Aproape 200 de kilograme de carne expirata de doi ani au fost descoperite, luni, la caminele de batrani ale unei asociatii religioase din Alba Iulia, in urma unui control facut de echipe ale Prefecturii, care nu au putut insa amenda fundatia intrucat carnea era pentru consumul personalului, relateaza Mediafax.

Controlul la caminele de batrani ale Fundatiei Congregatiei "Sfantul Iosif" din Alba Iulia, unde sunt adapostiti 73 de varstnici, a fost facut de o echipa mixta coordonata de Prefectura Alba.

Un control similar la aceasta unitate a avut loc si in luna aprilie, cand au fost descoperite mai multe nereguli, beneficiarii fiind tinuti in spatii murdare si urat mirositoare si imbracati in haine groase deoarece dormitoarele nu erau incalzite.

Reprezentantul Prefecturii Alba, Virgil Tuhut, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca echipele de control au constatat de aceasta data ca reprezentantii fundatiei au imbunatatit conditiile din camine, insa la unul dintre asezaminte au gasit, in doua lazi frigorifice, carne, preparate din carne congelate si unt expirate din 2012 si 2013.

Tuhut a spus ca echipele de control nu au putut confisca produsele sau da amenzi fundatiei deoarece coordonatorul caminelor a precizat ca produsele nu sunt pentru consumul beneficiarilor si, mai mult, se aflau intr-un spatiu care nu era cuprins in autorizatia de functionare a asezamantului social.

"Conditiile s-au imbunatatit simtitor comparativ cu celelalte controale. Am gasit in doua lazi frigorifice carne si produse din carne si unt din 2012 si 2013, dar incaperea in care se aflau aceste lazi era incaperea personalului propriu al congregatiei. Din declaratiile surorii Maria (coordonatorul caminelor de batrani - n.r.), mancarea de acolo este pentru personalul care deserveste congregatia. DSV a dat un termen ca aceasta carne sa dispara din incaperea respectiva in maxim o luna", a spus Tuhut.

Potrivit sursei citate, in cele doua lazi frigorifice se aflau aproximativ 200 de kilograme de produse, dar comisia de control nu a putut cantari exact cantitatile respective in conditiile in care reprezentantii fundatiei au precizat ca nu este pentru consumul beneficiarilor.

La randul sau, directorul Agentiei Pentru Prestatii si Inspectie Sociala Alba, Flaviu Cozuc, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca verificarile inspectorilor institutiei nu au constatat deficiente privind ingrijirea batranilor la cele trei camine ale congregatiei.

"Spre placuta mea surprindere am constatat ca, de la ultimul control, cand am descoperit probleme la aceste trei centre de persoane varstnice conditiile s-au imbunatatit substantial si exista acum conditii normale si minime de decenta pentru acele 73 de persoane care beneficiaza de servicii in aceste centre. Au mai ramas doar opt masuri din cele 56 de implementat, iar aceste masuri sunt legate doar de partea birocratica, nu atat de integritatea persoanelor din centre", a spus Cozuc.

El a mai spus ca institutia va monitoriza in continuare caminele sociale controlate.

Cele trei camine de batrani administrate de Fundatia Congregatia "Sfantul Iosif" din Alba Iulia au fost verificate prima data in luna aprilie a acestui an, la solicitarea prefectului de Alba, Gheorghe Feneser. Acesta a declarat la acea vreme ca verificarile au fost dispuse in urma unor sesizari primite, iar echipele de control au descoperit numeroase deficiente.

Potrivit prefectului, echipele de control au descoperit atunci ca organizatia nu avea stabilit prin decizie a forului superior un cost lunar pentru fiecare beneficiar, unul dintre camine nu detinea autorizatie sanitar-veterinara, cu toate ca se gatea zilnic in acea unitate, nu existau probe alimentare, nu se elabora meniu zilnic de hrana cu stabilirea caloriilor si nu era stabilita suma alocatiei zilnice de hrana pentru un beneficiar.

De asemenea, potrivit sursei citate, marea majoritate a spatiilor erau la acea data "murdare si urat mirositoare", iar dormitoarele nu erau incalzite, beneficiarii fiind nevoiti sa fie gros imbracati si acoperiti cu paturi si plapumi.

Prefectul de Alba mai preciza ca alte deficiente constatate au fost faptul ca nu exista personal specializat pentru activitatea de preparare a mesei, medicamentele erau depozitate in conditii improprii, in acelasi spatiu cu instrumentele de scris, acte ale beneficiarilor, unele alimente aveau termenul de valabilitate expirat, nu existau elaborate evaluari psihologice si medicale, si nici dosare constituite, sau o evidenta a sumelor de intretinere platite de beneficiari sau apartinatori.

Controlul a fost reluat in luna iunie si au fost descoperite la unul dintre camine 150 de kilograme de carne expirata, unele produse fiind vechi de peste noua ani. De asemenea, echipele de control au gasit compoturi si budinca expirata, dar si fructe congelate in ambalaje de pampers.

In urma acestor deficiente, Fundatia Congregatia "Sfantul Iosif" din Alba Iulia, care administreaza cele trei camine, a fost amendata la acea vreme, cu 7.400 de lei.