Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si BSA | The Software Alliance anunta finalizarea primei etape a Festivalului Ars Praeventiva pentru liceenii bucuresteni, cea a redactarii scenariilor de teatru. Aflat la prima editie, festivalul a avut ca tematica specifica Fetele tehnologiei si a incurajat tinerii sa abordeze subiectul utilizarii in siguranta a calculatorului si a comunicatiilor electronice. Din numarul total de inscrieri, au fost selectionate 10 scenarii castigatoare, acestea fiind evaluate de un juriu format din reprezentanti ai IGPR, ai BSA si ai partenerilor, sub coordonarea domnului Mihai Malaimare, presedintele juriului.

Comisar sef Stroescu ConstantinFoto: webPR.ro

Autorii acestora au fost premiati cu cate un Windows Phone. Primii trei castigatori sunt elevi ai Liceului Teoretic Stefan Odobleja (premiul I), ai Colegiului National de Arte Dinu Lipatti (premiul al II-lea) si ai Colegiului National Iulia Hasdeu (premiul al III-lea), lista completa a scenariilor castigatoare putand fi gasita pe site-ul oficial al festivalului, www.softwareculicenta.ro, in sectiunea dedicata.

Mihai Malaimare, director Teatrul Masca, presedintele juriului: "Am descoperit cu o usoara surprindere ca tinerii participanti au talent literar si, ce e mai important, ca au apetit pentru teatru - majoritatea stie care sunt regulile unui scenariu corect si apt de a fi montat pe scena. Avand experienta acestui concurs si cunoscand forma in care s-a desfasurat, credinta ca teatrul este un mijloc bun pentru a apropia elevii de anumite concepte, precum este lupta impotriva pirateriei, mi-a fost confirmata. Teatrul, in general, are menirea de a educa tocmai prin puterea exemplului, tocmai de aceea, apreciez aceasta initiativa si o incurajez sa continue prin diseminarea informatiei in cat mai multe institutii sau prin abordarea temei din mai multe perspective."

Cea de-a doua etapa a competitiei consta in punerea in scena a celor 10 scenarii castigatoare, la libera alegere a trupelor de teatru din liceele din Bucuresti, in perioada februarie-mai. In urma acestei etape intermediare, trupele vor intra in a treia si ultima etapa, derulata in luna iunie, care va fi finalizata cu premierea celor mai bune trei trupe de teatru. Premiile finale vor fi: locul I - telefoane Nokia Lumia cu Windows Phone, locul al II-lea - e-readere oferite de APDETIC, locul al III-lea - hardware Microsoft; toate trupele vor avea posibilitatea sustinerii spectacolului in una dintre salile Teatrului Masca. In ceea ce priveste membrii primelor trei trupe, acestia vor beneficia de intrare libera la spectacolele Teatrului Masca, in perioada octombrie - decembrie 2014, si de carti de specialitate editate de Teatrul Masca.

Festivalul Ars Praeventiva urmareste prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor, domeniu care reprezinta o prioritate pentru Politia Romana. Aceasta este, insa, prima initiativa a Politiei Romane de a aborda elevii intr-un mod creativ, prin combinarea educatiei cu arta teatrala, pentru a transmite un mesaj vizavi de siguranta tinerilor la interactiunea cu Internetul si utilizarea corecta a calculatorului si a comunicatiilor electronice. Incurajarea elevilor de a aborda problematici specifice generatiei lor este benefica pentru ca astfel devin mai constienti si mai responsabili atat fata de conduita proprie, cat si de cea a colegilor sau a prietenilor lor, fiind capabili sa evite riscurile.

Magda Popescu, BSA Outside Counsel in Romania: "Pentru BSA este o onoare sa fie co-organizator al acestei prime editii a Festivalului Ars Praeventiva. Promovarea si protejarea creativitatii reprezinta obiectivul de baza al BSA. Mai mult, astfel tinerii pot deveni constienti ca sunt situatii in care utilizarea calculatorului, a software-ului (mai ales daca este pirat) si a comunicatiilor electronice poate antrena riscuri mai greu de constientizat."

Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, co-organizator al festivalului, desfasoara in mod curent programe si campanii care au ca scop informarea minorilor cu privire la evitarea comportamentelor delictuale si asumarea masurilor de autoprotectie.

Comisar-sef Constantin Stroescu, seful Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul IGPR: "Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii a lansat in aceasta prima editie a festivalului o tematica familiara si captivanta pentru tanara generatie - utilizarea tehnologiei informatiei, invitand, in acelasi timp, tinerii sa abordeze subiectul si din perspectiva sigurantei si a corectitudinii, in scopul autoprotectiei. Scenariile castigatoare ne-au aratat, prin modul de constructie si prin diversitatea ideilor, ca adolescentii sunt capabili sa inteleaga riscurile asociate comunicarii electronice, sunt capabili sa reziste fascinatiei tehnologiilor informatice, folosindu-si discernamantul pentru a alege intre sigur si periculos."

Mai multe informatii despre modul de organizare a concursului, tematica si recomandarile specialistilor, formularele de inscriere si calendarul de desfasurare sunt disponibile pe site-ul www.softwareculicenta.ro, in sectiunea dedicata acestei initiative.

Festivalul ARS PRAEVENTIVA, editia 2013-2014, este organizat de catre Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii si BSA | The Software Alliance. Partenerii proiectului sunt: Teatrul Masca, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Microsoft Romania, Oficiul Roman Pentru Drepturile de Autor, Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), Palatul National al Copiiilor, Televiziunea Romana (partener media) si platforma de stiri online Hotnews (partener media).

Despre Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR)

Inspectoratul General al Politiei Romane (www.politiaromana.ro), in baza prevederilor Legii nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, cu modificarile si completarile ulterioare intreprinde, prin structurile sale specializate, masuri specifice pentru prevenirea si combaterea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor.

Contact: Inspectoratul General al Politiei Romane, prevenire@politiaromana.ro

Despre BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) este principalul promotor al industriei de software la nivel mondial. Este o organizatie a unor companii de clasa mondiala care investesc anual miliarde de dolari pentru a crea solutii software ce contribuie la dezvoltarea economica si la imbunatatirea vietii moderne. Prin cooperarea cu autoritatile publice la nivel international, suportul acordat pentru asigurarea respectarii proprietatii intelectuale si prin activitatile educationale, BSA extinde orizonturile lumii digitale si construieste incredere in noile tehnologii pe care le promoveaza.