"Intotdeauna numarul de elevi pe care il proiecteaza liceele este mai mare decat numarul de elevi efectiv inscrisi in clasa a IX-a, pentru ca nu ai de unde sa stii cu exactitate cati elevi se vor inscrie la un anumit liceu, dupa terminarea gimnaziului", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Acesta a afirmat ca "nu inchidem licee si ca nu exista clase a IX-a unde s-au inscris copii si pe care sa le desfiintam".

Remus PricopieFoto: Agerpres

Amintim ca Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a anuntat astazi, 25 iulie, ca intre 75 si 115 clase de a IX-a din Bucuresti ar putea fi desfiintate din toamna, prin neocuparea locurilor. Potrivit inspectorului scolar general din Bucuresti, Constantin Traistaru, pana la 150 de norme didactice vor fi reduse, iar profesorii care ar putea fi afectati de diminuarea numarului de clase sunt de la disciplinele tehnologice. Aceeasi situatie se inregistreaza in toate judetele.

"Nu exista clase a IX-a unde s-au inscris copii si pe care sa le desfiintam. Este o informatie falsa, care nu face decat sa introduca panica", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Oficialul a explicat ca reducerea de locuri de liceu s-a facut la unitatile scolare unde nu au existat mai putini elevi inscrisi decat planul proiectat. "Intotdeauna la liceu avem mai multe locuri proiectate, locuri de clasa a IX-a care urmeaza sa fie ocupate dupa Evaluarea Nationala, decat elevi care se inscriu dupa inceperea admiterii la liceu", a afirmat Pricopie.

"Nu inchidem licee, nu dispar clase, pentru ca ele nu au fost formate. Este si un efect demografic, dar intotdeauna cifrele proiectate pentru clasa a IX-a sunt mai mari decat numarul de elevi care se inscriu ulterior, pentru ca nu ai de unde sa stii exact cati elevi se vor inscrie la un anumit liceu. In mod natural este obligat sa realizezi un plan si apoi ajustarea acestuia, in functie de numarul de elevi inscrisi", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Intrebat ce se intampla cu profesorii care nu vor mai avea catedre, ministrul a precizat ca "nu se pune problema sa avem profesori titulari care sa nu isi ocupe posturile. (...) In fiecare an se apeleaza la un numar de suplinitori care sa ocupe acele catedre pentru care nu exista titulari".

Citeste si: