Trenurile Inter City pe ruta Bucuresti-Constanta si-ar putea relua circulatia peste o luna, acestea fiind oprite pentru ca erau ineficiente, iar din cauza furturilor de pe acest tronson ajungeau cu intarziere la destinatie, a declarat miercuri ministrul Transporturilor Relu Fenechiu, potrivit Agerpres.

"Trenurile Inter City pe ruta Bucuresti-Constanta au fost oprite in primul rand datorita faptului ca erau ineficiente. In aceste trenuri avem doar aproximativ 40 de pasageri odata, ceea ce nu justifica circulatia lor. Dincolo de toate, cetatenii aleg Inter City atunci cand, platind un pret mai mare, vor sa ajunga mai repede la destinatie. Datorita furturilor de pe acest tronson de cale ferata faceau de fapt acelasi timp pe care il face si un tren personal sau accelerat. Asta este motivul pentru care am considerat ca nu se merita sa mai mearga aceste trenuri in aceasta perioada. Dupa ce vom rezolva problema furturilor si eu sper ca o vom rezolva in maximum o luna, bineinteles, vom relua circulatia trenurilor Inter City pe acest traseu", a afirmat ministrul Transporturilor la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca singurii care pot sa rezolve aceasta problema sunt jandarmii, iar acestia au deja in vedere o serie de masuri.

"Am discutat cu reprezentantii jandarmilor, metodele prin care acestia vor incerca diminuarea si, la un moment dat, curmarea totala a furturilor, sunt multiple. Nu inseamna numai patrularea, ci si actiuni prin care vor incerca sa-i demotiveze pe cei care fura, sa mearga pe traseul furturilor pana la centrele de colectare si asa mai departe, adica e vorba si de actiuni informative, nu numai actiuni operative privind paza efectiva. In paralel cu aceasta am discutat deja astazi cu prim ministrul despre posibilitatea aspririi legislatiei in ceea ce priveste furturile care sunt in astfel de situatii, pentru ca un hot daca fura un surub, valoarea surubului ala poate fi un leu, dar pierderile pe care le poate aduce lipsa acelui surub la calea ferata e uriasa, el pana acum era tratat ca un hot care a furat un leu si trebuie tratat ca un hot care fura milioane. Eu cred ca dupa luna martie putem relua circulatia trenurilor Inter City, iar cand vom relua circulatia acestor trenuri ele sa mearga cu viteza cu care se asteapta pasagerii sa mearga un Inter City", a explicat Fenechiu.