Plenul Senatului a adoptat, in unanimitate, in sedinta de marti, proiectul de lege privind instituirea unor masuri speciale pentru protectia obiectivelor militare care fac parte din Sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice, scrie Agerpres.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, fiind dezbatut luni de Senat in calitate de Camera decizionala.

Potrivit raportului intocmit de Comisia pentru aparare, proiectul de lege are ca obiectiv adoptarea unor masuri in scopul instituirii unei zone cu regim de protectie speciala in jurul obiectivelor militare in care vor fi instalate elemente ale sistemului de aparare antiracheta, potrivit prevederilor Acordului dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA, semnat la Washington la 13 septembrie 2011, ratificat de Romania prin Legea nr. 290/2011.

Astfel, prin prezenta lege se interzice, pe durata existentei obiectivelor speciale in zonele cu regim de protectie, amplasarea de turbine eoliene pe o raza de pana la 4.000 de metri de la punctul de referinta, precum si amplasarea, pe o raza de pana la 35.000 metri de la punctul de referinta, de constructii care depasesc regimul de inaltime.

"Unitatile administrativ-teritoriale pe teritoriul carora se aplica aceste restrictii, precum si parametrii exacti ai regimului maxim de inaltime permis pentru constructii in fiecare unitate sunt stabilite prin ordin comun al ministrului apararii nationale, ministrului dezvoltarii regionale si cel al administratiei publice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I", se arata in documentul citat.

De asemenea, se interzice utilizarea dispozitivelor actionate electric destinate initierii materialelor explozive sau instalarea emitatoarelor radio pe o raza pe o raza de pana la 1.200 m de la punctul de referinta, precum si operarea emitatoarelor radio care produc un camp radioelectric cu o intensitate mai mare de 3V/m in punctul de referinta.

Si activitatile de vanatoare pe o raza de pana la 4.000 m sunt interzise.

Legea mai prevede ca persoanele afectate de instituirea zonei cu regim de protectie speciala vor fi despagubite 'in mod just si prealabil pentru prejudiciile cauzate'.

Plata despagubirilor se asigura de la bugetul de stat prin bugetele institutiilor publice implicate sau de la bugetul local, dupa caz.