Patriarhia Romana a recomandat in mod oficial clerului ortodox "sa se abtina de a participa personal la manifestatii publice pro sau contra proiectului (gazelor de sist - n.red.) pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxa, ci sa solicite autoritatilor in drept lamuriri si implicare responsabila". Intr-un comunicat de presa remis de Biroul de presa, Patriarhia arata ca preotii din Vaslui care au participat la protestele de la Pungesti "nu s-au consultat cu Patriarhia Romana, pentru ca nu sunt subordonatii ei, ci episcopiei Husilor".

Patriarhul DanielFoto: Agerpres

Patriarhia explica si motivul pentru care nu a formulat o pozitie oficiala fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist: "nu cunoaste temeinic toate implicatiile politice, economice, sociale si ecologice ale acestui demers". Patriarhia arata ca, intr-un caz similar - proiectul aurifer de la Rosia Montana - pozitia oficiala a Sfantului Sinod din noiembrie 2003 a tinut cont de pozitia oficiala a Academiei Romane, care a respins proiectul.

"Pentru clarificarea problemei exploatarii gazelor de sist in Romania, Patriarhia Romana considera ca autoritatile competente ale Statului roman trebuie sa exprime o pozitie clara referitoare la acest proiect considerat strategic si sa asigure o informare completa si corecta la nivelul comunitatilor locale despre avantajele si consecintele pozitive si negative ale unei asemenea exploatari. In acest sens, precizam ca Parlamentul European a adoptat recent o propunere legislativa prin care impune studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulica si consultarea populatiei in cazul acestor proiecte", mai arata Patriarhia in comunicatul citat.

Patriarhia a respins si informatia publicata de Evenimentul Zilei privind o discutie cu Chevron pentru un ajutor banesc: "Nici Patriarhul Romaniei si nici un alt reprezentant al Patriarhiei Romane nu s-au intalnit vreodata cu reprezentanti ai companiei americane Chevron pentru a discuta despre un presupus ajutor banesc pentru finantarea unor proiecte ale Bisericii in schimbul exploatarii gazelor de sist din judetul Vaslui. Este o insinuare iresponsabila pe care jurnalistul de la Evenimentul Zilei nu o sustine cu probe, ci prin invocarea cliseului arhicunoscut ¬surse apropiate discutiilor¬.

Vezi mai jos comunicatul integral al Patriarhiei:

Referitor la articolul intitulat Patriarhul Daniel vrea sa faca jocurile in investitiile strategice, aparut in cotidianul Evenimentul Zilei din ziua de 23 octombrie 2013, sub semnatura domnului Ionut Mihalache, precizam:

Autorul articolului din cotidianul Evenimentul Zilei isi permite in mod calomnios si nedemn sa dezinformeze opinia publica printr-o serie de insinuari provocatoare la adresa Patriarhiei Romane care denota modul iresponsabil in care acest jurnalist intelege sa-si exercite profesiunea de jurnalist.

Nici Patriarhul Romaniei si nici un alt reprezentant al Patriarhiei Romane nu s-au intalnit vreodata cu reprezentanti ai companiei americane Chevron pentru a discuta despre un presupus ajutor banesc pentru finantarea unor proiecte ale Bisericii in schimbul exploatarii gazelor de sist din judetul Vaslui. Este o insinuare iresponsabila pe care jurnalistul de la Evenimentul Zilei nu o sustine cu probe, ci prin invocarea cliseului arhicunoscut ¬surse apropiate discutiilor¬.

Concluzia sugerata de domnul Ionut Mihalache ca ¬lipsa atentiilor de la compania americana si a finantarilor primite de la bugetul local pentru protestele de anul trecut¬ reprezinta motivele pentru care Biserica Ortodoxa Romana a devenit un actor important privind problema explorarii si exploatarii gazelor de sist din judetul Vaslui este o inventie tendentioasa a jurnalistului respectiv, care in mod vadit e partizan in aceasta problema aflata in dezbatere publica nationala. Acuzatiile nefondate din articolul publicat in Evenimentul Zilei se regasesc pana la identificare cu cele publicate fara semnatura pe un site de stiri din Iasi in primavara acestui an, 2013, unde au fost postate multe alte aberatii la adresa Patriarhiei Romane.

Mai precizam ca purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane nu a afirmat niciodata ca ¬actiunile preotului Laiu au acceptul Patriarhiei¬, asa cum in mod iresponsabil dezinformeaza jurnalistul Ionut Mihalache, care constant incearca in mod fortat sa acrediteze falsa opinie ca orice demers personal al unui cleric ortodox roman se face in mod obligatoriu cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei! In plus, acelasi jurnalist afirma fara sa probeze in nici un fel ca cei care se opun exploatarii gazelor de sist ar fi sprijiniti de o serie de persoane cunoscute ca ¬apropiate de Rusia¬ si ca atenteaza la siguranta nationala a Romaniei.

Logica tendentioasa a domnului Ionut Mihalache este contrazisa de o serie de informatii aparute recent in presa despre intentia unei importante companii de gaze din Rusia, interesata la randul ei de explorarea si exploatarea gazelor de sist in Romania.

Informam opinia publica ca, pana in prezent, Patriarhia Romana nu a formulat o pozitie oficiala in legatura cu problema explorarii si exploatarii gazelor de sist in Romania, deoarece nu cunoaste temeinic toate implicatiile politice, economice, sociale si ecologice ale acestui demers. De altfel, si pozitia oficiala a Sfantului Sinod din noiembrie 2003 referitoare la proiectul minier de la Rosia Montana a tinut cont de pozitia oficiala a Academiei Romane care dispune de specialisti in domeniu. In plus, la Rosia Montana este vorba de un patrimoniu religios-cultural (biserici - monument istoric si cimitire) care vor fi afectate prin implementarea acestui proiect minier.

Pentru clarificarea problemei exploatarii gazelor de sist in Romania, Patriarhia Romana considera ca autoritatile competente ale Statului roman trebuie sa exprime o pozitie clara referitoare la acest proiect considerat strategic si sa asigure o informare completa si corecta la nivelul comunitatilor locale despre avantajele si consecintele pozitive si negative ale unei asemenea exploatari. In acest sens, precizam ca Parlamentul European a adoptat recent o propunere legislativa prin care impune studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulica si consultarea populatiei in cazul acestor proiecte.

Referitor la participarea unor preoti din judetul Vaslui la protestele publice din localitatea Pungesti impotriva gazelor de sist, precizam ca acestia nu s-au consultat cu Patriarhia Romana, pentru ca nu sunt subordonatii ei, ci episcopiei Husilor, iar implicarea lor este una personala impreuna cu o parte din comunitatea de credinciosi.

Patriarhia Romana recomanda clerului ortodox sa se abtina de a participa personal la manifestatii publice pro sau contra proiectului pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxa, ci sa solicite autoritatilor in drept lamuriri si implicare responsabila.

In concluzie, jurnalistul cotidianului Evenimentul Zilei dezinformeaza opinia publica in mod premeditat cu scopul evident de manipulare si de denigrare a Bisericii Ortodoxe Romane.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE