Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat ca Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a inceput de miercuri sa deruleze o serie de controale care vizeaza calitatea produselor, anumite analize, dar si activitatea anumitor laboaratoare particulare unde se realizeaza procesul de autocontrol. Directiile Sanitar-Veterinare din Suceava si Prahova au anuntat in cursul zilei ca au retras de pe piata o cantitate totala de circa 5,7 tone de carne de pui dupa ce in urma analizelor probelor s-a depistat prezenta salmonelei, respectiv a unei tulpini bacteriene.

Daniel ConstantinFoto: Agerpres

"Vreau sa fac un apel la dvs, e foarte important pentru un sector important al agriculturii romanesci, care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, in care s-a investit foarte mult, sa nu avem aceasta tendinta de generaliazare, de la un caz partocular sa generalizam asupra unui sector care anul trecut a exportat de peste 250 milioane de euro", a afirmat Daniel Constantin.

Potrivit ministrului, agentii economici din domeniul carnii au suferit deja pierderi de zeci de milioane de euro ca urmare a problemelor aparute.

"Sunt cazuri izolate, veterninarii am speranta si trag speranta ca isi fac datoria si ca acolo unde sigur ca au existat poate anumite situatii ele vor fi sanctionate cu prioritate", a declarat Constantin.

Ministrul Constantin a precizat ca a discutat cu presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu care l-a informat ca "incepand de astazi sunt foarte multe controale pe care le deruleaza Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara cu privire nu numai la calitatea produselor, la anumite analize, dar cu privire si la activitatea anumitor laboaratoare particulare unde se realizeaza acel proces de autocontrol".

"Orice produs din Romania, pentru a fi comercializat, trebuie sa fie insotit buletin de analiza care sa certifice calitatea si siguranta. Multe din acestea se realizeaza la anumite laboratoare particulare. Ele sunt acreditate in conformitate cu legistlatia nationala, dar cred ca trebuie sa modificam legislatia si sa intarim controalele la aceste laboratoare private in perioada imediat urmatoare, incepand chiar de astazi", a explicat reprezentantul ministerului.

Intrebat cum au ajuns cele aproape 6 tone de carne infestate pe pietele din judetele Rrahova si Suceava, Daniel Constantin a precizat ca nu are informatia ca "aceasta cantitate care a fost retrasa are probleme, salmonella sau alte probleme. Inteleg ca este o masura de precautie si este bine ca s-a intamplat asta. Pana la aflarea analizelor, cred ca este bine sa ramanem in aceasta zona de precautie. Daca se vor certifica anumite situatii, vreau sa le luam ca un ca un caz particular, nu sa generalizam."

Daniel Constantin a adaugat ca, in Romania, media cazurilor de imbolnaviri cu salmonella este cu 25% mai mica decat media europeana.

  • Aproape 6 tone de carne infestate cu salmonella, respectiv cu o tulpina bacteriana, retrase de pe pietele din Suceava si Prahova

O cantitate de 3.472 de kilograme de carne de pui congelata provenind de la Avicola Calarasi si retrasa de la comercializare din Selgros Suceava urmeaza sa fie incinerata dupa ce in urma analizelor a fost depistata salmonella, se arata intr-un comunicat al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Suceava, citat de Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presa transmis miercuri, in urma analizelor facute pe probe din cantitatea de 3.472 de kilograme de carne de pui congelat care a fost retrasa de la vanzare de la Selgros a fost confirmata "prezenta salmonellei netipizate, urmand ca tipizarea sa fie facuta ulterior", la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti.

"Serviciile sanitare vor dispune ridicarea sechestrului instituit asupra lotului, intocmirea documentelor si dirijarea la neutralizare (incinerare)", se mai precizeaza in comunicatul DSVSA Suceava.

DSVSA Prahova a anuntat miercuri ca a retras de la comercializare o cantitate de peste 2,3 tone de carne de pui congelata din trei loturi provenind de la Avicola Calarasi dupa ce in urma analizelor in doua dintre loturile de carne a fost depistata o "tulpina bacteriana", arata agentai de presa citata.

"Pana la aceasta data, din lotul de 2.334 de kilograme de carne de pasare congelata care a fost retrasa de la comercializare si care este retinuta oficial la operatorul respectiv au fost recoltate trei probe de pui din trei loturi diferite pentru examen de laborator fizico-chimic si microbiologic. Pana la aceasta data avem rezultatele fizico-chimice si corespund toate cele trei probe analizate, iar din punct de vedere microbiologic un lot corespunde, iar la doua loturi a fost izolata o tulpina bacteriana care fi trimisa astazi la laboratorul national de referinta pentru identificare si confirmare", a declarat, miercuri, seful DSVSA Prahova, Mihai Terecoasa.