"Cu unanimitate de voturi, admite obiectia de neconstitutionalitate in ceea ce priveste criticile de neconstitutionalitate intrinseca si constata ca Legea privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica, in ansamblul ei, este neconstitutionala. Decizia este definitiva si general obligatorie", se arata in minuta CCR.
Anterior, Curtea, cu majoritate de voturi, a respins criticile de neconstitutionalitate extrinseca a legii.
Astfel, potrivit unui comunicat postat pe site-ul CCR, Curtea a retinut incalcarea:
- principiului autonomiei locale, in privinta trecerii bunurilor din domeniul privat al statului in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, fara exprimarea consimtamantului autoritatilor administratiei publice locale/judetene;
- regimului constitutional al proprietatii, in privinta transferului masiv de bunuri din domeniul public/privat al statului, in domeniul public/privat al unitatilor administrativ-teritoriale, prin derogare de la regulile de drept comun in materie, fara o identificare conform legiilor in vigoare a bunurilor in cauza;
- exigentelor de claritate, precizie si predictibilitate a legii prin reglementarea contradictorie a drepturilor care se transfera/constituie prin lege (de proprietate/de administrare), lipsa de corelare cu ansamblul normativ in materie si cu reglementarile din care sunt preluate competentele descentralizate, reglementarea unor structuri descentralizate carora nu le este conferita nicio atributie (comisiile judetene ale monumentele istorice) cu mentinerea in paralel a structurilor care au format obiectul descentralizarii (comisiile zonale ale monumentelor istorice);
- principiului legalitatii, prin nerespectarea cadrului legal in materia descentralizarii si a proprietatii.
Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pentru Legea descentralizarii la data de 19 noiembrie 2013. Cu acest prilej, premierul Victor Ponta a declarat ca domeniile care se descentralizeaza conform acestei legi ca si competente, atributii si resurse financiare sunt agricultura, sanatatea, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si facilitarea in turism, cluburile si bazele sportive, bazele scolare si atributiile teritoriale in ceea ce priveste pescuitul.
Totodata, impactul bugetar va fi pentru 2014 unul neutru, spunea el, deoarece aceste institutii trec cu tot cu buget, acest aspect fiind prevazut in anexa la legea bugetului. Potrivit premierului, simplificarea si reducerea sistemului administrativ este un lucru extrem de important, pentru ca in 2014 toate autoritatile locale vor elabora norme de personal.
Un alt obiectiv al legii se referea la responsabilizarea in cheltuirea banului public prin alocarea fondurilor publice de catre alesii locali, consiliile locale, consiliile judetene.
Sesizarea ar fi trebuit analizata in 11 decembrie, insa judecatorii constitutionali au decis sa amane discutarea sa, intrucat au primit in acest caz 4.000 de pagini de documente, pe care nu au avut timp sa le studieze pana la acel moment, potrivit agentiei Mediafax.
PDL a sesizat Curtea Constitutionala in privinta legii descentralizarii si a notificat Camerei Deputatilor acest demers, a informat formatiunea politica, in 29 noiembrie 2013.
Sesizarea a fost semnata de 70 de deputati democrat-liberali si de la PP-DD.
"Sesizarea catre Curtea Constitutionala a Romaniei arata ca, in opinia semnatarilor, legea privind descentralizarea unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale incalca dispozitiile constitutionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 si 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 si 136", s-a aratat in comunicatul PDL.
PDL opineaza ca: "proiectul incalca articolul care consacra unitatea statului roman (...) legea permite transferul de proprietate intre unitatile administrativ- teritoriale fara hotarare de Guvern (...) legea incalca principiile fundamentale ale descentralizarii si principiile constiutionale in ce priveste purtatorii autonomiei locale care sunt consiliile locale si primarii" si ca procedura angajarii raspunderii este neconstitutionala.
Guvernul si-a asumat raspunderea pe proiectul legii descentralizarii in 19 noiembrie 2013.
Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat ca domeniile care vor fi descentralizate, ca si competente, atributii si institutii, sunt sanatatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si clasificarea in turism, cluburile si bazele sportive, taberele scolare, precum si competentele teritoriale legate de pescuit.
Potrivit lui Dragnea, in urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra in institutiile descentralizate, fiind preluati din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale si cu cheltuielile de personal aferente, la institutiile descentralizate care vor intra in subordinea autoritatilor locale.
Descentralizarea va implica, totodata, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului in domeniul public al unitatilor teritoriale.
judetele sunt controlate de la Bucuresti, si asa trebuie sa ramana...descentralizarea asta excesiva nu inseamna decat a a lasa populatia locala si resursele la mana si abuzurile baronilor locali.
Nu stiu cum o fi situatia prin Ardeal, dar in Oltenia baronii fac ce vor.
deci, unanima.
baronul de Alexandria a glasuit ca nu se vrea modernizarea romaniei, ca nu se vrea sa fie si la noi ca peste tot in marea;uniune.
ccr = reactiunea.:)
Acu' marele Tony, practic recunoaste ca "am fost un dobitoc"...bine probabil l-au convins si ceilalti judecatori sa recunoasca...e tare asta! Si-apoi se plinge ponta, ca-i pune Basescu bete'n roate, cind ei nu sunt capabili sa scrie o lege buna...ar' trebui sa-i pupe mina lui Basescu, ca daca ar lasa toate legile astea imbicsite cu loop-hole-uri, s-ar crea haos in justitie pe exceptii de ne-constitutionalitate si tot ce deriva de aici....da' poate asta e si intentia (un fel de Denial of Service atack la sistemul judiciar: nu putem sa schimbam design-ul, nici schimba cadrul (legile,desi incercam din grau), atunci sa-l bombardam cu false requesturi, in asa fel sa nu mai poata face fata!), desi cred ca sunt facute cum sunt facute (legile astora din usl) din incopetenta grasa si nu cu un scop anume...
Vedeti ma ca nu e usor sa fii PM ?
Faptul ca decizia de neconstitutionalitate a fost loata in majoritate arata cat de incapabil este acest guvern. Nici cand sunt oamenii lor acolo nu pot sa-si treaca legile aberante.
Dragnea a avut cumpana azi :)
sper ca tot anul s-o tina asa, si sa-l vedem de mana cu bombonel.
Pe ponta l-am pierdut in codul galben de ceata... ca magaru parca se spune, nu? :)
Ce ar trebui sa se intample cand guvernul isi asuma raspunderea si ... o da in bara?
Mercic
nu te-a invatat bine latrina3. :))
Pe langa cinste, corectitudine, etc...:
1. ASUMARE
2. RASPUNDERE
Iar cand vorbim de ASUMAREA RASPUNDERII totul sare in aer.
In mod normal cred ca in Germania guvernul ar trebui sa demisioneze daca si-a asumat raspunderea pentru o lege neconstitutionala.
Imi scapa mie ceva?
Demisia lu Tonta ar fi un lucru normal, dupa ce si-a asumat raspunderea in Parlament pe o lege neconstitutionala.
...a fost luata in UNANIMITATE ! Adica toti au votat impotriva acestei legi. Si Grebla, si Pivniceru...
Inca un mare succes pentru USL ! :)
Sa nu ne culcam insa pe urechea bleaga, pentru ca batalia pentru destramarea romaniei continua cu si mai mare indarjire.
Se pare ca singura modalitate de a scapa de acest pericol permanentizat, este desfintarea consiliilor judetene. Reprezentarea comunitatilor locale va fi facuta de primari iar cea a statului de catre prefecti.
Asa s-ar putea desfiinta cea mai daunatoare veriga a administratiei si totodata se va inlatura si pericolul dezmembrarii tarii.
Bine era daca aveam asa ceva deja :)
- condamnare Nastase
- venirea reprezentatului SUA pentru apararea Justitiei
- procese castigate impotriva exploatarii gazelor de sist
- ICCJ decide ca dosarul lui Dragnea nu se intoarce la DNA
Acuma si asta... pana acum doar lovituri puternice date coruptilor.
Hai ai nostri!
Ne lamureste Antena3?
Bravo guvernule!Halal sa-ti fie!
Astept proiectul de constitutie sa fie respins de popor la referendum,stiindu-l atat de bine facut ,cum se pricep ei!!!
Acum, desi CCR-ul e al lor (zice-se), legea e atat de proasta incat nici cu cea mai mare indulgenta n-o pot lasa sa treaca :)))))
in mod normal guvernul actual e demis!
oare de asta e tonta disparut?
Pai, noi aveam o strategie, pe care o facusem pentru cheltuirea a 48 de miliarde, cat ar fi obtinut Viorel, nu pentru una de numai 39 de miliarde - opera celui mai mare tradator al tarii, din toate timpurile, Basescu.
Populatia asteapta, cu emotie, sa vada ce zi a saptamanii urmeaza la inegrit.
Uselistii, asa transparenti si comunicativi cum ii stim, ar trebui sa ne spuna ce program au, pentru inegrirea tuturor zilelor saptamanii. Sa lucreze temeinic, sa nu le mai scape nicio nuanta de cenusiu.
Ce stati si dat minusuri pe ascuns?
Asa caractere puternice sinteti?
Fara suparare, dar sinteti adevarati viermi.
Apropo, in oglinda va uitati? Ce simtiti?
Felicitari Dragnea si juristului Ponta ca si USL ( guvern + parlment î pt. ultimile mari realizari - legea descentralizarii si legea modificarea codului penal- legi declarate total neconstitutionale pentru care intr-o tara democratica unii si-ar da demisia bineinteles cei cu bun simt. Noi orcum o cerem