Fundatia Bertelsmann, institutia care evalueaza calitatea si dezvoltarea democratiei si a economiei de piata in 129 de tari aflate in curs de tranzitie si dezvoltare, a prezentat asa-numitul Indice al Transformarii (BTI), scrie Deutsche Welle. Raportul, prezentat de fundatie la sediul Deutsche Welle din Bonn, arata ca, recent, in 12 tari, printre care si Romania, democratia a avut de suferit.

Cauzele, deja identificate cu mult timp in urma, rezida in nerespectarea principiilor statului de drept de catre majoritatile guvernamentale si intr-o crescanda neincredere in democratie.

In privinta Romaniei si Bulgariei, Indicele Transformarii sublinieaza ca "apartenenta la Uniunea Europeana a ramas fara efect in ceea ce priveste consolidarea sistemelor politice si democratice".

Documentul mentioneaza ca in privinta celor doua tari, Comisia Europeana a constatat existenta, in continuare, de nereguli, cu precadere in ceea ce priveste implementarea si aplicarea normelor juridice care sa asigure independenta justitiei.

In context, Indecele Transformarii Bertelsmann (BTI) precizeaza ca "in Romania, guvernul format din social-democrati si liberali, condus de premierul Victor Ponta a vidat de sens Parlamentul si Curtea Constitutionala in lupta contra presedintelui Traian Basescu, care s-a angajat in reformarea justitiei si intr-o lupta eficienta impotriva coruptiei.

Tinand cont de incalcarile constitutionale si de manipularile din Romania, concluzia este ca in nicio alta tara din UE, situatia nu s-a inrautatit mai mult", afirma documentul Bertelsmann.

La fel ca in cazul Ungariei si Serbiei, BTI catalogheaza democratia din Romania drept "defecta". Aceste "defectiuni" afecteaza cu precadere reprezentarea politica, societatea civila, statul de drept si libertatea presei.

Atat in Romania, cat si in Bulgaria, jurnalismul de calitate se erodeaza, in favoarea reflectarii "cumparate" a realitatii.

"Acest lucru se intampla in contextul conexiunilor si ambitiilor politice ale patronilor de institutii mass-media, care ii determina pe jurnalistii acestora la auto-cenzura; o tendinta favorizata de degradarea mass-media, cauzata la randul ei de criza economica".

Vestea cea buna, afirma Fundatia Bertelsmann in raport, este ca "nicio tara din sud-estul Europei nu prezinta riscuri serioase de a deveni o autocratie".

Documentul precizeaza totodata ca "nu in toate tarile membre apartenenta la UE a generat un plus de prosperitate pentru populatie si nici nu a avut loc un rapid reviriment economic". In acest context, Bertelsmann Stiftung atrage atentia ca in Europa, fortele politice eurosceptice si anti-europene s-au consolidat pe fondul unei dezamagiri si nemultumiri generale, care s-au transformat in "miscari de protest, mobilizari ale fortelor populiste si intr-o politica de forta, dominanta, a majoritatilor guvernamentale".