Comisarii Garzii Nationale de Mediu, alaturi de reprezentantii organizatiei pentru protectia animalelor Vier Pfoten, au descins, miercuri dimineata, la domiciliul lui Ion Balint, cunoscut ca Nutu Camataru, pentru a confisca animalele salbatice pe care familia acestuia le detinea ilegal de mai bine de 15 ani, si pentru a le reloca, temporar, la Gradina Zoologica Bucov, anunta Agerpres.

Potrivit Garzii Nationale de Mediu, in urma informatiilor aparute in presa potrivit carora pe proprietatea lui Ion Balint s-ar afla mai multe animale salbatice detinute de catre acesta, comisarii Garzii s-au autosesizat si au organizat un control, la fata locului, impreuna cu reprezentanti ai Politiei, ai DSV si ai Fundatiei Vier Pfoten.

Astfel, luni, 25 februarie, o echipa de comisari ai Garzii Nationale de Mediu - Comisariatul General a descins pe proprietatea lui Ion Balint, pentru a verifica aceste informatii.

In urma controlului, s-a constatat ca pe proprietate existau mai multe exemplare de animale salbatice, respectiv patru lei (un mascul de aproximativ 10 ani, o femela de aproximativ 6 luni si doi pui nascuti in captivitate, cu varsta de aproximativ 15-20 luni) si doi ursi in varsta de 15-20 de luni.

Animalele erau intr-o stare 'satisfacatoare de intretinere', fara a prezenta semne de boala sau leziuni vizibile, fiind tinute pe doua amplasamente separate, de aproximativ 300 mp fiecare.

Pe de alta parte, ca urmare a verificarilor s-a constatat ca animalele salbatice erau detinute ilegal de proprietari, fara a exista documente de provenienta.

In acest sens, comisarii GNM au decis preluarea pentru relocare a exemplarelor de animale salbatice, iar miercuri dimineata acestea vor fi transferate intruna dintre locatiile autorizate din tara.

Momentan, ursii si leii familiei Balint vor ajunge la Gradina Zoologica din Bucov (Ploiesti).

Conform legislatiei in vigoare, detinerea in captivitate a animalelor salbatice este permisa persoanelor fizice numai cu acordul scris al ANSVSA si pe o perioada de timp limitata.

Incalcarea prevederilor legale privind detinerea si comercializarea animalelor salbatice reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an, sau cu amenda penala de la 500 la 10.000 de lei si confiscarea animalelor.