Tarile membre NATO si Rusia nu au reusit sa-si rezolve profundele divergente legate de dosarul sensibil al scutului european antiracheta, in cadrul reuniunii care a avut loc miercuri la sediul Aliantei din Bruxelles, scrie AFP.

"Am esuat in incercarea de a gasi impreuna o solutie pentru acest dosar si preocuparile rusesti raman, dar vom continua sa discutam", a declarat ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu, la finalul primului consiliu NATO-Rusia la nivel ministerial din 2011.

Cele doua parti trebuie sa "continue sa discute sincer si direct pentru a depasi divergentele", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. "Nu este un secret ca nu am gasit inca modalitatea de a colabora in apararea antiracheta", a precizat el, in fata ziaristilor.

Acest program, bazat pe tehnologia americana, este de mai multi ani principalul subiect de discordie intre NATO si Rusia. Alianta nord-atlantica il prezinta ca fiind destinat apararii tarilor europene membre NATO de un eventual atac balistic iranian, dar Rusia il percepe ca fiind o amenintare la securitatea sa. O parte din elementele scutului antiracheta vor fi amplasate in Romania.

"Inainte de a lua in calcul proiecte comune, am dori sa obtinem asigurari juridice ca programul nu este impotriva Rusiei", a reafirmat Shoigu.

In ciuda acestui dosar, NATO si Rusia "colaboreaza mai mult in prezent de vreodata in trecut", a asigurat Rasmussen. "Contra-terorismul este in centrul acestei cooperari", a adaugat el, citand exercitiile comune efectuate in ultimele luni.