Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, debutul procesului de regionalizare/descentralizare, unul dintre cele mai mari proiecte ale Romaniei dupa 1989. Potrivit acestuia, costurile acestui proces vor fi zero si se va realiza totodata o economie in privinta cheltuielilor de personal si cu serviciile publice. Toti pasii acestui proces vor fi trimisi Comisiei Europene, a subliniat Dragnea. Cadrul organizatoric care va gestiona derularea acestui proces este format din doua mari "corpuri" - un Consiliu consultativ pentru regionalizare si un Comitet tehnic interministerial care va fi condus de ministrul Dezvoltarii Regionale. Niciun judet nu se desfiinteaza in urma regionalizarii, iar cetatenii nu vor trebui sa-si schimbe actele de identitate, actele de proprietate sau cele ale masinii, a declarat Dragnea.

"De astazi incepe oficial unul dintre cele mai mari proiecte nationale ale Romaniei de la Revolutie incoace, poate fi considerat unul dintre cele mai mari proiecte de consens national, un adevarat proiect de tara. Cred ca, dupa multi ani de conflicte politice, sociale, putem spera ca acest proiect poate fi unul dintre proiectele care sa aduca la aceeasi masa toti romanii. Putem avea taria sa fim intai romani si abia dupa aceea sa fim pesedisti, penelisti, conservatori, pedelisti, pedelisti, populari, udemeristi si asa mai departe", a subliniat Liviu Dragnea.

El a precizat ca la realizarea acestui proiect national sunt chemati sa participe toti factorii politici interesati, partidele politice, sindicatele, ONG-urile si nu in ultimul rand oameni de inalta expertiza, profesori, doctori, academicieni, specialisti in ceea ce priveste descentralizarea si regionalizarea, "oameni care intr-adevar au avut aceste preocupari de-a lungul anilor si care vor sa participe la finalizarea acestui proces".

"Regionalizarea, asa cum o incepem astazi, nu este neaparat un proiect politic, este un proiect national, este un proiect al Romaniei, este un proiect care va fi rezultat al unui proces realizat de o echipa de elita a societatii romanesti", a subliniat Liviu Dragnea.

Intre principiile descentralizarii regionale se afla cel al subsidiaritatii, care consta in exercitarea competentelor de autoritatile administrative locale situate la nivel administrativ cel mai aproape de cetatean si care dispune de capacitatea administrativa necesara; principiul asigurarii resurselor integrale pentru exercitarea competentelor transferate, principiul responsabilitatii autoritatilor administratiei publice si regionale in raport cu competentele si cu competentele si atributiile pe care le vor avea; principiul asigurarii unui proces de descentralizare stabil, gradual, predictibil, transparent, bazat pe criterii si reguli obiective care sa nu constranga activitatea autoritatilor administratiei publice locale sau regionale, dupa caz, sau sa limiteze autonomia financiara locala; principiul echitatii, care implica asigurarea accesului tuturor cetatenilor la serviciile publice si de utilitate publica, principiul democratiei participative, principiul, cheltuirii eficiente a resurselor financiare.

Obiectivele strategice ale regionalizarii si descentralizarii sunt cele prevazute in Programul de guvernare - competente care sa fi atribuite regiunilor, economie afaceri, fonduri europene, infrastructura, educatie, sanatate, mediu, agricultura, protectie sociala, cultura, turism, situati de urgenta, amenajarea teritoriului, tineret si sport.

In ceea ce priveste cadrul organizatoric care va gestiona derularea acestui proces, exista doua mari "corpuri" - un Consiliu consultativ pentru regionalizare si un Comitet tehnic interministerial care va fi condus de ministrul Dezvoltarii Regionale.

Potrivit ministrului Dragnea, Consiliul consultativ pentru regionalizare este un organism cu rol strategic, va avea scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni administrativ teritoriale, care va functiona pe trei paliere de expertiza - un grup de lucru academic care va cuprinde 10 personalitati din mediul universitar si academic, oameni de inalta expertiza, profesori-doctori in sociologie, urbanism, amenajarea teritoriului si alte domenii care vor asigura expertiza necesara pentru conturarea profilului viitoarelor regiuni.

Un al doilea palier va fi un grup de lucru format din parlamentari si alesi locali - reprezentati din partea fiecarui partid politic parlamentar, reprezentanti din comisiile de specialitate din Parlament, reprezentanti din toate structurile asociative ale autoritatilor locale care au rol de consultare si formulare de propuneri aplicate privind descentralizarea. Al treilea palier va consta intr-un grup de lucru al societatii civile alcatuit din reprezentanti ai principalelor patronate, sindicate si ONG-uri cu rol, de asigura expertiza din domeniul de activitate al fiecaruia si de a propune solutii pentru a preintampina riscurile de dezvoltare neechilibrata a regiunilor si a asigura cadrul de consultare cat mai larga pentru fundamentarea si definitivarea solutiilor propuse.

"Acest Consiliu consultativ, organizat pe trei paliere, isi va fundamenta propunerile pe baza unor analize de specialitate si studii de impact si altor date privind problematica Romaniei la nivel european. De asemenea, vom avea consultanta si expertiza din partea unui specialist al Comisiei Europene de la Strasbourg", a mentionat ministrul Dezvoltarii Regionale.

Comitetul tehnic interministerial pentru descentralizare si regionalizare, care va fi condus de Liviu Dragnea, va fi format din toate ministerele care vor fi implicate in descentralizarea unor competente catre nivel regional, cu principal rol de a transpune in acte normative, de a operationaliza. toate strategiile si propunerile formulate de Consiliul consultativ. Toate politicile, toate propunerile de descentralizare pe fiecare sector vor fi analizate, realizate si propuse de ministrul care conduce respectivul minister, urmand ca la nivelul fiecarei astfel de institutii sa se constituie grupuri de lucru pentru acest proces.

  • Niciun judet nu se desfiinteaza in urma regionalizarii, iar cetatenii nu vor trebui sa-si schimbe actele de identitate, actele de proprietate sau cele ale masinii

''Nu se desfiinteaza niciun judet, niciun consiliu local, toate autoritatile locale raman, apare acest nivel al regiunii ca autoritate administrativ-teritoriala'', a precizat Dragnea. Potrivit acestuia, in urma regionalizarii va fi redusa si birocratia pentru ca fiecare cetatean, companie sau structura care va avea nevoie de un act va merge la structurile care exista si acum si totodata nu va fi nevoie ca cineva sa se deplaseze la Bucuresti.

Totodata, cheltuielile de personal prin procesul de descentralizare se vor diminua in conditiile in care este posibil ca angajatii din deconcentrate care se afla acum in subordinea ministerelor care vor trece in subordinea autoritatilor locale sau regionale sa fie mai mic.

Ministrul Dezvoltarii a reafirmat ca nu se poate vorbi de capitala unei regiuni, pentru ca, strict vorbind, capitala este sediul puterii de stat.

"Or noi discutam de regiuni administrative in cadrul unui stat unitar. Resedinta este termenul corect, resedinta este sediul unei autoritati administrative judetene sau regionale in cadrul unui stat unitar, asa cum va ramane Romania. Capitalele tin de federalizare si nu agreem si nu sustinem aceasta notiune, iar resedinta tine de regionalizare:, a aratat Dragnea.

In ceea ce priveste resedinta sau resedintele viitoarelor regiuni, o prima propunere care ar putea fi pusa in practica dupa finalizarea tuturor analizelor, studiilor si dezbaterilor se va referi la ideea generala ca in fiecare judet sa existe o resedinta cu o anumita competenta intr-un domeniu.

"In acest moment nimeni nu stie cate regiuni vor rezulta in urma acestui proces de analiza, nici unde vor fi resedintele viitoarelor regiuni si sfatuiesc pe toata lumea care va discuta despre acest proiect sa nu incerce sa joace la aceasta loterie 8 din 42 pentru ca s-ar putea sa traga niste numere necastigatoare", a spus Liviu Dragnea.

In ceea ce priveste dimensiunea regiunilor, Dragnea a aratat ca judetul este foarte aproape de comunitatile locale si suficient de aproape pentru a intelege nevoile acestora, dar ca este mult prea mic pentru a derula proiecte de investitii de mare anvergura strict necesare pentru dezvoltarea regiunilor.

'Guvernul are imaginea de ansamblu si poate genera aceasta dezvoltare importanta si proiecte de anvergura, dar este mult prea departe pentru a sti exact care sunt nevoile si problemele locale. Din acest motiv, palierul optim, dimensiunea optima o reprezinta regiunea, astfel incat viitoarele regiuni din Romania sa fie suficient de mari pentru a putea determina, implementa proiecte de dezvoltare de mare anvergura, dar sa fie si suficient de mica pentru a nu se indeparta prea mult de problemele locale', a adaugat acesta.

In ceea ce priveste procesul de regionalizare, Liviu Dragnea a dat asigurari ca nimeni nu pierde nimic, Romania castiga, niciun cetatean nu va trebui sa faca un drum in plus, nu va suporta costuri in plus, dupa finalizarea procesului de regionalizare , dimpotriva, nicio competenta de la niciun judet nu va fi luata.

In schimb, competente care apartin in prezent Guvernului vor fi transferate la judete si dupa caz la nivelul autoritatilor locale.

"Nu se platesc alte taxe, nu se schimba buletine, alte acte de identitate, actele masinii, documente de proprietate", a subliniat ministrul Dezvoltarii Regionale.

In ceea ce priveste calendarul procesului de regionalizare/descentralizare, ministrul Dragnea a enumerat trei procese principale care trebuie sa mearga in paralel: revizuirea Constitutiei necesar pentru implementarea actelor normative care vor iesi in urma dezbaterilor, cu referendum in septembrie - octombrie, procesul de regionalizare - dezbateri, analize publice, propuneri de solutii finale, respectiv descentralizarea administrativa.

"Nu incepem cu rezultatul final, cu desenul regiunii si cu locatia viitoarelor resedinte, ci unul dintre cele mai importante obiective ale procesului de regionalizare il reprezinta dezvoltarea echilibrata a acestei tari", a sustinut ministrul Dezvoltarii.