Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca Berlinul a lucrat "din culise" pentru eliberarea fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, gratiat de Vladimir Putin si ajuns vineri in Germania, imediat dupa eliberare, scrie AFP.

Fostul ministru german al Afacerilor Externe, Hans-Dietrich Genscher, "s-a ocupat de dosar (Hodorkovski) din culise de maniera intensiva. S-a implicat puternic pentru a lucra cu succes la solutii, cu sustinerea cancelarului si a ministerului Afacerilor Externe", a precizat purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, Steffen Seibert, intr-un comunicat.

La randul sau, Genscher, primit de doua ori de presedintele rus Vladimir Putin pe marginea acestui dosar, a confirmat ca l-a primit pe fostul oligarh la coborarea acestuia dintr-un avion privat, la Berlin.

Acesta a precizat ca a actionat "din motive umanitare" dupa ce avocatii lui Hodorkovski i-au cerut sprijin.

Genscher, in varsta de 86 de ani, a precizat in editia online a Der Spiegel ca Hodorkovski era "epuizat, dar fericit ca este in sfarsit liber".

Fostul miliardar a aterizat vineri dupa-amiaza pe aeroportul Schonefeld din Berlin dupa ce a iesti din inchisoare cu putin timp inainte, dupa peste zece ani de detentie.

Mama lui Hodorkovski a fost tratata de cancer intr-un spital din capitala germana.

Dar, cand fiul sau a coborat din avion, in Germania, mama sa Marina Hodorkovskaia, declara pentru Itar-Tass : "Nu stiu de ce se spune ca Mihail a venit sa mi se alature in Germania. Am fost tratata acolo acum ceva vreme, dar acum sunt in regiunea Moscova. Mihail nu m-a sunat".

Mihail Hodorkovski a confirmat intr-un comunicat ca i-a cerut lui Vladimir Putin sa-l gratieze, fara a-si recunoaste insa vinovatia, si a salutat rolul lui Hans-Dietrich Genscher in eliberarea sa.

Hans-Dietrich Genscher a incarnat timp de aproape doua decenii politica externa a Germaniei si a fost artizanul reunificarii.

Acest barbat a fost si unul dintre artizanii unei politici de destindere cu fostul bloc comunist in anii 80. Treizeci de ani mai tarziu, continua sa pledeze in favoarea unei cooperari intarite a UE cu Rusia, deoarece "apartinem aceluiasi continent". "Putin este partenerul nostru", scria el, la finele lui 2012.