Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) s-a intrunit joi in prima sedinta publica dupa reinnoirea componentei cu trei judecatori - Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu, transmite Agerpres.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, reales recent in aceasta functie pentru un mandat de trei ani, a deschis sedinta publica in care membrii Curtii vor judeca 24 de exceptii ridicate in instante.

Presa a avut acces la prima sedinta publica a CCR in noua componenta doar aproximativ zece minute. La final Augustin Zegrean le-a spus glumind jurnalistilor: "Ne vedem peste trei ani".

Judecatorul Augustin Zegrean a fost reales, luni, presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei pentru un mandat de trei ani.

Tot luni Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu au depus, la Palatul Cotroceni, juramantul de investitura in functiile de judecatori ai Curtii Constitutionale, in fata sefului statului, Traian Basescu, si a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea.

Daniel Morar a fost numit judecator CCR de presedintele Romaniei, Mona Pivniceru, din partea Senatului, si Valer Dorneanu a fost desemnat de Camera Deputatilor.

Acestia i-au inlocuit pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, carora le-a expirat oficial mandatul in data de 8 iunie.

Potrivit Constitutiei, CCR se innoieste cu o treime din judecatorii ei din 3 in 3 ani.

CCR se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit: trei sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele Romaniei. Judecatorii de la Curtea Constitutionala sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe durata acestuia.

Innoirea Curtii cu o treime din numarul judecatorilor are loc din trei in trei ani, potrivit art. 142 alin.(5) din Constitutie si art.5 alin.(3) din legea organica a CCR. Potrivit articolului 7 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, Curtea are un presedinte ales prin vot secret, pentru o perioada de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecatorilor, in termen de 5 zile de la innoirea Curtii. Mandatul presedintelui poate fi reinnoit.