Legea pentru modificare si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, promulgata sambata de presedintele Traian Basescu, a fost publicata in Monitorul Oficial de luni. Legea permite validarea unui referendum daca la urne au venit 30% dintre alegatorii inscrisi pe liste, si nu 50% dintre alegatori, cum era pina acum.

Ce prevede legea dupa modificari:

  • Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.
  • Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente.
  • Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin DA sau NU asupra probleme supuse referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate.

Dispozitiile prezentei legi intra in vigoare la un an de la data publicarii in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca un eventual referendum pentru revizuirea Constitutiei nu va putea fi organizat cu pragul de 30% odata cu alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului viitor (daca turul I al alegerilor se organizeaza duminica 30 noiembrie, turul al doilea va putea fi stabilit pe 14 decembrie), ci cu cel de 50%.