Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate vineri sesizarea depusa de PDL privind neconstitutionalitatea dispozitiilor din Legea descentralizarii, informeaza Agerpres.

In 11 decembrie, Curtea a amanat pentru 10 ianuarie discutarea sesizarii, judecatorii primind din partea Guvernului, ca urmare a solicitarii CCR, documente care au aproximativ 4.000 de pagini si care au stat la baza adoptarii actului normativ.

De asemenea, Curtea a solicitat atunci avizele institutiilor implicate in procesul de descentralizare.

In 23 noiembrie, PDL a anuntat ca a depus sesizare la CCR privind neconstitutionalitatea prevederilor din Legea descentralizarii, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea, documentul fiind semnat de 70 de deputati.

Sesizarea a fost depusa la Secretariatul General al Camerei Deputatilor, in document mentionandu-se ca legea incalca dispozitiile constitutionale din articolul 1 (aliniate 1, 3, 4 si 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolele 114 si 136.

Sesizarea atrage atentia, printre altele, asupra procedurii de asumare a raspunderii de catre Guvern pe acest act legislativ, in conditiile in care CCR a reglementat in 2009 ca Guvernul isi poate angaja raspunderea numai ca exceptie si daca structura majoritatii parlamentare s-a schimbat de la momentul alegerilor.

Potrivit un comunicat al PDL transmis la acea data AGERPRES, legea incalca principiile fundamentale ale descentralizarii si principiile constitutionale in ce priveste purtatorii autonomiei locale care sunt consiliile locale si primarii, in timp ce consiliul judetean este coordonator al activitatii acestora.

'O descentralizare reala, autentica, eficienta si eficace ar fi insemnat ca multe dintre serviciile prevazute a fi transferate la consiliile judetene sa fie in responsabilitatea consiliilor locale, odata cu transferul resurselor aferente, dar numai dupa elaborarea si aprobarea unor standarde de cost specifice, precum si dupa modificarea prevederilor legale in materie', se spune in sesizare.

PDL sustine si ca proiectul incalca articolul din Constitutie care consacra unitatea statului roman.

'Procesul de descentralizare propus prin aceasta lege este de natura sa puna in cauza caracterul unitar al statului roman, precum si asigurarea coerenta a conducerii generale a administratiei publice, in respectul Constitutiei si in limitele legii. (art. 1 alin. (1) si (3), precum si a art. 102 alin. (1) din Constitutia Romaniei)', se mentioneaza in sesizarea democrat-liberalilor.

Totodata, acestia considera ca legea permite transfer de proprietate intre unitatile administrativ-teritoriale fara hotarare de Guvern, iar acest lucru reprezinta o incalcare a legii privind proprietatea publica si privata, care este materie de drept constitutional prin articolul 136 din Legea fundamentala.

Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pentru Legea descentralizarii la data de 19 noiembrie.