Membrii celor patru completuri de cinci magistrati ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) care vor judeca din ianuarie 2014 au fost stabiliti, joi, prin tragere la sorti din patru boluri distincte, de catre presedinta instantei supreme, Livia Stanciu, relateaza Mediafax.

In urma tragerii la sorti, din Completul I penal vor face parte judecatorii Geanina Cristina Arghir, Marius Foitos, Leontina Serban si Maricela Cobzariu. Supleantii celor patru sunt magistratii Iulian Dragomir, Mariana Ghena, Mirela Sorina Popescu si Silvia Cerbu, care vor intra in componenta completului daca unul sau mai multi membri ai acestuia sunt recuzati sau daca vor fi formulate cereri de abtinere.

Cristina Geanina Arghir, venita de la Curtea de Apel Bucuresti, este cea care l-a condamnat pe Mohammad Munaf, implicat in rapirea jurnalistilor romani la Bagdad. Ea a fost promovata la instanta suprema, in urma unui interviu, in 2009. Arghir a facut parte din completul de trei magistrati de la instanta suprema care a stabilit, in faza de fond a dosarului "Valiza", achitarea tuturor inculpatilor, intre care si Gigi Becali, pe motiv ca a lipsit unul dintre elementele constitutive ale infractiunilor.

Arghir a facut parte si din completul de noua judecatori de la ICCJ care a decis cercetarea in stare de libertate a fostului sef al Sectiei Civile a ICCJ Florin Costiniu si a oamenilor de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, retinuti si arestati preventiv de prima instanta, pentru fapte de coruptie in dosarul fostului senator Catalin Voicu.

Tot Arghir a facut parte din completul de judecata care a decis restituirea la DNA, pentru refacerea urmaririi penale, a dosarului in care Miron Mitrea este judecat pentru fapte de coruptie in legatura cu lucrari la casa mamei sale. Dosarul a revenit pe rolul ICCJ, iar judecata in acest caz continua.

Judecatoarea Maricela Cobzariu a facut parte din completul de cinci judecatori care a decis, definitiv, condamnarea lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii. Cobzariu a facut parte si din completul de trei judecatori care a hotarat condamnarea la trei ani de inchisoare cu executare in procesul de coruptie al fostului primar al Craiovei Antonie Solomon.

Marius Foitos a fost procuror al Parchetului instantei supreme si a promovat recent la ICCJ. Acesta a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele procuroarei PICCJ Angel Nicolae si al fiului acesteia, Daniel Nicolae.

Magistratul Leontina Serban a fost membru al completului care a decis mentinerea in arest a judecatoarelor Viorica Dinu si Antonela Costache, cercetate pentru fapte de coruptie. Tot ea a hotarat arestarea fostul prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Cornetu Tomita Neagu, acuzat ca a primit mita un teren, in schimbul rezolvarii favorabile a unor dosare ale primarului din Jilava Adrian Mladin.

Completul II penal va fi format, incepand din ianuarie, din judecatorii Florentina Dragomir, Sofica Dumitrascu, Sandel Macavei si Ioana Alina Ilie. In cazul in care acestia nu vor putea judeca un dosar, ei vor fi inlocuiti de magistratii Simona Nenita, Tatiana Lucia Rog, Simona Daniela Enceanu si Magdalena Iordache.

Judecatoarea Florentina Dragomir a facut parte, si ea, din completul care a decis condamnarea la doi ani de inchisoare a fostului premier Adrian Nastase, in dosarul Trofeul Calitatii. Intr-un alt dosar, Dragomir, alaturi de judecatoarele Rodica Cosma si Alina Ioana Ilie, au hotarat ca procurorul Maximilian Balasescu sa ramana cu condamnarea de cinci ani de inchisoare pentru luare de mita, data de prima instanta.

Si judecatoarea Sofica Dumitrascu a solutionat un dosar care il avea ca protagonist pe Adrian Nastase. Ea a facut parte din completul care l-a achitat pe fostul premier in dosarul "Matusa Tamara". Numele Soficai Dumitrascu este legat si de Omar Hayssam, intrucat, in 2006, ea a facut parte dintr-un completul care l-a judecat pe sirian.

Proaspat selectat ca membru al Completului II penal, magistratul Sandel Macavei a judecat recursul in dosarul schimbului de terenuri Becali - MApN, in urma caruia s-a decis condamnarea la trei ani de inchisoare a finantatorului Stelei. Macavei a avut, insa, opinie separata in acest dosar si a decis mentinerea solutiei data in prima instanta, respectiv achitarea inculpatilor din dosar. Judecatorul a mai facut parte si din completul care a hotarat, in 20 septembrie, condamnarea la trei ani de inchisoare a fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, pentru luare de mita si fals intelectual.

Magistratul Alina Ioana Ilie a mai facut parte dintr-un complet de cinci judecatori. Ea a ajuns la ICCJ in decembrie 2011, dupa ce a fost judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti, Judecatoria Sector 3 si Judecatoria Brasov. In 11 februarie, alaturi de ceilalti patru membri, ea a decis condamnarea lui Gigi Becali la trei ani de inchisoare cu suspendare in dosarul "sechestrarii de persoane". Ea a fost si in completul care a decis condamnarea lui Adrian Nastase in "Trofeul Calitatii".

In ceea ce priveste Completul I civil, componenta acestuia va fi Alina Iuliana Tuca, Carmen Georgeta Negrila, Rodica Zaharia si Doina Duican. Supleantii acestora vor fi Cretu Dragu, Rodica Susanu, Elena Carmen Popoiag, Ileana Izabela Dolache, Mariana Cirstocea, Magdalena Carmen Frumuselu si Viorica Lungeanu.

Presedinta ICCJ a extras din bol si componenta Completului II civil, acesta urmand sa fie alcatuit din Mihaela Tabarca, Cristina Luzescu, Adriana Chioseaua si Zoita Milasan. Inlocuitorii acestora, in caz de nevoie, vor fi Doina Popescu, Mihaela Laura Ivanovici, Viorica Cosma, Marian Buda, Carmen Tranica Teau, Gabriela Bogasiu si Eugenia Marin.

Potrivit legii, completele de cinci judecatori analizeaza recursurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Acestea mai judeca si alte cauze date in competenta lor prin lege, functionand si ca instanta disciplinara.

Tot completele de cinci judecatori judeca si recursurile impotriva hotararilor pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii in materie disciplinara.

Presedintii completurilor de judecata sunt stabiliti aleatoriu, prin sistemul Ecris, din conducerea ICCJ - respectiv presedinta Livia Stanciu, vicepresedintii Ionut Matei si Cristina Tarcea si sefii sectiilor.