Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca celulele de criza constituite de catre autoritatile din Burkina Faso si responsabilii companiei aeriene Air Algerie au confirmat ca la bordul aeronavei AH5017 al Air Algerie, prabusite in Mali in data de 24 iulie, nu s-a aflat niciun cetatean roman.

In comunicatul de presa transmis de MAE se mai arata ca si celulele de criza din Algeria si Franta, special organizate pentru gestionarea circumstantelor producerii acestei tragedii aviatice, au informat partea romana prin comunicari oficiale ca, potrivit informatiilor de care dispun pana in prezent, nu a existat vreun cetatean roman la bordul aeronavei prabusite in Mali.

"In urma verificarilor complexe in evidentele informatizate ale MAE si MAI a numelor si prenumelor explicite, aflate pe listele de pasageri asa cum au fost ele puse la dispozitie de autoritatile nationale care au constituit celule de criza, nu a fost identificat vreun cetatean roman", precizeaza Ministerul de Externe, adaugand ca, in acest moment, ancheta privind cauzele prabusirii avionului si procedura de identificare a pasagerilor avionului Air Algerie este in derulare.

MAE noteaza ca, avand in vedere procedura dificila de identificare a pasagerilor zborului amintit, dar si investigatiile standard in astfel de cazuri, partea romana va continua sa mentina un contact permanent cu autoritatile straine din statele direct implicate pentru a clarifica definitiv aspectele de interes pentru opinia publica romaneasca referitoare la tragicul accident aviatic.

Air Algerie a anuntat joia trecuta ca a pierdut contactul cu unul dintre avioanele sale de pasageri la 50 de minute dupa decolarea din Ouagadougou (Burkina Faso). "Serviciile de navigatie aeriana au pierdut contactul cu avionul Air Algerie, care asigura legatura Ouagadougou - Alger, la 50 de minute dupa decolare", a anuntat compania algeriana, potrivit AFP. Zborul cu care s-a pierdut legatura este AH 5017.

Epava avionului a fost gasita in seara aceleiasi zile in nordul Mali, in apropiere de granita cu Burkina Faso.

Potrivit datelor anuntate initial, la bordul aeronavei se aflau 50 de francezi, 24 din Burkina Faso, 8 din Liban, patru din Algeria, doi din Luxemburg si cate un Belgian, Elvetian, nigerian, camerunez, ucrainean dar si roman.MAE confirma la acea data ca "din informatiile preliminare obtinute de la ministerul algerian de externe rezulta ca la bordul avionului algerian apartinand Companiei aeriene Air Algerie s-ar afla un cetatean roman".

"Ministerul Afacerilor Externe este deja in contact permanent cu autoritatile algeriene. Misiunea diplomatica pastreaza permanent legatura cu autoritatile locale si este pregatita sa acorde asistenta consulara in limita competentelor legale. Pe masura ce vom avea informatii actualizate, le vom comunica in timp util", a precizat MAE, intr-un comunicat de presa.