Senatorul Viorel Badea acuza Ministerul Afacerilor Externe si Biroul Electoral Central de slaba organizare a alegerilor prezidentiale in strainatate, una dintre deficiente fiind faptul ca unii presedinti ai sectiilor de votare, care sunt functionari din MAE, i-au platit prea putin, in mod abuziv, pe membrii sectiilor, descurajand astfel implicarea acestora in gestionarea procesului electoral.

Coada la votare pentru prezidentialele romanesti - Coslada, SpaniaFoto: Hotnews

Potrivit senatorului PDL de diaspora, presedintii sectiilor de votare ar fi trebuit sa-i plateasca pe membri cu cate 30 de euro pentru cele trei zile in care s-a derulat procesul electoral, dar unii dintre ei au achitat doar cate 12 euro, considerand ca doar ziua votului trebuia platita.

"Reprezentatii MAE, presedinti de comisie, ar fi trebuit sa-i plateasca pe membrii sectiilor de votare cu cel putin 30 de euro, pentru ca se considera trei zile. Cu toate acestea, facand un abuz mare, care merge in zona penala, unii dintre presedintii sectiilor de votare au decis sa-i plateasca pe oameni cu numai 12 euro pentru intregul proces de votare. Or, cu 12 euro nu mai merge nimeni sa fie membru in comisiile de votare, pentru ca oamneii nu vor sa ajunga sa dea bani si din buzunarul lor pentru un sandvis, o sticla cu apa. Asta ii blocheaza pe oameni sa participe in comisiile de votare", a afirmat Badea, pentru HotNews.ro.

El a aratat, insa, ca "abuzul" nu s-a intamplat la toate sectiile de votare din strainatate, "ceea ce inseamna ca unii dintre presedintii de sectii au inteles sa respecte legea, dar altii nu".

"In general, lucrurile acestea s-au intamplat mai ales in comisiile de votare conduse de oameni trimis de PSD in MAE. Un diplomat de cariera nu se manjea cu 12 euro pe zi", a mai acuzat senatorul democrat-liberal de diaspora.

Potrivit Hotararii de Guvern Nr. 705/2014 privind asigurarea bugetului alegerilor prezidentiale, "cheltuielile necesare desfasurarii alegerilor pentru Presedintele Romaniei pentru sectiile din strainatate vor fi suportate din bugetul Ministerului Afacerilor Externe".

"Membrii sectiilor de votare, indiferent de culoarea politica, vor fi remunerati conform legii cu o indeminizatie de 65 lei pe zi de activitate (dupa impozitare), dar nu mai mult de 3 zile pentru primul tur si 2 zile pentru cel de-al doilea tur", prvede hotarea de guvern.

In context, parlamentarul a acuzat in egala masura MAE si BEC de orgnizarea defectuoasa a procesului de vot din strainatate, Viorel Badea invocand mai multe nereguli:

  • MAE a organizat, intr-adevar, 294 de sectii de vot in strainatate, ca si la alegerile precedente, insa de data aceasta distribuirea lor teritoriala a fost eronata, fiind insuficiente sectii in zonele cu comunitati mari de romani. "In Italia - la Consenza, la Sondrio, sectiile au fost insuficiente, la Torino au fost doar doua sectii de votare. In Spania, la Torrejon, unde este o comunitate de 10.000 de romani, nu a fost sectie de votare", sustine Badea.
  • MAE nu a cerut sprijinul autoritatilor locale, straine. "S-a spus ca lipsesc fondurile, dar MAE putea sa ceara sprijinul autoritatilor locale din statele respective, care sunt obisnuite sa-si respecte cetatenii. Au fost primari in Spania, in localitati cu mari comunitati romanesti, care s-au oferit sa puna la dispozitia MAE spatii dotate pentru organizarea unor sectii de vot, dar au fost refuzati", acuza Badea.
  • Declaratiile pe proprie raspundere cerute votantilor romani in strainatate, cum ca nu vor vota multiplu. "Acest demers de blocare a votarii organizat de MAE a fost continuat de Biroul Electoral Central, care a dat dispozitie ca declaratiile pe proprie raspundere ale romanilor care voteaza in strainatate sa fie completate si semnate in fata membrilor comisiei. Asta a fost o greseala enorma", afirma Viorel Badea. Senatorul reproseaza BEC ca "si-a dat seama ca blocheaza procesul de votare" prea traziu, si daca nu apareau proteste la sectiile de vot din Paris, BEC "nu ar fi dat OK-ul ca declaratiile sa fie completate in timp ce oamenii stateau la coada".