Ministerul Afacerilor Externe (MAE) considera afirmatiile facute miercuri seara, la B1 TV, de consilierii prezidentiali Sebastian Lazaroiu si Cristian Diaconescu - potrivit carora "proiectul euro-atlantic al Romaniei este in pericol" - sunt deosebit de grave, mai ales atunci cand vin din partea reprezentantilor unei institutii a statului cu atributii importante in domeniul politicii externe". Intr-un comunicat remis joi HotNews.ro, MAE apreciaza ca "nu exista niciun fel de elemente care sa fundamenteze concluzii" de acest gen si face apel la "o abordare retinuta si responsabila".

"MAE ia nota cu surprindere si ingrijorare de declaratiile din data de 13 februarie 2013 ale consilierilor prezidentiali Sebastian Lazaroiu si Cristian Diaconescu la postul B1 TV conform carora "proiectul euro-atlantic al Romaniei este in pericol", constatare care ar fi rezultatul "unei analize institutionale".

MAE considera ca astfel de afirmatii - dincolo de argumentele care pot sta eventual la baza lor, dar care nu apar deloc cu claritate din cele declarate - sunt deosebit de grave, mai ales atunci cand vin din partea reprezentantilor unei institutii a statului cu atributii importante in domeniul politicii externe. MAE considera ca este necesara intotdeauna o abordare responsabila si foarte atenta atunci cand sunt tratate astfel de teme fundamentale pentru orientarea politicii externe a Romaniei, in special sub aspectul efectelor unor astfel de afirmatii in mediul public si diplomatic international.

MAE apreciaza ca nu exista niciun fel de elemente care sa fundamenteze concluzii de genul celor mentionate mai sus. Programul de Guvernare al Guvernului Romaniei 2012-2016, aprobat de Parlamentul Romaniei, in care dimensiunea euro-atlantica si europeana a politicii externe a Romaniei figureaza in mod concret si substantial pe primele locuri ale ierarhiei prioritatilor si obiectivelor care trebuie urmarite, este elocvent in acest sens, iar actiunile concrete ale Guvernului de punere in aplicare a acestor prioritati si obiective urmeaza strict Programul de Guvernare. Obiectivul esential al orientarii pro-europene si pro-euro-atlantice a Romaniei a fost constant sustinut de toate fortele politice romanesti, care au contribuit la aderarea la UE si NATO, iar societatea romaneasca continua sa sustina in proportie covarsitoare procesele de integrare europeana si euro-atlantica.

Romania este si va continua sa fie un membru UE si un aliat NATO de incredere, care isi va exercita drepturile si isi va indeplini obligatiile ce decurg din aceste calitati in mod corect si predictibil pentru partenerii sai, in conformitate stricta cu setul de valori al acestor organizatii si cu luarea in considerare in mod adecvat a intereselor de politica externa ale Romaniei.

Fata de cele de mai sus, MAE face un apel public la o abordare retinuta si responsabila", se arata un comunicatul MAE.

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, seful departamentului de analiza politica de la Palatul Cotroceni, a declarat miercuri seara, la B1TV, ca, dupa ce s-a intamplat vara trecuta, proiectul euro-atlantic al Romaniei este in pericol si sustine ca exista anumite grupuri de interese care fac presiuni in acest sens. La randul sau, seful cancelariei prezidentiale Cristian Diaconescu a confirmat aceasta ipoteza declarand ca exista o analiza la nivel insitutional, punctand faptul ca Romania, pana in toamna, va deveni studiu de caz la nivelul UE, o declaratie fara precedent a celor doi consilieri prezidentiali dupa alegerile din decembrie 2012.