Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, crede ca riscul ca Transnistria sa fie anexata Rusiei este major si ca Moscova asteapta o oportunitate. Chirtoaca a declarat RFI ca singura optiune ramane integrarea accelerata a Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

Dorin ChirtoacaFoto: Agerpres

Intrebat cat de mare este in contextul actual din Crimeea riscul ca Transnistria sa fie anexata Rusiei, Dorin Chirtoaca a raspuns: "Riscul este major, indiscutabil! Transnistria nu o data a cerut sa fie alipita Federatiei Ruse, Federatia Rusa nu o data si-a exprimat disponibilitatea. Federatia Rusa in acelasi timp a recunoscut Osetia si Abhazia in Georgia, le-a recunoscut independenta in 2008, atunci cand a avut loc acel conflict militar cu Georgia si practic, asteapta o oportunitate si pentru Transnistria.

Este suficient sa apara o situatie iesita din comun, asa cum s-a intamplat in 2008 in Georgia sau cum s-a intamplat in Kiev, in Ucraina, acum, in 2013-2014 si Rusia face pasul urmator. Daca se intampla o situatie similara la Chisinau, automat, Rusia se va folosi de o asemenea instabilitate, pentru a-si consolida pozitia in regiune si cu siguranta fie va recunoaste Transnistria, fie o va anexa direct, fie isi va extinde controlul asupra intregii Republici Moldova, in cazul unui asemenea scenariu nefericit".

Citeste in intregime pe RFI.ro.