RISE Project a investigat in ultimii trei ani o grupare moldoveneasca de crima organizata care a lasat in urma numeroase victime in Republica Moldova, Romania, Italia, Marea Britanie dar si in alte tari europene. Gruparea "Patron", compusa in principal din raketi moldoveni (unii posesori de cetatenie romana), este specializata in asasinate la comanda, trafic de persoane, contrabanda de tigari si taxe de protectie. De-a lungul timpului, au reusit sa corupa functionari din mai toate institutiile de la Chisinau. De altfel, primul material RISE Project pe aceasta tema s-a intitulat chiar "Ministerul de Interne al crimei organizate" si a dezvaluit, in premiera, existenta gruparii "Patron". Articolul a fost publicat in iunie 2011 si preluat, la vremea respectiva, de presa din Republica Moldova si Romania. Informatiile despre gruparea "Patron" au stat la baza unor investigatii ulterioare conduse de RISE Project in cooperare cu ziarul britanic The Guardian.

In 2011, investigatia RISE Project a radiografiat legaturile dintre asasinarea unui afacerist moldovean, in centrul Chisinaului, si fosti ofiteri de informatii sau politisti de peste Prut.

Zilele trecute, liderul suprem al gruparii, Ion Gusan, cunoscut in cercurile interlope drept "Nicu Patron" - s-a ales cu un nou mandat de arestare european. Judecatorii romani au emis mandatul la sfarsitul lunii ianuarie dupa ce au primit o solicitare de la autoritatile judiciare din Italia. Din decizia de arestare data de Curtea de Apel Bucuresti pe 29 ianuarie rezulta ca Ion Gusan este vizat pentru audieri ca inculpat intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului din Venetia. El este acuzat in Italia de trafic de persoane si activitati de tip mafiot.

Gusan ar urma sa fie predat autoritatilor din Italia doar dupa ce in Romania se vor solutiona definitiv alte doua dosare penale in care este acuzat. In cel mai vechi din ele (2007), Gusan a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de migranti. Potrivit procurorilor, Gusan a organizat o retea care introducea, cu acte false, cetateni moldoveni pe teritoriul unor tari din Uniunea Europeana. In cel de-al doilea dosar, Ion Gusan a fost arestat preventiv de catre DIICOT, in toamna anului trecut, impreuna cu aghiotantii sai ¬ toti fiind anchetati pentru contrabanda cu tigari.

La inceputul anilor 2000, printr-un ritual specific, Gusan a fost "botezat" drept "vor v zakone" ¬ ceea ce in rusa inseamna "hot in lege". Gruparea "Patron" este organizata pe principii militare si functioneaza dupa toate regulile de fier ale mafiei ruse. Au un buget propriu, numit "obceac", in care se varsa profiturile obtinute din activitati criminale. "Hotii in lege" se bucura de acest statut toata viata si au drept de moarte asupra membrilor gruparii care incalca legile nescrise ale organizatiei. Teritoriul traditional al gruparii "Patron" include Moldova, Transnistria, Romania, Bulgaria, Serbia si sudul Ucrainei ¬ chiar daca cele mai profitabile operatiuni criminale erau realizate in tarile vest-europene.

In Romania, Gusan a fost arestat impreuna cu oamenii sai de baza, Valeriu Gori si Vasile Trohin, precum si cu alti inculpati in dosar ¬ cum ar fi avocatul Daniel Trandafirescu, fiul sefului adjunct al Politiei Prahova si al judecatoarei Zinca Trandafirescu, de la Tribunalul Prahova.

Un alt aghiotant important al lui "Nicu Patron", Ion Druta zis si "Vanea Pisatelli", este inculpat intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, alaturi de un alt basarabean acuzat de omor, Vitalie Proca. Druta este considerat a fi bratul inarmat al gruparii "Patron" si, in acest caz. e acuzat oficial ca la solicitarea fratilor Mararu din Piatra Neamt i-ar fi ordonat lui Proca sa-l omoare pe interlopul roman Puiu Mironescu. In prezent, "Pisateli" este inchis in Izolatorul 13 din Chisinau, fiind condamnat pentru un triplu asasinat pe care i l-ar fi comandat lui Robert Garleanu ¬ un alt membru al gruparii, arestat si el in acelasi dosar, la Iasi.

In acelasi timp, fratii lui "Vanea Pisatelli", Tudor si Grigore Druta, au fost si ei arestati in urma unei anchete a prim-procurorului Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, Felix Banila. Cei doi au fost trimisi in judecata pentru ca ar fi coordonat jaful si uciderea lui Valeriu Damian ¬ un controversat afacerist bacauan implicat in afaceri cu produse petroliere.

Organizatiile "vor v zakone" au aparut la inceputul anilor ¬30 ai sec. XX in locurile de detentie ale Uniunii Sovietice. Nu exista insa date exacte cu privire la primii reprezentanti ai acestei caste criminale:. Criminologii nu au stabilit inca anul, locul si contextul in care s-a utilizat pentru prima oara sintagma de "hot in lege". Nicu Patron era ultimul hot in lege care se afla in libertate.