Revenirea TVA la nivelul de 19%, largirea bazei de impozitare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale si impozitul diferentiat pe venitul salarial sunt principalele masuri financiar-fiscale prevazute in programul politic pentru care Guvernul isi va angaja marti raspunderea.

''Simplificam fiscalitatea si sporim competitivitatea fiscala a mediului de afaceri prin:

a) reducerea generala a impozitarii;

b) largirea bazei de impozitare;

c) simplificarea sistemului de taxe;

d) cresterea colectarii veniturilor bugetare;

e) reducerea evaziunii fiscale

Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe masura ce cadrul fiscal-bugetar o va permite. Pastram plafonul de 16% si introducem, pe parcursul mandatului, in masura in care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit'', se arata in programul politic al Executivului, scrie Agepres.

Guvernul are in vedere cresterea progresiva a salariului minim pe economie pana la nivelul de 1.100 lei, pana la sfarsitul anului 2016, limitarea fenomenului de 'migratie a creierelor' si reducerea saraciei pentru 580.000 persoane pana in anul 2020, prin asigurarea unui sistem de asistenta sociala bazat pe un mecanism institutional de identificare, evaluare si interventie pentru toate cazurile de risc social. Realizarea unei proiectii bugetare pentru perioada 2014 - 2020, in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice, este unul dintre principalele obiective in domeniul agriculturii si reformei institutionale a MADR si a institutiilor din subordine.

Adoptarea legii turismului, consolidarea brandului de turism prin promovarea produselor romanesti, realizarea unei strategii turistice nationale reprezinta principalele directii prevazute in domeniul turismului, potrivit programului politic. Unul dintre proiectele prioritare pentru perioada urmatoare in domeniul energetic il reprezinta dezvoltarea de capacitati de productie de energie electrica si termica care vor folosi deseurile menajere si industriale ca resursa primara, contribuind decisiv la rezolvarea problemelor de mediu si de aprovizionare a populatiei cu apa calda si caldura la costuri reduse.

In ceea ce priveste domeniul transporturilor, printre obiectivele enumerate in programul politic se afla finalizarea autostrazii Nadlac-Arad-Bucuresti, pentru a lega Romania de Europa (Coridorul IV), si a centurii Bucuresti la profil de autostrada, nord si sud. Cresterea performantei sistemului romanesc de invatamant, asigurarea politicilor de echitate sociala, a deprinderilor si competentelor care sa permita dezvoltarea personala, intelectuala si profesionala din perspectiva invatarii pe tot parcursul vietii, dar si deschiderea sistemului de educatie, formare profesionala si cercetare catre societate sunt prioritati cuprinse in program.

Cercetarea stiintifica, in ceea ce priveste resursele alocate, trebuie sa fie pentru toti decidentii politici din Romania o prioritate privind reconsiderarea bugetarii, sustin guvernantii. Guvernul, prin Ministerul Afacerilor Interne, se va implica pentru a asigura cresterea gradului de siguranta a cetateanului, combaterea criminalitatii transfrontaliere si a criminalitatii comise de cetatenii romani in strainatate, precum si cresterea calitatii vietii personalului in vederea reconsolidarii statutului angajatilor MAI, se arata in programul politic al Executivului.

Romanii de peste hotare sunt parte integranta a spiritualitatii romane si de aceea Guvernul se angajeaza, in programul politic trimis Parlamentului, sa intensifice comunicarea si sa consolideze parteneriatele atat cu comunitatile romanilor/ vlahilor/ aromanilor din tarile vecine si Balcani, cat si cu romanii care s-au stabilit temporar sau definitiv in strainatate. Guvernul isi propune o justitie moderna, aproape de cetateni, consolidarea statului de drept si intarirea institutiei Avocatului Poporului, a Ministerului Public si a rolului Curtii Constitutionale.

Principalele obiective ale diplomatiei romane sunt, potrivit documentului citat, cresterea si consolidarea profilului Romaniei in Uniunea Europeana si NATO si valorificarea cu mai mare eficacitate a beneficiilor care decurg din statutul Romaniei de membru al celor doua structuri, consolidarea si dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA, continuarea eforturilor de promovare si sustinere a integrarii europene a Republicii Moldova, promovarea activa a obiectivului de transformare a vecinatatii Romaniei, atat in Balcanii de Vest, dar mai ales in vecinatatea Estica, intr-o zona democratica de stabilitate, prosperitate, securitate si predictibilitate, necesara pentru asigurarea securitatii nationale in sensul sau cel mai larg.

Prin programul politic, Guvernul promite sa se implice pentru asigurarea dreptului de a-si pastra si dezvolta liber exprimarea identitatii etnice pentru toti cetatenii apartinand minoritatilor nationale, astfel incat sa se poata manifesta pe deplin in viata publica, in administratie si justitie, in sfera culturii, limbii, religiei, educatiei, vietii publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei.

Elaborarea proiectului si constituirea colectiilor pentru un 'Muzeu al Comunismului', initierea procedurilor de inscriere a Ansamblului monumental 'Calea Eroilor' de la Targu Jiu pe lista patrimoniului mondial UNESCO si promovarea ceramicii de Horezu se numara printre directiile de actiune ale Guvernului in domeniul culturii, potrivit programului politic.

Executivul se va implica pentru a asigura continuitatea Parteneriatului strategic cu SUA, indeplinirea obligatiilor asumate privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania, precum si pentru realizarea graduala a capacitatii de aparare aeriana prin achizitia avioanelor de vanatoare, se arata in documentul trimis Parlamentului, la capitolul Aparare.

In domeniul Sanatatii, Executivul isi propune reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate prin modificarea legislatiei, crearea cadrului institutional pentru imbunatatirea continua a calitatii serviciilor pentru sanatate, diversificarea competentelor, atributiilor si responsabilitatilor medicilor de familie, dar si subventionarea chiriilor pentru medicii rezidenti si acordarea unor facilitati la deschiderea cabinetelor medicale ale medicilor de familie si ale medicilor din ambulatoriul de specialitate, centrelor multifunctionale, inclusiv diminuarea redeventelor la un nivel acceptabil si coplata la utilitati.

O alta prioritate a Guvernului o reprezinta integrarea tinerilor pe piata muncii, printr-un program de asistenta speciala a acestora, de la absolvire si pana la incadrarea in munca, asigurarea conditiilor de trai decente, prin acces la o locuinta in sistem ANL, in cazul in care tanarul nu detine in familie alte proprietati, precum si introducerea de facilitati fiscale pentru tineri care isi intemeiaza o familie.