Dezbatere aprinsa pe internet declansata de mesajele publicate de catre doua tinere care traiesc in Marea Britanie. "Dumnezeu a fost ucis de Occident, vreau sa ma intorc acasa!", a scris Cristiana Maria Marcus, studenta in Londra, iar scrisoarea sa a fost preluata de aproape toata presa centrala; astazi, saptamanalul 7est publica o noua scrisoare din partea unei tinere care lucreaza in Anglia si care o sustine pe "studenta din Londra": "cand ajungeti acolo (intr-o tara straina - n.red.) si va intreaba cineva de tara din care veniti, spuneti ca bunicii va asteapta cu paine calda de casa cand ii vizitati, ca patiseriile si cofetariile din Romania sunt grozave", sustine aceasta.

Scrisoarea deschisa publicata de 7est.ro in urma cu o zi sub titlul "Dumnezeu a fost ucis de Occident, vreau sa ma intorc acasa!" si atribuita studentei Cristiana Maria Marcus a fost preluata de numeroase publicatii si a generat dezbateri aprinse pe Facebook si pe diferite forumuri.

Iata mai jos cateva fragmente din scrisoarea deschisa "Dumnezeu a fost ucis de Occident, vreau sa ma intorc acasa!"

"Sunt studenta in Londra la una dintre cele mai bune universitati europene. Sunt mandra ca am reusit sa ajung aici si le voi fi recunoscatoare parintilor mei pt educatie si efortul material extraordinar pe care l-au depus pentru a ma trimite la studii de calitate mereu.

Dar ma deranjeaza teribil intrebarea tuturor 'Te mai intorci?' Si uimirea clara la auzul unui ferm 'da'. Acest DA nu era atat de ferm inainte de a ma muta in Londra. Inainte era un 'mi-as dori, daca voi avea unde sa ma intorc ma voi intoarce'.

Suntem o generatie crescuta intr-o scarba pentru patrie, am crescut cu Badea care injura tara mereu, am crescut fiind educati sa admiram valorile occidentale 'superioare' si 'ideale'.

(...)

Ce este Occidentul....?

Un loc care nu mai are identitate, globalizarea ii distruge incet incet toate traditiile, cenzura comunismului bolsevic s-a transformat in a fi , traiesti cu riscul ca un islamist extremist poate sa bombardeze pentrut Allahul lui locuitorii unei tari in care el s-a mutat, istoria nu mai poate fi spusa pt ca poate jigni anumite popoare, copiii pot fi ucisi in pantece de catre propria lor mama - avortul fiind vazut ca o metoda contraceptiva in loc sa i se spuna crima, Craciunul si Pastele precum si alte traditii stravechi subt doar un prilej de marketing , aici nu exista nici un pic de profunzime,; relatiile dintre oameni sunt pur profesionale, prietenia, iubirea sunt toate o afacere, tot ce facem e pentrut CV si cand vrem sa ne casatorim gasim noi pe perfectmatch.com ceva nu?

Lumea discuta oameni, nimanui nu ii pasa ce gandesti, ce simti ce iti doresti.

Putini mai stiu sa iubeasca, feminismul distruge relatiile barbat femeie tot mai mult, gender role este considerat invatat asa ca nu mai invatam copiii de mici sa se comporte ca baietei sau fetite ci ii lasam pe ei sa isi aleaga ce sex vor sa aiba, ajungandu-se la un nr imens de homosexuali creati de societate, Dumnezeu a fost ucis de Occident".

Astazi, 7est.ro publica o noua scrisoare a unei tinere care locuieste in Marea Britanie, sub titlul "Am urat Romania pana am vazut Anglia. VREAU ACASA!"

Citeste mai jos cateva fragmente din mesajul celei de-a doua tinere care locuieste in Marea Britanie:

"Locuiesc in Anglia de 4 ani, am facut aici o facultate,un master si am inceput o cariera. Dar ieri am fost scarbita pana la refuz de incapacitatea englezilor de a fi oameni. Acest articol a fost vazut de o comunitate de romani din Southampton care s-au adunat cu mic, cu mare, pe Facebook sa ofere donatiide sange, bani, canapeaua din sufragerie, etc. pentru niste romani intr-o situatie nefasta:

http://www.dailyecho.co.uk/news/10567707.Minibus_crash_shuts_motorway/ .

Ce au primit inapoi? Refuzul si batjocura englezilor si replica: De ce ai ajuta daca nici nu stii cine e persoana pentru care suni. O amica a fost intampinata de intrebarea ironica 'In calitate de ce suni tu aici?' iar ea a dat un raspuns edificator pentru modul in care gandesc romanii cu principii si educatie: 'In calitate de OM'.

(...)

Am tot ce imi pot dori aici, un apartament la care imi pot plati chiria din salariul propriu, posibilitatea de a ma duce la cina la restaurant in fiecare seara daca doresc, sifoniere indesate cu haine, pantofi care nu mai au loc in sertare si pe jos. Dar stiti ce nu am? Nu am siguranta ca maine daca voi lesina pe strada de caldura, nu ma va calca cineva pe mana trecand grabit pe langa mine. Da, e adevarat ca in Romania parca se baga lumea in sufletul tau si vecinii toti stiu ce mananci la pranz si la ce ora faci dus pentru ca sunt prea interesati de capra vecinului. Dar prefer asta, dupa ce am vazut reversul medaliei, pentru ca in Romania exista posibilitatea sa intinzi o mana si sa apuci pe cineva de brat, fie ca iti este strain, care te va ajuta la batranete sa te ridici de pe scaunul din autobuz, si nu te va da in judecata pentru hartuire fizica. Este ingrijorator sa stiu ca, desi ne plangem de impresia pe care o au strainii de tara noastra, avem cu totii impresia ca se datoreaza romilor care fura si cersesc.

(...)

Considerati-va norocosi ca v-ati nascut in Romania. Si daca nu va place, partea buna este ca puteti sa plecati. Nu mai este o tara comunista, a intrat in Uniunea Europeana, vize catre America se obtin mai usor. Luati-va bagajul si urcati-va in primul avion catre tara pe care o visati si pe care o considerati grozava, dar am o singura rugaminte: cand ajungeti acolo si va intreaba cineva de tara din care veniti, spuneti ca bunicii va asteapta cu paine calda de casa cand ii vizitati, ca patiseriile si cofetariile din Romania sunt grozave, ca avem niste fete cu gene frumoase si ca ne tragem din latini, si de aia suntem asa de pasionati de muzica si de reuniuni de familie mari. Spuneti orice altceva va trece prin cap, dar nu de rau. Pana la urma daca ati plecat din Romania, nu va blamati familia, parintii si eventual urmatoarea generatie prin a spune lucruri rele (si de cele mai multe ori exagerate si scoase din context) despre tara noastra".

UPDATE Un alt raspuns la prima scrisoare

Cititorii HotNews.ro ne-au semnalat un alt raspuns la scrisoarea tinerei studente din Londra, pe blogul nadiabatecampii.wordpress.com. Iata un fragment:

"din postura mea de romanca ce locuieste de aproape trei ani in Londra, simt nevoia sa scriu si eu o scrisoare acestei tinere dezorientate, pe care destinatara nu o va citi, dar nu-i asa ca e un truc retoric misto si la moda sa scrii scrisori deschise unor destinatari inchipuiti?

(...)

Supararea ta nu e ca Anglia nu e suficient de rasista, nationalista sau xenofoba. Nu esti revoltata fiindca Anglia nu-i uraste pe Ceilalti, pe oamenii diferiti de cei care au puterea, suficient de mult. Esti revoltata pentru ca, pentru prima data in viata, Celalalt esti tu. Pentru ca in Anglia nu mai faci parte din majoritatea care poate arata cu degetul, care discrimineaza, care uraste. Nu, aici tu esti cel urat, esti strainul infractor, esti cel cu origine incerta, cu rasa incerta.

(...)

Doare sa simti pe pielea ta ca nu insemni nimic, ca valorile culturii tale sunt dispretuite, ca nu esti motul pamantului, ca tot ce credeai despre tine e eronat. Si de-aia te strofoci. Normal ca nu-ti place! E groaznic sa fii tinta unor prejudecati. Dar nu esti suficient de inteligenta sa inveti din asta ca trebuie sa renunti la propriile prejudecati, sa empatizezi cu negrii astia, cu arabii, cu homosexualii, cu alte femei. Nu, tot ce-ti doresti e sa te intorci in cuibusorul tau, ca sa primesti inapoi privilegiul majoritatii, si capacitatea de a-i lovi si arata cu degetul pe altii. Si de asta, draga mea draga, manifestul tau e o idiotenie, si banii pe care ii cheltuie parintii tai ca sa te tina acilea in Londra sunt bani irositi.

Asa ca eu iti doresc doar doua lucruri. Primul e sa-ti fie gura aurita. Fie ca analiza ta ingrozita a societatii britanice sa se indeplineasca. Fie ca oamenii de toate culorile sa fie tratati la fel, fie ca nimeni sa nu mai jigneasca pe nimeni, fie ca femeile sa devina cu adevarat egale cu barbatii, homosexualii cu heterosexualii, rolurile sexelor sa fie abolite, Dumnezeu si alte personaje imaginare de felul asta sa dispara si Anglia sa devina o utopie laica egalitarista. Imi doresc asta din tot corazonul, pentru ca pentru mine asta suna a raiul pe Pamant. Si fie ca aceasta utopie laica egalitarista sa se raspandeasca pe tot globul, si sa cuprinda, in cele din urma, si Romania."

Ce spun comentatorii

Comentariile generate de prima scrisoare trec de la sustinerea totala a afirmatiilor tinerei si pana la ironii pe aceasta tema. Citeste mai jos cateva dintre raspunsurile cititorilor de pe site-ul pe care a fost publicata scrisoarea:

  • "Problema noastra e ca nu ne unim sa realizam ceva impreuna, ne-a placut scrisoarea, suntem deacord cu totii dar nu actionam...aste ptam ce? Ei nu se vor da deoparte....noi trebuie sa-i eliminam...nu-i mai votam, facem un partid nou....avem cu cine...romanii sunt premianti peste tot in lume...tara are nevoie de voi...Romania te iubesc!"
  • "Asa este! vestul si-a pierdut legatura subtila cu spiritul, se animalizeaza, totul pentru bani si pentru distractie. Bisericile aici de multe ori sunt inchise sau se perrcepe taxa de intrare?! Sarbatorile sfintilor sunt inlocuite de sarbatoarea banci?! sarbatoarea banului?!"
  • "Cred ca fata asta nu e in toate mintile. In primul rand homosexual te nasti nu e ceva care devii peste noapte si daca avea putina cultura trbuia sa stie. Romania?? Sunt plecata de 12 ani dar de fiecare data cand merg sa-mi vizitez parintii nu stiu cum sa plec mai repede si nu e din cauza tarii frumoase pe care o avem ci datoritamentali tatii oamenilor, barbati care inca gandesc ca locul femeii e in bucatarie, fete tinere care ies la suc doar daca ai masina, vanzatoare care te trateaza cu dispret cand intrii sa cumperi ceva, restaurante unde copiii au accesul interzis pt ca sunt galagiosi, spitale unde intrii bolnav si iesi mai bolnav, si asa as putea sa stau toata ziua sa spun cat de frumos e in Romania. Pacat de tara noastra dar eu uma aleg sa-mi educ copilul in strainatate!"
  • "Inteleg dorul de casa, dar nimic nu este alb sau negru, iar ar ridica in slavi o Romanie invechita in conceptii si atitudini nu se prea pupa cu ideea de student in Londra in secolul XXI... dar, cum toata scrisoarea miroase a rasism, misoginism si a acelasi nationalism stupid pe care il vad la tot mai multi in jur... Nu are rost sa pornim un dialog aici..."