Presedintele Traian Basescu sustine ca in 2005 i-a cerut Monicai Macovei sa-l caute pe "procurorul care a avut curaj sa aresteze un senator PD cand eram la guvernare". In schimb, fostul ministru al justitiei a declarat mereu ca Daniel Morar a ajuns sef la DNA in baza unei proceduri de selectie, nu la solicitarea presedintelui Basescu. Insusi fostul sef al DNA afirma, in cartea "Pretul adevarului. Un procuror in lupta cu sistemul" ca Traian Basescu i-a spus, intr-o discutie la Cotroceni, ca "merge pe mana ministrului justitiei". Morar isi aminteste ca numele sau a fost sugerat Monicai Macovei de Ovidiu Budusan, fost procuror la Cluj. Fostul sef DNA afirma ca, la momentul arestarii fostului senator PD, Liviu Ciupe, fusese numit "coada de topor" de catre liderii PD.

  • Citeste integral povestea procurorului Daniel Morar in cartea "Pretul adevarului. Un procuror in lupta cu sistemul"
  • Traian Basescu, la B1TV: "(...)Oameni care au contat pentru tine si de dragul imaginii lor, pana si pe cel care i-a luat dintr-un ONG si i-am spus esti ministru, si cand mai ii auzeam cum povesteau cum l-au descoperit pe Morar, cand eu stiu ca am avut o singura exigenta: cauta-l pe procurorul care a avut curaj sa aresteze un senator PD cand eram la guvernare. Si se explica, probabil si mie, cum in urma unor teste, a spus asta e omul de piatra. Iar eu am cerut sa fie cautat"

Fragmente din Pretul adevarului. Un procuror in lupta cu sistemul

Dan Tapalaga:Sa vorbim si despre marile esecuri: cazul Funar, dosarul Alimentara, cazul Ciupe, care a avut si ceva legaturi cu PD-ul de atunci, condus de Traian Basescu.

Daniel Morar: Da.

D.T. Cazul Liviu Ciupe.

D.M. Era senator PD in legislatura 96-2000. A renuntat la functia de senator si a fost numit director al Directiei regionale de drumuri Cluj.

D.T. Era mai banoasa functia asta, probabil.

D.M. Era mult mai banoasa, sigur ca da. A venit la Cluj, la o directie regionala, el era bistritean. Dosarul a pornit de la o sesizare a politiei. Mie mi s-a parut dosarul cat se poate de clar si am dispus inculparea, arestarea si trimiterea lui in judecata.

D.T. Pe scurt, despre ce era vorba?

D.M. Despre faptul ca ar fi folosit bani publici, respectiv materiale, in interesul unor persoane particulare. Era tot in perioada 1996¬2000. Nu mai stiu exact. Masura arestarii preventive a fost verificata, la trei zile dupa, de instanta. L-au pastrat in arest. In final, a fost achitat, pe linie, de la inceput pana la sfarsit de catre instantele de judecata, fiind gasit nevinovat.

D.T. De ce a fost achitat? N-ati avut probe?

D.M. Am spus chestia asta si cand s-a dat solutia, si cand am fost intervievat pentru functia de procuror general al P.N.A.. Erau interceptari cat se poate de clare. Vorbeau cum sa mascheze faptele, dar a aparut din nou partea civila, care a spus n-are prejudiciu, iar instantele au apreciat ca nu au temei pentru o condamnare.

D.T. Am mai auzit povestea asta cu lipsa prejudiciului.

D.M. Da, am mai auzit si se repeta. Pentru ca acest tertip a avut succes si inca are. Mi-e ciuda ca magistratii romani nu pot sa depaseasca acest impediment. Faptul ca o persoana juridica spune ca nu se considera parte civila, nu e motiv de achitare. Asa a fost dosarul Ciupe.

D.T. Au fost presiuni politice?

D.M. Nu, dar au fost luari de pozitie ale partidului.

D.T. Condus de Petre Roman, pe-atunci?

D.M. Nu stiu daca era Petre Roman. S-a spus ca sunt coada de topor.

D.T. Cred ca si Traian Basescu a avut ceva iesiri publice, pe vremea aia.

D.M. Au fost, da. Mi s-a spus ca sunt coada de topor, dar asta a fost inainte de a se da o solutie. Acelasi apelativ l-a folosit si fostul primar al municipiului Cluj, Gheorghe Funar. (pag 48 - 49)

  • Morar: I-a vorbit Budusan de mine

D.T. Ati intrebat-o cum a ajuns la dumneavoastra? Monica Macovei nu prea socializeaza cu multa lume.

D.M. Nu imi mai amintesc daca mi-a spus ea sau cat am banuit eu. Cred ca m-a lasat sa inteleg, am banuit si eu. I-a vorbit Budusan despre mine. Ovidiu Budusan, pe care ea il aparase in procesul contra Ministerului Public.

D.T. Ovidiu Budusan fusese exclus din magistratura, era deja iesit din sistem.

D.M. Era iesit din sistem.

D.T. Era deja avocat. Trecuse in partea cealalta.

D.M. Exact. Ovidiu Budusan venise in magistratura, la Cluj, cand eu eram procuror acolo. A lucrat in perioada de ucenicie si a lucrat sub numele meu. N-avea drept de semnatura. Eu l-am invatat primele elemente de munca de procuror. Dar Monica Macovei a vazut mai multa lume atunci. Eu asa-mi aduc aminte. Ca a vazut mai multa lume. (...) (pag 64 - 65)

  • Morar: Basescu mi-a spus ca merge pe mana ministrului justitiei

D.T. Cum a fost prima discutie cu Traian Basescu? V-a amintit de cazul Ciupe? Era un senator al Partidului Democrat pe care l-ati anchetat, el era presedinte sau vicepresedinte. Nu v-a intrebat ce s-a intamplat atunci?

D.M. A fost prima discutie cu presedintele Traian Basescu, de fata cu Monica Macovei, in biroul primului, la Cotroceni. E drept ca m-a intrebat, pentru ca era plina presa de ecourile cazului Ciupe. I-am explicat ce era de explicat, m-a intrebat daca mai am si alte cazuri de genul asta, i-am spus ca nu. Mi-a spus ca nu ma cunoaste, ca s-a uitat pe CV-ul meu, dar ca merge pe mana ministrului Justitiei, Monica Macovei, pentru ca are incredere in ea. Dupa care a urmat numirea.

D.T. Ce garantii ati primit, domnule Morar, ca independenta nu va va fi afectata. Ati cerut astfel de garantii?

D.M. Nu am cerut nicio garantie de genul asta, pentru ca erau garantiile pe care le are orice procuror, prin lege. Depinde de el sa si le asume sau nu. Cert este ca discutia de atunci a fost destul de scurta. Imi aduc aminte acest lucru. A spus ca merge pe mana ministrului Justitiei si ca nu e genul sau sa se amestece in treburile autoritatii judiciare. Cam atata a fost toata discutia dinainte de numirea mea, in 2005. (pag 70)