Procurorii si politistii au descins, joi dimineata, la 85 de adrese din Bucuresti si mai multe judete din tara unde strang date despre 70 de persoane care ar fi falsificat carduri si ar fi retras ilegal peste doua milioane de euro din mai multe state. In acelasi timp, anchetatorii fac perchezitii si in Germania, Marea Britanie, SUA si Republica Dominicana.

Perchezitiile domiciliare au loc pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Ilfov, Valcea, Vrancea, Brasov, Constanta, Olt, Salaj, Cluj si Suceava, Braila, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Iasi, Neamt, Satu-Mare, actiunea vizand destructurarea unor grupuri infractional organizate transfrontaliere, specializate in savarsirea infractiunilor de acces fara drept la un sistem informatic, detinere de echipamente in vederea falsificarii si falsificarea de instrumente de plata electronica, punerea in circulatie de instrumente de plata falsificate si efectuarea de operatiuni frauduloase cu instrumente de plata electronica, informeaza un comunicat de presa al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Simultan cu actiunea declansata de procurorii D.I.I.C.O.T., la solicitarea acestora, sunt efectuate perchezitii domiciliare si pe teritoriile Germaniei, Marii Britanii, S.U.A. si Republicii Dominicane.

Potrivit procurorilor, gruparile infractionale sunt constituite din peste o suta de persoane, iar liderii au fost identificati ca fiind Constantin Gheara, zis Tica, in varsta de 53 de ani, Romeo Ursu, zis Boenica, de 45 de ani, Lucian Ghiuri, zis Piticu, de 45 de ani, si Relu Serban, de 57 de ani.

Sub coordonarea acestora, membrii gruparilor au confectionat aparatura de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate in vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plata electronica utilizate la diferite terminale ATM sau POS -uri, aflate pe teritoriile urmatoarelor state: Germania, Spania, Elvetia, Portugalia, Franta, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria.

Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea unor mijloace de plata electronica, utilizate ulterior pentru retragerea unor sume substantiale de bani, pe teritoriile Republicii Dominicane, S.U.A., Japoniei, Iordaniei si Nepalului.

Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala depaseste suma de 2.000.000 Euro.