Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, ca in Marea Britanie se practica o campanie "nesabuita" impotriva romanilor, punctand ca in ceea ce priveste comunitatea de romani din aceasta tara numara putin peste 100.000 de persoane, de foarte buna calitate, transmite Agerpres.

"In vreme ce exista aceasta propaganda nesabuita care vorbeste de invazie, asa, a unor criminali, poate ca opinia publica britanica stie mai putin si poate si opinia publica din Romania stie mai putin ca noi avem aici o comunitate nu foarte mare. Este vorba de putin peste 100.000 de oameni, dar de foarte buna calitate", a spus Antonescu, dupa intalnirea cu viceprim-ministrul britanic Nick Clegg.

El a indicat ca potrivit cifrelor statistice din cei 100.000 de romani din Marea Britanie peste 85% lucreaza si sunt platitori de taxe, iar 40% sunt absolventi de studii universitare. De asemenea, Antonescu a mentionat ca in Anglia sunt 4.000 de medici si persoane calificate din Romania care lucreaza in sistemul de sanatate si o serie de oameni care activeaza in 'zone elevate', precum finantele, IT-ul, domeniul artistic si cel al afacerilor.

"Toate aceste lucruri sunt importante in relatiile dintre Romania si Marea Britanie pentru relatia economica, culturala si de perspectiva. Este foarte important si pentru Marea Britanie ca Londra sa devina, daca nu in aceeasi masura, dar ceva din ceea ce a fost mai bine de 100 de ani Parisul ca punct de atractie pentru elitele romanesti", a afirmat presedintele Senatului.

El a subliniat ca discutia cu viceprim-ministrul Nick Clegg a avut ca prim punct pe agenda liberalizarea pietei de munca pentru lucratorii romani.

"Semnele bune inseamna respectarea deciziilor luate. Nu s-a pus problema din partea domniei sale si a partidului pe care il reprezinta in coalitia de guvernare din Marea Britanie aparuta in unele medii britanice a unor restrictii suplimentare, a unor masuri sau contramasuri impotriva celor care vor veni si vor uza de drepturile care intra in vigoare dupa 1 ianuarie 2014", a spus Antonescu. Presedintele Senatului a aratat ca Marea Britanie nu are motive sa se teama de o "invazie" a romanilor.

"Nick Clegg este un interlocutor avizat, foarte corect orientat. Nu a fost nevoie sa fac eforturi foarte mari ca sa-l asigur ca dorim respectarea acestor drepturi, ca nu exista niciun temei serios pentru ca opinia publica din Marea Britanie sa fie asaltata asa cum se intampla cu aspectul unei invazii din Romania, ca pana la urma si romanii ca ceilalti europeni inteleg ca peste tot este criza, ca noi cautam in Romania in plan guvernamental, legislativ solutii pentru stabilitate, crestere si locuri de munca si in nici un caz intrarea in vigoare a ridicarii restrictiilor la 1 ianuarie nu va genera probleme de vreun fel pentru Marea Britanie", a aratat Antonescu.

Liderul Senatului a mai precizat ca este foarte important ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana.

"Pentru Romania, pentru Uniunea Europeana este foarte important ca Marea Britanie sa ramana in UE, Marea Britanie sa ramana sa-si spuna cuvantul puternic la deciziile UE si este important pentru Romania mai cu seama pentru ca Marea Britanie si Romania sunt tari europene, membre ale Uniunii, dar in afara zonei euro si trebuie sa existe o tara de importanta Marii Britanii la masa acestor decizii, trebuie sa existe un echilibru intre decidentii din zona euro si decidentii din afara zonei euro", a explicat Crin Antonescu.

Presedintele Senatului participa, joi si vineri, la reuniunea Asociatiei Senatelor Europene care se desfasoara la Londra. Cu aceasta ocazie, el a avut, joi, intrevederi cu viceprim-ministrul britanic Nick Clegg, cu presedintele grupului de prietenie cu Romania din Camera Lorzilor, Lord Davies of Stamford, si cu reprezentantii Clubului oamenilor de afaceri romani din Marea Britanie.