Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a anuntat joi, in premiera, la conferinta "Mediafax Talks about Health Reform", ca pana la 1 ianuarie 2014 va fi elaborata o noua lista de medicamente compensate. Ministrul a precizat ca, pana la sfarsitul anului, va fi reevaluata actuala lista, pentru a se decide ce medicamente mai raman si care vor fi adaugate.

"De la 1 ianuarie 2014 vom da o lista noua a medicamentelor compensate care sa aiba ultima viziune si reactualizare", a spus ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca trebuie modificat modul de stabilire a preţurilor pentru medicamentele din import, astfel încât să fie descurajate exporturile paralele. "Avem discuţii foarte avansate, prin grupuri de lucru, cu asociaţiile de producători internaţionali şi români de medicamente, pentru că am ajuns la concluzia clară că trebuie să facem modificări în privinţa modului de stabilire a preţurilor pentru medicamente din import, astfel încât să descurajăm exporturile paralele, având în vedere că medicamentele nu ajung la cetăţenii români", a declarat Nicolăescu.

Potrivtit ministrului, suspendarea exporturilor paralele ca măsură administrativă nu este soluţia "cea mai înţeleaptă", fiind preferabilă o măsură economică, respectiv stabilirea preţurilor astfel încât producătorii să nu mai fie tentaţi de exportul paralel.

În acest sens, Nicolăescu a arătat că îşi doreşte ca măsura economică să fie transpusă într-un act normativ, care să fie publicat în Monitorul Oficial până la sfârşitul lunii iulie. "Am găsit înţelegere ca, indiferent cum vom calcula preţul de intrare în ţară pentru medicamente, preţul de vânzare, de decontare, preţul prin care se consumă banii din fondurile casei (Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate - CNAS, n.r.) să nu se modifice", astfel încât fondurile bugetare ale CNAS să nu se modifice, a mai spus ministrul.

Conferinta "Mediafax Talks about Health Reform", aflata la editia a V-a, este organizata in Bucuresti de agentia de presa Mediafax, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii. Evenimentul reuneste aproximativ 250 de participanti - reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Colegiului Medicilor din Romania, producatorilor de medicamente, reprezentanti din domeniul asigurarilor medicale, directori de spitale, medici pe diverse specializari, reprezentanti ai organizatiilor de pacienti, precum si presa generalista si de specialitate.