Sorin Rosca Stanescu, pe care Curtea de Apel l-a condamnat marti la doi ani si patru luni de inchisoare in dosarul Rompetrol, este un fost om de presa si de afaceri ajuns membru in Senatul Romaniei, din partea liberalilor. Condamnarea "incununeaza" o viata tumultuoasa in care deceniile petrecute in presa comunista si post comunista i-au schimbat poreclele din "Deleanu/H15" (codul de colaborator al Securitatii) la "Nasul" presei de santaj, partener al mogulilor, pana la "omul care aduce criza" in aliantele de guvernamant.

Sorin Rosca StanescuFoto: Agerpres

Potrivit biografiei publicate pe site-ul propriu, in decembrie 1989 Sorin Rosca Stanescu avea deja la activ doua decenii de presa: redactor de externe, apoi jurnalist de investigatii si reportaj, in publicatii comuniste. Din anii '70 a inceput, potrivit propriei marturisiri, si colaborarea cu Securitatea, sub numele de cod H15 si Deleanu, colaborare pe care avea sa o recunoasca mult mai tarziu.

Experienta sa ca jurnalist de reportaj se simte si in felul cum se prezinta. Intrebat, intr-un interviu din 2008, cum a ajuns unde a ajuns ("De ce eu nu am bani iar dumeavoastra aveti?" intreaba autorul interviului), Sorin Rosca Stanescu raspunde:

  • la inceputul anilor '90 "eram redactor sef-adjunct la "Evenimentul zilei" - a fost o experienta uluitoare! (...) Prin '92-'93, ajunsese sa vanda cate 830.000 de exemplare pe numar. Cat tot tirajul restului presei centrale la un loc. (...) Deci, din punct de vedere profesional, acolo atinsesem un varf, dupa care nu mai aveam incotro sa ma duc. Ma aflam in primul concediu peste hotare, in Grecia, ca si dumneavoastra, fara bani, plecasem cu vreo 200 de dolari, impreuna cu Gabriel G. Stanescu, care lucra si el tot la "Evenimentul zilei". Si, intr-o noapte, am avut un vis ciudat. Am visat ca trebuie neaparat sa ajung in Peloponez, stateam de vorba cu spartanii si simteam ca se va schimba fundamental viata mea. M-am trezit socat in zori."

In acelasi registru descrie, in autobiografia sa online, si cum a ajuns sa colaboreze, din proprie initiativa, cu Securitatea: "am fost intr-o tabara la Izvorul Muresului. Impreuna cu sotia. Acolo faceam dese plimbari prin padure, culegand ciuperci. Sotia era din Sibiu si maestra in identificarea ciupercilor comestibile. Intr-o asemenea excursie prin padure, unde uneori veneau cu noi si alti studenti, am cunoscut un tanar cu totul si cu totul special", dar care, dupa o confesiune in care "era vorba de viata si de moarte", l-a convins ca e bine sa colaboreze cu Brigada Antitero.

Tot el spune ca s-a ales cu porecla "Nasul" pentru ca, in 1990, cand lucra la Romania libera, a angajat foarte multi tineri, lucru pe care l-a continuat cand pe piata a "explodat" fenomenul Evenimentul zilei. In viata publica, insa, Sorin Rosca Stanescu a ramas cunoscut drept "Nas" al presei de santaj dupa 1994, cand, cu sprijinul lui Dinu Patriciu, a lansat ziarul "Ziua", titlu ce starnea frica in randul companiilor si impotriva caruia Evenimentul Zilei lansa, mai tarziu, o ampla campanie de "demascare". S.R. Stanescu a dezmintit mereu ca ar fi apelat la santaj de presa, dar tot el a putut oferi cea mai succinta definitie a acestui fenomen, intr-un interviu pentru Gandul, din 2013:

  • "Santajul de presa nu poate fi decat atunci cand un ziarist sau un reprezentant dintr-o casa de presa solicita bani in schimbul publicarii sau nepublicarii unor materiale compromitatoare. In principiu, cand cere bani pentru nepublicarea unor materiale compromitatoare. Ce sa mai complicam?"

Ziarul Ziua, sub conducerea lui Sorin Rosca Stanescu, s-a remarcat editorial in special prin campania "Iliescu-KGB" si prin numeroasele materiale despre influenta KGB, dar si a Rusiei postsovietice asupra Romaniei.

In 2009, presedintele de atunci al ANI, Catalin Macovei, a depus plangere de santaj impotriva lui S.R. Stanescu si a lui Bogdan Chirieac, dupa ce cotidianul Curentul a publicat o serie de stenograme ale unor discutii intre cei trei - seful unei institutii-cheie, respectiv doi influenti "jurnalisti" care, potrivit inregistrarilor, se prezentau drept "cetateni de standard mediu".

  • Pentru scurt timp, Rosca Stanescu si Chirieac nu au mai fost acceptati ca ziaristi de foarte multe media, situatie fara precedent in istoria postdecembrista. Lucrurile au revenit insa rapid pe fagasul "normal", iar S.R.S. si Chirieac au reaparut pe sticla in calitate de analisti, comentatori, experti. In ultimii ani, dupa ce cazul Catalin Macovei-S.R.S.  chiar si dupa alegerea lui S.R. Stanescu in Parlament, ei au devenit omniprezenti la posturile de stiri, in special Antena 3 si Romania TV.

Puterea de influenta a lui Sorin Rosca Stanescu s-a simtit in mod repetat pe parcursul ultimului deceniu, chiar si dupa ce a renuntat la a mai conduce ziarul Ziua - inchis, de altfel, acum aproape cinci ani.

  • Pe planul afacerilor, condamnarea sa in cazul Rompetrol, in care a fost acuzat de folosirea de informatii privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, arata "in ce s-a bagat" fostul jurnalist, alaturi de Dinu Patriciu si altii (dosarul dateaza din 2006). Dinu Patriciu nu a fost, insa, singurul mogul caruia S.R. Stanescu i-a fost apropiat: in 2013, in calitate de secretar al Comisiei senatoriale pentru drepturile omului, el ii vizita in inchisoare pe Adrian Nastase si Sorin Ovidiu Vantu - un alt om de afaceri care s-a asociat, in trecut, cu "Ziua" si cu Sorin Rosca Stanescu.
  • Pe plan politic, el a intrat efectiv in PNL sub aripa lui Crin Antonescu, devenindu-i consilier al acestuia si candidand, in 2012, pentru Senat din partea PNL, ca parte a USL. Dar influenta sa politica e mult mai veche. In 2005, el se afla in centrul unui scandal ce a dus la ruperea Aliantei D.A. "Desfacator de aliante" a fost numit si in mai 2013, in momentul descris drept "cea mai grava criza din USL".
  • Sorin Rosca Stanescu arata in biografia publicata pe site-ul sau ca timp de 15 ani a avut o legatura de prietenie cu Traian Basescu, prietenie care s-a rupt in 2005 "cand, in urma arestarii de peste 24 de ore a lui Patriciu, SRS l-a acuzat telefonic pe Basescu de incalcarea legii si a pus capat prieteniei". Anul trecut, Dan Turturica aminteste, intr-un articol din Romania libera: "presedintele a avut un rol, deloc de neglijat, in ascensiunea lui Rosca Stanescu. O parte consistenta din averea actualului parlamentar liberal a fost acumulata cand acesta era asociat in firma de publicitate stradala Beta Cons, iar Primaria Capitalei, condusa atunci de Traian Basescu, ii inchiria spatii publicitare pentru tariful neverosimil de 3 dolari pe luna, bucata. Fireste, Beta Cons isi factura clientii la preturile pietei, de zeci (sute?) de ori mai mari decat ce primea municipalitatea."
  • In calitate de membru al Legislativului si al Comisiei pentru cultura si media din Senat, initiativa pentru care s-a mobilizat cel mai mult a fost o incercare de modificare a Legii Audiovizualului, el militand in ultimii doi ani pentru reducerea prerogativelor CNA.