Consiliul Superior al Magistraturii va discuta in sedinta plenului din 13 februarie atat cererile de revocare din functia de membru CSM a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet cat si alegerea vicepresedintelui Consiliului, calitate pentru care si-a depus candidatura Adrian Bordea, a anuntat miercuri, la finalul sedintei acestui for, purtatorul de cuvant Monica Prejmereanu, potrivit Agerpres.

De asemenea, reprezentantul CSM a precizat ca tot in aceeasi sedinta se va lua in discutie si modificarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor din perspectiva intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila.

La finalul sedintei plenului Consiliului de miercuri, membrii forului au avut o discutie informala legata de solicitarea Sectiei de judecatori de a aborda alegerea vicepresedintelui dupa dezbaterea cererilor de revocare in cazul celor doi membri CSM. Membrii Sectiei de judecatori si-au mentinut punctul de vedere exprimat in urma cu o zi.

Judecatorul Alexandru Serban, membru ales in Consiliu, declarase, dupa sedinta plenului de miercuri, ca nu s-a stabilit nici cand se va discuta alegerea vicepresedintelui CSM si nici cand vor dezbate cererile de revocare a celor doi judecatori.

"Propunerea ordinii de zi este atributul presedintelui. Plenul aproba ordinea de zi. In masura in care va exista o propunere a presedintelui, sigur trebuie sa respecte legea, adica sa fie in termen de 15 zile, atunci plenul se va pronunta. Deocamdata nu a fost pusa pe ordinea de zi o astfel de chestiune", a afirmat miercuri Serban.

Judecatorul Adrian Bordea, membru ales al CSM din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si-a depus marti candidatura pentru functia de vicepresedinte.

In urma dezbaterilor din Sectie de judecatori, in unanimitate, membrii acesteia au decis sa sustina candidatura acestuia.

"S-a decis ca sustinerea acestei candidaturi sa fie insotita de o delimitare clara a atributiilor administrative in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. In acelasi timp, s-a decis ca dezbaterea candidaturii in plenul CSM sa aiba loc ulterior dezbaterii cererilor de revocare din calitatea de membri ai Consiliului a Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet", sustineau reprezentantii Sectiei de judecatori.

In urma cu o saptamana, Sectia de judecatori a decis ca procedura de alegere in functii de conducere a Consiliului, presedinte/vicepresedinte, sa se realizeze cu respectarea principiilor de transparenta si legalitate cu concretizarea urmatorilor pasi: dezbaterea/discutarea prealabila in cadrul Sectiei pentru judecatori a candidaturii depuse pentru functia de vicepresedinte; anuntarea candidaturii intr-un termen rezonabil; publicarea proiectului de candidatura pe pagina de internet a CSM, in vederea aducerii la cunostinta publicului, cu cel putin 3 zile inainte de data sedintei plenului in care au loc alegerile pentru functia de vicepresedinte.

Alegerea vicepresedintelui CSM, programata initial pe 4 ianuarie, a fost amanata de mai multe ori. Procedura a fost reluata dupa ce judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet si-au retras candidaturile in contextul in care majoritatea instantelor din tara a votat pentru revocarea lor din CSM.