Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, gratiat de presedintele rus Vladimir Putin dupa 10 ani de inchisoare, a sustinut duminica, la Berlin, prima sa conferinta de presa dupa eliberare. Cu aceasta ocazie, Hodorkovski a multumit Germaniei si cancelarului Merkel pentru eforturile facute pentru eliberarea sa. Totodata, fostul magnat rus a tinut sa sublinieze ca nu este ultimul detinut politic din Rusia si ca actiunile sale se vor indrepta catre activitati care sa duca la eliberarea acestora dar si a detinutilor politici din alte tari. Hodorkovski a reiterat ca nu intentioneaza sa se implice in politica insa ca va fi activ in chestiuni ce tin de viata sociala, adaugand ca ce se va intampla mai departe nu tine de el.

Mihail HodorkovskiFoto: Captura Youtube.com

In ceea ce priveste plecarea sa in Germania imediat dupa gratiere, Hodorkovski a aratat ca, in pofida declaratiilor Kemlinului, nu a avut de ales, adaugand ca desi Putin a afirmat in conferinta de presa ca cel de al treilea dosar impotriva sa ar fi disparut, "cu siguranta, nu toate autoritatile ruse cred lucrurile acestea".

Principalele declaratii facute de Mihail Hodorkovski:

  • Sunt forte multi dintre prietenii mei, oameni care au trecut prin viata cu mine si care inca se afla in inchisoare - colegi de suferinta. Ma refer la dl Platonov. Multi oameni se afla in situatii despre care de abia astazi am citit.
  • Am crezut ca, dupa ceea ce a spus presedintele Putin in cadrul conferintei sale de presa, cel de al treilea dosar impotriva mea ar fi disparut, dar, cu siguranta, nu toate autoritatile ruse cred lucrurile acestea.
  • Exista in continuare prizonieri politici in Rusia, nu toti au legatura cu cazul Yukos.
  • Nu vreau sa fiu vazut ca un simbol al unei situatii anume si nu doresc sa fiu vazut ca o persoana care ignora suferinta celor aflati in inchisoare.
  • Ceea ce s-a intamplat acum - am fost eliberat - nimeni nu se astepta sa se intample pentru ca nu parea posbil.
  • Va trebui cu totii sa ne concentram pe viitor si sa ne asiguram ca Rusia si alte tari din lume nu vor mai avea prizonieri politici. Eu voi face tot ce imi sta in putere.
  • As vrea sa fiu perceput ca un simbol ca eforturile societatii civile pot duce la eliberarea unor oameni a caror eliberarea nu era asteptata de nimeni.
  • In ultimele 36 de ore mi-am obtinut libertatea, iar in perioada asta nu am avut timp sa imi fac planuri pentru viitor.
  • Voi incerca sa ma gandesc si sa iau o decizie sa vad in ce directie ma voi indrepta.
  • (despre campania internationala de sustinere la adresa sa) Sunt de parere ca pentru cei care se afla in prezent in inchisori fara motive intemeiate este foarte importanta sa isi mentii sanatatea si motivatia. Noi suntem cei care cum suntem liberi si trebuie sa luptam pentru liberatatea celorlalti.
  • Sper ca politicienii occidentali care discuta cu dl Putin stiu ca eu nu sunt ultimul detinut politic din Rusia.
  • (despre sederea in Germania) Am primit viza pentru un an, asa ca pot sa stau un an in Germania.
  • Nu am avut de ales. Cand s-a ridicat problema eliberarii mele era ora 2:00 dimineata atunci cand comandantul inchisorii a venit la mine si mi-a spus ca plec acasa. De abia pe drum am aflat ca acest drum urma sa se incheie la Berlin. Calatoria a inceput in momentul in care usile aeronavei care m-a adus aici s-au inchis.
  • Purtatorul de cuvant al presedintiei ruse a spus ca ma pot intoarce in Rusia in orice moment. Din nefericire, in acest moment nu am nicio garantie ca daca as face asta, mi s-ar mai permite sa plec.
  • Deocamdata cred ca familia mea conteaza cel mai mult si asta este priortatea mea.
  • Ca sa am oportunitatea sa ma intorc in tara din punct de vedere legal, Curtea Suprema din Rusia ar trebui sa confirme o sentinta data de CEDO mai devreeme, in prima pronuntarea a cazului Yukos - este vorba de 5 milioane de dolari.
  • (intrebat despre boicotul Jocurilor Olimpice de la Soci) Este vorba despre o sarbatoare a sportului, ceva ce milioane de oameni vor celebra. Este vorba de o sarbatoare care nu ar trebui sa fie afectata. Desigur, nu este neaparat necesar sa devina o mare petrecere in onoarea presedintelui Putin, nici asta nu ar fi corect.
  • Sunt recunoscator politicienilor germani care si-au facut atatea griji in legatura cu ceea ce mi s-a intamplat. Sper ca nu vor exista urmari pentru tara care m-a ajutat din cauza acestui dosar. Ii sunt foarte recunoscator Germaniei.
  • In mod clar nu intentionez sa fiu implicat in chestiuni politic
  • Asa cum m-am  exprimat in scrisoarea adresata lui Vladimir Putin, si ulerior in repetate randuri, pe viitor ma voi ocupa doar de chestiuni care au legatura cu viata sociala. Nu ma voi implica intr-o lupta pentru putere care nu este pentru mine. Ceea ce se va intampla mai departe nu tine de mine.

Candva cel mai bogat om din Rusia, Hodorkovski a fost incarcerat in 2003, imediat dupa arestarea in baza unor acuzatii de frauda si evaziune fiscala. A fost condamnat in doua procese pe care criticii Kremlinului le-au calificat drept motivate politic ca pedeapsa pentru contestarea regimului Putin.

Presedintele rus a surprins toata lumea, joi, anuntand ca cel mai celebru prizonier al Rusiei i-a trimis o cerere de gratiere din motive umanitare, mama sa fiind bolnava.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca Berlinul a lucrat "din culise" pentru eliberarea fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, gratiat de Vladimir Putin si ajuns vineri in Germania, imediat dupa eliberare.

Fostul ministru german al Afacerilor Externe, Hans-Dietrich Genscher, "s-a ocupat de dosar (Hodorkovski) din culise de maniera intensiva. S-a implicat puternic pentru a lucra cu succes la solutii, cu sustinerea cancelarului si a ministerului Afacerilor Externe", a precizat purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, Steffen Seibert, intr-un comunicat.

La randul sau, Genscher, primit de doua ori de presedintele rus Vladimir Putin pe marginea acestui dosar, a confirmat ca l-a primit pe fostul oligarh la coborarea acestuia dintr-un avion privat, la Berlin.