Supusa unei discipline stricte pentru al patrulea an de la inceputul crizei, Grecia a inceput sa vada luminita de la capatul tunelului, sunt de acord creditorii sai, UE si FMI, in pofida nivelului ridicat al datoriei publice.

Fondul Monetar International a recunoscut luni ca tara sa "parcurs un drum lung" pentru recuperarea finantelor sale si ca "provocare majora" a ramas "restabilirea increderii" pentru ca tara sa revina pe crestere economica.

In "efortul" de a-si restabili economia, Grecia are nevoie de continuarea reformelor structurale, dar mai ales de combaterea evaziunii fiscale in care s-au inregistrat "foarte putine progrese", considera FMI.

Aceasta constatare se adauga previziunilor economice publicate vineri de Comisia Europeana, care se asteapta ca economia Greciei sa treaca pe plus in 2014, dupa sase ani de recesiune, inregistrand o crestere a PIB de 0,6% .

Comisia Europeana estimeaza ca PIB-ul Greciei se va contracta cu 4,2% in acest an, inainte de a reveni pe plus in 2014, iar rata somajului va ramane foarte ridicata, 27% in 2013, inainte de a cobori la 26,4% in 2014.