Fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei in Singapore Silviu Ionescu sustine ca, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, martorii de la cel de-al doilea dintre accidentele pentru care a fost condamnat la inchisoare "apar la 6-7 secunde" dupa ce masina pleaca si, in opinia lui, au mintit. Ionescu sustine ca in inregistrarea video aflata la dosar, "pe langa persoana accidentata, apar si doi frati ca martori si care sustin ca, fiind langa masina, au retinut aspecte importante legate de accident".

Pe 27 martie, fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei in Singapore Silviu Ionescu a fost condamnat de Judecatoria Sectorului 3 la trei ani de inchisoare cu executare pentru accidentele rutiere pe care l-ar fi produs in decembrie 2009, in Singapore, care s-a soldat cu decesul unei persoane si ranirea alteia.

"Unul dintre ei sustine ca a vazut soferul, fiind chiar pe partea acestuia si geamul lateral fiind deschis, iar celalalt sustine ca era si el pe partea soferului, dar ca geamul era inchis si nu a vazut nimic. Daca vizionati filmul, pus la dispozitie de catre autoritatile singaporeze, se vede ca, de fapt, ambii mint si ca apar la locul accidentului abia la 6-7 secunde dupa ce masina pleaca (se vede ca masina opreste o fractiune de secunda si merge mai departe) si ca erau oricum pe partea opusa soferului (in Singapore se conduce cu volanul invers decat in Romania). Judecatoarea a decis sa-l creada pe fratele care spune ca era in dreptul masinii cu geamul deschis, nevazand ca din film reiese cu totul altceva!", afirma fostul diplomat, intr-un punct de vedere oferit agentiei Mediafax.

Silviu Ionescu face referire si la cel de-al doilea martor, precizand ca acesta nu a fost inclus in rechizitoriu dat fiind faptul ca nici el nu ar fi spus adevarul. "Al doilea comentariu se refera la cel de-al doilea martor care sustine ca m-ar fi vazut la locul acidentului si pe care, din bun simt probabil, nici Parchetul General al Romaniei, care a instrumentat cazul, nu l-a inclus in rechizitoriul prin care m-a acuzat, pentru ca era evident ca minte. Adica, in ciuda expertizei tehnice facute de catre Parchet, care a demonstrat ca masina nu a oprit deloc la primul accident, acesta sustine ca masina ar fi oprit si ca a stat el de vorba cu mine. Chiar daca (martorul - n.r.) nu a avut curajul nici macar sa fie audiat pe video de catre instanta noastra, ca si ceilalti martori, judecatorul nostru a retinut declaratia sa din Singapore ca fiind una corecta!", sustine fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei in Singapore.

Judecatoria Sectorului 3 a aratat, in motivarea condamnarii lui Silviu Ionescu, ca a inlaturat probele fostului diplomat pe motiv ca acestea sunt fie irelevante, fie neverosimile, a constatat contradictii in declaratiile lui si a pus accent pe marturiile soferului sau, potrivit carora cel inculpat n-a fost la ambasada in noaptea accidentelor.

Instanta a mentionat in motivare ca probele dosarului dovedesc si faptul ca masina cu care au fost provocate cele doua accidente nu a fost furata, pentru ca "portierele nu erau fortate, presupusul hot nu ar fi avut timp suficient sa sustraga masina cat inculpatul s-a aflat in ambasada, cheia de service ar fi trebuit sa fie tot la inculpat, potrivit procesului verbal de predare primire al masinii".

Faptul ca Ionescu era in masina este dovedit, noteaza instanta, de martorul Mohamed Noor Bin Hussain, care l-a recunoscut pe Ionescu dintr-un ziar singaporez ca fiind barbatul care se afla la volanul masinii ce a produs cele doua accidente.

Declaratia acestui martor ocular se leaga, precizeaza instanta in motivare, cu descrierea facuta de un al doilea martor ocular, Ricardo Izaan Lachica Bin Irfan, aflat la locul celui de al doilea accident, la o distanta considerabil de mare, respectiv 185 de metri fata de locul primului accident, si care l-a indicat tot pe Ionescu drept soferul masinii ce a provocat al doilea accident.

Tot in motivare, Judecatoria Sectorului 3 arata ca Silviu Ionescu nu a dat dovada de "cainta" sau "responsabilitate civica" dupa ce si-a lasat victimele agonizand in strada in urma accidentelor din Singapore, modul de corectare fiind inchisoarea.

  • 3 ani de inchisoare cu executare pentru Silviu Ionescu

Pe 27 martie, fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei in Singapore Silviu Ionescu a fost condamnat de Judecatoria Sectorului 3 la trei ani de inchisoare cu executare pentru accidentele rutiere pe care l-ar fi produs in decembrie 2009, in Singapore, care s-a soldat cu decesul unei persoane si ranirea alteia.

Judecatoria Sectorului 3 l-a mai condamnat pe Ionescu la trei ani de inchisoare pentru ucidere din culpa, un an de inchisoare pentru vatamare corporala din culpa si trei ani de inchisoare pentru parasirea locului accidentului.

Instanta a decis sa il achite pe fostul diplomat pentru fals in declaratii, pe motiv ca faptei ii lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii, iar in final a dispus ca acesta sa execute in regim de detentie cea mai grea dintre pedepse, respectiv cea de trei ani de inchisoare.

Din pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare aplicata, instanta a dispus scaderea perioadei 7 mai 2010 - 25 noiembrie 2010, respectiv cea a retinerii si arestarii preventive.

Instanta admis, in parte, actiunea partii civile Ministerul Afacerilor Externe si a obligat societatea Carpatica Asig la plata catre institutie a 15.986 SGD (moneda statului Singapore - n.r.) cu titlu de despagubiri civile, care se vor achita in lei la cursul BNR de la data platii, si a respins cererea MAE de reparare a autoturismului Audi, pana la data ramanerii definitive a acestei hotarari.

De asemenea, Judecatoria a revocat masura sechestrului asigurator pus asupra imobilului lui Ionescu si a stabilit restituirea catre autoritatile din Singapore a inscrisurilor originale de la dosar, dupa ramanerea definitiva a acestei hotarari.

Instanta a mai respins ca neintemeiata cererea martorului Tamilarasan Gnanasundaram de obligare a autoritatilor judiciare din Romania de achitare a contravalorii zilelor de lucru in care acesta s-a prezentat in fata autoritatilor judiciare din Singapore, pentru audierea prin video-conferinta.

Silviu Ionescu este obligat de instanta la plata a 38.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat. Decizia Judecatoriei Sectorului 3 nu este definitiva, putand fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

  • De ce este acuzat Silviu Ionescu

Silviu Ionescu a fost acuzat de omor din culpa si parasirea locului accidentului in urma caruia o persoana si-a pierdut viata. Ionescu a fost trimis in judecata in 1 iulie 2010, de catre procurorii Parchetului instantei supreme, care il acuza de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii.

Potrivit acuzarii, in 15 decembrie 2009, in jurul orei 3.10, Silviu Ionescu, insarcinat cu afaceri "ad interam" al Romaniei in Singapore, in timp ce conducea un autoturism Audi A6 apartinand Ambasadei Romaniei, nerespectand culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersectie semaforizata, doua persoane in varsta de 30 si, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar.

Ionescu a parasit locul accidentului si a continuat sa conduca masina pana la urmatoarea intersectie semaforizata, unde, nerespectand, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu ranirea unei persoane in varsta de 18 ani. Nici de aceasta data Ionescu nu a oprit, parasind locul accidentului si abandonand masina intr-o zona industriala a orasului Singapore, potrivit procurorilor.

Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate in urma primului accident rutier, celelalte doua suferind leziuni.

Ulterior producerii celor doua accidente de circulatie, Silviu Ionescu a sesizat politia singaporeza cu privire la faptul ca autoturismul Audi A6 a fost sustras din fata Ambasadei Romaniei, dupa ora 2.00, situatie neconforma cu realitatea, pe care a sustinut-o si prin declaratiile date in fata autoritatilor judiciare singaporeze, au mai aratat procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pe de alta parte, Inalta Curte din Singapore i-a acordat despagubiri in valoare de 360.000 de dolari lui Bong Hwee Haw - una dintre cele trei victime. Bong, care la vremea accidentului din decembrie 2009 avea 24 de ani, a fost prima victima care a primit compensatii pentru ranile suferite.

Prietenul sau, Tong Kok Wai, in varsta de 30 de ani, a murit dupa zece zile de la accident, iar o a treia victima, Muhammad Haris Abu Talib, care avea 18 ani, a suferit rani usoare.