Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri ca atata vreme cat ocupatia Crimeei se va mentine, nu se pune problema reducerii sanctiunilor pe care Uniunea Europeana le-a impus Rusiei, relateaza Agerpres.

"Nu sunt de acord cu ceea ce spunea la un moment dat un distins oficial european, ca daca lucrurile merg bine in estul Ucrainei, s-ar putea ca sa se reduca nivelul de sanctiuni pentru Rusia. Nu cred ca este o formula corecta din punctul de vedere al perspectivelor de solutionare a conflictului. Avem nevoie de un sistem cat mai puternic de sanctiuni pentru a permite UE si comunitatii internationale sa negocieze eficient cu Rusia. Avem nevoie de aceste sanctiuni si atata timp cat Crimeea este in continuare ocupata, nu cred, si pozitia Romaniei va fi foarte clara in acest sens, nu se va pune problema pentru reducerea nivelului de sanctiuni la nivelul UE", a spus Aurescu, in cadrul unei dezbateri referitoare la conflictul din Ucraina.

Pe de alta parte parte, diplomatul roman si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu amanarea acordului de liber schimb intre UE si Ucraina, argumentand ca acest lucru inseamna o amanare a reformei in Ucraina.

"Exista un element de ingrijorare pe care vreau sa-l exprim legat de decizia aparuta in discutiile dintre Uniunea Europeana, Federatia Rusa si Ucraina pe 12 septembrie legat de amanarea aplicarii Acordului de asociere in ceea ce priveste partea sa de liber schimb pana la sfarsitul anului 2015. Din punctul de vedere al Romaniei, orice fel de amanare a reformei in Ucraina este o solutie gresita. Ceea ce reprezinta, de fapt, impactul extrem de pozitiv al Acordului de asociere si al Acordului de liber schimb este faptul ca el include (...) aproximativ 75%-80% aquis comunitar. (...) Credem ca trebuie gasite solutii pentru ca acest proces de reforma sa continue", a afirmat Aurescu.

El a sustinut ca procesul de reforma din Ucraina "nu poate fi stopat", pentru ca el este necesar in evolutia Kievului, pentru ca acest stat sa devina performant, stabil si sa fie, in acelasi timp, "un vecin si un partener de incredere pentru Romania".

Secretarul de stat a mai aratat ca situatia din Ucraina reprezinta o oportunitate pentru Romania in ceea ce priveste situatia de securitate, precum si relatiile bilaterale.

Aurescu a facut o analiza in ceea ce priveste relatiile internationale, in contextul conflictului din Ucraina, aratand ca este vorba de o batalie intre doua sisteme de valori, "mai degraba spus intre un sistem de valori si forta bruta".

Diplomatul a explicat ca scopul Parteneriatului Estic a fost de a aduce in state precum Ucraina setul de valori pentru reconstructia sau reforma unei societati.

"Pentru leadershipul de la Kremlin evident ca este un pericol sa vezi ca in Ucraina, de exemplu, o astfel de reforma reuseste intr-un model occidental. Asta ar reprezenta o alternativa extrem de periculoasa pentru societatea rusa, care este construita in ceea ce priveste sistemul de putere pe un alt tip de structurare", a punctat Aurescu.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a participat miercuri la dezbaterea "Ucraina: al doilea conflict inghetat la frontierele Romaniei", organizata de Fundatia Universitara a Marii Negre.