Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru forta de munca, a declarat joi ca problema "turismului pentru beneficii sociale" nu exista, deoarece nicio tara UE nu a transmis informatii oficiale in acest sens, fiind vorba doar despre "o perceptie", informeaza Mediafax.

"Niciun stat membru, inclusiv Marea Britanie, nu a prezentat Comisiei informatii din care sa rezulte ca este vorba de o problema a 'turismului de beneficii'. Daca este o problema, putem cauta solutiile [...]. Pentru moment, vorbim de o non-problema. Nu exista, este o perceptie in unele tari membre care nu are nicio sustinere in realitate", a declarat Todd, purtator de cuvant al comisarului Laszlo Andor, care gestioneaza portofoliul Forta de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune.

Intrebat de jurnalisti in conferinta de presa zilnica de la Bruxelles despre dezbaterea din Marea Britanie cu privire la acest subiect, precum si la discutiile purtate joi dimineata intre oficiali din Regatul Unit, Germania, Olanda si Austria in care s-ar fi decis sa se solicite Comisiei Europene initierea unei modificari a legislatiei europene in sensul combaterii problemei "turismului pentru beneficii", Jonathan Todd a raspuns: "Va referiti la o cerere care a fost anuntata, dar nu a fost primita [...] Nu vom veni cu propuneri pentru a adresa o problema care nu exista".

De asemenea, cu privire la Marea Britanie, Todd a subliniat ca britanicii acceseaza mai mult beneficiile sociale decat cetatenii europeni care lucreaza in Regatul Unit.

"Dimpotriva, daca privim la Regatul Unit, situatia este ca acei cetateni europeni care lucreaza in aceasta tara folosesc aceste beneficii mult mai putin decat cetatenii britanici", a spus oficialul CE.

El a specificat ca la nivel european sunt incheiate unele acorduri, agreate unanim de catre toate statele membre si de Parlamentul European, in vederea preintampinarii "turismului pentru beneficii".

Todd a explicat ca in acest acorduri sunt mentionate categorii de beneficii sociale disponibile numai pentru acei cetateni europeni care muncesc in alt stat UE, iar cele adresate celor care nu muncesc sunt conditionate de rezidenta persoanei in tara membra in chestiune.

"Criteriile privind rezidenta persoanelor sunt prevazute in legislatia agreata in mod unanim de statele membre", a mentionat purtatorul de cuvant.

Totodata, Jonathan Todd a amintit ca din partea Comisiei Europene s-a subliniat in repetate randuri ca libera circulatie a fortei de munca este "un element fundamental al Pietei Unice si al UE ca intreg".

"Aduce beneficii pentru persoanele angajate, pentru tarile de unde au plecat, dar si pentru tarile gazda. Si de aceea, in mod clar, Comisia Europeana se va asigura ca toate aspectele legislatiei europene cu privire la libera circulatie a lucratorilor sa fie respectate", a mai spus oficialul CE.

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a afirmat duminica in interviul pentru Spiegel ca va cere la Bruxelles restrictionarea dreptului de revenire in Germania pentru cetatenii europeni trimisi inapoi in tarile de origine, in contextul discutiei despre "imigratia saraciei din Romania si Bulgaria".

De asemenea, si in Marea Britanie mai multi oficiali de nivel inalt, printre care premierul David Cameron si ministrul de Externe, William Hague, au vorbit in ultimele zile despre restrictionarea accesului imigrantilor la mai multe categorii de beneficii sociale, printre care si NHS (sistemul national de sanatate), in contextul dezbaterii despre obligativitea la nivel european a ridicarii tuturor restrictiilor de munca de la 1 ianuarie 2014 pentru romani si bulgari.

Hague a declarat duminica pentru BBC ca turismul pentu ajutoare sociale" trebuie sa inceteze inainte de ridicarea restrictiilor de pe piata muncii pentru romani si bulgari in ianuarie 2014.

Ministrul de Externe Titus Corlatean a raspuns, intr-o declaratie pentru postul britanic Sky News, ca romanii care merg in Regatul Unit trebuie sa se bucure din ianuarie 2014 de aceleasi drepturi ca toti ceilalti cetateni europeni si la fel ca drepturile de care beneficiaza cetatenii britanici in tarile UE.