O organizatie nonguvernamentala care administreaza averea fostilor graniceri din 44 de comune din Bistrita-Nasaud revendica mai multe cladiri de utilitate publica din orasul Nasaud, printre care scoli si terenuri, inclusiv cel pe care sunt construite spitalul si stadionul, relateaza Mediafax.

Primarul Nasaudului, Mircea Romocea, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca exista procese pe rolul Tribunalului Bistrita-Nasaud intentate de Uniunea Comunelor Graniceresti Nasaudene (UCGN), insa primaria nu va ceda intrucat considera ca o organizatie nonguvernamentala nu poate sa emita pretentii in privinta unor bunuri de patrimoniu din oras.

"Este vorba pana la urma de un ONG care nu poate emite pretentii legate de bunurile de patrimoniu din Nasaud si aici ma refer la toate cladirile scolilor din oras: Colegiul National "George Cosbuc", Scoala Gimnaziala "Mihai Eminescu", Liceul Economic, Liceul Silvic, terenul pe care se afla spitalul din Nasaud, stadionul si altele. Ei le revendica in natura sau in echilavent banesc. Au fost de drept ale lor, dar cred ca veritabilii graniceri le-au construit pentru intreaga comunitate, nu pentru un grup de indivizi. Ne judecam la Tribunalul Bistrita-Nasaud", a declarat Mircea Romocea.

Contactat de Mediafax, Mihai Muresan, presedintele Uniunii Comunelor Graniceresti Nasaudene, a declarat ca subiectul a fost discutat chiar joi, in Adunarea Generala a organizatiei.

"Noi am cerut sa ni se retrocedeze in natura doar trei cladiri, care nu au tangenta cu activitatea orasului. E vorba de cladirea in care au fost sediile ocoalelor silvice si de doua cladiri in paragina vizavi de Colegiul National "George Cosbuc". Una este intr-o stare avansata de degradare, iar in alta a fost Clubul elevilor, iar acum e parasita. Acolo vrem sa ne facem sediul. In rest, nu a cerut nimeni restituirea in natura pentru niciun imobil. Si in instanta am spus acest lucru. Am specificat clar care imobile le vrem in natura si care sa fie transformate in actiuni in Fondul Proprietatea", a declarat Mihai Muresan.

El a spus ca joi, in cadrul Adunarii Generale a UCGN, s-a discutat despre acest subiect si s-a decis ca, in cazul in care instanta va da o sentinta in sensul restituirii cladirilor in natura, Uniunea sa le doneze sau sa le dea in administrarea orasului Nasaud pe o perioada de 100 de ani, la pretul simbolic de un leu.

"Noi am intentat proces fiindca si pentru acele imobile pe care nu le vrem in natura putem primi despagubiri de la statul roman. E un plafon de despagubiri, nu stiu exact. Daca vom obtine despagubiri intentionam sa facem alt lucru, sa construim un camin langa Colegiul National "George Cosbuc" pentru elevii din alte localitati care vin sa invete la Nasaud, unde sa le asiguram cazare si masa gratuit, iar pentru studentii nostri care invata la Cluj sa supraetajam un camin studentesc. Avem o oferta de la conducerea UBB in acest sens si vrem sa concretizam acest proiect. Noi acordam acum 44 de burse pentru elevi, cate una pentru fiecare localitate fosta granicereasca, in cuantum de 150 de lei pentru fiecare, si mai sustinem 15 studenti carora le-am asigurat cazarea in camin platindu-le 200 de lei lunar. De la toamna, din viitorul an scolar, intentionam sa dublam numarul de burse, de la 44 la 88 de burse. Nu ne abatem de la acest scop al nostru", a declarat Mihai Muresan.

El a spus ca scopul UCGN este acela de a face lucruri bune pentru comunitate si a mentionat ca in Adunarea Generala s-a decis chiar cedarea cu titlu gratuit in folosul Primariei Nasaud a unui teren pe care sa se faca o baza de agrement.

"Se doreste amenajarea unei baze de agrement pe vreo trei hectare cu o finantare europeana nerambursabila. Am hotarat in Adunarea Generala ca suprafata respectiva de 66 de ari pe care noi o avem langa Somesul Mare sa o donam ca sa poata administratia sa-si transpuna proiectul in realitate", a declarat Muresan.

Potrivit documentelor istorice, Uniunea Comunelor Graniceresti Nasaudene este succesoarea fostei asociatii a granicerilor nasaudeni, care reprezenta 44 de localitati din fostul Regiment II de granita nasaudean, infiintat in timpul reginei Maria Tereza. Habsburgii au donat comunelor de graniceri bunurile, pe care, in anul 1948, in urma unui decret, comunistii le-au confiscat si le-au atribuit statului roman.