Ministrii liberali din guvernul Ponta, Eugen Nicolaescu si Varujan Vosganian, au declarat ca sustin industria de medicamente generice in timpul International Health Forum, organizat la Bucuresti de producatorii de medicamente generice din Romania.

Ministrii liberali Varujan Vosganian si Eugen NicolaescuFoto: Hotnews

Un medicament generic este acea copie a medicamentului original care contine aceleasi substante active ca acesta si au un pret mai scazut decat originalul. Ingredientele inactive ale medicamentului generic pot fi diferite de cel original.

In cadrul forumului organizat de producatorii de medicamente generice, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a declarat “ca e bine sa creasca volumul de vanzari de medicamente generice din doua motive. Ne intereseaza ca cetateanul sa aiba un acces cat mai larg la medicamente. Cetatenii romani nu sunt bogati. Cu cat ei vor avea mai multe generice la dispozitie cu atat accesul la medicamente va creste. Datoria noastra este sa va sprijin pe dumneavoastra, industria de medicamente generice, si sa dam oamenilor ceea ce au nevoie.”

Si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a sustinut prin declaratiile sale industria farmaceutica a genericelor: “Am citit un articol scris de Dragos Damian [presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, n.red.] numit “Reindustrializez patria! Cine mai vine alaturi?”. Am venit astazi aici dintr-un sentiment de solidaritate si ii spun domnului Damian ca am venit alaturi de dumneavoastra si ma bucur ca sunteti alaturi de noi. Industria farmaceutica are o pozitie speciala pentru ca o astfel de industrie se ocupa de relatie dintre resursa si productie. Pe noi ne intereseaza foarte mult sustinerea acestei industrii pentru ca e una cu un grad inalt de calificare, care in Romania e reprezentata de marile companii din lume.”

“In Romania nu se intelege ca reprezentantul companiei mama din Romania se duce din cand in cand si se aseaza la masa cu reprezentantii din alte tari”, a mai spus Varujan Vosganian. “Si in jurul mesei fiecare isi pledeaza cauza pentru a atrage investitii. Atunci noi trebuie sa oferim firmelor din Romania argumente ca atunci cand merg la astfel de intalniri sa poata atrage investitii la noi. Pentru Romania industria farmaceutica este o sansa de a atrage mai multe investii, e cheia pentru multe din prioritatile noastre.”

Atunci cand o companie farmaceutica lanseaza pentru prima data pe piata un medicament original, aceasta are dreptul sa-l produca in exclusivitate pentru o perioada de, in medie, zece ani. Dupa ce aceasta perioada expira, celelalte companii concurente lanseaza asa-numitele "generice", mai ieftine decat originalul si care contin aceleasi substante active ca acesta. Ingredientele inactive ale medicamentului generic, la fel ca numele si forma lui, pot fi insa diferite de original.

In urma cu o saptamana, intr-o declaratie pentru HotNews.ro, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, anunta ca medicamentele generice vor avea prioritate la prescrierea de catre medici, incepand cu anul viitor. In acest fel, Ministerul Sanatatii se asigura ca medicii vor aduce la cunostinta pacientilor existenta tuturor alternativelor (inclusiv cele ieftine) la medicamentul care le este recomandat.

In prezent, medicii trec pe reteta doar medicamentul sub denumirea sa comuna internationala (DCI), dar nu pot specifica daca recomanda medicamentul original sau unul dintre medicamentele generice disponibile.

In prezent medicii nu pot recomanda pe reteta un medicament specific produs de o anumita companie farmaceutica, fie acesta original sau generic. Ministrul Sanatatii a exemplificat, in declaratia acordata HotNews.ro, o situatie ipotetica astfel: "Eu [medicul, n.red.] iti recomand cu prioritate generice ca iti fac bine. Dar tu poti decide pe banii tai, ca pacient, ca iti iei de 1 leu si e compensat 90% sau 50% sau iti iei de 40 de lei si e compensat doar 50% sau deloc."

Motivatia acestei decizii care va schimba dinamica pietei farma in Romania este, conform ministrului Eugen Nicolaescu, dorinta de "a-i feri pe pacienti de abuzuri". Ministrul Sanatatii se refera la cazurile in care un medic recomanda verbal pacientului medicamentul mai scump, desi sunt disponibile si medicamente generice mai ieftine pentru aceeasi patologie. Masura va fi introdusa in Contractul-Cadru din 2014 si este prevazuta in programul de reforme al Ministerului Sanatatii convenit cu FMI.

Desi Romania are cele mai scazute cheltuieli cu medicamentele pe cap de locuitor dintre tarile membre UE, ca procent din buget aceste cheltuieli se ridica la 1,4%, mai mari decat in Danemarca, Marea Britanie sau Austria. Romania este tara UE in care cheltuielile cu medicamente au crescut cel mai mult in ultimul deceniu, cresterea continuand, ceva mai lent, si in ultimii doi ani (conform datelor OECD).

Eugen Nicolaescu este ministrul care a desfiintat in 2008 plafoanele din farmacii pentru eliberarea medicamentelor compensate, fiind ulterior acuzat ca a rapit statului singurul instrument prin care acesta putea controla consumul de medicamente. In aprilie 2013, ministrul Eugen Nicolaescu a incheiat un protocol de colaborare cu Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania avand ca principal obiectiv "cresterea accesului pacientilor la tratamente farmaceutice accesibile in conditii de eficienta economica pentru bugetul sanatatii".