Air Algerie a anuntat, joi, ca a pierdut contactul cu unul dintre avioanele sale de pasageri la 50 de minute dupa decolarea din Ouagadougou (Burkina Faso). "Serviciile de navigatie aeriana au pierdut contactul cu avionul Air Algerie, care asigura legatura Ouagadougou - Alger, la 50 de minute dupa decolare", a anuntat compania algeriana, potrivit AFP. Zborul cu care s-a pierdut legatura este AH 5017.

Avion Air AlgeriaFoto: Captura Youtube.com

---------------------

Urmareste LIVE TEXT evenimentul:

Ora 22.30 Epava avionului a fost gasita in nordul Mali, in apropiere de granita cu Burkina Faso, a anuntat seful Statului Major particular al presedintiei burkinabeze, citat de AFP.

"Tocmai am gasit avionul algerian. Epava a fost localizata (...) la 50 de kilometri nord de frontiera cu Burkina Faso", in regiunea maliana Gossi, a declarat generalul burkinabez Gilbert Diendiere, la finalul unei reuniuni de criza la Ouagadougou.

Ora 18:30 Epava avionului Air Algerie AH5017 a fost gasita in Mali

Epava avionului Air Algerie flight AH5017 a fost reperata de fortele franceze stationate in Mali, la jumatatea drumului intre Gao si Kidal, intr-o zona desertica, scrie Le Figaro, care citeaza site-ului aeroportului din Ouagadougou.

"Fortele franceze stationate in Mali au detectat epava avionului AH5017 la jumatatea drumului dintre Gao si Kidal, intr-o zona desertica foarte dificila ca acces", se arata intr-o nota postata pe acest site.

Ora 16:35 MAE a confirmat ca "din informatiile preliminare obtinute de la ministerul algerian de externe rezulta ca la bordul avionului algerian apartinand Companiei aeriene Air Algerie s-ar afla un cetatean roman".

"Ministerul Afacerilor Externe este deja in contact permanent cu autoritatile algeriene. Misiunea diplomatica pastreaza permanent legatura cu autoritatile locale si este pregatita sa acorde asistenta consulara in limita competentelor legale. Pe masura ce vom avea informatii actualizate, le vom comunica in timp util", a precizat MAE, intr-un comunicat de presa.

Ora 16.16: Potrivit Marca, avionul a fost folosit anterior de echipa Real Madrid

Ora 16:06 La bordul aeronavei se aflau 50 de francezi, 24 din Burkina Faso, 8 din Liban, patru din Algeria, doi din Luxemburg si cate un Belgian, Elvetian, nigerian, camerunez, ucrainean si roman, potrivit Reuters, citat de BBC.

16:05 Un oficial al aviatiei civile algeriene a confirmat, pentru Reuters, ca avionul s-a prabusit.

"Pot sa confirm ca s-a prabusit", a spus oficialul, care a refuzat sa ofere detalii suplimentare legate de locul unde s-a prabusit avionul sau cauzele accidentului.

Ora 16.01 Doua avioane de lupta franceze de tip Mirage 2000 dislocate in Africa de Vest au fost trimise in zona unde se presupune ca s-ar fi prabusit avionul Air Algeria, in incercarea de a localiza epava aeronavei, a declarat un purtator de cuvant al armatei franceze, citat de Reuters. Cautarile incep de la ultimul loc in care a fost localizat avionul inainte de a se pierde legatura cu echipajul.

Ora 15:35 Toate cele 116 persoane aflate la bordul avionului si-au pierdut viata, a anuntat televiziunea algeriana Elnahar, citata de International Business Times.

Ora 15:15 Zborul AH5017 s-a prabusit in Niger, dupa ce a zburat intr-o furtuna violenta, a confirmat televiziunea algeriana Elnahar, citata de International Business Times.

Regiunea era afectata de furtuni violente iar traseul avionul ar fi fost schimbat deasupra.

Traseul zborului Air Algerie / Foto: India Times

Ora 15.05Premierul algerian: "Avionul a disparut in dreptul orasului Gao (in estul Mali), la 500 de kilometri de frontiera cu Algeria. Victimele sunt de mai multe nationalitati." (AFP)

Ora 15.00: La bordul avionului calatoreau 50 de cetateni francezi, iar pilotii au cerut schimbarea rutei de zbor din cauza unei furtuni, au declarat oficiali din Burkina Faso pentru AFP si Reuters.

Ora 14.50 Contactul cu echipajul avionului a fost pierdut in spatiul aerian al statului Mali, in apropiere de frontiera cu Algeria, a declarat o sursa din cadrul companiei, citata de AFP. "Avionul era in apropierea frontierei algeriene cand echipajului i s-a cerut sa devieze de la ruta din cauza vizibilitatii reduse si pentru a evita riscul unei coliziuni cu un alt avion ce asigura legatura intre Alger si Bamako", a adaugat sursa citata, precizand ca "semnalul a fost pierdut dupa schimbarea directiei". Situatia in nordul statului Mali, ocupat timp de mai multe luni, in 2012, de grupuri armate extremiste, este in continuare instabila, cu toate ca in zona este in desfasurare o interventie militara internationala.

Ora 14.47 ''Sunt multi cetateni francezi la bordul avionului'', potrivit unui oficial francez, citat de Le Figaro.

Ora 14.35: Avionul disparut este de tip McDouglas MD83, anunta AFP

Ora 14.24 Swiftair a declarat pentru un post spaniol de radio ca cei 6 membri ai echipajului erau spanioli, potrivit Le Monde.

Ora 13.10 Operatorul avionului disparut, Swiftair, confirma ca a pierdut contactul cu avionul si ca la bord se aflau 110 pasageri si 6 membri ai echipajului.

Ora 12:57: Zborul AH 5017 avea la bord 110 pasageri, a anuntat un oficial algerian.

"Air Algeria informeaza ca serviciile de navigatie aeriana au luat ultima data legatura cu zborul AH5017 ce se deplasa pe ruta Ouagadougou-Alger in ziua de 24 iulie, la ora 1:55 GMT (4:55 ora Romaniei - n.red), respectiv la 50 de minute dupa decolare", a precizat Air Algeria intr-un comunicat.

Avionul decolase din Burkina Faso la ora locala 1:17 si urma sa aterizeze la Alger la ora locala 5:10, insa nu a mai ajuns la destinatie.

Compania a pus in aplicare un "plan de urgenta", se mai arata in comunicat.

O sursa din cadrul companiei a declarat pentru AFP ca avionul este de tip DC9 si a fost inchiriat de Air Algeria de la o companie spaniola, numele acesteia nefiind precizat.