftin decat in Vest, si mai usor de terminat: dau spagi, dau bani profesorilor si isi iau examenele.
     Sa va feriti de medicii arabi pt ca sunt total pe langa,
 • +4 (4 voturi)    
  ... (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:28)

  a.nonim [utilizator]

  Cu mita o mai rezolvam cu Codul Penal. Dar ce te faci cu respectul fata de pacient? Aici e nevoie de cateva generatii pentru schimbarea mentalitatii. Doctorul primar Oprescu nu e un caz izolat de mitocanie, am vazut acest gen de atitudine la multi medici, inclusiv in mediul privat...
 • +4 (4 voturi)    
  jurământu' lu'... (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:34)

  periscop [utilizator]

  Hypocrit...
 • +2 (6 voturi)    
  Mentalitate...de medic roman (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:45)

  Iulia [anonim]

  Dezvolt o temere ingrozitoare fata de o asemenea mentalitate, de o asemenea abordare a profesiei si ma gandesc ca ar trebui sa am rezerve foarte mari sa ma prezint la un astfel de medic, chiar si pentru o durere da unghie!
  Daca asa ganditi, e grav! Nu mai vorbesc de cum actionati ca medic (daca sunteti)!
  • 0 (2 voturi)    
   grav (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:05)

   lv [anonim] i-a raspuns lui Iulia

   De ce e grav?Ce e grav in ceea ce spun eu aici.Spun ca medicii ar trebuii sa fie remunerati dupa munca lor si respectati de catre societate ,asta ti se pare grav.Crezi ca medicii din alte tari nu vor sa fie platiti si vor sa munceasca non stop ,sa faca 10 garzi pe luna gratuit.Eu spun adevarul aici.Noi ca si tagma avem o meserie dificila remunerata in romania necorespunzator ,de aici multe din probleme.Am spus altceva?
   • +1 (3 voturi)    
    vorbiti ca sa va aflati in treaba (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:24)

    Vladeanu [anonim] i-a raspuns lui lv

    Nu, nu asta spuneti: voi spuneti ca vreti ca medicii sa fie platiti mai mult decat altii, sa li se acorde mai multa consideratie si un loc in societate deasupra celorlalti. Ce conteaza ca un medic intra la facultate tocind un manual de biologie, termina dand spaga si intra in campul muncii tot cu spaga si relatii? Are diploma de medic? E superior!
    Sunteti ridicol cu gandirea asta si nu vedeti ce statut intelectual slab aveti printre alte categorii profesionale. Credeti ca intamplator medicina are profesorii cei mai slabi si coruptia cea mai mare? Cati medici si studenti au protestat? Nu l-ati ales voi medicii in fruntea CMR pe penalul Astarastoae? Nu tot el e rector-ales la UMF? Va place spaga, va place mediocritatea, va plac nulitatile: atunci nu cereti mai mult ca altii si mai ales nu cereti respect. Nu-l meritati.
   • 0 (0 voturi)    
    Salarii mici pe naiba (Miercuri, 10 decembrie 2014, 10:02)

    Cristi_B [utilizator] i-a raspuns lui lv

    Dupa cum am spus, eu sunt inginer petrolist la OMV Petrom si am un salariu net de 3000 de lei!... Cu exceptia medicului rezident, care are intre 1000 - 1200 lei si care, intr-adevar, este foarte prost platit, un medic are un salariu care porneste de la 2500 lei net in sus. Daca mai adaugam: doctorat, functie (sef sectie) si garzi, ajunge ia un salariu de 8000 lei net, ceea ce mi se pare un salariu urias in Romania. La noi in companie, numai managerii romani au salarii atat de mari (manageri = directori). Mie nu mi se pare ca medicii ar fi foarte prost platiti, intr-o tara atat de saraca!!!

    Iar daca mai adaugam spaga... Acum 4 ani, o cezariana costa 1000 lei, la 5 cezariene pe zi: 5000 de lei, la 20 zile lucratoare: 100000 lei, adica spaga poate ajunge in cel mai fericit caz la1 miliard de lei vechi, ceea ce mi se pare o suma colosala, de-a dreptul nesimtita...
    • 0 (0 voturi)    
     Va inselati, din pacate (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:13)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Cristi_B

     Nici vorba de salariu "de la 2500 net in sus" pentru medici specialisti si chiar primari.
     Apoi, cand vorbiti despre salarii uriase, vorbiti despre doctorate (dvs. aveti doctorat si, in general, vi s-ar parea normal ca toti inginerii Petrom sa devina doctori - despre calitatea acestor mii de potentiale doctorate probabil ca n-are rost sa mai vorbim?), despre sefi de sectii - pe care-i putem lesne asocia managerilor/directorilor Petrom. Realizati, presupun, ca in orice profesie exista o piramida, si ca, statistic, foarte putini ajung in varf - si asa-i si normal sa fie.
     Garzile - dvs., inginerii de la Petrom, faceti multe garzi, macar 5-6/luna, ca sa aveti cu ce va plati facturile?
     Cand va mai duceti pe la traininguri si congrese, vi se intampla des sa va platiti cheltuielile din buzunar (ma rog, din buzunmarul parintilor)? Carti, cursuri, alte materiale care va sunt necesare pentru continuarea pregatirii, vi le cumparati tot singur?
     Despre spaga... exact asta-i subiectul, nu? Parca stabilisem ca nu luam spaga?
     Daca faceti vreo greseala, va ia procuratura, va paste puscaria?
     Samd.
     Din pacate, discutia a ajuns la extreme, cum se intampla de obicei in astfel de situatii. Realitatea insa ramane (si, cand o sa va treaca inversunarea, o sa-mi dati dreptate) este ca, in medie, cu profesia dvs. aveti toate sansele sa aveti in mod constant un salariu de 2-3 ori mai mare decat omologul dvs. medic (repet, facand abstractie de sefi de sectie, doctorate si profesori universitari de-o parte, respectiv manageri/directori de cealalta).
     Si nici macar asta n-ar fi o problema, pentru ca aici nu e vorba de venituri fantasmagorice, fac doctorii scandal ca nu-s platiti cu 2, 5 sau 20 de mii de euro pe luna; e vorba de a fi platit macar la LIMITA DE JOS A DECENTEI.
     Ceea ce, in Romania, un medic perfect cinstit (adica asa cum inteleg ca sunt toti absolut toti comentatorii de-aici, mai putin medicii insisi) nu poate spera sa realizeze inainte de 35-40 de ani.
     • 0 (0 voturi)    
      Aiureli (Miercuri, 10 decembrie 2014, 13:46)

      Cristi_B [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      1. Eu nu am intalnit vreun medic care sa fie platit cu mai putin de 2500 lei, asta in situatia in care nu face garzi, de exemplu. Am cunoscut, nu foarte demult, o doctorita psiholog, care se plangea de salariul sau mic, adica avea un salariu echivalent ca al meu, deci un venit rezonabil, dupa parerea mea. Intrebarea este cat de profitabila este institutia in care iti desfasori activitatea si ce profit are, pentru a-ti satisface aceste pretentii salariale... Nu poti si nu ai dreptul sa compari un spital oarecare, care nu produce nimic, cu o companie de calibrul Petrom-ului, care are un profit urias, chiar daca in spital se salveaza vieti.

      2. Mie la Petrom, daca am doctorat, nu mi se da 1 leu in plus la salariu, pentru ca, la privat nu conteaza doctoratul. Politica de a se da bani in plus la salariu pt. doctorat se aplica candva, inainte de privatizare, cand cresterea salariala era de 50%. In mediul privat nu-ti mareste nimeni salariul cu atat de mult, doar ca ai facut tu doctoratul.

      3. Inainte de privatizare, am pierdut multe nopti pe la sonde, fara sa primesc 1 leu in plus si chiar daca nu m-a prins noaptea, o dupa-amiaza pe saptamana o pierdeam in mod sigur (de multe ori erau mai multe), in conditiile in care nu mi se acorda spor de munca grea, ci numai sondorilor (ca doar ei trageau de fiare, inginerul doar dadea indicatii si dispozitii) desi inginerul suporta aceleasi conditii de munca. Chiar si acum exista situatii in care sunt nevoit sa lucrez de acasa (acum am munca de birou), ca sa-mi respect termenele limita, fara sa fiu platit, in cel mai fericit caz, luand 1-2 prime de performanta pe an (o prima fiind cam un sfert de salariu). Cat despre piramida despre care vorbesti, este cel putin ciudat ca un sef de sectie sa aibe salariul la fel de mare ca un director roman la Petrom, comparatia este injusta si incorecta. Prea multi bani pentru un sef de sectie iar acele garzi "care-ti platesc facturile" (salariul ar fi suficient pentru tine),
     • 0 (0 voturi)    
      Prostii (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:13)

      Cristi_B [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      ---continuare---

      asa cum este destul pentru mine.

      4. Trainingurile voastre sunt platite tot de spital, pentru anumiti medici, doar fraierii le platesc singuri (asistentele medicale, de exemplu, si poate unii medici rezidenti), asa ca nu incerca sa ma aburesti (si sotia mea lucreaza in spital)!.. Pentru cultura ta generala, cartile de specialitate mi le iau singur chiar crezi ca intereseaza compania cum imi dobandesc eu cunostintele? Nu-i intereseaza important este sa-ti faci treaba te priveste personal cum inveti meseria si cum acumulezi informatii noi.

      5. Nu am vazut absolut nici un medic care sa fie acuzat de malpraxis (desi, teoretic, exista aceasta probabilitate). Un medic din Romania poate gresi linistit, ca el nu este tras la raspundere (acesta este un aspect pentru care regret ca nu m-am facut si eu doctor), un medic se poate juca linistit cu viata pacientului, gresindu-i operatiile sau tratamentele, chiar in mod repetat (caz pe care l-am vazut personal, in care doctorita a gresit de trei ori, fara sa fie pusa macar odata sub acuzatie). Eu daca am gresit 1 singura data, cad in dizgratie, a doua oara, risc sa raman fara job. Voi, doctorii dormiti linistiti, nu va da nimeni afara!

      6. Salariul ala mediu de la OMV Petrom, ce este vehiculat prin presa de aprox. 8000 lei este calculat luand in considerare salariile expatilor de mii de euro, angajatul roman ia doar praful de pe toba. La OMV Petrom, un director are in jur de 8000 de lei, liderul de sindicat si seful de birou, in jur de 5000 lei, un inginer obisnuit, in jur de 3000 lei si un muncitor, in jur de 2000 de lei net. Ia fi tu sincer si zi-ne ce remuneratii aveti voi in sistemul sanitar si sa facem comparatii.

      Problema este ca, medicii au pretentii mai mari decat LIMITA DE JOS A DECENTEI si tocmai de aceea acestia considera ca li se cuvine spaga ca fiind un drept al lor. Sa fim sinceri si sa admitem ca doctorii nu sunt platiti cu mult mai putin decat inginerii care lucreaza
     • 0 (0 voturi)    
      continuare (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:17)

      Cristi_B [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      ---continuare---

      in alte domenii de activitate. Si acestia isi pot face treaba si fara sa primeasca spaga, fara sa se mai lamenteze atat de mult ca doctorii, ca sunt foarte prost platiti si ca ar merita mult mai multi bani, chiar daca ei isi desfasoara activitatea intr-o companie cu un profit anual de 1 miliard de euro!
      • 0 (0 voturi)    
       Daca ajungem la marlanii... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 18:01)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Cristi_B

       ...atunci discutia nu mai are niciun rost. Va doresc multa sanatate.
 • +9 (9 voturi)    
  un doctor (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:47)

  av [anonim]

  sunt un tanar specialist intr-un spital mare de stat.subiectul in sine dezbatut aici e foarte amplu.In primul rand as zice ca in romania unii medici ajung sa castige foarte mult din sistemul clientelar( f putini,cativa profesori,cative care sunt singuri in orasele lor) ,altii mai nimic.De exemplu multi dintre internisti,psiihiatrii din ospicii ,pneumologi etc.Dintre ramuri chirurgicale ,unii precum profesorul respectiv pot opera oricat si oricand si restul nimic.Cum zicea un coleg chirurg cardiovascular in romania esti premiat daca nu vrei sa muncesti.Deci profesorul opereaza cat poate si restul 1 pe saptamana sau pe luna.sau niciodata preferabil sa fie mana a doua eterna.Acum ideea de bujie as indrazni sa spun ca a fost creaa de catre pacientul roman.romanii cred eu ca au o inclinare spre mecanica(poate datorita erei comuniste)si asta apreciaza.Am vazut nenumarate cazuri depacienti cu boli mai rare,nediagnosticate de mai multi medici cu un oarecare renume,diagnosticate de mine sau colegi mai tineri care nici nu au sesizat(si un ma refer dooar financiar) cat de multe beneficii le-au fost aduse de acest fapt.Aceeasi oameni in schimb care urmau sa fie supusi unor interventii chirurgicale cel putin discutabile ca indicatie au apreciat instantaneu si financiar si ca recunosctinta actiunea in sine.De nenumarate ori aud vb la telefon pacienti si spunand ,azi mi-a facut doar raza,mi-a luat sange,deci nimic(fiind evident nemultumiti).Ideea e ca romanii apreciaza OPERATIA,este singurul lucru care il inteleg,ei au cerut sa fie tratati ca bujii.Atunci conform cererii si ofertei spre asta s-au orientat medicii.Adevarul trist e ca la noi profesorii nu fac si nu au facut cercetare reala(adevarata fisa a postului)si s-au batut ca sa ajunga acolo,ca sa opereze mai mult,ca sa interneze mai mult etc.Am avut nenumarati profesori de pe ramuri chirurgicale care doar asta faceau,operau.De altfel unul a avut si o maxima ''E frumos sa cercetam dar sa mai si operam''
 • +5 (7 voturi)    
  ne meritam soarta! (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:47)

  anonimus [anonim]

  daca 15000 de medici romani sustin sistemele sanitare din UE, e clar ca nu e o problema de competenta a medicilor la mijloc. Societatea intreaga e abrutizata si sistemul sanitar nu face exceptie. CInd societatea nu isi respecta medicii( cei care salveaza vieti) si profesorii, discrimineaza bugetarii( magistratii au dreptul la privilegii, restul, nu!). Nu scuz pe nimeni, dar in spitalele din Romania se intimpla lipsa de respect fata de om pe care statul o dovedeste cu prisosinta, chiar daca vorbele sunt sforaitoare, faptele asta dovedesc! rezultatul, medicii sunt functionary publici, tinerii vor pleca masiv in strainatate si pe noi ne vor trata cei care nu mai apuca sa deschida o carte din cauza ca fac si munca celor plecati in lume! ne meritam soarta pentru ca nu I-am obligat pe decidenti sa ne respecte! si I-am lasat sa derapeze gortesc!
 • -1 (7 voturi)    
  Nu inteleg care este problema (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:51)

  mulhausen [utilizator]

  Dvs, Dle Mixich, sau cum va zice. Doctorul salveaza vieti sau reda sanatatea si pentru aceasta el este un Zeu, in vreme ce Dvs sau celelalte furnicute ce sunteti ? Sau ce faceti? Scrieti articolase denigratoare care-l pot supara pe El, sau susotiti pe furis cum ca nu v-ar acorda respect sau ca in schimbul actului medical ar pretinde nu stiu ce; de parca un Zeu ar datora ceva umililor si bietilor muritori! In bunatatea Lui, El va cere atat de putin -un plic-ofranda si putina umilinta si in schimb va da sanatate si viata, iar Dvs indrazniti sa-l suparati. Sa stiti ca prin astfel de articole nu puteti face decat foarte rau. Vreti ca El sa-si intoarca fata de la noi, nevrednicii? Indemnati oamenii la revolta cand datoria lor este sa se supuna capriciilor Lui, sa se straduiasca cu toata umilinta sa-i intre in gratii, pentru ca se stie, dispozitia Zeilor e schimbatoare. Ar trebui sa priviti plicul ca pe o ofranda adusa Lui, si oricat de burdusit ar fi acesta sa stiti ca tot nu inseamna nimic in fata esentei divine din care este croit El.
  Si apoi, au aparut unii cu o idee noua –ii zice malpraxis. Ce impietate, ce nemernicie strigatoare la Cer! El, care salveaza vieti, El care trebuie sa suporte in acest timp prezenta dezgustatoare si sacaitoare a atator amarati! Ba mai trebuie sa suporte si impertinenta Statului care ii refuza piedestalul si vrea sa-l aseze in aceasi gramada cu toti parlitii de functionari publici. Ei bine, uneori chiar si Doctorul mai greseste, dar cum am putea noi, oamenii simpli, sa cerem sa fie judecat El, salvatorul atator sute si sute de oameni care poate ca la o adica –cu tot plicul-ofranda, nici nu meritau poate sa traiasca.
  Deci, dle Mixich, sfatul cel mai bun e sa va indoiti coloana cand intrati pe usa Lui. (mai bine incepeti s-o indoiti deja cand vreti sa-I bateti la usa!)
 • +9 (9 voturi)    
  aceasi medic (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:08)

  av [anonim]

  Un alt concept neinteles de populatie este cel al cazurilor sociale.Cazurile sociale sunt extrem de complexe din punct de vedere medical si consuma o multime de resurse si toti vor sa scape de ele.Eu de profesie sunt cardiolog invaziv(cei care pun stenturi la nivelul arterelor)si majoritatea pacientilor mei sunt urgente(infarcte miocardice acute).Indiferent de plata sau nu a asigurarii toti pacientii cu infarct miocardic beneficiaza de procedura de coronarografie si stentare daca este cazul.O mare parte a acestora sunt oameni care nu au platit asigurari,oameni sarmani.Sunt unii care cum ii duc pe terapie intensiva de la sala ma intreaba daca acuma pot sa se pensioneze(si pot).O procedura inventata pentru a scadea mortalitatea si morbiditatea cardiovasculara si a-i readuce in campul muncii pe oameni e folosita de majoritatea ca metoda de pensionare rapida si absolut legala.Deci oameni care nu au platit asigurari,beneficiaza de o procedura de 6000-7000 ron.Dupa care se pensioneaza si beneficiaza de tratament compensat 10-20-30 ani.Eu nu ii judec,viata a fost grea cu ei dar daca extrapolezi problema asta la un sistem intreg reiese o gaura neagra.Sa nu mai zic ca unii primesc stent,nu au bani sa isi ia medicamentele si se intorc in prima luna cu reinfarct si alta veselie. Cred ca asta se intampla si la nivelul altor specialitati,cu consecinte asemanatoare
  • +1 (3 voturi)    
   cum adica? (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:38)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui av

   daca se pensioneaza, inseamna ca au cotizat la sustemul de pensii. Daca au cotizat inseamna ca au avut un salariu. Daca au avut salariu atunci automat au cotizat SI la sistemul de asigurari de sanatate! Deci au PLATIT asigurari!

   In rest... aveti dreptate ref. la "complexitatea cazurilor sociale" :(
   • 0 (0 voturi)    
    pensie (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:24)

    av [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    pensie pe caz de boala.
 • +2 (8 voturi)    
  deturnarea atentiei (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:51)

  catalin [anonim]

  Cu o manevra maiastra se arunca din nou blamul asupra corpului medical.Din nou medicii sunt cei vinovati de starea sistemului.Dar ne spune si noua cineva ce procente din fondurile caselor de asigurari de sanatate se dau sistemului privat si citi pacienti trateaza sistemul privat (tot procente)?!
 • +12 (12 voturi)    
  u unt doar paci! (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:55)

  ime [utilizator]

  Și sunt de acord că un medic are salariu mic. Un rezident are salariu și mai mic. Dar și eu am salariu mic, chiar foarte mic! Și lucrez de foarte mulți ani... Nu am făcut 6 ani de facutate și 3 sau șapte de rezidențiat. Am făcut doar 5 ani de facultate și învăț în fiecare zi. Dar salariu este foarte mic... Când copilul a fost la școală l-am dat la meditații - că și profesorii au salariu mic. Când un membru al familiei a fost bolnav am mers cu plicul că și medicii au salariu mic, și asistentele au salaiu mic... Eu sunt doar pacientul - atunci când sunt bolnav, sau părintele atunci când am avut copil la școală. În aceste două caități: pacient sau rudă de pacient și părinte cu copil la școală am alte două calități: omul cu plicul și plătitorul de taxe. La mine nu vine nimeni cu plicul. Doar eu merg cu plicul... și cu jena, că este jenant - pentru mine. Nu știu dacă și pentru doctori sau profesori! Este foarte jenant că statul mă obligă să plătesc asigurări, taxe și impozite și în același timp mă obligă să merg cu plicul la spital, la școală, la administrație. Este foarte jenant că un medic uită că sunt un bolnav și mă vede doar ca pe un plic, este foarte jenant că un profesor nu mă mai vede doar ca pe un părinte, este foarte jenant că funcționarii uită că treaba lor este să ne ajute să ne rezolvăm problemele...
  Oameni buni: profesori, medici, funcționari nu vă mai răzbunați pe noi - obiectul muncii voastre! Răul nu este la noi. Răul este în sistem... în sistemul sanitar, în sistemul de învățământ, în administrație. Nu vedeți căpușarea, furăciunea????? Cum s-ar fi trăit în țara asta fără ele?
  • +2 (2 voturi)    
   daca as putea... (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:40)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ime

   .. ti-as da ZECE plusuri!!
   Ai exprimat foarte corect, in ce consta problema!
  • 0 (0 voturi)    
   Idem (Miercuri, 10 decembrie 2014, 10:09)

   Cristi_B [utilizator] i-a raspuns lui ime

   Ti-as da 100 de plusuri, daca as putea!

   Ai avut cel mai bun comentariu! Bravo!
 • +2 (2 voturi)    
  pacientul bujie (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:05)

  Horia Cristian [anonim]

  Ca de obicei direct si patrunzător.
  Există soluții dar ele nu sunt magice și nu pot rezolva peste npoapte o situație socială care a "crescut" in 25 de ani.
  Așa cum spunea autorul este nevoie de curaj din partea ministrului sănătății. Dar e nevoie și de consens politic. Și pentru asta e nevoie de curaj. Curajul de a cere părerea chiar și adversarilor politici.
  Și curajul de a avea răbdare și timp și inteligența (IQ și EQ) de a înțelege.
 • +2 (2 voturi)    
  pacientul bujie (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:08)

  Horia Cristian [anonim]

  Cum poți avea încredere în medic? Cum poți ști care e cel mai bun medic pentru tine? Poți aprecia calitatea actului medical (înainte de a muri)?
  Răspunsul e NU, nu poți apreacia calitatea și implicit încrederea se bazează DOAR pe impresia artistică.

  Dar cum poți găsi cel mai bun medic pe care ți-l poți permite?
  Rețeaua de facilitate.
 • +2 (2 voturi)    
  Mai sa fie ... (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:32)

  it_s__not_news [utilizator]

  Sotia mea e medic, lucreaza numai in privat. Nu ia spaga, nu a luat spaga. A refuzat sa lucreze in sistemul de stat. I se pare injositor.

  Pe de alta parte, o problema cu romanii e ca nu prea vor sa plateasca pentru sanatate. Li se pare foarte normal sa-si ia masina de 20000 EUR, dar n-ar da bani pentru sanatatea lor cu toate ca nu prea se spala (sintem ultimii in Europa la consum de sapun si pasta de dinti).
 • +2 (2 voturi)    
  medicul mioritic (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:42)

  Pacientul englez [anonim]

  Nu scoaterea in afara legii a plicului e PRIORITAR in Romania. Ci imbunatatirea si aplicarea clara a legii de MALPRAXIS.
  Sa vedem mai intai medici responsabili 100% fata de pacientii lor, dedicati, implicati si corecti in actul medical. Care-si asuma pozitia din viata pacientului lor. La un astfel de medic, DA, eu as baga cu drag in buzunar un plic cu o 'atentie'.
  Dar sa nu dea 2 bani pe mine ca pacient si sa-si ceara contributia nu admit!
  Ce o sa aduca bun legea cu mita acum? Ea si nu mai ea. Fara cadrul corect construit in jur. O frustrare noua a medicilor imunizati de sistemul bolnav, care tot pe capul pacientilor se varsa.
 • +2 (2 voturi)    
  bujiile (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:46)

  alt mioritic [anonim]

  A vazut cineva vreun director de spital care a platit dupa ce a falimentat un spital ?
  A vazut cineva vreun medic de la spital de stat recompensat pentru prestatie buna sau vreunul dat afara pentru , pentru ca jecmaneste pacientii ?
 • 0 (0 voturi)    
  sunt patita (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:02)

  Sophie [utilizator]

  Stimati cititori,
  M-am operat in clinica privata, bani, aia-aia, dar rezultatul a fost gresit, operatia esuata!
  • +1 (1 vot)    
   Iar încep presiunile și manipulările... (Marţi, 9 decembrie 2014, 19:32)

   casandra [anonim] i-a raspuns lui Sophie

   Pentru prăpădiții de 3% din PIB destinați sănătății, iar se ascut marii dinți ai asigurărilor private! Chiar nu observă nimeni că pentru pachetul de servicii medicale de la stat, la privat ar fi de plătit o asigurare de sute de euro pentru toată familia? Chiar nu observă nimeni că 80% din salariatii români au salarii mai mici decât salariul mediu? De unde pot plăti ei asigurări pivate, de ne grăbim să îngropăm sistemul public de sănătate?
   M-am săturat să aud sau să citesc prostii. Adevărul este că niciun spital privat nu este acreditat conform legii pentru a intra în sistemul național. Pentru că nu au suficiente specialități. Pentru că, dacă cazurile sunt complexe, medicii din clinicile private trimit pacienții la spitalul de stat. Un spital adevărat, cu toate serviciile necesare, este o investiție mare, mare de tot. Și patronii spitalelor private știu că nu există destul de mulți mușterii care să plătească 5000 ron pentru o simplă operație de apendicită. Și nu-și riscă banii.
   Din care salarii se plătesc contribuțiile a de sănătate? Din unele penibil de mici. Salariile din România reprezintă doar 33% din PIB. Media UE este de 49%din PIB. Iar în UK, salariile reprezintă mai mult de 50% din PIB.
   Doar o treime din ce se produce în economie se transformă în salarii, contribuții sociale. Restul banilor merg la deținătorii de capital. Ei pot suporta un istem privat de sănătate, pot plăti primele de asigurare la companii private.
   Vreți o soluție durabilă? Trebuie să ne întoarcem la impozitul ăprogresiv pe veniul global, iar sănătate să devină un serviciu universal, finanțat cu cel puțin 6% din PIB. Vreți multe povești și multe miniciuni? Și mulți morți cu zile? Să rămânem aici, und esuntem acum.Cu medici plătiți preum milogii, cu milioane de oameni care nu-și pot plăti nici aspirina din salariul minim pe economie. Dacă vrem o schimbare, schimbarea costă. Și trebuie să o plătim cu toții, unii mai puțin, alții mai mult, pe măsura a ceea agonisim tot în această societate.
 • +2 (2 voturi)    
  Hmmm (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:34)

  kla2005 [anonim]

  Prost platiti sunt doar stagiarii si debutantii...in meseria de medic.
  Medicii iau SUTE de milioane (lei vechi) pe luna (binenteles cu garda)
  Stiu medic de familie care incaseaza peste 300 de milioane lei vechi lunar de la casa de asigurari...
  am vazut medic care ia sute de milioane de la spitalul de stat si dupa-masa merge la clinica privata de unde mai ia niste milionase...plus plicuri de la nenorocitul ala de contribuabil care are salar minim pe economie sau ... na mediu pe economie si ii da si plicul pe langa faptul ca-si plateste contributiile....
  da
  saracii medici
  • 0 (0 voturi)    
   salariu (Marţi, 9 decembrie 2014, 21:57)

   un alt medic [anonim] i-a raspuns lui kla2005

   Multumesc ca mi-ati spus cat castig.pana acum credeam ca scrie 1600 ron.dar probabil este 16000 si un vireaza astia cat trebuie
 • +1 (1 vot)    
  Ca sa facem pace... (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:43)

  Prostu' satului [utilizator]

  ... as propune, in spiritul articolului despre bujii, sa ne reparam masina singuri, in curte sau in parcarea din fata casei.
  Sa nu mai mearga nimeni la service, si-astfel sa-i invatam minte pe mecanicii astia obraznici si spagari...
  Hmmm, am impresia ca nici asa nu-i bine...
  • 0 (0 voturi)    
   propunere (Marţi, 9 decembrie 2014, 19:48)

   Leo [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

   Si eu as propune ca cei care vor sa faca medicina sa nu mearga la scoala ci sa invete singuri pana la admitere, ca nu au nevoie de profesori, odata ajungi medici sa consulte fara nici un fel de aparatura si sa opereze cu instrumente fabricate de ei, dupa care sa prescrie tratamente din plante culese si preparate de ei. Ca ei sunt unici, nu-i asa, sunt singurii care merita salarii mari si consideratia eterna a pacientilor, nu au nevoie de nimeni si nimic.
   • 0 (0 voturi)    
    E o propunere corecta (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:17)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Leo

    In cazul asta, sa nu se mai faca nimeni mecanic auto si sa ne reparam toti masina in fata casei.
    Ce credeti?
 • +3 (3 voturi)    
  SUBIECT DE LARG INTERES (Marţi, 9 decembrie 2014, 18:10)

  arheopterix [utilizator]

  Autorul a ales bine subiectul . I-a dat o coloratura negativa (probabil in urma unei experiente personale ) si s-a incins hora. Internautii s-au repezit unii la gitul altora minuind epitete ascutite . Adevarul este atit de simplu . Statul fura fondurile platite de asigurati (virind bani spre asigurarile sociale ). Din ce ramine asigura asistenta medicala si neasiguratilor din banii celor ce platesc ( ,,ca e si ei oamini,, ...,, ca n-o sa-i lasam sa moara,,) . Asigurati 4.000.000 Neasigurati 16.000.000./Intelegeti ! Bani de salarii decente pentru doctori ...,,Nu e,,In urma cu ceva vreme prresedintele unui consiliu judetean (altfel om bine intentionat )exasperat de problemele spitalului local cere o solutie si i se spune Mariti salariile medicilor la 3000 de euro! ,.... E mult... am sa fac management privat! ... S-a ales praful... Sa va mai spun ce zice in particular dl Nicolaiescu ...ar fi atitea de spus ... Regret ca ne pleaca medicii dar pe termen scurt si mediu e singura solutie pentru ei.
 • 0 (0 voturi)    
  complectare (Marţi, 9 decembrie 2014, 18:15)

  valentin [anonim]

  Citind mesajele,exact ca actul medical de la noi.Lungi si costisitoare.Vorba lunga saracia omului.Guvernul trebuie peste noapte sa privatizeze acolo unde se poate toate spitalele,cabinetele.In prima faza (scurta )scutiti de plata chiriilor si utilitatilor sediilor de spitale si cabinete.In a doua faza,totul pe bani cu tarife afisate la vedere. Atuncea vom vedea si vorbi de ce mai trebuie sa facem. Privatii dovedesc cu varf si indesat ca se poate!
 • 0 (0 voturi)    
  revin (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:15)

  arheopterix [utilizator]

  Constat cu dezamagire ca desi internautii s-au inflamat galactic, judecind dupa calificative nu-i citeste mai nimeni. Patetism facil , haideti sa punem batista pe tambal .Marii papusari stiu exact cit sa intinda coarda
  • 0 (0 voturi)    
   dulceata de cirese amare (Marţi, 9 decembrie 2014, 22:53)

   Coana Leana [anonim] i-a raspuns lui arheopterix

   Dvs i-ati citit. De ce nu si altii?
 • 0 (0 voturi)    
  de la un sarac (Marţi, 9 decembrie 2014, 23:12)

  DX [anonim]

  au plecat 18000 au ramas 40000... suntem tara din Ue cu cel amia mci numar de medici la 1000 de locuitori, suntem tara cu cei mai multi si mai gravi bolnavi.... medicii pleaca , bolanvii se inmultesc... solutia este sa ii bagam la puscarie pe cei care raman pentru niste bani,,,, nu pentru ca nu au grija de bolanavi... nu inteleg daca tot s-au umplut de bani de ce nu le luam banii.. ca se pare ca asta e problema.... vreti doctori buni fara bani.. dar voi vorbiti permanent DOAR de BANI...vreti totul privat cei acre credeti ca aveti bani sa va salvati sanatatea sau chair viata cu bani.. credeti ca banii rezolva totul...cine ii uneste pe romanii cu bani cu cei fara bani. in orbirea voastra credeti ca cei mai multi romani au bani....nu faceti parte din acest popor sunteti doar o populatie spoliatoare de pe acest pamant
 • +1 (1 vot)    
  Pe scurt :) (Miercuri, 10 decembrie 2014, 0:02)

  mihai [anonim]

  1.Increderea mentionata are si un alt rol, poate chiar mai important: mai toate relele si bunele din organismul uman au o mult mai mare legatura cu ceea ce se intampla "de la gat in sus"; pe cai nu destul studiate, creierul influenteaza mai toate celulele din organism "one way or another". De aceea, aceasta incredere poate influenta chiar in plan concret rezultatul tratamentelor, si nu doar "starea noastra de spirit".
  2.Adevarata curatare a unui sistem nu se poate face niciodata cu succes "din afara".. sau DOAR din afara.
  Nici Justitia, de exemplu, nu incepea sa se curete daca nu exista o "masa critica" in interior. Ori, in cazul corpului medical, cu toate ca exista medici "buni de pus la rana", masa critica nu se prea vede cata vreme unul ca Astarastoaie reprezinta "majoritatea".
  3.Salariile medicilor.. sunt o mizerie.. si asta de peste 60 de ani. Pe de alta parte, Romania de azi nu poate plati nici medicii si nici o alta categorie "la fel ca in Vest" pt simplul motiv ca Romania ca si "fabrica de bani" nu e la fel de eficienta ca Germania, pur si simplu (nu intru in detalii caci ar trebui sa o iau de la Miorita). Ar trebui, zic eu, ca ambele "tabere" sa gaseasca o linie de mijloc, rezonabila pt toti.
  4.Clinicile private: deocamdata majoritatea seamana prea bine cu universitatile private (stiu bine ce spun). In plus, desi eu personal chiar n-am vreo problema "financiara" sa apelez la acestea stiu sigur ca cel putin pentru unele afectiuni/boli n-ai ce cauta pe la usile lor caci e mai "sanatos" la Stat; in plus, daca "pariem" pe clinicile private inseamna sa lasam probabil 80% din Romani fara sanse de tratament si, pe mine, nu m-ar lasa sufletul.
  5. cunosc desui medici care au suflet... care trateaza pe oricine fara nici o "legatura" cu vreun plic sau altceva dar care mai si primesc, cand omul vrea el sa dea ceva. Pt aceste cazuri ei si-ar dori sa poata da chitanta si sa plateasca si un impozit. De ce asta nu se poate?!?
 • 0 (0 voturi)    
  ce ar trebui, poate, sa ne intrebam (Miercuri, 10 decembrie 2014, 0:15)

  tifi [anonim]

  Probabil nu se intreba nimeni de ce s-a ajuns la aceasta situatie in sistemul medical, probabil nimeni nu vrea sa intelega ca majoritatea stuentilor la medicina fac asta initial din pasiune si subliniez: majoritatea. Atunci sa ne intrebam de ce un copil (18-19 ani) care termina facultatea, tot idealist, asa cum a inceput-o ajunge dupa sustinerea examenul de specialiatate sa fie vazut asa cum ati descris voi mai sus?! (un medic discreditat). V-ati intrebat care este procesul, ce determina acel copil care visa sa salveze vieti, sau macar sa aline dureri, sa isi piarda demnitatea, sa nu-i mai pese de visul lui?! poate oamenii sunt de vina, atat pacienti cat si indrumatori (profesori). Sa facem un exercitiu de imaginatie: un student care este admis la medicina, un copil, vede ca unii reusesc putin mai mult decat el (iar in Romania problema "cunostintelor " este o practica in orice domeniu), dar nu se lasa invins, termina facultatea, sustine examenul de rezidentiat, dar vede in timp ce se indrepta catre sala de examen un coleg carei se pare ca are cu 30' inainte de ex grilele, sustine examenul apoi poate reuseste, poate nu, sa obtina specialitatea pe care simte ca o poate face (daca nu i-a luat-o colegul care avea grilele),ajunge pe sectiea unde va urma sa invete 3-4-5 ani secretele meseriei, dar acolo sunt deja rezidenti, unii cu "cunostinte" altii fara si astfel va avea 2 optiuni: sa sprijine peretii, daca este o fire sensibila si introverita sau varianta doi sa invete ce-i linguseala, sa plece capul, sa-si 'devoreze" colegii,sa fie un mic scav...Dar daca nu ati observat deja, s-a produs schimbarea cu acel copil...A invatat el oare sa faca fata unei asa mari responsabilitati?! viata altui om.. mai este el o fire idealista?! sau poate a ales varianta sa nu se se schimbe...medicina este o meserie care ii pune pe umeri celui care o practica o mare responsabilitate morala, intelectuala. E usor sa judecam si greu sa intelegem.
 • 0 (0 voturi)    
  A cui este vina? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 10:48)

  alina [anonim]

  Vina este numai a noastra a celor care acceptam sa dam spaga. Daca fiecare dintre noi, in momentul in care am fi nevoiti sa mergem la medic, nu am incerca sa mai dam acea spaga, cred ca s-ar normaliza incet, incet aceasta tara. Aceeasi problema este si in invatamant: faceti un exercitiu de memorie si incercati sa va amintiti povestea cu Dana Blandu. La un an dupa acea intamplare, inca se dau spagi sub forma de cadouri la profesoare, invatatoare si educatoare, inca exista acel fond al clasei si al scolii. In randul bisericii exista exact aceleasi practici, adica spagi sub forma de bani dati la popi pentru acatiste, leturghii, parastase, inmormantari, nunti, botezuri, etc. Si atunci, va mai intreb inca o data: a cui este vina?
 • 0 (0 voturi)    
  pacientul bujie (Miercuri, 10 decembrie 2014, 12:04)

  b. braileanu [anonim]

  scriu din pozitie dubla, pacient si medic. problema este simpla, rezolvarea in schimb dificila, necesita reforma structurala. stim cum functioneaza lucrurile, cum vrem sa fie, dar ne lipseste puterea sa le schimbam. ma refer la timp, la privirea de ansamblu, la maturizare. altfel, in sistemul sanitar, la fel ca peste tot. omul sfinteste locul. ce lipseste este spiritul civic, in principal al capetelor luminate, care au puterea executorie.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:41)

  Tudor [anonim]

  Excelent articol, pacatuieste pe ici pe colo, dupa cum 98% din articolele pe aceasta tema pacatuiesc, si anume ca evoca o stare de fapt, ne face sa ne plagem de mila, dar nu ne ofera nici o solutie, hai, macar sa evoce o solutie-doua si apoi sa faca o comparatie intre ele. Asa cum aceasta metoda ipocrita de a face jurnalism exista preponderent in presa romaneasca(epitet fara dorinta de a insulta, e doar o constatare pe care am vazut-o de exemplu si la Adrian Vasilescu) asa si cetateanii romani (marea majoritate a lor) sunt infiorator de ipocriti in dorinta lor ca sa auda in continuare ca sanatatea sa fie gratuita, dar in continuare prefera sa dea plicul de pe post de bujie in loc ca macar discute o solutie cat de cat decenta la marasmul din sanatate.

  Imi amintesc un eveniment din 1999 - privatizarea cabinetelor medicale - de specialitate, medicina generala si de stomatologie (cu aceasta ocazie stomatologia ca si industrie a fost privatizata in proportie de 99 %) si de o afirmatie facuta de Viorel Catarama prin '93-'94: cum ca de la privatizarea unei industrii sau a unei mari parti a ei trebuie sa treaca minim 5 ani ca sa prospere.
  De atunci au trecut 15 ani iar cine se uita in stomatologie constata niste lucruri uimitoare pentru medicina romaneasca: nu mai exista mizerie (exista cabinete decente si un mare numar de cabinete de lux), o mare parte a medicilor sunt bine pregatiti ( chiar si comparativ cu colegii din vest), nu ii mai trateaza pe pacienti ca pe niste bujii, ci cu respect si consideratie.

  Eu zic ca de vina e o piata a serviciilor de stomatologie libera, in care concurenta si-a spus cu adevarat cuvantul, desi dupa parearea mea e o hiperconcurenta, cu efecte negative asupra calitatii serviciilor unor medici, dar asta nu doresc sa o discut.

  Pe cealalta parte, a medicilor specialisti, avem o privtizare facuta incipient (piata serviciilor spitalicesti reprezinta o parte foarte mare - peste 80% din piata) cu comportamente specifice functionarilor de stat.
  • 0 (0 voturi)    
   Mai exista si solutii... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 18:15)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Tudor

   ...Una, fie ea si partiala, e oferita de @mihai mai sus:
   "5. cunosc desui medici care au suflet... care trateaza pe oricine fara nici o "legatura" cu vreun plic sau altceva dar care mai si primesc, cand omul vrea el sa dea ceva. Pt aceste cazuri ei si-ar dori sa poata da chitanta si sa plateasca si un impozit."

   Vorba dansului - de ce nu se poate?

   Altfel, exemplul stomatologiei e interesant. Cu certitudine e un domeniu in care privatizarea a produs si multe rezultate excelente.
   Exemplul ar putea fi mai relevant daca am mai avea si niste informatii suplimentare, de exemplu despre starea generala de sanatate a populatiei in aceasta privinta.
   Apoi, stomatologia, desi atat de importanta in ceea ce priveste calitatea vietii, nu e totusi o chestiune vitala.
   Ar trebui sa aplicam aceleasi legi, ale cererii si ofertei (si eventual profitului, cum insista cineva mai sus) si, sa spunem, in cardiologie, pediatrie, diverse ramuri chirurgicale samd? N-ai bani suficienti incat sa te duci la spitalul care trebuie sa-si plateasca personalul decent si sa faca si un profit (cu multe zerouri), atunci stai acasa si priveste cum iti moare copilul.
   Iar asta se aplica celor 80% din populatie care, scrie cineva mai sus, nu si-ar permite sa plateasca servicii medicale dincolo de un nivel relativ scazut.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by