Cunostintele pe care le-ar avea presedintele CA al Pandurii Targu Jiu, Marin Condescu, la Traian Basescu si la Victor Ponta, dar si la alti politicieni si sefi din Politie sunt invocate in referatul de propunere de arestare preventiva a acestuia, inaintata instantei de Parchetul Tribunalului Gorj.

Marin CondescuFoto: Agerpres

Conform referatului depus de procurorul Emil Mota la dosarul deschis pe numele presedintelui Consiliului de Administratie de la Pandurii Targu Jiu, Marin Condescu, arestarea preventiva a acestuia a fost solicitata ca urmare a posibilitatilor pe care acesta le-ar avea in libertate de a influenta mersul anchetei, transmite Mediafax.

Procurorul de caz invoca cunostintele pe care Condescu le-ar avea la seful statului si la primul-ministru.

"Acesta se prevaleaza de influenta pe care o are sau lasa sa se creada ca ar avea-o asupra unor inalti demnitari ai statului, in discutiile purtate cu diverse persoane, precum si cu organele de urmarire penala, facand dese referiri la presedintele Traian Basescu si la primul-ministru Victor Ponta", se arata in referatul Parchetului.

Conform documentului, in ultimele campanii electorale, inclusiv la referendumurile pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, Marin Condescu ar fi un sustinator al acestuia.

De asemenea, in documentul Parchetului se arata ca presedintele de la Pandurii ar fi avut discutii telefonice cu senatorul PSD Toni Grebla, vicepresedinte al Comisiei Juridice din Senat, dar si cu seful IPJ Dolj, Constantin Nicolescu, anterior fost sef al IPJ Gorj.

"Inculpatul Condescu Marin a contactat mai multe persoane avand statutul de demnitar si functionar public pentru a le solicita sprijinul in rezolvarea problemelor penale pe care le are, respectiv influentarea modului de solutionare a cauzelor penale inregistrate la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj. Apreciem ca in acest sens sunt relevante discutiile purtate cu senatorul Toni Mihail Grebla si inspectorul sef Nicolescu Constantin, din cadrul IPJ Dolj", se precizeaza in documentul citat.

Marin Condescu a declarat, joi seara, dupa ce Tribunalul Gorj a respins propunerea de arestare preventiva a sa, ca acuzatiile ce i-au fost aduse de procurorul de caz au fost formulate de "cel mai abject om" pe care l-a cunoscut pana acum.

"S-a facut dreptate, dar permiteti-mi sa va spun pe aceasta cale ca am asistat astazi la acuzatiile celui mai abject om pe care l-am vazut vreodata in viata mea. A facut afirmatii care nici macar nu au fost facute de mine, cum ca m-as fi laudat cu cunostintele mele referitoare la domnul presedinte Basescu si domnul Ponta", a mentionat Condescu.

Acesta a precizat ca unul dintre avocatii sai chiar si-a permis sa glumeasca pe aceasta chestiune cu judecatorul de caz, mentionand ca gluma a avut la baza "enormitatile" din capul de acuzare formulat de Parchet.

"Avocatul chiar a glumit pe aceasta tema, vazand enormitatile pe care le debiteaza, a iesit in fata domnului presedinte si a spus: "domnule presedinte, aceste lucruri eu le-am spus, Marin Condescu niciodata nu le-a spus"", a mentionat Condescu.

La randul sau, senatorul PSD de Gorj Toni Grebla a declarat pentru Mediafax ca nu are nicio implicare in problemele lui Marin Condescu, el mentionand ca nu a facut niciun demers pentru a impiedica anchetarea presedintelui de la Pandurii, asa cum sustine procurorul de caz in propunerea de arestare preventiva.

"Nu mi-a cerut niciodata sa intervin si nici nu am intervenit la Politia sau Parchetul de la Gorj. Inclusiv dvs cei de la presa ati avut si aveti acces sa vorbiti cu mine sau cu alti politicieni de rang inalt. Este rau, este bine? Cu cine ai vrea sa vorbeasca Marin Condescu? Fiecare vorbeste cu cei care ii sunt prieteni sau se afla in cercul de colaboratori. Marin Condescu are cercul lui de prieteni cunoscuti sau din relatii de colaborare. A vorbit si cu voi in aceasta perioada, da? Asta inseamna ca v-a cerut sa interveniti pentru el?", a precizat Grebla, care a mentionat ca a vorbit la telefon cu Condescu in urma cu cateva zile, insa doar pentru a discuta despre problemele din judet. Cei doi se cunosc inca din 1990, Grebla fiind de doua ori prefect al judetului, iar Condescu fiind in fruntea minerilor din Oltenia in tot acest timp.

Senatorul PSD afirma ca la fel de bine poate fi interpretat ca presiune asupra Justitiei inclusiv demersul Parchetului de a recuza judecatorul desemnat sa judece propunerea de arestare preventiva.

"Mi s-au parut un pic fortate lucrurile. Recuzarea judecatorului nu e cumva o presiune de a influenta justitia? Procuratura nu mai are incredere in judecatori, daca e sa interpretam dupa interese nejustificat de inversunate? Am vorbit in ultima saptamana cu Marin Condescu despre probleme din judet, despre cum merge Complexul Energetic Oltenia. Nu i-am recomandat nici macar un avocat. Nici nu stiu cine este avocatul sau avocatii pe care ii are. A trebuit sa urmaresc pe internet despre evolutia acestui caz tocmai ca sa nu fiu acuzat ca as influenta pe cineva cumva", a mai spus senatorul Toni Grebla.

Tribunalul Gorj a respins, joi seara, propunerea procurorilor Parchetului Tribunalului Gorj de arestare preventiva pentru 29 de zile a lui Marin Condescu, aceeasi decizie fiind luata si in cazul vicepresedintelui Clubului sportiv Pandurii Targu Jiu, Viorel Temelescu, si el retinut in aceeasi seara cu Condescu.

Sentinta data de Tribunalul Gorj nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs de catre Parchetul Tribunalului Gorj.

Ordonantele de retinere pentru 24 de ore emise pe numele celor doi expirasera miercuri seara, judecarea propunerii de arestare preventiva fiind facuta cu cei doi in stare de libertate.

Presedintele Consiliului de Administratie al Clubului Sportiv Pandurii Targu Jiu, Marin Condescu, a fost retinut, marti seara, pentru delapidare, fals in inscrisuri, uz de fals si spalare de bani, fiind acuzat ca a falsificat trei contracte de cesiune de creante si ca a prejudiciat clubul cu peste 2,6 milioane de lei.

Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului Tribunalului Gorj, procuror Cristina Ciobanu, trei contracte de cesiune cu firma Edenred Romania SRL Bucuresti, care asigura tichetele de masa pentru minerii din fosta Societate Nationala a Lignitului Oltenia, au fost falsificate, avand ca data a incheierii lor 23 martie 2011, 6 aprilie si 29 septembrie 2011.

UPDATE: Perchezitii la sediul Federatiei Mine Energie, conduse de Marin Condescu. Hard-diskurile a doua calculatoare, ridicate e politisti

Noi perchezitii au avut loc, vineri dupa-amiaza, la biroul de la Federatia Nationala Mine Energie pe care Marin Condescu il are la Targu Jiu, in aceeasi cladire in care se afla si sediul clubului de fotbal Pandurii, care a fost perchezitionat de mai multe ori in ultima perioada.

La finalul perchezitiei de vineri, politistii au ridicat hard-diskurile a doua calculatoare, relateaza Mediafax.

Politistii au stat aproximativ trei ore in sediul sindicatelor conduse de Condescu, birourile fiind situate in aceeasi cladire cu cele ale Clubului Sportiv Pandurii Targu Jiu, perchezitionate si ele de catre anchetatori de mai multe ori in ultima perioada.

Dupa ce anchetatorii au plecat la sediul IPJ Gorj, Marin Condescu a coborat din biroul sau si le-a declarat jurnalistilor care il asteptau pentru un punct de vedere ca actiunea de vineri trebuia facuta inca din vara, atunci cand el a cerut pentru prima data verificarea acuzatiilor ca ar fi falsificat contracte de cesiune de creante prin care sa insele firma ce asigura tichete de masa pentru mineri si energeticieni.

"Este prima actiune corecta pentru aflarea adevarului in privinta contractelor de cesiune. E clar tot ceea ce este electronic ramane urma electronica. Inca din iulie am invocat ca sa se demonstreze ca au fost aceste negocieri, niciodata nu s-a vrut sa se faca aceasta verificare. Acum e prima actiune in vederea aflarii adevarului. Putem demonstra ca nu a fost nimic de ascuns si ca toti au stiut de aceste negocieri". a spus Condescu.

Presedintele Consiliului de Administratie de la Pandurii a mentionat ca marti, cand a fost retinut de politisti pentru 24 de ore, a dus documente la IPJ Gorj pentru a demonstra ca acuzatiile care-i sunt aduse in privinta falsificarii a trei contracte de cesiune de creante nu sunt adevarate.

"Nu stiu de ce nu au facut aceste verificari inainte de arestari, mai ales ca am dus documente in acest sens in ziua arestarii. Aveam la noi la Politie toate documentele prin care demonstram ca a fost o corespondenta electronica cu firma Edenred. Am dus degeaba documentele. Acum nu am motive sa nu cred ca nu se vrea aflarea adevarului. Repet insa ca nimic la acest club nu s-a intamplat in afara cadrului legal", a precizat Marin Condescu.

La ora la care politistii au venit la biroul acestuia pentru a face perchezitia respectiva, echipa a doua de la Pandurii Targu Jiu disputa un meci in Liga a III-a, jucatorii purtand pe piept tricouri inscriptionate cu mesajul "Solidari cu Marin Condescu". Acestia au precizat ca vor sa isi arate astfel sustinerea pentru presedintele Clubului si pentru eforturile facute de Condescu pentru a crea la Targu Jiu o baza sportiva moderna, care sa le permita sa joace meciuri de fotbal in diferite competitii.

La descinderile de vineri au participat politisti de la IPJ Gorj, acestia venind la biroul liderului sindical vineri, in jurul orei 14.00, in sediul Federatiei Mine Energie aflandu-se si Marin Condescu.