Managerul Spitalului de Copii Marie Curie, Catalin-Gabriel Smarandache, a reactionat marti la declaratiile facute in urma cu o zi de ministrul Sanatatii, care i-a cerut demisia. Nicolaescu a amenintat ca daca managerul nu va demisiona, va fi demis, adaugand ca managementul acestei unitati medicale este "sub orice critica". Catalin-Gabriel Smarandache a remis, marti, presei o declaratie referitoare la criticile de ieri ale ministrului. El sustine ca "Toate asa-zisele deficiente constatate de ministrul Nicolaescu nu sunt si nu pot fi imputabile conducerii unui spital, ci sunt generate de lipsurile dintr-un intreg sistem sanitar de stat, care din cauza subfinantarii cronicizate a ramas blocat in timp" si acuza faptul ca "atacurile prelungite ale ministrului Nicolaescu asupra mea nu sunt cauzate de activitatea manageriala pe care o desfasor, ci mai degraba de interese personale ale politicianului Nicolaescu. Interesul acut al domnului ministru pentru spitalul MS Curie - spital de copii, cu impact emotional mare la public - este probabil generat de dorinta de a rezolva problemele de imagine pe care le are in ultimul timp."

Redam integral decaratia directorului Spitalului Marie Curie:

Referitor la declaratiile Ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu, cu privire la deficientele manageriale constatate la spitalul M. S. Curie si in special la adresa mea, in calitate de director al spitalului, doresc sa fac urmatoarele precizari:

1. Toate asa-zisele deficiente constatate de ministrul Nicolaescu nu sunt si nu pot fi imputabile conducerii unui spital, ci sunt generate de lipsurile dintr-un intreg sistem sanitar de stat, care din cauza subfinantarii cronicizate a ramas blocat in timp. Nu numai ca acest sistem nu a putut progresa, dar, din lipsa banilor, neputand remunera adecvat performanta, a pierdut in ultimii ani si foarte multi specialisti de valoare.

2. Pentru a raspunde concret acuzatiilor care ne-au fost aduse mie si actualei echipe de conducere, mentionez ca toate posturile vacantate in ultimul an au fost scoase la concurs conform legii, dupa existenta unui buget si in urma aprobarii Ministerului Sanatatii. Concret : bugetul a fost definitivat in lunile mai - iunie, iar posturile au fost publicate la sfarsitul lunii iunie. In acest moment se desfasoara concursurile pentru ocuparea legala a posturilor de asistent medical si infiermiere.

3. Motivul pentru care compartimentul de chirurgie cardiaca nu functioneaza inca este acela ca nu exista medici anestezisti. Posturile au fost scoase la concurs de mai multe ori in ultimii doi ani, dar din cauza remuneratiei precare oferite de sistemul sanitar din tara noastra, nu a existat nici un candidat inscris. Trebuie precizat ca se cautau medici cu specialitatea de anestezie si terapie intensiva pentru chirurgie cardiovasculara la copii. Pe cale de consecinta, medicul chirurg cu greu convins sa vina in tara, a demisionat.

4. Consider ca prevederile legale au fost intotdeauna respectate fara nici o abatere, iar posturile vacante au fost scoase la concurs ori de cate ori au existat, cu aplicarea legii si aprobarea ministerului sanatatii.

5. Prioritatea medicilor a fost intotdeauna salvarea vietilor, fara a fi nevoie de o directiva speciala a ministrului in acest sens. Prioritatea ministrului ar trebui sa fie aceea de a asigura fondurile necesare activitatii medicilor, pentru ca noi sa putem salva vieti.

6. Eugen Nicolaescu: "Managementul este sub orice critica. Un management prost". Ca urmare a acestui "management defectuos", indicatorii medicali ai spitalului au crescut in ultimii trei ani si spitalul a ajuns sa asigure asistenta medicala de varf pentru peste 25.000 de copii in anul 2012. Toate acestea s-au facut cu eforturile personalului medical, in conditiile constrangerilor bugetare din anii trecuti.

Tot in ultimii trei ani, spitalul a fost vizitat de numeroase delegatii straine (mentionez aici - Ministrul sanatatii din RP Chineza; Ambasadorul Japoniei la Bucuresti; Ambasadorul Poloniei la Bucuresti, s.a.), care au apreciat felul cum arata spitalul si nivelul actului medical prestat aici. In urma acestor aprecieri, spitalul a primit donatii si grant-uri de la acestia, care au fost utilizate pentru dotarea spitalului "M. S. Curie".

In concluzie, consider ca atacurile prelungite ale ministrului Nicolaescu asupra mea nu sunt cauzate de activitatea manageriala pe care o desfasor, ci mai degraba de interese personale ale politicianului Nicolaescu. Interesul acut al Dlui ministru pentru spitalul MS Curie - spital de copii, cu impact emotional mare la public -, este probabil generat de dorinta de a rezolva problemele de imagine pe care le are in ultimul timp. Nu din alte considerente, dar in urma controalelor repetate, nu s-au constatat si nu mi-au fost comunicate, in perioada prevazuta de lege, deficientele amintite.

Constat ca Ministrul Nicolaescu nu doreste rezolvarea problemelor din spitalele publice, ci este preocupat doar rezolvarea unor situatii mediatice strict politicianiste.

Mentionez ca ocup acest post in urma unui concurs, ca nu sunt afiliat politic, singura mea afiliere este la profesia de medic, fiind dintre cei care au profesat atat in tara cat si in strainatate. In cele din urma am ales sa lucrez in Romania.

Din buna credinta si nu din lipsa de bun simt, pentru ca nu am ce sa-mi reprosez ca director de spital, nu voi demisiona.