Istoricul Andrei Muraru a transmis premierului Victor Ponta demisia sa din functia de presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), informeaza un comunicat al institutiei, citat de Agerpres.

Andrei MuraruFoto: Agerpres

"Am luat aceasta decizie pentru ca principiile si loialitatea sunt mai importante decat o functie. Pentru mine, a fost o onoare sa conduc aceasta institutie. Intr-un timp foarte scurt, am reusit sa demaram campania de aducere in fata justitiei a responsabililor comunisti suspectati de crime comise pe criterii politice in sistemul penitenciar din Romania. Pentru prima data in istoria institutului, avem deja doua puneri sub acuzare (cazurile Visinescu si Ficior), iar alte investigatii sunt aproape finalizate. De asemenea, am contribuit la promovarea proiectului de lege privind diminuarea pensiilor persoanelor condamnate definitiv pentru acte de represiune", a precizat Muraru.

Prim-ministrul Victor Ponta l-a numit pe 23 mai 2012 pe Andrei Muraru in functia de presedinte executiv al IICCMER. Conform cadrului legal de functionare a IICCMER, presedintele executiv este numit de premier.

IICCMER si Andrei Muraru s-au aflat in atentia opiniei publice in ultima perioada, odata cu denunturile formulate la adresa fostilor tortinari Alexandru Visinescu si Ion Ficior. care au fost pusi sub acuzare pentru genocid in urma demersurilor IICCMER, si in cazul lui Florian Cormos, fost comandant al Coloniei de munca Cernavoda.

"Tot in timpul mandatului meu, proiectul Memorialul victimelor comunismului de la Ramnicu Sarat a intrat in linie dreapta, urmand ca transformarea fostei inchisori in memorial sa se incheie peste doi ani. Cadrul legal de functionare a fost modificat pentru a permite demararea investigatiilor, iar bugetul institutului a fost majorat substantial (o crestere de 85% fata de 2013). In aceasta perioada, Institutul a fost eficient coordonat, implementand programe educationale, de investigatii, editoriale, bursele doctorale s.a. Poate cea mai importanta dovada a performantelor IICCMER in aceasta perioada este recunoasterea pe plan international a eforturilor noastre", a mai spus Andrei Muraru.

El multumeste echipei de la IICCMER, factorilor guvernamentali care au acordat sprijin Institutului, precum si conducerii Parchetului General pentru colaborarea 'exemplara'.