VIDEO Motivare CCR: Legea descentralizarii este neconstitutionala deoarece nu prevede masuri pregatitoare, studii de impact si standarde de cost
Pe parcursul a 106 pagini, CCR explica de ce a declarat pe 10 ianuarie 2014 ca fiind neconstitutionala Legea privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica.
Aceasta lege a fost adoptata in urma angajarii raspunderii Guvernului in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna din data de 19 noiembrie 2013, fiind contestata la CCR de 70 de deputati PDL si PP-DD.
CCR sustine ca adoptarea Legii descentralizarii a fost adoptata cu nerespectarea Legii-cadru nr.195/2006, "ceea ce se constituie intr-o incalcare a dispozitiilor art.1 alin.(5) din Constitutie referitoare la obligatia de respectare a legilor".
In acest sens, Curtea constata ca legea nu respecta art. 5 alin.(1) din Legea-cadru nr.195/2006, care prevede ca "transferul competentelor este fundamentat pe analize de impact si realizat pe baza unor metodologii specifice si a unor sisteme de indicatori de monitorizare, elaborate de catre ministere si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor si structurile asociative ale autoritatilor administratiei publice locale".
In urma analizarii unor documente trimise de Guvern, CCR constata ca acestea, eterogene prin continut, vizeaza informari generale in privinta problematicii regionalizarii si descentralizarii, fundamentele procesului de regionalizare in Romania, istoricul descentralizarii in perioada 1991-2013, documente privind organizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, rapoarte privind dezvoltarea economica, demografia, mediul, transporturile, dezvoltarea rurala, incluziunea/excluziunea sociala, tipuri functionale de localitati urbane si rurale, zone de influenta urbana, accesul populatiei la servicii de interes general, resurse naturale, potential energetic, ocuparea si utilizarea terenurilor, executia bugetelor locale, acte de reglementare primara sau secundara, analize de drept comparat in materie sau strategii elaborate in domenii partial descentralizate, precum si studii, prezentari si articole in domeniile regionalizarii si descentralizarii.
De asemenea, Guvernul a transmis Curtii si un "Document strategic privind masurile necesare accelerarii procesului de regionalizare - descentralizare in Romania 2013-2016", fara ca acesta sa poata avea semnificatia juridica a unui studiu/analiza de impact.
In opinia CCR, aceste documente au fost redactate de-a lungul timpului intr-un cadru mai mult sau mai putin organizat, fiind reunite si, astfel, invocate ca fiind masuri pregatitoare ale procesului de descentralizare.
"In nici un caz nu se poate trage concluzia ca acestea ar reprezenta analizele de impact la care Legea-cadru nr.195/2006 face referire. Din contra, denota o lipsa de corelare cu dispozitiile acesteia, ceea ce demonstreaza neindeplinirea obligatiei care incumba Guvernului si Parlamentului in temeiul art.5 alin.(1) din Legea-cadru nr.195/2006 de a realiza, respectiv de a adopta legea criticata pe analizele de impact necesare", este concluzia CCR.
Tot astfel, art.5 alin.(2) din Legea-cadru nr.195/2006 prevede organizarea de "faze-pilot in vederea testarii si evaluarii impactului solutiilor propuse pentru descentralizarea competentelor pe care le exercita in prezent", operatiune nerealizata in majoritatea domeniilor supuse reorganizarii.
De asemenea, art. 9 din Legea-cadru nr.195/2006 prevede elaborarea unor standarde de cost pentru finantarea serviciilor publice si de utilitate publica descentralizate si standarde de calitate aferente asigurarii furnizarii acestora de catre autoritatile administratiei publice locale.
"Curtea retine, insa, ca in privinta domeniilor descentralizate prin prezenta lege nu au fost elaborate astfel de standarde nici macar la nivel estimativ; or, avand in vedere importanta si complexitatea acestora, elaborarea standardelor era necesara sa fie realizata anterior adoptarii prezentei legi", mai sustin judecatorii constitutionali.
VIDEO Victor Ponta despre Legea descentralizarii, declarata neconstitutionala: Nu stiu ce a decis Curtea, trebuie sa dea motivarea. Daca ne spun cum trebuie facuta, o facem inca o data bine / Despre desfiintarea DNA: Singurul lucru care mi s-ar parea reprobabil ar fi sa ceara cineva desfiintarea Bisericii
Demisia Pontaaaaaa !!!!!!!!!!!!!
:)
Dragnea si ponta ar trebui sa fie inchisi pe viata pentru terfelirea constitutiei...
Asa zisa "descentralizare" nu este decat unul din pasi, care alaturi de "regionalizare" ar consfinti dezmembrarea tarii si feudalizarea parcelutelor ramase din ea.
Se pare ca dusmanilor tarii, inca nu le iese urzeala.
Poate, intr-un final, ne vom trezi si noi si vom inlocui acest sistem politic perfid, asta inainte ca "emanatii" sistemului sa reuseasca dezmembrarea noastra.
Ei, te-ai lamurit acum, dle Dragnea?
CCR nu se opune nicidecum principiului descentralizarii ci se opune clar metodele prin care matale vrei sa faci descentralizarea.
Dar, mai mult ca sigur ca Dragnea nu are voie sa inteleaga pozitia CCR.
Bagabontii n-au habar ce-i ala studiu de fezabilitate,nu-i intereseaza costuri,efecte sociale sau eficienta administrativa ,important este cit apuca fiecare din ciopirtirea tarii.
Cind cereti demisia cuiva trebuie sa aiba demnitate,onoare si asta rezulta din educatie ca sa-si-o dea demisia,dar ce educatie au mistocarii ce au pretentie de guvernanti !!!.
Astia trebuie aruncati pe geam in strada ,tot acolo de unde au venit intimplator la guvernare.
Indivizii nu pot sa fie tratati cu manusi ca au pielea prea groasa ///
In afara de CCR nimeni nu-si bate capul ca legile in Romania sunt contradictorii.
Doamne-ajuta!
Ministri demisionari, ministri demisionati, ministri dusi in zeghe (caltabosul nu se pune ca a fost cu intarziere), legi si ordonante facute pe genunchi, traduse mot-a-mot din engleza si trimise la vot (ca sa nu se spuna ca e ca pe vremea lui Boc), facute ferfenita de CCR si trimise inapoi. Spectacole guvernamentale la concurenta cu show-uri parlamentare pe legi incredibile, facute pentru borfasii carora abia li se racisera fotoliile din Casa Poporului.
O tempora o mores Patres Conscripti!