Proiectul Ordonantei ce aduce modificari Codului de procedura penala, in dezbatere publica: Interceptarile vor putea fi facute si daca urmarirea penala este dispusa in rem

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 1 februarie 2014, 13:27 Actualitate | Esenţial


 documente
(01 Feb 2014) DOC, 79KB
Metodele speciale de supraveghere sau cercetare se dispun si daca urmarirea penala este inceputa in rem, prevede un proiect de Ordonanta de Urgenta, in care se mai precizeaza ca DIICOT va avea competenta pe anumite infractiuni daca prejudiciul este mai mare de 500.000 de euro. Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica, pe site-ul institutiei, proiectul de Ordonanta de urgenta pentru luarea unor masuri de implementare necesare aplicarii Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru implementarea altor acte normative.

Una dintre modificarile aduse de acest proiect de OUG se refera la articolul 138 din Codul de procedura penala, in care ar urma sa fie introdus un nou alineat, respectiv acela ca "metodele speciale de supraveghere sau cercetare se dispun si in cazul in care urmarirea penala este inceputa potrivit art. 305 alin. (1)". Articolul 305 face referire, in alineatul 1, la inceperea urmariririi penale in rem: "Cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege si se constata ca nu exista vreunul dintre cazurile care impiedica exercitarea actiunii penale prevazute la art. 16 alin. (1), organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta", anunta Mediafax.

Pe de alta parte, acelasi proiect da competenta Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru o serie de infractiuni si indiferent de calitatea persoanei, "daca in cauza, indiferent de numarul infractiunilor concurente, s-a produs o paguba materiala mai mare decat echivalentul in lei a sumei de 500 000 euro".

Infractiunile vizate de aceasta prevedere sunt furtul, talharia, pirateria, talharia sau pirateria urmata de moartea victimei, abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor, bancruta simpla, bancruta frauduloasa, gestiunea frauduloasa, inselaciunea, inselaciunea privind asigurarile, deturnarea licitatiilor publice, exploatarea patrimoniala a unei persoane vulnerabile si delapidarea, la majoritatea acestora fiind de competenta DIICOT si tentativa, tot cu conditia trecerii "pragului" de jumatate de milion de euro al prejudiciului.

Proiectul de OUG vizeaza si problema legii penale mai favorabile. Astfel, dupa articolul 4 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, se introduce un nou articol, ce face referire la aplicarea legii penale mai favorabile pana la judecarea definitiva a cauzei: "In aplicarea dispozitiilor art. 5 din Codul penal (aplicarea legii penale mai favorabile pana la judecarea definitiva a cauzei - n.r.), se stabilesc si se aplica, pentru fiecare institutie de drept penal autonoma, dispozitiile mai favorabile din legile penale succesive".

Tot in noul articol se face precizarea ca "in aplicarea dispozitiilor art. 6 din Codul penal (aplicarea legii penale mai favorabile dupa judecarea definitiva a cauzei - n.r.), nu pot fi combinate dispozitiile mai favorabile din legile penale succesive".

Pana la intrarea in vigoare a actelor normative subsecvente, emise in executarea Legii 252/2013 privind organizarea si functionarea sistemului de probatiunesi a Legii nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, "se vor aplica prevederile actelor normative existente, in masura in care nu contravin acestora", prevede un alt articol nou din proiectul de OUG.

Intrarea in vigoare la 1 februarie a celor doua Coduri - penal si de procedura penala - a starnit un val consistent de reactii, inclusiv din directia Presedintiei. Printre reglementarile criticate in spatiul public se numara si cea legata de interceptari, care, spun unele voci, nu le-ar mai da procurorilor posibilitatea sa asculte telefoanele persoanelor asupra carora ar exista suspiciuni, fara ca acestea din urma sa fie instiintate.

In acest context, premierul Victor Ponta a anuntat vineri ca Guvernul va aproba saptamana viitoare, miercuri, mici ajustari la Codul de procedura penala care vor clarifica si problema interceptarilor, pe baza unei centralizari ce va fi prezentata vineri pe site-ul Ministerului Justitiei, el adaugand ca este "o prostie" sa spui ca noul cod protejeaza infractorii.


Premierul a aratat insa ca aceasta clarificare ar permite inceperea urmaririi penale "fata de fapte, si nu fata de persoane".

Ponta a precizat totodata ca, la inceputul saptamanii viitoare, in Parlament va fi aprobata o lege de abrogare a articolului 278 din noul Cod penal care poate ingradi libertatea si activitatea mass-media. a precizat ca aceasta clarificare ar permite inceperea urmaririi penale "fata de fapte, si nu fata de persoane".

Potrivit premierului, ca in cazul oricarei legi complexe, pot aparea, in practica, interpretari diferite si inadvertente, iar ministrul Justitiei a discutat in acest sens cu Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public si Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar in masura in care aceste inadvertente pot afecta in vreun fel sau altul activitatea instantelor sau a parchetelor, vor fi operate "mici ajustari".

"La problema interceptarilor, lucrurile stau in felul urmator: mandatele de ascultare pe siguranta nationala nu s-au modificat in niciun fel, Legea 51/1991 le prevede in continuare. In al doilea rand, in baza codurilor actuale, care intra in vigoare maine, exista si s-a introdus acea prevedere de a se face interceptarile dupa ce se incepe urmarirea penala, adica exact cum a dispus Curtea Constitutionala printr-o decizie din 2009. In masura in care exista o propunere pe care eu o consider de natura sa rezolve interpretarea diferita, ca sa se poata incepe urmarirea penala fata de fapte si nu fata de persoane, atunci toate lucrurile se rezolva (...) Este o interpretare pe care unii specialisti spun ca se pot face in continuare interceptari, altii spun ca nu si atunci, prin textul pe care l-a propus CSM, cred ca nu va mai exista nicio diferenta de interpretare", a spus Ponta.

In opinia premierului, noile coduri sunt europene, moderne, mult mai bune decat cele ale lui Ceausescu din 1968.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a precizat insa ca va prezenta un pachet de acte normative, dintre care unele vor fi promovate ca proiect de lege, iar altele ca ordonante de urgenta, decizia apartinand Guvernului.

Intrebat de jurnalisti care este modalitatea prin care Ministerul Justitiei va lamuri problema ridicata inclusiv de presedintele Traian Basescu, ministrul a raspuns insa ca acel articol, respectiv 140, nu este vizat de propunerile formulate de CSM. Intrebat de asemenea daca Ministerul Justitiei va formula propuneri in acest sens, el a raspuns ca nu la acel articol, deoarece nu este nevoie.

"Asa cum a spus premierul, sunt cateva chestiuni care trebuie corelate, pentru a nu exista interpretari diferite. Din punctul de vedere al unor specialisti, e nevoie de o anumita clarificare. Cei care au lucrat la coduri spun ca nu este nevoie si ca, asa cum a fost redactat ansamblul actului normativ, lucrurile sunt destul de clare si pot fi facute si interceptari", a adaugat Cazanciuc.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat tot vineri, pentru Mediafax, ca nu exista nicio problema cu privire la emiterea unei ordonante de urgenta in cazul unor eventuale modificari ale noilor coduri penal si de procedura penala.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8296 vizualizari

 • -19 (27 voturi)    
  :( (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 13:43)

  Mazeta [utilizator]

  Gata apocalipsa? Nici n-a început bine, că s-a și terminat.
  • +10 (16 voturi)    
   Ca si tine! (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 16:27)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Terminat!
  • +16 (20 voturi)    
   hehehe mazeto (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 16:36)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   razi tu razi da dottore a dres'o bine.
   deci, daca furi sub o juma' de mil de ioroi, esti ok, nu te pot intercepta.
   aviz usl'asilori, bagati si voi numai doua deshte, nu mana la cot.
   ca parca o juma' de mil este un fleac.
   doua-trei lovituri, de cate 499 de mii, sunt de ajuns pentru patru ani de mandat.
   in doua trei mandate iti asiguri si nepotii.

   si daca'i prinde, intra la mici gainarii, ii urmaresc localii, care, ne'asa, e ai nostri.
   sa nu uitam ca roata morii se'nvarteste.
   nici bonbo n'a patit'o pe domnia psd.
   si ca orice fin isi are nasul.
   • +8 (12 voturi)    
    "Noi furam mai putin" (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 17:03)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    au spus 'uslamalele acu' cativa ani; si-au luat-o in cap si Ponta-lash-ul a trebuit sa ia masuri. Bah furati putin dar inmultiti-va, va ajut eu aci. Tocmai o sa elibereze 400 de puscariasi.
    Pacat de Romania ca a ajuns sa fie compusa din Manglai si...Mangliti.
  • -1 (1 vot)    
   nu era perfect ? (Duminică, 2 februarie 2014, 11:28)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   nu totul ce a facut/semnat/visat Ponta e perfect?
   ce sa modificam? perfectiunea insasi semnata de Ponta?
   mazeto, iti pierzi simbria!
  • +1 (1 vot)    
   gata pe naiba (Luni, 3 februarie 2014, 11:33)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   tu nu vezi ce aberatie au nascocit ilustrii procurori Cazanciuc /// si Ponta cel Mincinos?
   "Cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege si se constata ca nu exista vreunul dintre cazurile care impiedica exercitarea actiunii penale prevazute la art. 16 alin. (1), organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta"
   Pai cum sa incepi urmarirea penala inainte sa culegi probe? Ca pe urma trebuie sa trimiti pe cineva in judecata. Ce faci daca sesizarea nu se probeaza?
   Mai, astia n-au inteles un lucru simplu: urmarirea penala in rem se porneste in cazul unor infractiuni evidente si daca lipseste autorul.
   De ex: gasesti pe unul intr-o padure, cu un cutit in spate.
   Fapta (crima) e evidenta, faptas necunoscut.
   Dar cum sa incepi urmarirea penala in rem in cazul unei fapte de coruptie semnalata de un denuntator?
   Te ascultam, Mazeto, asta poate fi momentul tau de glorie.
   Baga mare!
 • +15 (19 voturi)    
  are dreptete pontalașul.... (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 13:47)

  timp tamp [utilizator]

  "E o prostie să spui că legea apără infractorii..." Până a fi declarați infractori, hoții, borfașii, devalizatorii, spăgarii, șuții și alte categorii " parlamentarii și miniștri" trebuie să aplici LEGEA, ori modificările făcute de bandiți în august 2013, fac scut, chiar zid în jurul lor, legea îi apără și îi favorizează la comiterea infracțiunilor.
  • -5 (13 voturi)    
   Prostii.. (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 17:56)

   taticutu [utilizator] i-a raspuns lui timp tamp

   Vorbesti prostii mai mari decat tine ! Adu-ti aminte mereu( nu MRU ! ) ca acest cod a fost aprobat prin RASPUNDERE guvernamentala de Boc & Presedinte !
   • +2 (8 voturi)    
    ///..... (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 18:29)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui taticutu

    baaaaa, s-au facut modificari in vara trecuta, ......toata lumea intelege numai tu nu poti??
   • 0 (4 voturi)    
    plictisiti (Duminică, 2 februarie 2014, 10:37)

    VioricaAlexandru [anonim] i-a raspuns lui taticutu

    vorbe de claca.
    Iti trebuie mai mult sa convinci cand se vede clar si cu ochiul liber ca usl a facut modificari pe sub mana ca sa-si scape baronii.
 • +11 (15 voturi)    
  quousque....? (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 13:58)

  gica43 [utilizator]

  Este clar ce vrea mafia usl-ista : "dezbaterea publica" va dura pana cand usl-ul isi va scapa hotii cei mari (si multi )de puscarie,asa cum "vrea"spectatorii a3 identici cu gloata de votanti psd.
  • -3 (9 voturi)    
   Fi ATENT ! (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 17:58)

   taticutu [utilizator] i-a raspuns lui gica43

   Asa e noul cod facut,aprobat de cei pe care tu ii iubesti,cu multi ani in urma ! Astia doar l-au aplicat !
   • +6 (8 voturi)    
    L-au aplicat de cinstiti ce is (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 18:45)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui taticutu

    Puteau sa schimbe ce era rau, ca doar is "Cei Mai Cinstiti". Nu asa racnea Dottorul in facea Guvernul pe genunchi in drum spre bodega?
   • +4 (6 voturi)    
    Fii tu atent aici! (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 22:38)

    Nationalistul [utilizator] i-a raspuns lui taticutu

    M-am saturat de manipularile voastre!
    Codul asta e facut de PSD + PDL (2009 a fost anul in care au fost impreuna la guvernare). Va propun sa spuneti adevarul, iar Victor Ponta a fost preşedinte al Comisiei de discutare şi adoptare a Codurilor. El spunea în mai 2009: «Vă asigur că nu am dat rasol, l-am lucrat serios, pe fiecare articol». De asemenea, tot el a ”nasit” si Legea de Aplicare a Codului de procedură penală adoptată în 2013.
   • +2 (2 voturi)    
    Fii nene fii! (Duminică, 2 februarie 2014, 10:59)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui taticutu

    este un imperativ.
   • +1 (1 vot)    
    pui botu' la minciunile USL? (Luni, 3 februarie 2014, 11:20)

    Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui taticutu

    problema cu folosirea interceptarilor DOAR in timpul urmaririi penale a fost introdusa prin Legea 252/2013 privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune.

    Repeta dupa mine: care lege? 252.
    din ce an? 2013.
    Taticutu', in 2013 cine era la guvernare?

    Tu nu cunosti imnul tarii?
    Desteapta-te romane!!!
 • +9 (11 voturi)    
  Apel catre postaci (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 14:00)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  Nu incercati sa stabiliti cine a iesit victorios din cnfruntarea in cauza. S-ar putea ca Ponta sa revina si sa nu mai fie de acord cu schimbarile propuse, doar pentru a demonstra ca el e cel care decide totul in tara asta. Suntem la mana lui, asta e!
  • -10 (18 voturi)    
   așa e (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 15:18)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Abia mâine se decide ce ia Ponta: DNA sau STS? Băsescu tb să cedeze una din ele dacă nu vrea să le piardă pe amândouă.
   • +8 (12 voturi)    
    Sa (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 15:36)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    le ia Ponta pe toate,ma,sa va saturati odata de minciuni,de spagi,de furtisaguri fara frica,sa hapaiti tara asta pana la os,ma!
   • +2 (10 voturi)    
    Da ce DNA si STS (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 16:14)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    se iau ca la piata. Sunt institutii ale statului roman. Doar un uslas repetent poate sa gandeasca in termeni astia.
   • +4 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 18:39)

    [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

    • +3 (5 voturi)    
     Asta nu a studiat.. (Duminică, 2 februarie 2014, 0:09)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui

     ..decat tehnicile manipularii de la sefu' felix.
  • +1 (1 vot)    
   frica? (Duminică, 2 februarie 2014, 10:39)

   VioricaAlexandru [anonim] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   nu mai muriti de frica lui Ponta.
   Oamenii trebuie sa vorbeasca.
 • +14 (14 voturi)    
  Asta-i praf in ochii (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 14:16)

  UnOarecare [utilizator]

  Sa creada spalatii pe creier ca se munceste la problema; in loc sa scoata "in timpul"...
  • +9 (9 voturi)    
   Dosare de urmarire pe banda rulanta ! (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 15:40)

   jetta [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   Nu e deloc praf in ochi, e mult mai mult decat putea sa viseze pana si doamna Macovei. Se da liber la inceperea urmaririi penale fara nici un control in realitate. Pana si doamna Kovesi spunea ieri ca inceperea urmaririi penale in rem nu-i tocmai cusera !
 • +9 (11 voturi)    
  Gargara uslasa de prostit lumea (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 16:23)

  ty [utilizator]

  Mai crede cineva ca Ponta are ganduri bune si nu ascunse. Nici macar Antonescu. Parca la modificarile din martea neagra la Codul Penal si Legea amnistiei acestea au fost puse pe sait inainte.
 • +6 (8 voturi)    
  mmrrrhhhmmm.... (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 16:36)

  Codruta N [utilizator]

  Nu era mai normal sa "dezbata" CODURILE, in loc sa "dezbata" ordonante de modificare a lor??

  N-am pus intamplator "dezbata" intre ghilimele... :(
  • +3 (3 voturi)    
   Bun... (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 17:59)

   taticutu [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Buna intrebare !
 • +7 (9 voturi)    
  rusine minister al justitiei (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 16:42)

  MihneaR [utilizator]

  Auzi:
  faci dezbatere publica dupa ce intra legea in vigoare !!!???
  • +2 (4 voturi)    
   Evident, ca reclamă (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 20:16)

   MariaPopescu1 [anonim] i-a raspuns lui MihneaR

   psd-ul asta, trebuie să recunoaştem, are consilieri mai buni ca toate celelalte partide şi decât preşedinţia.
   Se pricepe extraordinar să dea aspect muncii, în timp ce principala preocupare este acapararea totală a puterii şi jaful.
   Ce altceva a fost "comandamentul de iarnă" live , după batjocura faţă de accidentul din Apuseni? Citiţi artcolul lui Cristoiu, au închia DN Bucureşti-Focşani câteva zile, iar pe poză se vede cantitatea minusculă de zăpadă "deszăpezită" la marginea drumului-câţiva cm.
   În aceeaşi regie, acum fac "dezbatere publică" după ce Codul Penal cel nou deja îşi va fi făcut efectele, astfel scapă Mazăre, poate Dragnea, sigur Mitrea şi alţi distinşi psd-işti.
 • +2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 18:42)

  [anonim]

 • +5 (7 voturi)    
  Blestem! (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 19:21)

  Pop1 [utilizator]

  Fii blestemat Ponta! Tu si familia ta si toti borfasii care si au batut joc de aceasta tara si de acest popor.
  Fiti blestemati sa purtati kharma tuturor nelegiurilor pe care le faceti, si pe care le ati facut tu si cu familia ta si cu toti cei pe care-i servesti!
  Blestemele negre sa te urmareasca pe tine si pe familia ta si pe toti cei pe care i servesti avum si in vietile viitoare, daca le vei da drumul nelegiuitilor!
 • +2 (6 voturi)    
  Despre codulde procedura penala. (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 20:09)

  chiaburu [utilizator]

  Aseara laRealitate Tv dl.Catalin Predoiu a afirmat ca
  codul de procedura penala promulgat de PRESEDINTELE Romaniei Prin legea 135din01.07.2010 a fost modificat de majoritatea USL odata cu legeade punerinaplicare a codului de procedurapenala.
  Asa actioneaza USL=grup infractional organizat asa cum afirmau unii lideri ai USL in timpul actiunii de suspendare a Presedintelui Romaniei.
 • +3 (5 voturi)    
  Cum pot fi unii de acord cu asa ceva? (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 21:36)

  Fu Leng [utilizator]

  Atata vreme cat o sa se dea liber la puscariasi, inapoi pe strazi iar actualii infractori or sa fie infinit mai greu de inchis?
  Pe scurt, liber la furat, asta propavaduiesc noile coduri.
  Faceti-i statuie lui Viorel, ca merita...doar el e The King of Thieves.
 • +3 (5 voturi)    
  Sharia (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 21:50)

  Mirobo [utilizator]

  ..de Romania.
 • +3 (5 voturi)    
  Lista fesenista, a salvarii "nationale"! (Duminică, 2 februarie 2014, 8:03)

  hotnewsfil [utilizator]

  S-a dat liber la "dezbateri", la vorbaria- peltea.
  Accesul la dezbateri se va intrerupe automat, la semnalul dat de incheierea salvarii ultimului mare borfas, dintre cei aflati pe lista USL.
 • 0 (0 voturi)    
  Unde e dezbaterea ?! (Luni, 3 februarie 2014, 11:30)

  galan [utilizator]

  In toata balacareala asta daca posta cineva un comentariu pertinent, cu observatii efectiv constructive la aceasta OUG eram mai castigati.
  Asa, facem ce se face de 20 de ani in Romania, aruncam cu noroi unii in altii, fara sa facem nimic concret.Sau poate chiar asta se vrea, zgomotul de fond sa acopere subiectul in sine.

  Nu sunt expert in cod penal dar macar atat pot sa observ si eu ca valoarea pagubei pentru care se sesizeaza organele in drept, adica 500.000 de euro este prea mare. Adica pentru manarii din astea mici de 100, 200, 300 de mii de euro nu-i mai deranjeaza nimeni.
  100.000 de euro inseamna totusi aproape jumatate de miliard vechi.LA ce salarii au oamenii din tara asta e o suma imensa.
  Sau nu trebuie "supraaglomerate" organele cu dosare, ca nu mai au timp sa-si bea cafeaua.


  Modificare propusa la
  "Alineatul (1) al articolului 12 din Legea nr. 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism,
  ii. infracţiunile prevăzute la art. 228, art. 229, art. 232-237, art. 239-242, art. 244, art. 245 - 248, art. 295 din Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, dacă în cauză, indiferent de numărul infracţiunilor concurente, s-a produs o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a sumei de 500 000 euro;"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by