Verdictul in dosarul in care Gigi Becali este acuzat de sechestrare de persoane este asteptat luni la completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Tot luni, instanta suprema are programat primul termen de judecata, in faza recursurilor, al dosarului transferurilor de jucatori, in care mai multi oameni importanti din fotbalul romanesc au fost condamnati la inchisoare pentru infractiuni de evaziune fiscala.

Nume grele implicate in Dosarul TransferurilorFoto: AGERPRES

  • Dosarul lui Gigi Becali privind sechestrarea de persoane

Gigi Becali

Gigi Becali

Foto: AGERPRES

Completul de cinci judecatori ai instantei supreme pronunta, luni, sentinta finala in recursul facut de Parchet impotriva deciziei unui complet de trei judecatori de la aceeasi instanta prin care inculpatii din dosarul sechestrarii, intre care si Gigi Becali, au fost achitati.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat in 28 ianuarie verdictul in dosar, pentru 11 februarie. Procurorii au aratat atunci la instanta suprema ca inculpatii din dosarul sechestrarii celor care au furat limuzina lui George Becali trebuie condamnati la pedepse de peste 11 ani de inchisoare si ca prima instanta a gresit atunci cand a achitat toti inculpatii.

Dupa ce anterior a declarat ca fuge din tara daca este condamnat in dosarul sechestrarii, Gigi Becali a revenit asupra declaratiei si a mentionat duminica la RTV ca doreste sa puna capat speculatiilor legate de plecarea sa din tara: "Am platit deja biletele de avion pentru intoarcere. Luni dupa-masa sunt inapoi in Romania. Am intrat in jocul presei, caci mie imi place sa ma joc. Sa ma asteptati la aeroport luni, la ora 7."

La termenul din 28 ianuarie al procesului, procurorul prezent la instanta le-a cerut judecatorilor casarea deciziei de achitare si condamnarea tuturor inculpatilor "la media limitelor speciale de pedeapsa prevazute de lege" in cazul acestor infractiuni. Concret, a aratat ulterior procurorul, inculpatii din dosar ar trebui condamnati la o pedeapsa de aproximativ 11 ani si sase luni, limitele fiind intre 7 si 15 ani pentru fapta pentru care acestia au fost deferiti justitiei.

Procurorul a mai spus ca instanta de fond, respectiv completul de trei judecatori al instantei supreme, a gresit atunci cand i-a achitat pe cei din acest dosar. Potrivit procurorului, modalitatea prin care s-au comis faptele sunt de natura unui "comando urban" in sensul ca s-au folosit arme de foc, au existat urmariri si accidentari in trafic, rapiri si violenta. Procurorul a mai aratat ca in cazul in care persoanele din acest dosar ar fi achitate, s-ar crea impresia ca orice persoana isi permite bodyguarzi isi permite si sa depaseasca si limitele legale in a-si face dreptate.

Gigi Becali, a fost achitat, pe 19 octombrie 2011, de catre un complet de trei judecatori al ICCJ, el fiind acuzat ca le-a ordonat garzilor sale sa ii prinda pe cei care i-au furat un Mercedes. Hotii au fost dusi apoi la sediul Partidului Noua Generatie (PNG), pe care Becali in conducea, loc unde acestia au fost sechestrati cateva ore si agresati. Decizia instantei a fost contestata de Parchet si de unii dintre inculpatii din dosar, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecatori de la aceeasi instanta.

Gigi Becali a fost achitat pentru ca "premisa procurorilor a fost gresita", iar judecatorii au constatat ca acesta a comandat recuperarea masinii si nu violente la adresa hotilor, tinandu-le lectii de morala. Judecatorii instantei supreme au aratat in motivarea deciziei din 19 octombrie 2011, ca partile vatamate nu au avut de suferit in urma furtului limuzinei lui Becali, ci, mai mult, au fost tratate cu bauturi la barul din Pipera iar acestora nu li s-a interzis nicio clipa sa plece. Magistratii remarca totodata ca niciuna din parti nu a cerut expres sa fie lasata sa plece.

Gigi Becali a fost trimis in judecata in acest caz in octombrie 2009, alaturi de Stefan Dediu, Catalin Otto Zmarandescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrascu, Marcel Popa si de politistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate in mod nelegal.

Potrivit procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-ar fi cerut garzilor sale sa-i gaseasca pe cei care i-au luat autoturismul, sa-i duca la sediul PNG (unde functiona si un bar), unde hotii au fost pusi sa dea declaratii scrise, in care consemnau ca ei sunt cei care au furat Mercedesul finantatorului si ca nu vor reclama Politiei faptul ca au fost urmariti cu masinile, urcati cu forta in vehicule si dusi in Pipera. Unul dintre hoti a fost impuscat, glontul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera, care de fapt este sediul Partidului Noua Generatie (PNG).

"Probatoriul administrat in cauza a relevat faptul ca, in noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, inculpatii Dediu Stefan Fanus, Zmarandescu Catalin Otto, Mila Mihai, Dumitrascu Niculae si Popa Marcel, instigati de inculpatul Becali George, actionand impreuna si folosind violenta, le-au imobilizat si rapit pe partile vatamate N.T., M.S. si A.C.D. pe care le-au transportat, impotriva vointei acestora, intr-un local din orasul Voluntari, judetul Ilfov, sechestrandu-le aproximativ doua ore si supunandu-le la suferinte fizice si psihice. In acest context, inculpatii le-au obligat pe partile vatamate sa scrie declaratii prin care recunosteau comiterea unei infractiuni", informa Parchetul, care aprecia ca furtul trebuia reclamat la politie, iar hotii ar fi trebuit sa fie dusi in fata autoritatilor.

Gigi Becali a fost arestat preventiv pe 3 aprilie, alaturi de alte cinci persoane - Catalin Otto Zmarandescu, Stefan Dediu, Nicolae Dumitrascu, Dumitru Beciu si Marius Petrinel Geavela - fiind acuzat de trei fapte de lipsire de libertate in mod ilegal, infractiune pedepsita cu inchisoare de la 7 la 15 ani. Pe 17 aprilie, Becali a fost eliberat din arest, fiind trimis in judecata in stare de libertate.

  • Dosarul transferurilor de jucatori

Nume grele implicate in Dosarul Transferurilor

Nume grele implicate in Dosarul Transferurilor

Foto: AGERPRES

Dosarul transferurilor de jucatori - in care mai multi oameni importanti din fotbalul romanesc, printre care George Copos, Cristi Borcea, Mihai Stoica si fratii Becali, au fost condamnati la inchisoare - va fi judecat, in faza recursurilor, la instanta suprema, incepand de luni, scrie Mediafax.

Primul termen de judecata al dosarului ce vizeaza infractiuni de evaziune fiscala, stabilit initial pentru 14 mai, a fost devansat de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru luni, 11 februarie, la cererea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 12 noiembrie 2012, condamnarea lui George Copos, principal actionar al FC Rapid, la cinci ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru inselaciune in forma continuata. Copos a mai primit un an si sase luni pentru evaziune fiscala. In sentinta data, judecatorii au retinut, in fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de inchisoare cu executare pentru Copos.

Presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a primit trei ani de inchisoare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Padureanu a mai primit doua pedepse de doi ani pentru spalare de bani si inca una de trei ani pentru inselaciune in forma continuata, iar pentru evaziune fiscala inca un an si jumatate de inchisoare.

Fostul vicepresedinte al clubului Otelul Galati, Mihai Stoica, in prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare si interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit doua pedepse cu inchisoare de doi ani pentru spalare de bani.

Fostul presedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de sase ani, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit un an si noua luni de inchisoare pentru evaziune fiscala si doua pedepse a cate doi ani si jumatate pentru spalare de bani.

La randul sau, pe langa cei opt ani de inchisoare cu executare si sapte ani de interzicere a unor drepturi pentru inselaciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an si noua luni pentru evaziune fiscala si a mai primit doua pedepse a cate doi ani si noua luni pentru spalare de bani.

Fratele acestuia, Victor Becali, pe langa cei sapte ani de inchisoare cu executare si sapte ani interzicere a unor drepturi, pentru inselaciune, a mai primit un an si noua luni pentru evaziune fiscala si doua pedepse a cate doi ani si noua luni pentru spalare de bani.

Fostul international si impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru inselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu cate un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Fostul actionar al FC Dinamo, Gheorghe Netoiu, a fost condamnat la trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru inselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Netoiu a mai primit pedepse de cate un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Initial, Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori.

Decizia insa a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care in 12 noiembrie a pronuntat sentinta. Toti cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care va da o sentinta definitiva in acest dosar.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiti justitiei in 2 octombrie 2008, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 - 2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca - realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.