Ministerul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, dupa o sedinta cu Consiliul Superior al Magistraturii, ca va redacta proiectul de act normativ privind unele clarificari referitoare in special la noul Cod de procedura penala si ca spera sa fie gata joi seara sau cel tarziu vineri dimineata, scrie Agerpres. Premierul Victor Ponta a precizat joi ca ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ii va prezenta vineri propunerile venite de la CSM cu privire la Codul de procedura penala, urmand ca acestea sa fie discutate miercuri in sedinta de guvern.

Robert CazanciucFoto: Agerpres

"Voi redacta acum proiectul de act normativ si il voi inainte de indata Guvernului pentru decizie. (...) O sa decidem sub ce forma va fi acest proiect. (...) Nu se pune problema de blocaje in sistem. (...) Sper sa fie gata in aceasta seara sau cel tarziu maine dimineata", a afirmat Cazanciuc, referitor la solicitarea de a se promova un act normativ, in special la procedura penala, de natura a aduce clarificari pentru ceea ce va intra in vigoare de la 1 februarie. El a precizat ca intentia este de a aduce ''claritate'' si nu se pune problema de blocaje in sistem.

"Judecatorii si procurorii au maturitatea de a interpreta legea in asa fel incat ea sa fie aplicabila. Este vorba doar de a aduce anumite corelari, claritate, de natura a face lucrurile mai putin interpretabile. Sigur, discutam de un efort urias. Stiti foarte bine ca una dintre principalele probleme ale sistemului o reprezinta practica neunitara. Nu o sa rezolvam acum practica neunitara. Ea va exista in continuare. De aceea trebuie sa intarim rolul Curtii supreme, acela de unificator al practicii judiciare. De aceea incercam si astazi solutii de natura a avea cat mai putina practica neunitara in sistem", a mentionat ministrul.

Referitor la declaratiile sefului statului privind art. 140 din noul Cod de procedura penala, ministrul Justitiei a spus ca nu le comenteaza.

"Ati vazut in zilele acestea interpretari ale celor care au lucrat la elaborarea codurilor, care spun ca nu este niciun fel de problema. Textele pot fi interpretate in asa fel incat sa poata fi utilizate si aceste mijloace tehnice in continuare. Si in cazul CSM-ului de astazi au fost foarte multe discutii pe anumite texte de lege. La minister am primit foarte multe propuneri, unele, evident, contradictorii. Lucrurile nu se pot transa dintr-o data. Cert este ca din punctul nostru de vedere, al celor care au initiat codurile, nu sunt lucruri de natura a crea blocaje", a aratat ministrul.

El a subliniat ca si intentia CSM este de a propune cateva articole de natura a clarifica anumite lucruri.

"Nu avem un capitol referitor la interceptari. Sunt cateva modificari la procedura penala, de natura a nu crea niciun fel de temeri ca ar fi blocaje in sistem", a mai spus Cazanciuc.

Ministrul Justitiei a dat asigurari ca sambata vor intra in vigoare noile coduri.

"Nu se modifica Codul penal. Propunerile venite si astazi sunt referitoare la Codul de procedura penala si legea de punere in aplicare. Codul penal a fost asumat in 2009, reasumat in 2012. Nu putem interveni. Comisiile care lucreaza in penitenciare de doua luni de zile pentru legea mai favorabila au lucrat pe coduri asa cum sunt publicate, nu putem interveni pe Codul penal acum. (...) Magistratii au participat la elaborarea procesului legislativ referitor la Codul penal. Si-au spus opinia. (...) Sigur, poate si eu sunt de acord cu ceea ce spun judecatorii si procurorii pe anumite tipuri de infractiuni. Putem sa facem acest lucru printr-un proiect de lege, care sa necesite o dezbatere in Parlament, impreuna cu judecatorii si procurorii, unde sa explice foarte clar de ce au anumite opinii. Nu putem sa ne asumam acest lucru fara o dezbatere serioasa a unor chestiuni asumate de doua ori de Parlamentul Romaniei", a mai explicat Cazanciuc.