Preotul de la Catedrala Arhiepiscopala din Constanta retinut pentru trafic de etnobotanice dupa ce ar fi livrat colete cu astfel de substante liderului unei grupari de traficanti a fost suspendat din functie de catre Arhiepiscopia Tomisului, transmite Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri dimineata, de Arhiepiscopia Tomisului, decizia de suspendare a preotului Gabriel Bucica a fost luata in urma acuzatiilor pe care procurorii DIICOT Vaslui i le aduc acestuia.

"In functie de derularea anchetei si de dovedirea implicarii sale in aceste ilegalitati de care este acuzat, Bucica Gabriel va fi deferit Consistoriului Eparhial cu propunerea caterisirii (conform dreptului canonic bisericesc, caterisirea inseamna luarea tuturor drepturilor de a sluji vreo lucrare sfintitoare a Bisericii si trecerea vinovatului in randul mirenilor). Ne exprimam convingerea ca institutiile statului vor face lumina in acest caz deosebit de grav", se mentioneaza in comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului.

Preotul Gabriel Bucica, in varsta de 32 de ani, care slujea la Catedrala Arhiepiscopala din Constanta, a fost retinut, joi, de procurorii vasluieni ai DIICOT, pentru trafic de etnobotanice, el facand parte dintr-o retea destructurata saptamana trecuta de politisti, actiune in urma careia cinci persoane au fost arestate. Vineri, preotul va fi dus la Judecatoria Vaslui cu propunerea de arestare preventiva.

Potrivit Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui, preotul Gabriel Bucica este acuzat ca a livrat, in cursul anului 2012, mai multe colete cu etnobotanice, pe care le lua din Portul Constanta, catre liderul unei retele de comercializare a unor astfel de substante in municipiul Vaslui. Ulterior, alte persoane din grupul infractional se ocupau de distribuirea etnobotanicelor, contracost, in randul tinerilor din municipiul Vaslui, inclusiv liceeni.

Nascut in judetul Vaslui, Gabriel Bucica este preot la Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din municipiul Constanta, in prezent avand domiciliul in localitatea Cumpana din judetul Constanta.

Potrivit anchetatorilor, barbatul facea parte dintr-o retea destructurata in cursul saptamanii trecute de catre procurorii vasluieni ai DIICOT, actiune in urma careia cinci tineri cu varste cuprinse intre 17 si 30 de ani, patru din Vaslui si unul din Republica Moldova, au fost arestati preventiv pentru 19 zile de catre magistratii Tribunalului Vaslui. Ei sunt acuzati de constituire a unui grup infractional, aderare la un grup infractional si efectuarea de operatiuni cu produse cu efecte psihoactive. In urma perchezitiilor facute la locuintele lor, politistii au confiscate 675 pliculete cu substante etnobotanice, care ar fi urmat sa fie vandute pe piata vasluiana cu 10 lei bucata.

Acesta este cel de-al treilea eveniment nefericit din ultimele doua saptamani care au marcat negativ activitatea Arhiepiscopiei Tomisului, dupa ce in urma cu mai putin de o saptamana seful corului Arhiepiscopiei, parintele Valeriu Roman, a produs un accident de circulatie in lant, fiind in stare de ebrietate, soldat cu patru victime si tot atatea autovehicule distruse, scrie Agerpres. Dupa ce analizele de sange au relevat ca a condus cu o alcoolemie de 2,45 la mie, preotul Roman a fost suspendat pe loc din toate functiile detinute.

De asemenea, la sfarsitul lunii ianuarie, Arhiepiscopia Tomisului a decis sanctionarea parohului la bisericii din satul Viisoara, parintele Danut Costan, reclamat ca practica slujbe de exorcizare in timpul carora râgâia, fapt ce-i tulbura grav pe enoriasi.