Este matematica predata in scoala prea grea? Trei raspunsuri si comparatii cu ce invata elevii din China, Anglia si Germania

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 5 februarie 2013, 20:12 Actualitate | Esenţial


Matematica este disciplina care ridica probleme celor mai multi elevi, fie ca sunt in invatamantul gimnazial, fie liceal, spun inspectorii scolari dupa recentele simulari ale Bacalaureatului si Evaluarii Nationale. "Nu cred ca nivelul de dificultate este ridicat, ci ca lipseste componenta aplicativa si legarea matematicii cu viata", a declarat pentru HotNews.ro Mircea Miclea, psiholog si fost ministru al Educatiei. Potrivit acestuia, "matematica este unul dintre asseturile scolii din Romania. Matematica ne-a adus unde suntem in industria de IT". De cealalta parte, Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic national de matematica, sustine ca "modalitatea de transmitere a informatiilor trebuie modificata".

"Faptul ca la toate testele PISA am iesit constant pe ultimul loc in Europa spune foarte multe despre gradul de dificultate care nu e nici pe departe cat ar trebui sa fie", sustine Ileana Mihaela Craciun, sef Lucrari colectiv Geometrie, Universitatea de Constructii Bucuresti.


Sursa foto: Agerpres

Cele mai importante idei sustinute de specialistii consultati de HotNews.ro:
 • Efectul unei discipline este pe termen lung. Ce produce ea in economie? Or matematica aceasta avansata a produs IT-ul care este vizibil la noi, iar asta se datoreaza in primul rand matematicii
 • E pacat cand avem atat de putine atuuri sa renuntam la el. Chiar cu pretul ca unii oameni sa spuna ca e prea greu
 • Modul in care se preda matematica in Asia seamana destul de mult cu modul in care se preda matematica la noi. Adica foarte formal, punand accentul pe calcul si nu pe legatura cu viata. Insa asta este si un atu
 • Statistic vorbind, la nivel mondial, peformantele cele mai avansate le au asiaticii, in primul rand chinezii. E o predispozitie legata de modul in care numesc numerele, dar si de faptul ca au deprinderea de a munci constant (Mircea Miclea)
 • Accesul catre matematica nu se face in primul rand prin rigurozitate, ci se face prin intuitie. Asta dupa parerea mea este fraza esentiala pe care noi de 40 de ani nu o mai stim.
 • Modalitatea de transmitere a informatiilor trebuie modificata
 • Copiii nu sunt mai prosti decat inainte, dimpotriva. Inteligenta lor este crescuta, modul lor de a accesa mai multa informatie este mai mare, dar noi dascalii si pana la varf sistemul de invatamant nu este inca pregatit sa se schimbe (Radu Gologan)
 • Nu este reala aceasta perceptie a gradului ridicat de dificultate al studiului matematicii in scoala romaneasca
 • Daca am compara un liceu de top de profil stiintific, de exemplu, din Germania sau Anglia, cu unul similar de la noi, diferenta este foarte mare. Orele de matematica sunt mai multe si foarte diversificate, se studiaza statistica, probabilitati, ecuatiile fizicii matematice, si se studiaza foarte aprofundat cu discutie pe articole recente din reviste internationale
 • Olimpicii romani la matematica si informatica performeaza nu datorita sistemului, ci impotriva lui. Acesti copii reusesc pentru ca lipsesc cu lunile de la scoala si se pregatesc acasa zeci de ore singuri sau cu cate 2-3 meditatori - profesori straluciti si daruiti
 • In China olimpicii se fac in scoli, la zeci de cursuri facultative pe care copiii au posibilitatea sa si le aleaga si unde merg de la orele 17-22 in fiecare zi (Ileana Mihaela Craciun)
Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei: Matematica este unul dintre asseturile scolii din Romania. Matematica ne-a adus unde suntem in industria de IT

Mircea Miclea
Foto: Agerpres
Rep: Este o problema reala gradul de dificultate al matematicii predate in scoala romaneasca?
Mircea Miclea:
Cred ca nu nivelul e principala dificultate, ci continutul mult prea formal si non-aplicativ al modului in care este predata matematica cred ca este dificultatea. Adica se predau in continuare formule, teoreme, lucruri care se demonstreaza fara sa se vada legatura cu aplicatia practica. Adesea nu se vede nici macar aplicatia de la fizica la matematica, adica la ce iti folosesc derivatele ca sa rezolvi o problema de fizica. Prin urmare, nu cred ca nivelul de dificultate este ridicat, ci cred ca faptul ca lipseste componenta aplicativa si legarea matematicii cu viata. Aici cred ca apare dificultatea, nu nivelul de predare.

Pe de alta parte, as sublinia ca totusi matematica este unul dintre putinele atuuri pe care le are scoala romaneasca si cred ca merita cultivat in continuare. Adica merita scoasa in evidenta importanta matematicii, pentru ca este un atuu care ne-a facut de exemplu sa fim unde suntem in industria de IT in momentul de fata si e pacat sa pierdem un atu. Ca daca intrebi pe cineva din afara ce inseamna elevii din Romania, o sa spuna: sunt buni la matematica si la informatica. Si atunci e pacat.

Deci nu as merge pe ideea de a reduce din dificultatea matematicii, tocmai pentru ca este unul dintre asseturile, dintre punctele tari ale scolii din Romania. 

Dar este adevarat ca e predata cu prea putina legatura cu practica. E predata la modul formal.

Rep: Care sunt diferentele fata de continuturile predate in scolile occidentale, in ce priveste matematica?
Mircea Miclea: Depinde foarte mult cu ce compari. De exemplu, daca compari cu modul in care se preda matematica in China, modul in care se preda matematica in Asia seamana destul de mult cu modul in care se preda matematica la noi. Adica foarte formal, punand accentul pe calcul si nu pe legatura cu viata. Insa repet ca asta este si un atu, in sensul ca in momentul de fata la Berkeley, cu date precise, 35% din studenti sunt asiatici. Mult peste ponderea populatiei asiatice din Statele Unite.

Comparat, modul in care se preda in Asia seamana destul de mult modul nostru de predare. Comparat cu ce se intampla in Europa de Vest si in Statele Unite, acolo se merge cu o matematica mai simpla la nivel de invatamant primar, gimnazial si liceu si devine din ce in ce mai complicat la nivel de college si la nivel de masterat apoi. Deci este mai gradual. Mai simplu spus: absolventii de liceu de la noi cunosc mult mai multa matematica decat absolventii de liceu din Statele Unite, de exemplu, sau din Marea Britanie. Dar cred ca problema aici nu e la noi, e la ei. 

Adica ei spun ca tocmai asta e problema lor, ca au studenti prea putin pregatiti pentru matematica si iata ce fac chinezii cand vin sa ocupe locurile la universitate. Insa asta e o alta diferenta: acolo se incepe gradual si se face specializarea pe masura ce inaintezi pe cicluri de invatamant. La noi se complica lucrurile mai devreme.

Rep: Toti elevii din lume au dificultati mai mari la matematica decat la celelalte discipline?
Mircea Miclea: Da, matematica este o disciplina prin natura ei mai dificila fata de alte discipline, pentru ca presupune o anumita concentrare pe calcul si pe operatii abstracte care nu au legatura cu continuturile concrete. Si atunci matematica este o problema peste tot in lume. Sunt studii despre diferentele dintre populatii, exista chiar o carte a lui Nisbett - The Geography of Thought, care compara modurile in care functioneaza mintea in diverse zone ale lumii pe baza studiilor stiintelor cognitive. Si el spune ca asiaticii sunt avantajati si au peformante superioare la matematica pentru ca si modul in care numara ei este diferit de limbajele europene. Altfel spus, denumirea cifrelor este mult mai scurta, ceea ce permite operarea cu mult mai multe cifre in memoria de lucru, deci modul de numire a cifrelor permite performante la calcul mai mari.

Statistic vorbind, la nivel mondial, peformantele cele mai avansate le au asiaticii, in primul rand chinezii. E o predispozitie legata de limba pe care o utilizeaza si de modul in care numesc numerele, dar si de faptul ca au deprinderea de a munci, spun autorii acestor studii. Au deprinderea de a munci constant. Ei chiar fac analiza modului de a munci la orez. Oamenii care cultiva orez lucreaza in medie in jur de 12-14 ore pe zi. Sute de mii de ani de lucru constant lasa urme pe creier si incepi sa ai aceeasi atitudine fata de orice sarcina.

Sa va dau un exemplu: chinezii care merg in Statele Unite cand intra in clasa I au cu 15 puncte la testele de inteligenta mai putin decat americanii nativi. In clasa a VI-a au cu 10 puncte peste. Principalul factor este faptul ca ei lucreaza cam de doua ori si jumatate mai mult decat americanii. Reusita lor academica este vazuta ca fiind reusita intregii familii, nu numai a lor ca indivizi. Familia intreaga se mandreste cu chestia asta, asa e cultura lor. Si atunci sunt si mai motivati. Bref: Chinezii au performantele cele mai ridicate. Dar toti au dificultati la matematica.

Rep: Care e profilul romanilor, din punctul acesta de vedere?
Mircea Miclea: Scoala de matematica din Romania este unul dintre atuurile pe care le are scoala romaneasca si cred ca trebuie cultivata. A mers pe formalism, pe predarea aceasta excesiv de formala, si datorita modului in care s-a dezvoltat matematica. Mai ales in timpul socialismului nu era prea interesant sa faci multe aplicatii, o duceai mult mai bine daca stateai in zona formala, abstracta, de asta si majoritatea oamenilor si a mintilor inteligente s-au indreptat spre chestiuni formale, non-ideologice, nu era niciun pericol. De asta s-au obtinut si rezultatele care s-au obtinut. Inca mai exista aceasta scoala de matematica, mai firava, dar exista, si cred ca in Europa romanii se plaseaza bine. In lume nu asa de bine.  

Efectul este pe termen lung. Efectul unei discipline nu trebuie masurat numai pe notele care se obtin sau pe olimpiadele internationale, ci pe termen lung. Ce produce ea in economie? Or matematica aceasta avansata a produs IT-ul. Or IT-ul chiar este vizibil, la noi, iar asta se datoreaza in primul rand matematicii. Din pacate, se putea dezvolta si mai mult. Moisil a facut primul institut de informatica din lume, una dintre cercetarile lui este logica matematica. Dar din pacate ce a inceput el sa construiasca atunci a fost dupa aceea stricat in ultimii ani ai lui Ceausescu, cand s-au redus drastic institutele.

Deci vreau sa cred ca este in continuare un atu si e pacat cand avem atat de putine atuuri sa renuntam la el. Chiar cu pretul ca unii oameni sa spuna ca e prea greu. Da, dar este un atu, ne creste vizibilitatea, atrage investitii straine. Pana la urma se leaga de bani toata povestea aceasta. Nu trebuie cedat aici si nu sunt de acord sa negociezi populist dificultatea subiectelor. Daca sunt conform programei, sunt corecte.

Ileana Mihaela Craciun, Sef Lucrari colectiv Geometrie, Universitatea de Constructii Bucuresti: Olimpicii romani la matematica si informatica performeaza nu datorita sistemului, ci impotriva lui

Ileana-Mihaela Craciun
Foto: Arhiva personala
Rep: Este o problema reala gradul de dificultate al matematicii predate in scoala romaneasca?
Ileana Craciun: "Nu, nu este o problema, pentru ca nu este reala aceasta perceptie a gradului ridicat de dificultate al studiului matematicii in scoala romaneasca. (In ceea ce priveste parerea majoritatii parintilor si elevilor, ea nu reprezinta un argument, nu ceri parerea pacientilor cand trebuie sa faci o operatie pe creier, cum sau cat trebuie taiat).

Problemele sunt legate de faptul ca nu toate scolile sau liceele ar trebui sa aiba acelasi grad de dificultate. In invatamantul occidental, cel putin cel german, englez si american, pe care le cunosc mai bine, este foarte diferentiat studiul matematicii pentru fiecare viitor traseu universitar, cel umanist, economic, arhitectura, artistic, medical, inginerie sau stiintific.

Daca am compara un liceu de top de profil stiintific, de exemplu, din Germania sau Anglia, cu unul similar de la noi, diferenta este foarte mare. Orele de matematica sunt mai multe si foarte diversificate, se studiaza statistica, probabilitati, ecuatiile fizicii matematice, si se studiaza foarte aprofundat cu discutie pe articole recente din reviste internationale, se studiaza teoreme in context istoric si cultural, bibliografii de cate 10-15 carti pe semestru de Istoria Matematicii si Istoria Stiintei, toate discutate in clasa sub forma de dezbatere, lucru care dezvolta limbajul si gandirea stiintifica, logica, argumentativa, dezvolta propria initiativa de cautare si sintetizare a cunostintelor. 

La noi, aud de la studentii mei «teorema lui ala, nu mai stiu cum il cheama», nu ma pot gandi sa intreb cam in ce an sau de ce s-a gandit cineva la acea problema, totul e rupt de contextul cultural, stiintific si istoric, devenirea matematicii in sine nu e in nici un fel gandita, nu exista indoiala, nu exista intrebarea, si de aici ajungem la perspectiva ingusta, mediocra, foarte saraca a elevului roman asupra matematicii din care nu invata (cand invata) decat niste algoritmi de calcul, fara sa se poata bucura de supletea, eleganta si armonia unei frumoase teoreme care a schimbat lumea.

La Oxford, la interviul de admitere, la matematica, se discuta numai pe cartile de matematica pe care le-ai citit, de cursurile facultative pe care le-ai urmat in domeniul matematicii, de preocuparile tale personale de matematica, (una din cele mai frumoase intrebari pe care le-am auzit este «daca ai putea sa te reincarnezi intr-un matematician, care ar fi acela si povesteste-ne ce ai face») un student admis primeste in vacanta de vara pana incepe anul I o lista de cel putin 20 de carti care sunt «must read».

O sa-mi spuneti ca si la noi la profilul uman sau artistic nu se face matematica, deci e ok, si la noi e diferentiat, dar e diferentiat prost, pentru ca nu cred ca un profesor de limba romana n-ar trebui sa auda macar de Newton, sa nu stie diferenta dintre o piramida si o prisma (nu vorbesc aici de programa scolara unde poate ca exista, problema e ca in realitate nu se face nimic).

Acum ajung din pacate la o alta mare problema a sistemului nostru: superficialitatea si suficienta care nu duc decat la mediocritate si «incremenire in proiect». Faptul ca la toate testele PISA am iesit constant pe ultimul loc in Europa spune foarte multe despre gradul de dificultate care nu e nici pe departe cat ar trebui sa fie. Nu este vorba, fireste, numai de gradul de dificultate, cat mai ales de modalitatea de abordare a matematicii.

Aici o sa mi se spuna iar si iar despre olimpicii romani la matematica si informatica, dar foarte putini reusesc sa inteleaga ca acesti copii performeaza nu datorita sistemului, ci impotriva lui, acesti copii reusesc pentru ca lipsesc cu lunile de la scoala si se pregatesc acasa zeci de ore singuri sau cu cate 2-3 meditatori - profesori straluciti si daruiti -, nimeni n-a ajuns olimpic cu ce-a facut la scoala, e numai meritul lor, al parintilor, al profesorilor lor de acasa, nu al sistemului nostru de invatamant.

Spre deosebire de China unde olimpicii se fac in scoli, la zeci de cursuri facultative pe care copiii au posibilitatea sa si le aleaga si unde merg de la orele 17-22 in fiecare zi, unde aproape toti copiii merg si fac ce le place, de la balet, vioara, pictura la stiinta experimentala de cel mai inalt nivel, nu stau in cluburi si discoteci, dar asta pentru ca acolo EDUCATIA este lucrul cel mai important pentru copii si mai ales pentru parinti.

In America, din ziua in care s-a nascut un copil parintii incep sa stranga bani pentru educatie, viseaza nu la concedii in Grecia, ci la cele mai bune scoli pentru copilul lor. Deci pana la urma este vorba de o mentalitate total gresita a noastra in care educatia e pe ultimul loc in ierarhia de valori si de timp investit, de efort si de apreciere.

As dori sa va amintesc si de evaluarea Bertelsmann Stiftung, evaluare sub egida UNESCO "The ELLI Index - Europe 2010", referitor la calitatea invatamantului pe parcursul intregii vieti, (ELLI: European Lifelong Learning Indicators), studiul se face in lumina unei noi paradigme a filosofiei invatarii, cei patru piloni ai oricarui sistem de invatamant: a invata sa stii (learning to know), a invata sa faci (learning to do), a invata sa traim impreuna (learning to live together) si a invata sa fii (learning to be - Learning as Personal Growth).

In aceasta evaluare, pe o scara de la 1 la 100, pe primul loc s-a situat Danemarca cu 75,65, apoi Suedia cu 71,23, Finlanda 64,93 si ma rog spre final tarile cele mai neperformante si pe ultimul loc Romania cu 17,31. Se mai poate intreba cineva unde suntem? E clar pentru oricine ca noi nu avem in sistemul educational decat primul pilon si acela crapat si fisurat de abia mai sta.

Aceste evaluari ar trebui sa fie dezbatute in toate scolile din Romania si cu acei parinti si copii care cred ca gradul de dificultate al scolii romanesti este ridicat, care cred ca fara efort constant si fara respect pentru educatie mai pot obtine ceva intr-o lume din ce in ce mai performanta.

Referitor la dificultatile mai mari la matematica la elevii nostri fata de altii, si aici e o falsa problema pentru ca matematica e mai vizibila din punct de vedere al evaluarilor; avem impresia ca dificultatile apar mai mult aici, dar daca am evalua copiii nostri la istorie sau flosofie rezultatele ar fi la fel de catastrofale. Matematica e doar considerata mai dificila pentru ca este regina in ansamblul stiintelor care modeleaza gandirea si sufletul unui copil, pentru ca cere efort, multa munca, daruire si mai ales alte minti luminate care s-o dezvaluie in adevarata ei frumusete.

In alte parti copiii considera toate materiile dificile pentru ca acorda la toate aceeasi importanta pentru devenirea lor".  

Radu Gologan, profesorul coordonator al lotului olimpic national de Matematica: Modalitatea de transmitere a informatiilor trebuie modificata

Radu Gologan
Foto: HotNews.ro
Rep: Este o problema reala gradul de dificultate al matematicii predate in scoala romaneasca?
Radu Gologan: Dupa parerea mea, da. Nu numai in scoala romaneasca, ci in scoala in general. Intamplator sau nu unele dintre sistemele de educatie au incercat sa isi rezolve aceasta problema. Problema este de modificare a perceptiei si a modului de a acces la nivelul copiilor, la modul de a gandi al copiilor. Noi am ramas inca incremeniti in proiectele educatiei clasice. Deci copiii judeca altfel, doresc altceva, nu mai accepta anumite sisteme educationale la matematica in mod special.

In general, parerea mea este ca curriculumul la matematica a ramas si probabil greu va fi schimbat spre unul care sa modeleze modul de gandire al copiilor. Copiii nu sunt mai prosti decat inainte, dimpotriva. Dupa parerea mea, inteligenta lor este crescuta, modul lor de a accesa mai multa informatie este mai mare, dar noi dascalii si pana la varf sistemul de invatamant nu este inca pregatit sa se schimbe. Matematica este prima care este tributara acestei chestii.

Modalitatea de transmitere a informatiilor trebuie modificata. Nu sunt toti in asentimentul meu, dar eu cred cu convingere acest lucru.

Uitati va dau un exemplu: deschideti un manual de clasa a VIII-a si numarati cate semne matematice sunt intr-o pagina gasita la intamplare. Intrebati profesorii si copiii in ce masura sunt importante aceste semne. 90% dintre copii vor spune ca ei sunt invatati ca asta e matematica. Nu. Semnele sunt niste prescurtari ale unor propozitii si fraze care trebuie la varsta asta sa se regaseasca in text, nu in notatii. Din cauza asta in primul moment, daca dvs. de exemplu sunteti parinte si deschideti o carte, va veti speria. Veti zice: cum poate copilul meu sa invete asa ceva? Si copiii sunt de multe ori speriati.

Va mai dau alt exemplu: notatiile astea cu "N", "Z", "Q" pentru multimile importante in scoala anglo-saxona pana la 15 ani nu exista. Noi suntem tributari unei reforme in educatie din anii '50-'60 facuta de scoala franceza. Se numea scoala Bourbakista, acel Nicolas Bourbaki care a reformat matematica, dar pentru matematicieni. Deci pentru cei care cerceteaza in matematica. Acolo sunt necesare aceste notatii, pentru ca nu are rost sa repeti de fiecare data in cuvinte. Acolo faci niste semne si matematicianul intelege. Dar copilul nu are nevoie de aceste semne.

Rep: Matematica, la nivel de masa, pe care o invata in scoala copiii din Romania este mai grea decat cea predata in alte state occidentale?
Radu Gologan: Da, cel putin in ce priveste modul in care este invatata. Poate continuturile s-ar putea sa fie de multe ori aceleasi, dar modul in care este invatata este mult peste.

Rep: Care sunt diferentele fata de continutul predat in scolile occidentale, in ce priveste matematica?
Radu Gologan: Sa va dau un exemplu - in liceu, matematica la nivelul clasei a X-a si a XI-a unde notiunile devin mai dificile si mai consistente, in principiu pentru un curs de matematica au nevoie de demonstratii. Copiii nu mai accepta aceste demonstratii, care in general nu se mai fac decat intuitiv in alte sisteme educationale si asta ar trebui sa facem si noi. Noi nu ne putem desprinde de acele demonstratii riguroase care in primul moment nu au ce cauta in educatie. Deci accesul catre matematica nu se face in primul rand prin rigurozitate, ci se face prin intuitie. Asta dupa parerea mea este fraza esentiala pe care noi de 40 de ani nu o mai stim.

Mergea acum 30 de ani, dar acum nu mai merge. Copilul de la 2-3 ani are acces la foarta multa informatie, mintea lui se modifica spre exemple concrete, el nu mai intelege de ce e nevoie de memorizare, el nu mai intelege decat tot ceea ce este intuitiv si practic pentru el in primul moment. Scoala nu trebuie sa faca decat sa-i corecteze acele greseli de judecata, pe care nu le obtine din practica, de exemplu inductia si extrapolarea, pe care nu le invata din intuitie, trebuie sa i le spui, anumite nevoi de demonstratie pe care trebuie sa le invete si modul de a cauta in mediul asta informational. Asta tot scoala trebuie sa faca, sa il invete sa caute, iar ca sa caute trebuie sa aiba niste notiuni nu foarte multe.

Profesorii au ridicat stacheta inainte de '90 pentru ca era altul sistemul, era altul accesul la informatie exterioara, era altul accesul exteriorului, bombardarea informatiei din afara nu exista, practic.

Eu va spun exemplul nepotelului meu, care e clasa a IV-a care are foarte multa informatie pe care si-o acceseaza singur. De multe ori imi spune: de ce doamna ne spune niste lucruri pe care eu sau le-am citit pe internet sau dureaza 5 minute sa le invat, nu o ora? De ce trebuie sa mai scriu textul la probleme, cand important e sa o judec, sa o fac? Asta nu avem cum sa corectam, ca vine o masa imensa de copii care gandeste asa. Deci este o invazie, s-a schimbat fundamental masa cu care lucram.

Din pacate, nicaieri sistemul educational nu se gandeste asa. Exista anumite tendinte, lucrari ale pedagogilor prin diverse parti care observa lucrul asta, dar e un fenomen mult mai mare decat cel pe care pedagogia clasica si sistemele metodice de predare a anumitor materii le fac. Am ramas foarte incremeniti in vechiul sistem. Trebuie fundamental schimbat modul de a-l accesa pe copil ca sa devina partas la sistemul asta. 

Rep: Toti elevii din lume au dificultati mai mari la matematica decat la celelalte discipline?
Radu Gologan: Da, toti. Aici este si o tara. Probabil de la sistemul acela foarte riguros din sfarsitul secolului XIX inceputul secolului XX in care matematica a inlocuit materiile clasice care organizau mintea, prin formalism a facut sa para greoaie si se transmite de la parinti la copii traditia aceasta ca e ceva greu care nu poate fi accesat. Foarte putini dascali prezinta lucrurile astea intr-un mod cald si diferentiat pentru copii. Sunt copii extrem de inteligenti care pot sa gandeasca matematica foarte bine, dar nu repede. Si atunci aceia raman in urma si incet-incet incep sa urasca.

Eu povestesc de multe ori exemple pe care le-am intalnit in viata mea, ca m-am ocupat de lucruri de genul asta. Sunt fetite care in clasele primare sunt extraordinar de bune la matematica, domina pana in clasa a II-a, a III-a, dupa aceea baietii devin mult mai rapizi. Nu mai inteligenti, dar mai rapizi. Si profesorul, educatorul este tentat sa lucreze cu cei care sunt rapizi si atunci ceilalti pierd pasul, nu sunt luati in seama si ajung sa urasca obiectul asta.

Notele la simulari, mai mici la Matematica decat la celelalte discipline

La simularile examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala, realizate la sfarsitul lui 2012 - inceputul acestui an, numarul cel mai mare de note sub 5 au fost luate la disciplina matematica. Inspectorul scolar general adjunct din Dambovita, Ovidiu Basceanu, a declarat pentru HotNews.ro ca "in mod paradoxal 9 elevi au obtinut note de 10 la Limba Romana si 19 la Matematica, desi procentul de promovabilitate la Limba Romana este dublu fata de cel la Matematica".

La sesiunea de toamna a Bacalaureatului 2012, Inspectoratul Scolar Judetean Alba a anuntat ca numarul cel mai mare de elevi cu note slabe a fost inregistrat la Matematica. Aceeasi situatie a fost semnalata si de inspectoratele din Arges, Buzau, Dambovita, Iasi, Valcea si Vaslui.

Matematica predata in scoala

Matematica predata in scoala

Consideri ca matematica predata la scoala este prea dificila pentru majoritatea copiilor?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
Este metoda de predare a matematicii adecvata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • NuCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

68319 vizualizari

 • +23 (29 voturi)    
  matematica si fizica (Marţi, 5 februarie 2013, 20:48)

  IoanaDC [utilizator]

  "Cred ca nu nivelul e principala dificultate, ci continutul mult prea formal si non-aplicativ al modului in care este predata matematica cred ca este dificultatea. "

  100% de acord cu profesorul Miclea.

  Am fost o eleva foarte buna in liceu. Am avut doi profesori extraordinari la fizica si matematica. In clasa a 9-a am studiat fizica mecanica folosind doar matematica de gimnaziu. In clasa a XI-a, cred, am inceput sa facem analiza matematica si sa invatam primele notiuni de calcul diferential. Aceste notiuni s-ar fi potrivit perfect in cadrul orelor de mecanica, dar cele doua discipline nu erau deloc corelate. Macar o recapitulare a principalelor notiuni de mecanica, prin prisma noilor cunostinte de matematica, ar fi fost de bun augur. Dar programa la ambele materii era atat de incarcata incat profesorii nu aveau timp sa revina asupra cunostintelor dobandite anterior. Asa ca am invatat matematica ca pe o simpla teorie, pe care de altfel eu o iubeam, in loc sa studiem aspectul sau practic. Daca in locul unor derivate foarte sofisticate in x si y am fi facut exemple mai simple, dar mult mai practice, elevul mediu, ala pe care il surprind evaluarile de tip Pisa, ar fi avut mult de castigat. Poate nu si olimpicii, dar cati sunt aceea?

  Sper ca in timp se va ajunge la o mai mare libertate de a-ti alege disciplinele de studiu in cadrul liceului, asa cum se face in Vest. Sa poti alege intre matematica pura si cea aplicata, sau sa le poti face pe amandoua daca vrei. Copiii sunt diferiti ca interese si abilitati, trebuie sa le oferim sansa de a-si descoperi fiecare vocatia.
  • +15 (27 voturi)    
   Se merge in stil bolsevic! (Marţi, 5 februarie 2013, 21:38)

   AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui IoanaDC

   Cantitate fara calitate! Degeaba castigam an de an premii peste premii daca programa e imbecila!
   Iar situatia de azi a Romaniei, politica, financiara si economica confirma pe deplin spusele mele.
   Sistemul e viciat din temelii, atat de minister cat si de profesori care nu vor nicio schimbare a sistemului de invatamant.
   Paradoxal, ceilalti nu iau premii dar sunt cu zeci de ani inaintea noastra!...:)))
   • -12 (30 voturi)    
    ... (Marţi, 5 februarie 2013, 21:46)

    dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

    Nu e adevarat. Avem rezultate. Sunt nenumarati informaticieni romani la microsoft sau in alte companii de it.
    Rezultatele de la testele PISA sunt cum sunt pt ca elevii romani nu au fost pregatiti dupa tipicul acestor teste. Daca s-ar preda dupa ele am avea niste scoruri fenomenale.
    • +12 (26 voturi)    
     Si ce daca sunt cativa la Microsoft? (Marţi, 5 februarie 2013, 22:28)

     AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

     Eu vorbesc de cei din tara, de intreaga masa a elevilor romani care sunt indobitociti cu materie necalitativa dar cantitativa, ca in comunism!
     Asa ca nici nu stii ce vorbesti, e vorba de intreg sistemul de invatamant populat de lichele care nu vor sa puna umarul la pregatirea temeinica a elevilor si studentilor, ci vor sa fie ceea ce sunt de fapt: niste asistati cu mana intinsa la spaga si meditatii, incapabili sa lase comunismul in urma!...
     • -3 (11 voturi)    
      Intii (Miercuri, 6 februarie 2013, 10:54)

      Kappa [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

      plateste-i si respecta-i, ca sa nu-ti ajunga in invatamint toti nerealizatii care n-au gasit loc in alta parte.
      Din pacate se face exact pe invers, inclusiv reforma dlui.Funeriu a facut asa.
      De ce s-adun eu si sa caut permanent ca sa-i explic unui elev ca, uite da, derivatele si putina geometrie diferentiala te-ajuta sa-ntelegi directia fortei centripete cind tu, stat român ma platesti cu 7 milioane?
      Pe baza de ce? Vocatie? Patriotism? Dragoste de oameni?
      Du-te dracului! Ma duc oriunde altundeva ca sa cistig sa traiesc decent.
      • +8 (8 voturi)    
       Hmmm (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:35)

       chris2011 [utilizator] i-a raspuns lui Kappa

       Pai astea sunt salariile. Ok, nu este normal dar... Sa iau fraza ta: "...sa nu-ti ajunga in invatamint toti nerealizatii...". Dupa cum vorbesti, tocmai te-ai inclus si tu la toti nerealizatii. Adica ratatii in viata cu pretentii prea mari pentru ceea ce ofera.
       • 0 (4 voturi)    
        Poate (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:53)

        Kappa [utilizator] i-a raspuns lui chris2011

        n-am fost foarte explicit, dar NU lucrez in invatamintul preuniversitar.
        Si iar ca sa fiu foarte explicit, NU generalizez.
        Merg acolo si pasari rare, bine pregatite, din vocatie dublata de inconstienta. Dar poate asta o fi insemnind vocatie.
        • +3 (3 voturi)    
         Hmmm (Miercuri, 6 februarie 2013, 12:18)

         chris2011 [utilizator] i-a raspuns lui Kappa

         Eu nu m-am referit in particular la invatamantul preuniversitar ci la invatamant in general (inclusiv la cel universitar care, in paranteza fie spus, este mai dezastru decat cel preuniversitar). Chiar daca articolul este despre preuniversitar. Poate nu am fost eu prea explicit.
    • +3 (7 voturi)    
     Prea puține... (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:20)

     aqualung [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

     De când este Microsoft standard de calitate în materie de inovație, sau măcar de simplă programare?

     În niciun caz nu sunt „nenumărați” informaticieni, sunt chiar foarte puțini în raport cu cât de mare e țara. Uitați-vă doar la faptul că sunt doar vreo 4 facultăți în toată țara (Informatică Iași, Automatică București, Informatică București, Automatică Timișoara) care asigură pregătire de calitate în domeniul ăsta, și chiar și ele se chinuie să găsească absolvenți de liceu bine pregătiți, pentru că chiar și din liceele de top elevii ies fără să știe cum funcționează un semiconductor sau care e natura căldurii.

     E un mit ăsta cu nenumărații informaticieni: au fost câțiva valoroși și au generat legenda asta, a crescut o industrie în domeniu și acum este greu să o menținem, pentru că și companiile și cei câțiva specialiști sunt dispuși oricând să plece în alte țări în care nu-i cocoșează statul.
    • +1 (7 voturi)    
     "avem informaticieni romani la Microsoft".. (Miercuri, 6 februarie 2013, 13:34)

     akillies [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

     ..de ce nu avem si un roman proiectant al unui sistem de operare?
     Romanii angajati la Microsoft sunt la fel ca romanii angajati in orice alta companie straina: muncitori..ieftini, apoi restul.
     La asta se reduce angajarea lor: muncesc mult, pe putin si ajung la rezultatele dorite si mai ales la performanta...
     Dar imi poate explica si mie, de ce dintre acesti informaticieni si matematicieni romani, nu e unul care sa dezvolte un sistem de operare nou, diferit de platformele deja existente?
     Eu cred ca din cauza ca nu suntem invatati sa gandim in alt mod decat acela al spiritului de robot, stilul bolsevic cum se spunea mai sus: cantitativ, nu calitativ..
     Daca ma uit la ce a spus dna profesoara Ileana Mihaela Craciun (ma axez pe acel indice ELLI, dar nu ignor exemplele date din scolile Vestice sau Estice) , daca mai arunc un ochi si pe ce spun ceilalti doi stimabili profesori intervievati, dl. Radu Gologan si dl. Mircea Miclea si cand realizez ca majoritatea sistemelor de operare au fost dezvoltate de produsele scolilor vestice, sau estice(de matematica si informatica) - MS-DOS, WINDOWS, IOS, UNIX, LINUX, Symbian, Java, Android etc. - pot sa trag concluzia ca trebuie schimbat modul de predare, intocmai cum precizeaza acesti oameni(pana la urma ei sunt cei mai in masura sa ceara o schimbare).
     Si atunci cu ce ma incanta pe mine ca am un concetatean la Microsoft, cand pot sa am un roman(sau mai multi), care a(au) dezvoltat o platforma noua? Avem performante mari si foarte mari in domeniu, dar nu suntem invatati sa dezvoltam mai departe domeniul.
     Sunt atatia specialisti care pot sa inteleaga un sistem de operare cu tot cu defecte, dar nu vrea unul sa dezvolte o alta platforma.
     Uite un exemplu: Sailfish, platforma pentru dispozitive mobile dezvoltata de Jolla(Finlanda, CEO Finlanda), compania formata de o parte dintre dezvoltatorii MeeGo, nemultumiti de directia luata de Nokia(beneficiar al MeeGo) - o minutatie de OS multitasking..
   • +15 (15 voturi)    
    Asta imi aduce aminte de un dialog... (Marţi, 5 februarie 2013, 23:06)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

    ...intre un coleg si maistrul de practica:
    "- Numai atat ai facut, mai Dragnea?
    - Putin si bun, om' maistru
    - Cum adica, ma, ce, exista mult si prost?"

    Aparent, parerile domnilor Miclea si Gologan sunt opuse. Dar fiecare are dreptatea lui. Cantitatea fara calitate e inutila. Calitatea fara cantitate e insuficienta.

    Multi au facut elogiul solutiilor minune, de reducere a timpului de studiu, care suprasolicita elevii. Dar acesti elevi se vor compara poate cu cei de-o seama, veniti din tarile in care cantitatea e o virtute, si vor fi dezavantajati. E nevoie de un echilibru, in care efortul tuturor celor implicati - dascali, elevi, parinti, oficiali - trebuie mentinut la cote maxime.
    Se poate spune ca in educatie se lucreaza cu materialul clientului, cu masura croitorului, dar dupa standardele relative ale pietei. Toate componentele cer atentie.
    • +9 (11 voturi)    
     :) (Miercuri, 6 februarie 2013, 4:10)

     AlinL [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

     "Cantitatea fara calitate e inutila. Calitatea fara cantitate e insuficienta."

     Ai dreptate. Notează-ți ce-ai spus și ține ochii pe site-ul hotnews și contributors. Mi-am notat id-ul tău.

     Există soluție la problema ta. Este posibil să ai calitate și cantitate în același timp. Lucrez la demonstrație. O să dureze vreun an. Aceasta nu este o glumă.

     Cînd vei vedea demonstrația mea, o vei recunoaște. Articolul meu va avea motto-ul pe care chiar tu l-ai scris. :)
     • +1 (1 vot)    
      Multumesc (Joi, 7 februarie 2013, 20:04)

      Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

      Urmaresc Contributors.
      Un an, ca maine trece :)
   • +8 (8 voturi)    
    Scoala, pe modelul fabricii de pantofi... (Miercuri, 6 februarie 2013, 9:30)

    OrmenLange [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

    ...in care elevii sunt modelati asemenea pantofilor.Intra precum bucatile de piele, cu forme diferite si ies toti uniformizati, diferenta fiind de model (pantofi sport, pantofi de gala, bocanci, sandale, cizme - echivalentul profesional fiind matematicieni,chimisti, economisti etc). Tot sistemul de invatamant functioneaza precum linia de productie din fabrica, profesorii nefiind altceva decat operatori umani. Iar la sfarsitul ciclului li se pune o stampila cu anul productiei: promotia 2012, promotia 2013...exact ca si cutiilor de pantofi.

    Exista un clip pe youtube intitulat "Changing the education paradigm" . Ma indoiesc ca vreunul din domnii mentionati in articol l-a vazut vreodata.
   • +8 (8 voturi)    
    Asta e modelul (Miercuri, 6 februarie 2013, 10:59)

    OrmenLange [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

    Toti elevii trebuie sa fie buni la toate materiile. Nu conteaza ca esti peste, cand termini scoala trebuie sa fii capabil sa te cateri in copac. Nimeni nu tine seama de abilitatile individuale native ale elevilor. Putini elevi au sansa pe durata studiilor sa alunece in nisa potrivita abilitatilor si talentului cu care s-a nascut. Sistemul nu este interesat sa descopere si sa directioneze copiii si adolescentii catre ramurile de studiu cele mai potrivite pt ei, ca sa exceleze in mod natural. Parinti inconstienti, asistati de profesori la fel de inconstienti obliga suflete tinere cu aspiratii artistice, stiintifice, umanitare etc sa renunte la acestea in favoarea unui alt drum decat cel in care ar putea face performanta fara prea mare efort.Un drum pe care isi rup picioarele incercand sa mearga, dar care nu li se potriveste si pe care nu vor ajunge prea departe.
  • +13 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 februarie 2013, 23:13)

   [anonim] i-a raspuns lui IoanaDC

   • +3 (3 voturi)    
    Va rog sa ma contactati. (Miercuri, 6 februarie 2013, 9:16)

    AlinL [utilizator] i-a raspuns lui

    S-ar putea sa am ceva pentru d-voastra.
    alinlucian2006@yahoo.com
  • +3 (3 voturi)    
   Din întâmplare... (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:23)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui IoanaDC

   Problema nu e doar la noi, dar la noi este mai gravă. Soluția însă e generală.
   Din întâmplare, chiar azi am urmărit un TED talk foarte interesant:

   http://www.ted.com/talks/tyler_dewitt_hey_science_teachers_make_it_fun.html
  • +1 (1 vot)    
   review (Joi, 7 februarie 2013, 4:03)

   mens [utilizator] i-a raspuns lui IoanaDC

   Cei care sunt împotriva comentariilor mele de mai jos le-aș recomanda să privească flmele "Dangerous Minds" și "Freedom Writers (2007)". Negrii NU sunt așa proști cum le pare unora, ei simt nevoia de a fi practici și bravo lor. Negrii au voce, sunt talentați și nu au iluzia că sunt buricul pământului cum o au majoritatea albilor din România. Părerea mea din ultimul comentariu sugerează că trebuiesc date afară multe cadre didactice din sistemul de învățământ deoarece acestea n-au nicio tangență cu realitățile economiei. Cercetătorii trebuie să lucreze la lucruri utile societății și nu asupra bazaconiilor teoretice. Eu sunt alb dar apreciez anumite persoane de culoare.
 • +22 (22 voturi)    
  alte discipline (Marţi, 5 februarie 2013, 20:57)

  andimi [utilizator]

  lasa ca stiu elevii nostri sa vorbeasca in mod corect romaneste!!! Sau cunosc istoria romanilor! Sau geografia! Realitatea e ca am cazut enorm de mult, efectiv acesti copii, cu exceptiile de rigoare, sunt semi-analfabeti la stiinte si cultura generala. Vina e impartita, intre sistem, profesori, elevi.
  • +5 (7 voturi)    
   ei, lasa... (Miercuri, 6 februarie 2013, 10:28)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   In schimb, sunt buni la "religie" :D
  • 0 (2 voturi)    
   Ati uitat (Miercuri, 6 februarie 2013, 10:55)

   Mihail4321 [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   parintii. Sau considerati ca ei n-au nici o vina?
   • -1 (1 vot)    
    :) (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:38)

    chris2011 [utilizator] i-a raspuns lui Mihail4321

    Eu as zice ca sunt primii vinovati. Deoarece ei reprezinta "sistemul", din ei este formata societatea in general.
    • +1 (1 vot)    
     Incercati sa GINDITI... (Joi, 7 februarie 2013, 6:46)

     Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui chris2011

     'sistemul' nu este reprezentat de parinti!

     Sistemul le-a fost IMPUS parintilor de niste 'pierde-vara' care si-au VINDUT voturile pentru 2mici s'o bere...

     Pe de alta parte, in 'societatea' moderna, parintele NU ARE VOIE sa-si disciplineze copilul...
     Dupa citeva 'sedinte' in care parintele vorbeste 'cu peretii', acesta se va lasa pagubas iar copilul va deveni un 'eurolac' de mina'ntiia care 'lucreaza' ......pe centura.
 • +12 (14 voturi)    
  Foarte interesant (Marţi, 5 februarie 2013, 21:14)

  math [utilizator]

  Dar din pacate nu se vede nici macar vreo luminita la capatul tunelului. Poate cineva ne arata o statistica si cu procentul absolventilor de liceu si de studii universitare. Cu siguranta Romania este pe locuri fruntase, la fel cum si Camataru a luat Gheata de Aur marcand pentru Dinamo 1700 de goluri intr-un sezon.

  Invatam de rupem, suntem un popor de intelectuali prin excelenta, incepand cu cei din guvern si din Parlament, este plin de Profesori Doctori.

  In concluzie, cine vreti sa schimbe ceva radical in sistemul de educatie ? Spiru Haret ?
 • +10 (10 voturi)    
  Excelent. (Marţi, 5 februarie 2013, 21:14)

  cornel19 [utilizator]

  Rareori se reuseste cuprinderea unei probleme - intrebare, atat de concentrat si la obiect, in media autohtona. Felicitarii, doamnei Raluca Pantazi si multumiri interlocutorilor. Daca ar fi acceptate asemenea abordari in socialul, economicul si politica ro., cea mai buna parte a problemelor ar avea soluti reale.
 • +9 (29 voturi)    
  Coborati din turnul de fildes (Marţi, 5 februarie 2013, 21:16)

  George Romania [anonim]

  Domule Mircea Miclea,
  Va rog, luati un manual, subliniez manual, de matematica, de clasa a 5-a, si incercati sa rezolvati 3 probleme, oricare din ele, in 20 de minute.
  Evident cu notiunile predate pana in clasa a 5-a.
  Daca o sa reusiti, mai vorbim.
  Manualele de matematica, ca de fapt toate manualele sunt execrabile. Sunt facute in mod intentionat, super sofisticate, super grele, sa nu inteleaga nimeni nimic, parintii sa nu ii mai poata ajuta si deci sa dispara sustinerea morala a parintilor, asta avand ca efect o mult mai usoara manipulare a cellor tineri.
  Iar la admitere li se dau lucruri elementare, ca pe timpul lui Ceausescu, pe care copiii, habar nu au de unde sa le ia.Ei au facut lucruri de zeci de ori mai sofisticate....Pestele de la cap se impute si de la clasele primare se curata...
  Nu olimpicii formeaza masa de tineri din ,ro. Nu dati ca exemplu olimpicii.
  Dati unui absolvent de 8 clase sa inmulteasca cu creionul 8327 x 4517 sa vedeti....rezultatul...Si pe urma veniti cu texte din astea
  • +1 (3 voturi)    
   problemele de clasa a 5-a (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:48)

   Mihail4321 [utilizator] i-a raspuns lui George Romania

   sunt banale. Un elev va rezolva problemele din manual, parintii lui nu vor fi in stare. Probabil nici nu se straduiesc, e mai comod sa-si trimita copilul la meditatie.
   Despre care admitere vorbiti? Un copil invatat sa rezolve probleme sofisticate se va descurca foarte bine. Sustinerea morala a parintilor inseamna lamentari de genul "problemele sunt grele, la ce va trebuie asta, profesorii sunt tampiti etc"
   Nu cred ca pe vremea lui Ceausescu se dadeau lucruri elementare.
 • +6 (8 voturi)    
  / (Marţi, 5 februarie 2013, 21:20)

  rugantino [utilizator]

  tare interviul
 • +12 (12 voturi)    
  matematica (Marţi, 5 februarie 2013, 21:21)

  HoratiuBadescu [anonim]

  In facultatea de matematica lipseau din trunchiul comun (obligatoriu) in anii 97-2000 doua cursuri esentiale: Istoria matematicii si Fundamentele matematicii. Nu a mai fost loc pentru ele in orar, incepand cu anul 3 (din 4) fiecare student se "specializa" si trebuia sa urmeze cursuri din filiera aleasa. Nu stiu in ce masura trecerea de la 4 la 3 ani a rezolvat aceasta problema, dar mi se pare absurd ca un viitor profesor de matematica sa nu cunoasca istoria matematicii. In alta ordine de idei sunt destui ingineri (cu specializari in IT) care nu "simt" conceptul de numar. Sa fii lector doctor si sa afirmi la un curs de "logica computationala"(!): "intervalul [a,b] de numere intregi" e jenant. In concluzie atat lipsa rigorii, superficialitatea si suficienta la un anumit nivel cat si predarea in mod total neintuitiv a matematicii in gimnaziu si liceu conduc la ceea ce am ajuns azi. Paradoxal, matematica ar trebui predata si mai intuitiv, dar si mai riguros. Iar in acest sens ar trebui insistat pe logica, geometrie, dar si pe jocuri si modelare matematica.
  • +10 (10 voturi)    
   Pai vroia sa spuna altceva (Marţi, 5 februarie 2013, 21:52)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui HoratiuBadescu

   Multimea formata din intersectia intervalului [a,b] cu Z

   ...ceea ce ar fi cauzat si mai mari nedumeriri in randul studentilor.
   • +1 (1 vot)    
    \ (Miercuri, 6 februarie 2013, 9:54)

    HoratiuBadescu [anonim] i-a raspuns lui V.R.

    La un curs de logica e importanta rigoarea. Mai mult, din moment un obiectiv secundar era crearea abilitatilor cursantilor de a opera cu diverse tipuri de date putea sa apeleze in formulare la tipurile de date multime sau enumerare. Doar ca dansul era ferm convins ca notiunea de interval are sens pentru numere intregi. Lasand la o parte "nesimtirea" diferentelor dintre finit si infinit, eroarea este grava insa din punct de vedere didactic si probabil si dansul a "beneficiat" de ea. Ce am vrut sa surprind este insa slabiciunea sistemului, pornind de la premisa ca "rezistenta unui lant este data de rezistenta celei mai slabe verigi". Atat timp cat si unele dintre verigile " tari" sunt slabe ... va imaginati ce rezistenta are intreg lantul.
  • +14 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 februarie 2013, 23:09)

   [anonim] i-a raspuns lui HoratiuBadescu

   • +3 (5 voturi)    
    Horatiu,......TOT respectul !!!! (Miercuri, 6 februarie 2013, 6:00)

    Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui

    Dupa cele scrise de tine, nu mai are nici un rost sa-mi pierd vremea citind restul 'comentariilor'...

    La modul cel mai serios, te felicit pentru modul 'chirurgical' de a 'diseca' lucrurile....

    Pe de alta parte, ai grija de tine ! Marea majoritate a studentilor tai, nu merita pasiunea de care dai dovada....NU sint suficient de 'dotati' cerebral si crede-ma, e pacat sa mori la catedra...sistemul nervos are si el, LIMITE!!!

    Sanatate si toate cele bune!

    ...de peste 'mari si tari'
    • +10 (10 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 februarie 2013, 10:40)

     [anonim] i-a raspuns lui Cadillac

    • +3 (3 voturi)    
     amintiri (Miercuri, 6 februarie 2013, 10:53)

     HoratiuBadescu [anonim] i-a raspuns lui Cadillac

     Eu sunt un rebut al sistemului. Statul a investit in cei 12 ani de invatamant obligatoriu plus 4 ani de facultate de matematica plus un an de master degeaba. Singurul beneficiu al statului din aceasta investitie este rigoarea matematica cu care imi incaseaza taxele, impozitele si contributiile. Aparent nu mai am nici o legatura cu matematica de vreo 7-8 ani. In realitate zilnic "practic" matematica (optimizari, aproximari, modelari, interpolari, etc.). Si multi facem asta mai mult sau mai putin constient. Eu am beneficiat atat de partile bune cat si de cele rele ale modului in care este predata matematica. In concluzie, sistemul meu de conservare a functionat la un moment dat, iar observatiile mele sunt de fapt pur si simplu amintiri ale unor momente si nu o disectie sau o radiografie asupra sistemului. Parerea mea despre sistem o formez citind pe aici diversele opinii.
   • -2 (4 voturi)    
    :) (Miercuri, 6 februarie 2013, 15:25)

    Radu_Net [utilizator] i-a raspuns lui

    Daca sunt infinite ambele, nu le poti compara. Sau poate intervalul respectiv e mai infinit decat multimea numerelor intregi? :)
   • -3 (3 voturi)    
    :) (Miercuri, 6 februarie 2013, 15:42)

    owl [utilizator] i-a raspuns lui

    nu inteleg afirmatia cu "mai multe numere" intr-o multime infinita decat in alta, tot infinita.. zici ca esti profesor??!?! probabil de limba romana...
    • +5 (5 voturi)    
     multimi infinite (Miercuri, 6 februarie 2013, 17:46)

     HoratiuBadescu [anonim] i-a raspuns lui owl

     Z este strict inclus in R, prin urmare R are mai multe elemente decat Z. Z este o multime infinita, dar numarabila si in consecinta cardinalul lui Z este "alef zero". R nu este numarabila si are cardinalul "alef" (sau puterea continuului). Acest lucru este valabil si pentru orice interval netrivial de numere reale. Pe de alta parte "O mulțime A se spune că are cardinal mai mic sau egal cu mulțimea B dacă A este echipotentă cu o submulțime a lui B." Z este echipotenta cu ea insasi, si fiind submultimea a lui R are cardinalul mai mic. Deci R are "mai multe numere" decat Z, deci si orice interval netrivial de numere reale are "mai multe numere" decat Z. Totusi este adevarat ca nu se poate deduce dacă există sau nu multimi cu puterea (sau cardinalul) situata între "alef zero" si "alef". Deci, paradoxal, un infinit este "mai mic" decat altul :)
     • +2 (2 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 februarie 2013, 20:14)

      [anonim] i-a raspuns lui HoratiuBadescu

      • +1 (1 vot)    
       :) (Joi, 7 februarie 2013, 18:23)

       owl [utilizator] i-a raspuns lui

       ghinion, am inteles.

       inervalul (1,2) este nenumarabil - are mai multi termeni decat Z, numarabila.

       imi retrag afirmatia.
       • +2 (2 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 februarie 2013, 10:17)

        [anonim] i-a raspuns lui owl

    • +3 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 februarie 2013, 18:30)

     [anonim] i-a raspuns lui owl

    • +1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 februarie 2013, 15:00)

     [anonim] i-a raspuns lui owl

     • +2 (2 voturi)    
      Puterea continuului fara "taietura" lui Dedekind (Joi, 7 februarie 2013, 22:36)

      HoratiuBadescu [anonim] i-a raspuns lui

      Nu e chiar o demonstratie, doar niste idei pentru a forma doua posibile demonstratii riguroase. Dar intuitiv toti "simt" asta, iar exempul urmator e concludent pentru "simturi". Avem trei galeti de aceeeasi capacitate: una umpluta cu boabe de grau, una cu boabe de porumb si una cu apa. Toata lumea, indiferent cata matematica ar sti, observa, "vede", "simte" ca sunt mai multe boabe de grau decat cele de porumb. Presupunand ca putem trece la etapa urmatoare si ii convingem ca "granularitatea" apei e data de moleculele de apa legate continuu una de cealalta, toti simt "puterea continuului" si faptul ca sunt "mai multe" "granule" de apa decat orice fel de alte granule. Si ar fi fost suficient, abstractie facand de faptul ca multimile sunt finite. Doar ca in viata de zi cu zi toti rationam conform legii silogismului, adica "daca p=>q si q=>r atunci p=>r" iar discutia pe hotnews este totusi la un nivel ridicat si cam toata lumea de aici isi poate demonstra ceea ce are nevoie. Cum spunea cineva in textul indicat de dvs.: " daca nu se poate face abstractie de unele aspecte irelevante atunci matematica nu este aplicabila situatiei" asa e si aici. Daca suntem preocupati de aspectele irelevante ....... nu mai vedem padurea din cauza copacilor.
  • +2 (2 voturi)    
   Va rog sa ma contactati (Miercuri, 6 februarie 2013, 9:22)

   AlinL [utilizator] i-a raspuns lui HoratiuBadescu

   Am dat mailul meu mai sus pe pagina. Sper sa se publice. Va rog sa ma contactati.
  • 0 (0 voturi)    
   Mai sunt si altii (Joi, 28 martie 2013, 8:04)

   catalin_angelo_ioan [utilizator] i-a raspuns lui HoratiuBadescu

   Un inginer conferentiar doctor, pe la inceputul anilor '90 gasise o "contradictie" a matematicii si era tare mandru de asta: 1=radical din 1=radical din (-1 x -1)=radical din -1 x radical din -1=i x i=-1 deci 1=-1.
   No comment!
 • +18 (20 voturi)    
  am cateva pareri diferite de ministru (Marţi, 5 februarie 2013, 21:36)

  mircearh [utilizator]

  in primul rand materia prima :
  Multi copii, pana la urma sunt oglinda parintilor. Daca nu li se puna in mana o carte de colorat la 2 ani, una cu puncte de legat la 5 ani si tot asa pana la clasele primare , cand ar trebui macar sa citeasca Ciresarii , si sunt abandonati la televizor - au ratat o sansa din start. Nu degeaba testele alea ies prost. Ele masoara inteligenta nu capacitatea de a recita mecanic. Si doar cititul cred ca dezvolta mintea in sensul asocierilor si intuitiei.

  Exemplul cu China ar trebui elaborat. Acolo se intampla lucruri exagerate, copiii sunt stresati cu 2 scoli in paralel : de public si de stat. E o lupta acerba pentru a iesi din saracie, si nu cred ca toti ies ok din asta. Probabil foarte multi clacheaza, dar noi ii vedem doar pe aceia care rezista.

  Cum spune prof. Gologan, cred ca modul de predare e de vina pentru perceptia asupra matematicii. Din ce stiu, in licee din toata lumea se studiaza functii, integrale si derivate... dar la noi nu se explica "semnificatia reala " a acestor notiuni si intr-un fel intuitiv. Multi se uita la ele si se intreaba la buna dreptate la ce folosesc.

  In concluzie, avem de lucrat mai mult la pedagogie si poate mai putin la continut. Si nu trebuie neglijata lectura de la varsta frageda - copiii au cea mai mare capacitate creativa dar nestimulata duce la stagnare.
 • +4 (10 voturi)    
  Cine vrea sa invete matematica, are acum sansa! (Marţi, 5 februarie 2013, 21:59)

  V.R. [utilizator]

  Nu ca asta ar scuza lipsa de pregatire a profesorilor de matematica din Romania, dar de cand cu internetul oricine poate sa invete matematica din filmuletele de pe siteuri precum KhanAcademy. Cine vrea, reuseste pana la urma.

  Singura problema e ca trebuie sa stii engleza pentru asta. Si aici dam de alte lucruri esentiale lasate in voia domnului de catre un Minister al Educatiei fara viziune, precum "minunata" decizie a canalelor de desene animate ce emit in RO de inlocuire a subtitrarilor si coloanelor sonore din desenele animate cu dublari.
  • +3 (5 voturi)    
   Da, ai 'dreptate'......intr-o mina (Miercuri, 6 februarie 2013, 6:44)

   Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

   Cine vrea sa devina un violonist ADEVARAT, nu trebuie sa faca altceva decit sa se uite la concertele de Craciun ale Filarmonicii din Viena,..........

   ..... asa, cam vreo ........7.300 de............ANI.
   • -1 (1 vot)    
    Esti... (Miercuri, 6 februarie 2013, 10:51)

    AlinL [utilizator] i-a raspuns lui Cadillac

    ...agresiv si suficient. Atitudinea ta ar putea ajuta eventual o lăuză să înțarce, nimic mai mult.

    N-ai dreptate și veninul tău nu ajută pe nimeni. Înghite-l, nu-l vărsa pe oameni care poate că încearcă să găsească o soluție la o problemă cu care se confruntă.

    Poți petrece o viață întreagă încercînd să te ridici deasupra retei sociale în care te-ai născut...sau poți să...ce, ”artistule”?

    @V.R.
    Ignoră-l pe Cadillac. Nu știe despre ce vorbește. Nici ghilimelele nu le folosește cum trebuie. I s-a urcat veninul la cap și a uitat limba română. Sau poate scrie în Python și ne scapă nouă. Khan Academy este un lucru bun.
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Miercuri, 6 februarie 2013, 15:30)

   Radu_Net [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

   oricine are internet poate... si sunt sigur ca doar un procent infim, aproape inexistent, are suficienta motivatie sa invete matematica "de pe net". Trebuie sa si pui intrebari, nu doar sa asculti, ca adormi... Mai cauta solutii.
 • +6 (10 voturi)    
  Stam cam asa... (Marţi, 5 februarie 2013, 22:04)

  adro [utilizator]

  Din pacate noi inca mergem pe sistemul comunist care spune ca trebuie sa facem performanta si sa producem genii cu orice pret, cu care mai apoi sa ne etalam orgoliul. Pretul este neglijarea elevului mediu, viitorul ingredient de baza al societatii, cu consecinte ulterioare pe plan profesional si social.

  Imi amintesc de comentariul pe HN al unui profesor univesitar roman care preda intr-o tara un pic mai la vest (Cehia parca). Spunea ca studentii nostri de varf dau clasa omologilor lor de acolo, dar studentii medii din facultatile lor sunt mult mai sus ca ai nostri.

  Este o falie in scolile noastre (vorbesc de scoli in general, nu cele de top) intre elevii de varf si restul clasei, care e neglijata. Asta se datoreaza atat programei prea incarcate cat si profesorilor. Modelul de societate din vest pune un mai mare accent pe implicarea tuturor elevilor iar diferenta intre ei este mult mai mica. Aceasta corespune unei anume filozofii de viata pe care o au si care noua ne lipseste. In final gradul mediu de educatie este mult mai ridicat ca la noi, ceea ce are beneficii enorme in societate.

  Cred ca se exagereaza rolul matematicii in formarea specialistilor IT de la noi. Sigur, atunci cand vorbim de teoria sistemelor, calcul numeric, procesarea semnalelor, etc matematica e vitala. Doar ca IT-ul este foarte vast iar acestea sunt doar cateva directii dintr-o larga suita. Si sigur, dobandirea unei gandiri matematice e un avantaj important in orice profesie care se bazeaza intens pe constructii logice.
  • +11 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 februarie 2013, 22:59)

   [anonim] i-a raspuns lui adro

 • +4 (12 voturi)    
  my point of view (Marţi, 5 februarie 2013, 22:13)

  mens [utilizator]

  Matematica este un exercitiu de memorie plus logica... Sfera IT are farmicul sau, poti sa construiesti ceva fara a avea nevoie de mari resurse financiare si vreau sa subliniez ca nu depinde 100% de matematica. Sincer sa fiu, daca as putea intoarce timpul inapoi, m-as apuca de o afacere de prin clasa a X-a si n-as mai fi pierdut puteri enorme ca sa trec de o universitate inutila.
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 februarie 2013, 23:02)

   [anonim] i-a raspuns lui mens

   • +3 (3 voturi)    
    business (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:40)

    HoratiuBadescu [anonim] i-a raspuns lui

    E unul din putinele puncte in care nu sunt total de acord cu dvs. Premiul Nobel pentru matematica nu exista, dar intr-o vreme premiul Nobel pentru economie il castigau de fapt matemacieni. Ca businessman de succes trebuie sa obtii cat mai mult profit cu resursele avute la dispozitie. Adica trebuie sa optimizezi. Chiar daca nu esti constient de asta, de fapt modelezi si rezolvi probleme de optim. Sigur ca nu trebuie sa fii as in cercetare operationala sau in analiza matematica , dar la fiecare lectie din matematica de liceu poti gasi cate ceva care sa iti dezvolte deprinderile sau cunostiintele de care ai avea nevoie de ca businessman de succes. Dar in liceu la "educatie antreprenoriala" se fac referate dintr-o carte in loc sa se analizeze un buget de venituri si cheltuieli simplu, de exemplu al unei familii.
  • -2 (4 voturi)    
   YOUR 'point of view'.... (Miercuri, 6 februarie 2013, 6:06)

   Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui mens

   ...doesn't mean shit....

   ...vorba latinului Goethe.
 • +4 (6 voturi)    
  Despre punctul de vedere... (Marţi, 5 februarie 2013, 22:40)

  112nnc [utilizator]

  ... Fiecare om are un anumit orizont. La unii oameni acest orizont e atat de mic incat el devine un punct. Si atunci omul spune: "my point of view".

  Asta este in legatura cu "matematica este un exercitiu de memorie plus logica". Intr-un cadru restrans, de exemplu, referitor la matematica predata in scoala, la nivel primar si gimnazial, putem spune ca asta este matematica. Insa de la liceu sau, ca sa fie mai puternic exemplu, de la facultate, cred ca matematica trece cu usurinta de granita memoriei si logicii...
  • +1 (1 vot)    
   Multumesc..... (Miercuri, 6 februarie 2013, 18:41)

   Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui 112nnc

   Punct ochit, punct lovit !

   Daca ai la dispozitie vreo 246 de ani, te rog explica-i lui 'mens'

   care-i 'chestia' cu matematica, memoria si logica.

   ( desenele te vor ajuta,............ probabil )

   Si-acum, un sfat prietenesc...

   Daca nu reusesti in 'primii' 162 de ani, lasa-te pagubas.
   • +2 (2 voturi)    
    sper acum să fie limpede (Joi, 7 februarie 2013, 3:39)

    mens [utilizator] i-a raspuns lui Cadillac

    Eu de exemplu n-am învățat nimic nou la facultate... N-am atins nici măcar 50% din ceea ce am învățat la liceu. La facultate tot schimbau notațiile să impresioneze lumea. Geometrie am făcut calumea în clasa a VII-a, până acum țin minte toate definițiile și formulele. Tabelul logaritmilor, tabelul derivatelor / integralelor... cam asta trebuie și din când în când un delta=b^2-4ac; X1,2=-b+-sqrt(delta)/2a. Niște progresii geometrice... mare lucru. La mine la facultate, mai repet o data, schimbau notațiile intenționat ca să ducă lumea în eroare. Ceea ce am învățat până în clasa a XI-a, hai să zicem și a XII-a sunt mai mult decât suficiente pentru a fi un programator bun. Dacă există dorință poți deveni programator din clasa a X-a. Aș putea scrie o carte întreagă despre nemulțumirile mele față de sistemul de învățământ din România și nu doar din România. Dacă ar fi după mine, eu aș schimba multe... problema este că aș lua pâinea de la gura multora dar pe termen lung le-aș restitui-o înzecit. Ăștia cred că dacă nu faci nimic e ok, nu e chiar așa. Tu ca profesor trebuie să-ți dai seama că datorită ție, economia se poate mișca foarte bine cu condiția să dai pe piață ceea ce cere piața. Răsplata se întoarce prin plata impozitelor de aceste ființe, cu cât mai mult câștigă absolventul cu atât mai mult contribuie la bugetul țării, respectiv crește probabilitatea creșterii salariului. Am învățat la Universitatea București, facultatea nu vă o spun dar se fac mari ideoțenii de rudenie, deși legea interzice acest lucru. Poate o să scriu o carte cu nume și materiale concrete mai spre bătrânețe. Am scris mai sus din punctul meu de vedere deoarece nu reprezint punctul de vedere al tuturor, n-am ajuns încă președinte ca să mă dau cu părerea din partea poporului.
    • +2 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 februarie 2013, 14:49)

     [anonim] i-a raspuns lui mens

 • +2 (12 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 5 februarie 2013, 22:44)

  NL [anonim]

  • +6 (10 voturi)    
   hmmm (Miercuri, 6 februarie 2013, 5:21)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui NL

   Pai probabil tu esti doar vreun developer-as (web, sql, etc) sau vreun script-ac. Pentru chestiile alea nu-ti trebuie cine stie ce creier sau matematica.

   Eu am lucrat la constructia de modele cantitative in ultimii 9 ani, pentru diverse sectoare tehnologice (de la quantitative modeling in cell biology, analiza semnalelor si pana la quantitative finance), iar cateva capitole din matematica studiata pe la facultate + master mi-au fost destul de folositoare (scoala oricum trebui sa te ajute sa-ti formezi o baza doar, de invatat cam trebuie sa inveti toata viata daca vrei sa fi cat de cat competitiv).
   • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 februarie 2013, 10:27)

    [anonim] i-a raspuns lui gigel123

   • 0 (0 voturi)    
    :D (Miercuri, 6 februarie 2013, 10:36)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

    Cred ca face chiar paginile alea proaste, care se incarca greu si au "zorzoane" si, in general, cu coduri lipsite de "eleganta" :D
    • -1 (1 vot)    
     coding (Joi, 7 februarie 2013, 4:19)

     mens [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Probabil ai un calculator de prin anii 2000 de aceea și îți merg greu paginile WEB sau o alta variantă ar mai fi: îți cresc mâinele de unde nu trebuie. Oamenii avansează și nu o să te aștepte pe tine să-ți schimbi calculatorul sau să prinzi la minte. Ai văzut vreodată coduri scrise de chinezi? NU? să le vezi o să rămâi uimit cât de neelegante sunt și merg la fel de ok. Calculatoarele medii în ziua de azi procesează orice pagină web fără probleme. Dacă te referi la conținut video, 1080p atunci ai nevoie de o placă video performantă. Nu o să intru acum în detalii, tu știi mai bine de ce ai nevoie maestre.
     • 0 (0 voturi)    
      Mai depinde si de conexiune (Joi, 7 februarie 2013, 20:56)

      Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui mens

      Iar daca e vorba de firmele carora le trebuie pagina in doua ore, e greu de crezut ca acestea isi selecteaza clientii numai dintre cei cu super-calculatoare
   • +1 (1 vot)    
    Nu e chiar asa (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:39)

    adro [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

    Cum spuneam undeva mai sus, IT-ul este un domeniu foarte vast. Hai sa vorbim despre dezvoltare de aplicatii. Exista specializari unde ai nevoie de matematica si altele unde nu prea ai, sau iti trebuie un set restrans (nu neaparat banal, dar restrans) de cunostinte matematice. Gandeste-te la baze de date relationale sau obiectuale, sau la scrierea de compilatoare/interpretoare/parsere text. Sau aplicatii unde ai nevoie sa modelezi realitatea folosind constructii foarte complexe de limbaj (OOP) si nu de modele matematice. Plus sisteme de operare, scrierea de emulatoare/masini virtuale, etc. Sau hai sa vorbim despre proiectarea logica de microcontrolere, microprocesoare, pornind de la combinarea elementelor de baza (registrii, porti logice, memorii, multiplexoare, etc) deja existente ca model si implementate analogic. Acelasi lucru. Cei care lucreaza in aceste domenii nu sunt deloc developerasi, sunt oameni care gandesc din greu si care au construit uneltele digitale complexe pe care le folosim azi. In alta ordine de idei, chiar si in domeniul web/sql/scripting se pot face chestii complicate. De curand am vazut un emulator PC scris in JavaScript si care rula linux in browser. Pentru toate astea nu ai nevoie de prea multa matematica dar ai nevoie cu siguranta de creier.

    Mai gandeste-te la problemele complexe si frumoase de la olimpiadele (inter)nationale de informatica, care nu necesitau cunostinte de matematica dar cereau o gandire profunda.
   • 0 (0 voturi)    
    Haba n-ai ce-i cu tine (Joi, 13 iunie 2013, 19:25)

    cccdan [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

    In vasta majoritate a cazurilor, pt. majoritatea joburilor serioase din domeniul enterprise, nu e nevoie aproape deloc de matematica, iar cand e primeste direct ce are nevoie, caci formulele sunt concepute de specialisti in economie/finante/etc nu de progrmatori. In schimb ai nevoie de foarte multe alte cunostinte specifice domeniului.
    De matematica e nevoie in general pt. flamanzii din cercetare.
  • +7 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 februarie 2013, 7:00)

   [anonim] i-a raspuns lui NL

 • +8 (8 voturi)    
  Nu matematica e problema (Marţi, 5 februarie 2013, 22:47)

  fgdfsd [utilizator]

  Problema (la liceu) e structura generala a intregii materii predate la toate disciplinele!
  Degeaba te duci la mate-info, intensiv info unde din cele 35 de ore pe saptamana pe care le ai la liceu, doar 4 sunt de matematica, 6 de informatica si 2 de fizica. Doar 12 ore din 35 (cam o treime) sunt ore in care efectiv faci doar ce este specific profilului tau si pe care ar trebui sa te pasioneze daca intri acolo.

  Result timpului se pierde pe toceala lucrurilor inutile :
  - critica literara (la noi profa nu facea la ore decat sa stea cu catalogul deschis, si cu cartea de critica literara in poala, sub catedra, din care citea si cica noi sa scriem ca ne trebuie neaprarat pentru bac. Bacul este singurul lucru care ar trebui sa ne preocupe in liceu, in special la limba romana unde nu trebuie decat sa inveti zeci de pagini de cuvinte dintr-un limbaj de lemn din care ti se face sila, pe care sa le reproduci cuvant cu cuvant si sigur treci. La un moment dat vorbea atat de repede incat nu puteai sa scrii deloc, renuntam sa scriem, vedea acest lucru si se ridica si venea sa ne vada caietele daca am scris tot ce zicea. Daca nu vedea tot, incepea sa ne asculte)
  - locuri, ani la istorie (nu e normal sa inveti ca papagalul nume de locatii/orase si ani/perioade in care s-au intamplat diverse batalii si evenimente daca nu ai o viziune de asamblu a ceea ce s-a intamplat, contextul in care a avut loc evenimentul etc)
  - denumiri de locatii, munti, dealuri, rauri pe care le poti afla fara nici un efort daca stii sa intelegi o harta ( http://valeajiului.org/wp-content/uploads/2012/10/Meridionali1.gif ). Singura problema e ca, multi nici macar nu sunt in stare de asa ceva.
  - desen, muzica. Serios, in clasa a 9-a si a 10-a mai e necesar sa vii cu acuarele si cu pensule sa desenezi chiar daca nu ai nici un talent la pictat? (repet, la mate-info)
  • +7 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 februarie 2013, 6:45)

   [anonim] i-a raspuns lui fgdfsd

   • +1 (1 vot)    
    Are nevoie de medii (Miercuri, 6 februarie 2013, 12:01)

    Mihail4321 [utilizator] i-a raspuns lui

    pentru admitere la liceu. Din acesta cauza, elevii nu alerga decat dupa note, nu-si mai pun problema ca materia respectiva (oricare ar fi) le-ar folosi la ceva, nu mai doresc sa acumuleze informatii. Nu sunt interesati sa ia note in mod corect, lasa manualul dupa ce au "impuscat" nota, pt ca nu vor mai fi ascultati o perioada etc.

    Cititi parerea profesorilor:
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14158525-falie-intre-profesorii-universitari-colegii-lor-din-preuniversitar-cum-vad-cadrele-didactice-rolul-statului-initiativa-individuala.htm
    si: http://www.scribd.com/doc/123726186/Medii-gimnaziu-vs-Evaluare-nationala-2012

    Citisem pe undeva ca numai 1% din turisti stiu sa foloseasca o harta, iar dintre turistii germani 2% (nu stiu daca statistica nu e facuta de germani!!)
 • +3 (7 voturi)    
  Continuare (Marţi, 5 februarie 2013, 22:48)

  fgdfsd [utilizator]

  - biologie, iar toceala, alcatuirea/structura fiecarui tip de celula, bacterii, alge, tot ce ar fi trebuit sa se faca la o facultate in domeniul biologiei sau medicinei, se face aici. Nu am vazut nicaieri la aceasta materie lucruri practice sau macar lucruri de bun simt, poate cateva cuvinte ca introducere la inceputul "lectiei".
  - filozofie, psihologie, religie, parerea mea e ca chiar nu au ce cauta.
  - educatie anteprenoriala, cica sa cumparam o carte din care sa facem nu stiu ce referat (nu conteaza ce, sa fie), sau sa participam la nu stiu ce concurs de anteprenoriat in care sa creem nu stiu ce produs, cand nici macar nu stim ce s-a facut defapt la acea materie.

  Dupa 6-7-8 ore de stat la scoala, nu ai nici un chef sa stai sa inveti ce iti place, stiind ca daca nu tocesti la acele materii pe care chiar nu te intereseaza, nu vei trece. Si uite asa, termini liceul la profil mate-info, si nu ai habar deloc de fizica (cel putin in cazul meu).

  Legat de matematica, parerea mea e ca nu ar trebui sa se predea teoremele matematice, decat sa se prezinte ideea care duce la demonstrarea ei. Daca vrei neaparat sa stii, sa ai posibilitatea sa o citesti. De asemenea, materia nu este incarcata, eu cred ca este numai buna, dar ar trebui sa se puna accent mai mult pe aplicatii. De exemplu, cand se predau matricile, ar fi utile aplicatii ale lor (sunt foarte multe), nu demonstrarea de teoreme sau proprietati.
  • +11 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 februarie 2013, 6:48)

   [anonim] i-a raspuns lui fgdfsd

  • 0 (0 voturi)    
   Si cum vor rezolva (Joi, 7 februarie 2013, 8:51)

   Mihail4321 [utilizator] i-a raspuns lui fgdfsd

   exercitiile fara sa li se predea teoremele? Fiecare elev va fi nevoit sa le descopere?
   Cred ca ar fi bine ca si demonstratia sa fie aratata, fara obligativitatea de a o invata pe de rost (amintire din facultate, cand trebuia tocita demontratia d-lui prof X, nu cumva sa invatam alta, nu din cursul lui Y sau cartea lui Z samd).
   • +1 (1 vot)    
    teoreme (Joi, 7 februarie 2013, 11:41)

    fgdfsd [utilizator] i-a raspuns lui Mihail4321

    M-am referit la demonstrarea teoremei, sa nu fie obligat sa o memoreze sa o reproduca. Evident ca teorema ar trebui sa o stie.
 • +6 (8 voturi)    
  Continuare 2 (Marţi, 5 februarie 2013, 22:49)

  fgdfsd [utilizator]

  O alta problema a "invatamantului", sunt sursele de documentare, la orice materie. Degeaba te duci la scoala/liceu, scrii ce dicteaza profesorul si te duci acasa si cica inveti ce s-a predat. Se pierd 30 de ore pe saptamana cel putin, doar scriind in caiet ceva ce poti sa gasesti mult mai bine explicat, detaliat, cu exemple concrete si intuitive, intr-un manual facut serios (poarta numele textbook in engleza). S-a ajuns in situatia anormala ca atunci cand vrei sa citesti ceva mai detaliat, sa nu ai de unde, decat daca cauti pe Internet. Bibliotecile scolare in schimb, sunt pline de ciresarii, morometii si alte asemenea lucruri (daca un manual de fizica, de exemplu, care explica foarte bine lucruri, pentru elevi de liceu, insa e foarte scump si nu poate fi dat pe post manual gratis pentru fiecare elev, macar sa fie disponibil astfel, si profesorul sa le zica elevilor de acest lucru). Orele de la scoala/liceu nu ar trebui sa se piarda pe asa ceva, ci pe explicarea corecta si de bun simt a ceea ce trebuie stiut. O ora in care ar face fiecare individual exercitii (avand in vedere ca a citit lectia dintr-un astfel de manual si apoi a fost prezentata de profesor), si in care in caz ca se impotmoleste la un exercitiu sa intrebe profesorul si sa ii zica ce trebuie sa faca, e mult mai productiva. Dar deh, e mult mai usor pentru profi sa stea doar 20 de ore pe saptamana la catedra si sa citeasca dintr-un caiet ingalbenit de timp, si toti elevii sa scrie incontinuu timp de 30-35 de ore si apoi sa stea inca 10-20 de ore pe saptamana facand ceea ce ar fi trebuit sa faca in timpul orelor.Insa noi, toti intelectuali cum nu s-a mai vazut, nu ne asteptam decat ca elevii sa dea numai teste, teste standardizate, teze unice si toti sa stie totul. Nu conteaza de unde, sa invete sa stie.

  P.S. Multi se vor gandi ca probabil am picat bacul. Am dat bacul si l-am luat cu o medie mai mare de 9.60.
  • -1 (1 vot)    
   "Bravos natiune, vivat republica"!!! (Joi, 7 februarie 2013, 7:11)

   Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui fgdfsd

   Daca tot s-a inventat 'textbook-ul', ce rost mai au profesorii?

   Iar daca nu mai avem nevoie de profesori, propunem sa desfiintam scolile cu totu' !!!!

   Modul tau de a 'gindi', inmultit cu 'Dumnezeu stie citi' ca tine, a avut ca rezultat desemnarea lui jiji ca Europarlamentar.

   Si zici c-ai 'luat' bacu' ???????

   Cite cisterne de vin te-a 'costat' acel 9.60 ???

   ( P.S. -ul te-a dat de gol......."gura pacatosului......"!!!!! )
   • +1 (1 vot)    
    Experienta proprie (Joi, 7 februarie 2013, 12:13)

    fgdfsd [utilizator] i-a raspuns lui Cadillac

    Am avut o materie la facultate, in care profesorul ne-a zis sa citim din cartea lui (putea fi cumparata, dar puteai sa o vezi si online!) capitolul care urma sa fie predat in urmatoarea saptamana. La curs nu vorbea despre ce era in carte, despre materia propriu-zisa, ci povestea cum s-a ajuns la crearea acelor lucruri pe care noi trebuia sa stim cum functioneaza (un fel de istorie, nimeni nu scria nimic la curs). La laborator insa le foloseam efectiv, si daca nu citeai de dinainte din carte, nu stiai ce sa faci, luai 0. Cu toate acestea, a fost mult mai usor sa invat pentru sesiune, mai ales ca citisem tot de-a lungul semestrului.

    Am avut si un curs de matematica (serii, derivate partiale, integrale duble/triple/curbilinii/de suprafata). La curs proful era cat se poate de vehement cu scrisul pe tabla al demonstratiilor, formulelor. Degeaba ne preda demonstratia la teorema lui Stokes, daca noi nici macar nu am inteles intuitia din spatele operatorilor rotor, divergenta si gradient. Multi am trecut cursul la limita. Abia dupa ceva timp, a trebuit sa recapitulez ceea ce ar fi trebuit sa stiu in urma acelui curs, am gasit o carte (cu autori straini) si am citit-o si am facut exercitii din ea. Parcurgerea cartii a fost mult mai usoara, explicatiile erau mult mai intuitve, usor de inteles, demonstratiile la teoremele mai complicate erau date succint, doar pentru cazuri speciale usor de inteles. Dupa fiecare subcapitol, erau zeci de exercitii. Un subcapitol putea sa fie si o singura teorema (a lui Stokes de exemplu). Insa, in urma acestei parcurgeri, am inteles intuitia din spatele operatorilor specificati mai sus, a teoremelor si pot sa zic ca stiu si am inteles matematica pe care ar fi trebuit sa o insusesc in urma cursului de la facultate.
    • +1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 februarie 2013, 15:18)

     [anonim] i-a raspuns lui fgdfsd

 • +3 (9 voturi)    
  Despre testele PISA (Marţi, 5 februarie 2013, 23:10)

  andrei_radulescu-banu [utilizator]

  Unul din motivele pentru care Romania iese prost la PISA este ca acest test international este curriculum-free. Nu se verifica notiuni specifice de algebra, de ex. polinoame sau ecuatii de gradul doi - pentru ca unele tari nu le predau pana la varsta la care se da testul (15 ani). Deasemenea, nu se dau probleme demonstrative de geometrie, pentru ca ele se invata in unele tari abia in clasa a 10a. Asa ca testul PISA nu este chiar potrivit ca sa compari sistemul de invatamant din Romania cu cele din Vest.

  Dl Gologan sugereaza ca matematica scolara ar trebui sa nu mai aiba demonstratii si sa se faca pur intuitiv. Asta este o pozitie extrema si un pic romantica. Raspunsul este ca trebuie si intuitie, si precizie formala - iar amandoua se cladesc incet si interdependent pe parcursul anilor de scoala. Daca sustragi partea formala, nu mai ai soclul pe care sa asezi intuitia.
  • +6 (6 voturi)    
   Secretul lui Polichinelle (Miercuri, 6 februarie 2013, 8:43)

   Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui andrei_radulescu-banu

   Nu este adevarat domnule Andrei Radulescu Banu.
   Justificarile astea cu testele PISA sunt ale fanilor doamnei Abramburica! Tocmai pentru ca este curriculum-free, testul PISA este un bun indicator al achiztiilor reale ale elevilor, i.e. cu ce ramane copilul dupa ce uita definitiile si teoria. Ce stii sa faci ? cam asta e intrebarea. Asa se vede si analfabetismul functional: cand copiii nostri nu mai au de recitat un text invatat pe din afara, se blocheaza. 50% analfabetism functional e un exceptional indicator pentru ruina unui sistem de invatamant. Desi s-au discutat probleme foarte interesante aici, constat ca toata lumea ocoleste un subiect: daca aceste manuale sunt potrivite cu stadiul de dezvoltare neuropsihica al copilului sau nu? Daca o notiune care e foarte abstracta se preda la clasa a V-a cand copilul nu are capacitate de abstractizare sa intampla ca numai 10% din clasa o intelege (numai cei foarte buni). Profesorul e obligat sa o reia in clasa a VI-a si pentru restul clasei pentru ca altfel nu isi poate face programa si din cauza asta nu se termina programa, se fac lectii in pripa nu se aloca suficient timp pentru exercitii. Si asta nu s-ar fi intamplat daca mafia profesorilor universitari nu ar fi invadat manualele de gimnaziu si de liceu?
   Eu nu inteleg (si asta e boala veche, din anii 80) de ce trebuie universitarul sa coordoneze si sa complice manuale de gimnaziu si de liceu cand el nu lucreaza cu categoria aia de varsta si nu are feed-back? Eu cred ca asta e motivul pentru care avem rezultate stralucite la Olimpiade internationale de stiinte exacte dar suntem rusinea Europei la testele PISA.
  • 0 (0 voturi)    
   Mate (Miercuri, 6 februarie 2013, 12:48)

   Renege [utilizator] i-a raspuns lui andrei_radulescu-banu

   Stimate domnule Banu,
   Daca cititi cu atentie am spus ca matematica trebuie accesata prin intuitie si apoi spre rigurozitate cand e cazul. Greseala din educatia bourbaksta a multor generatiibeste ca s-a plecat dinspre abstract riguros spre notiuni si asta rezista inca in curriculum si in manuale din pacate.
   Radu Gologan
 • -4 (16 voturi)    
  Despre ce vorbim? (Marţi, 5 februarie 2013, 23:29)

  George Romania [anonim]

  Problema din manualul de clasa a 5-a:

  calculati a:b, unde
  a= 2x3x4 + 4x6x8+6x9x12+....+24x36x48 si
  b= 1x2x3 + 2x4x6 + 3x6x9+....+12x24x36


  Aveti la dispozitie....toata ziua sa o rezolvati.
  Bafta!

  Problema 2- clasa a 5-a:
  Fie multimea A={3; 8; 13; 18; ...} cu card (A) = 121.
  a) Verificati daca 503 este element al multimii A.
  b) Aflati cel mai mare element al multimii A.
  c) Calculati suma elementelor multimii A.

  Solutie:
  Observam ca elementele multimii A dau restul 3 la impartirea cu 5.
  Fie x E A rezulta x=M5+3=M5-2=5k-2 ,unde k E N si 1<=k<=121
  k=1 rezulta 5*1-2=3 E A .... 5*k-2=503 rezulta k=101<121 rezulta 503 E A
  k=121 rezulta elementul maxim : 5*121-2=603
  3+8+13+...+603=(3+603)*121/2=...

  Continuam?
  Va spun eu ca nu treceti clasa!
  • +5 (15 voturi)    
   Prima problema e banala (Miercuri, 6 februarie 2013, 1:50)

   mvr [utilizator] i-a raspuns lui George Romania

   Sper ca nu te-ai apucat sa calculezi a, apoi b, pentru ca in cele din urma sa faci a/b :))

   Personal mi-a luat mai putin de 10 secunde sa vad solutia. Nu vad de ce tu ai stat o zi intreaga s-o rezolvi.

   Hai sa-ti dau un hint (folosind matematica de clasa a 3-a): ce se intampla daca ai calcula 4xb ?

   4xb = 4 x (1x2x3 + 2x4x6 + 3x6x9+....+12x24x36)
   = 2x3x4 + 4x6x8 + 6x9x12 + ... + 24x36x48

   :)

   PS: a 2-a problema e cel putin la fel de usoara.
   • +2 (6 voturi)    
    despre 'banalitati' (Miercuri, 6 februarie 2013, 8:02)

    George Romania [anonim] i-a raspuns lui mvr

    Nu ne-ai spus ce studii ai.
   • 0 (2 voturi)    
    pai trebuie sa demonstrezi (Miercuri, 6 februarie 2013, 10:46)

    StefanAlin [utilizator] i-a raspuns lui mvr

    de ce ai ales 4? o sa-ti taie tot raspunsul ca nu ai demonstrat de ce...ca asa-i la scoala :|

    cel mai simplu este sa dai factor comun adica
    a= 2x3x4(1x1x1+2x2x2+3x3x3+4x4x4+...+12x12x12)
    b=1x2x3(1x1x1+2x2x2+3x3x3+4x4x4+...+12x12x12)
    rezulta ca a/b (reducand parantezele identice)
    =2x3x4 / 1/2/3 , 2 se reduce cu 2,3 se reduce cu 3 deci avem 4/1 rezulta a/b=4

    sper ca-i bine.. a trecut muuult timp din generala.. :P
    • +1 (1 vot)    
     Fals (Miercuri, 6 februarie 2013, 23:44)

     mvr [utilizator] i-a raspuns lui StefanAlin

     N-o sa-ti taie nimeni nimic daca rationamentul este corect, iar motivul se vede clar mai sus: am vrut sa dau factor comun B la numarator ca sa-l pot simplifica cu B-ul de la numitor :)

     Vizual se vede imediat ca:

     2x3x4 4x6x8 6x9x12
     1x2x3 2x4x6 3x6x9
     --------- ------------ ----------------
     4/1=8 8/2=4 12/3=4

     (am arajat produsele de asa natura mai sus ca sa poti observa ce fain arata partea redundanta din ele, sper ca Hotnews sa le afiseze corect)
     ...deci A=4xB

     Solutia ta nu e mai simpla, ci mai urata, mai putin intuitiva si mai muncitoreasca :)
   • +1 (5 voturi)    
    Nu este, domnule, banala! (Miercuri, 6 februarie 2013, 10:50)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui mvr

    Elevul trebuie sa realizeze repede ca daca nu exista o legatura de proporționalitate intre cele doua sume , bazata pe proporționalitatea termen cu termen, atunci nu poate face problema!
    De unde i s-ar trage abilitatea asta?
    De la "clasa" sau muncand pana cand cade lat, acasa?

    Probabil ca la clasa a 5-a, elevul ar trebui sa calculeze primii termeni
    S1=24+192+648+
    S2=6+48+162+
    si si sa observe un raport de 4 intre termeni.

    Dupa asta insa trebuie sa se lupte cu proportionaliatea termenilor generali, ca sa se convinga ca problema nu este aiurea pusa. Te asigur ca aici se incurca si elevii de liceu!

    De fapt termenii in prima suma sunt k*2k*3k, iar in a doua suma 2k*3k*4k, etc.
    Clasa a 5-a, banala?
    • +2 (2 voturi)    
     scuze... (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:04)

     minus [utilizator] i-a raspuns lui minus

     termenii in a sunt 2k*3k*4k, iar in b sunt k*2k*3k.
     Trec la loc, nota 4!
  • +2 (12 voturi)    
   ti-ai luat bacul? (Miercuri, 6 februarie 2013, 3:50)

   RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui George Romania

   uite cine ajunge sa critice scoala romaneasca. cam tot ce ai insirat tu acolo poate fi rezolvat mental in maxim 5 secunde cu o minima intelegere a matematicii
   • +5 (9 voturi)    
    Banale? (Miercuri, 6 februarie 2013, 8:01)

    George Romania [anonim] i-a raspuns lui RaduMiron

    De ce vorbesti ca cineva care a luat bacul?
    Pune-te in situatia scolarului de clasa a 5-a...
    Daca erau asa banale, de ce la admitere este prapad? Ca doar le faci mental pe toate. ..
    De aia este .ro unde este...ca e plina de 'atotstiutori'
   • +3 (3 voturi)    
    5 secunde cu o minima intelegere ? (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:13)

    math [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

    Poate e adevarat, dar mie mi-a luat mult mai mult (cam 1 minut) si te rog sa notezi:

    - desi sunt in manual aceste exercitii vor fi rezolvate de maxim 5% din elevii de clasa a V-a si de maxim 10% din elevii de liceu.

    Am spus maxim, adica este posibil sa fie 1% din clasa a V-a si 2% din cei de liceu.

    Daca nu crezi poti face o proba. Gasesti prin vecini cativa elevi,

    Iar daca esti curajos iti spun o problema de clasa a IV-a pe care nu o faci in 30 de minute.
    • +1 (1 vot)    
     2 % (Miercuri, 6 februarie 2013, 13:07)

     George Romania [anonim] i-a raspuns lui math

     Ai perfecta dreptate.
   • -1 (3 voturi)    
    Studii (Miercuri, 6 februarie 2013, 13:08)

    George Romania [anonim] i-a raspuns lui RaduMiron

    Ce studii ai ?
    Intreaba pe sotia ta, daca te-a luat cineva de sot- sa rezolve si ea in 5 secunde...
    La tine toate dureaza 5 secunde?
  • +2 (4 voturi)    
   La a doua problema... (Miercuri, 6 februarie 2013, 9:40)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui George Romania

   "secretul" este sa te uiti la numerele
   3; 8; 13; 18, etc si sa le pui intr-o corespondenta cu numarul lor de ordine, adica:
   3; 8; 13; 18...
   1; 2; 3; 4;....
   Cum?
   Ca elev de clasa a 5-a ar trebui "sa ai abilitatea" (cine sa ti-o educe, parintii?) sa observi ca numerele difera intre ele prin 5, si sa incerci sa le scrii ca "multiplii de 5 plus ceva".

   La inceput poate pare firesc sa scrii
   8=5+3
   13=2*5+3
   18=3*5+3
   (si 3=0*5+3)
   dar un elev de clasa a 5-a se cam incurca cu acest "zero" la primul numar care este 3.

   Daca este "istet", elevul scapa daca se gandeste ca poate scrie
   3=5*1-2
   8=2*5-2
   13=3*5-2
   18=4*5-2
   si daca a descoperit regula, si daca mai stie si ca ultimul numar este al "121"-lea fiindca
   card(A) = 121, atunci
   ultimul numar este
   121*5-2=603

   Daca rezolvarea la scoala incepe cu "Solutie:
   Observam ca elementele multimii A dau restul 3 la impartirea cu 5..." si nimic mai mult, atunci este un dezastru.
   Daca nu observa, ce optiune are elevul?
   Elevul trebui invatat sa gandeasca de ce s-ar gandi tocmai la impartirea cu 5, nu sa observe o astfel de minunatie!
   • +3 (5 voturi)    
    de ce ? (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:17)

    math [utilizator] i-a raspuns lui minus

    la fel poti sa intrebi de ca se duce la scoala 6 ore, iar apoi mai face si teme 2-3 ore. Mai bine sta la joaca la aer curat, la calculator, la teatru, la televizor, la plaja.

    Daca nu observa ca acel sir este de forma 5K+3 atunci matematica va fi un chin vesnic si nu va pricepe mare lucru despre cifre, dobanzi, economie.

    In schimb vor fi niste clienti ideali pentru contractele de imprumut cu buletinul.
    • +2 (2 voturi)    
     Bine zis.... (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:24)

     minus [utilizator] i-a raspuns lui math

     Dar cum lămurești tu elevul de ca se duce la scoala 6 ore, iar apoi mai face si teme 2-3 ore?

     Teoretic- 8-9 ore de munca la exigente ridicate, pe care un adult nu le accepta usor.

     Da, destui elevi de clasa a 5-a nu vor observa ca acel sir este de forma 5K+3 si, da, matematica de acest gen va fi un chin vesnic si nu elevul va pricepe mare lucru despre cifre!
     • +1 (1 vot)    
      nu toate (Miercuri, 6 februarie 2013, 12:14)

      math [utilizator] i-a raspuns lui minus

      ...orele trebuie sa fie de exigenta maxima. La scoala toate/majoritatea ar trebui sa fie placute, elevii sa priceapa sa invete ceva acolo in acele 4,5,6,7 ore.

      Copiii trebuie sa se duca cu placere la scoala, sa descopere, sa intrebe, sa critice.

      Dar pana la urma cred ca prodomina si aici mentalitatea "La ce imi foloseste asta ?"
      La ce ne trebuie siruri aride, geometrie, derivate, chimie, istorie, plan inclinat ??

      Principalii responsabili sunt parintii, produse de lux ale aceluiasi sistem de educatie performant. Ei accepta niste profesori/scoli de toata jena si niste copii care nu pricep mai nimic dar au note mari (din cadouri&meditatii) cu care intra la liceu si obtin 87 de diplome.

      Apoi daca apare vreun examen mai serios, de vina sunt excrocii care fac subiectele si manualele, nu noi ca am lasat copiii sa treaca precum gasca prin apa.
      • 0 (0 voturi)    
       Aveti dreptate (Joi, 7 februarie 2013, 8:40)

       Mihail4321 [utilizator] i-a raspuns lui math

       dar din pacate, sunteti din putinii care vad ca principalii responsabili sunt parintii. Restul pun vina pe tot ce misca in invatamant, profesori, inspectori, ministru, si mai ales The Ultimate: "Sistemul e de vina!!" (uitand evident ca un sistem e format din subsisteme, iar onorabilii parinti reprezinta si ei un element din mult blamatul sistem)
   • 0 (2 voturi)    
    HA HA HA! (Miercuri, 6 februarie 2013, 13:06)

    George Romania [anonim] i-a raspuns lui minus

    Asta e matematica?
    Hai sa fim seriosi. ..Sunt probleme cu mult peste REALITATE. Iesiti in strada sa vedeti frumusetea matmaticii, cand nu stie ca faca 24 % din 100 la magazin, dar acasa face minunatii de genul asta...
  • +1 (7 voturi)    
   Niciodata sa nu subestimezi prostia. (Miercuri, 6 februarie 2013, 10:47)

   Consonant [utilizator] i-a raspuns lui George Romania

   A doua problema este o prostie: daca nu se spune ca A contine numere in progresie aritmetica, nu ai cum sa rezolvi asa ceva. Mai pe inteles, sunt niste "presupuneri" care exista doar in mintea celui care a "compus" problema, dar un copil care are mintea mai sprintara iti va pune cateva intrebari care iti vor arata cat de prosti pot fi cei care "compun" astfel de probleme.
   • +1 (3 voturi)    
    Din pacate.... (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:00)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui Consonant

    testele de inteligenta sunt pline de "care este urmatorul numar din sirul...".

    Daca asta inteleg ei prin inteligenta creativa, atunci trebuie sa te obisnuiesti cu a gasi singur regula progresiei aritmetice in acel sir.
    Asta este, poate inteligenta este doar un joc de societate!
    • -2 (2 voturi)    
     Fiecare cu ce il doare (Miercuri, 6 februarie 2013, 13:03)

     George Romania [anonim] i-a raspuns lui minus

     Inteligenta = capacitatea de adaptare la o situatie nou creata.
     Vrei sa iti dau exemple concrete?
     Vezi numai cazul SOV
   • +2 (2 voturi)    
    asta chiar e o prostie (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:20)

    math [utilizator] i-a raspuns lui Consonant

    1. in clasa a V-a nu stiu ce este o progresie geometrica
    2. enuntul este cat se poate de clar, se vede ca fiecare numar e mai mare cu 5 decat predecesorul
    • 0 (0 voturi)    
     la ... (Miercuri, 6 februarie 2013, 13:13)

     Consonant [utilizator] i-a raspuns lui math

     Si la ... se vede clar ca este o progresie aritmetica? Daca primele numere au o propritetate inseamna ca toate celelalte au acea propritetate? Tocmai aici se vede ca aveti mintea blocata in reguli care sunt doar in mintea aiurita a unora care cred ca o singura explicatie dintre toate toate cele posibile trebuie considerata. Viata adevarata este cu totul altfel. Si ti-o spune unul care stie despre ce vorbeste!
  • +3 (5 voturi)    
   discutia e gresita (Miercuri, 6 februarie 2013, 13:12)

   HoratiuBadescu [anonim] i-a raspuns lui George Romania

   Problemele nu sunt banale, sunt dificile, dar pot fi rezolvate cu cunostiinte de clasa a V-a. La un test acestea ar fi subiecte pentru nota 9 sau 10. Nu toata clasa trebuia sa ia 9 sau 10, dar in fiecare clasa poti gasi cativa elevi capabili sa rezolve aceste probleme, mai mult, in clasele mai mici se rezolva probleme de genul "Care este al 5-lea, 6-lea, etc. termen al sirului 3; 8; 13; 18; ....?". Trebuie dezvoltata si intuitia, dar si deprinderea de a descoperi relatii, reguli, legaturi intre diverse elemente ale unor diverse entitati. Noi toti vrem rezultate in viata, astfel incat pe unii dintre noi nu ne mai intereseaza cat de corecte sunt metodele prin care ajungem la ele. Asa e si la matematica, sunt multe probleme la care e mai importanta metoda de rezolvare decat rezultatul in sine. Iar rolul matematicii in scola nu este absolut: de a forma matematicieni, ci acela de a structura gandirea unor oameni obisnuiti. de a forma deprinderi ca modelarea, problematizarea, algoritmizarea, observatia, analiza, etc.
  • +1 (3 voturi)    
   problemele nu-s grele (Miercuri, 6 februarie 2013, 17:15)

   Ruhe [utilizator] i-a raspuns lui George Romania

   care n-a priceput matematica si n-a avut inclinatie in scoala pentru matematica, poate sa aiba si 100 de ani, nu inseamna ca va rezolva aceste probleme mai usor decat atunci cand avea 10 ani. Ba chiar dimpotriva, multe din abilitatile cultivate pe-atunci zilnic s-au putut pierde dupa ce exerciutiul s-a intrerupt.
   Nu-i o tragedie ca D-stra va ia o zi intreaga sa va dati seama ca-n exercitiul de mai sus nu-i decat 2x3x4 inmultit cu diferite numere pe care nu trebuie decat sa le adunati. Puteti trai foarte bine si fara asta. Dar pe copii nu trebuie sa-i descurajati spunandu-le ca ceea ce fac la scoala este oricum prea greu chiar si ptr D-stra, si ca oricum nu-i rost sa-si bata capul sa invete asa ceva.
 • +2 (14 voturi)    
  MEDITATII (Marţi, 5 februarie 2013, 23:55)

  nycman91 [utilizator]

  de ce nu spuneti lucrurilor pe nume : - Statul nu este in stare sa le asigure profesorilor un salariu decent si atunci se creeaza, cu premeditare, manuale cu un inalt grad de dificultate pentru nr. de ore predate in clasa cat si pt. nivelul intelectual al copiilor ,astfel incat parintii sa plateasca meditatori ,mai ales din randul profesorilor care le preda copiilor ,in felul acesta cumparand si simpatia profesorilor in sistemul de notare a lucrarilor copiilor respectivi. deci acest stat ticalos impune unor copii sa se deprinda cu practicile mafiote de a da ceva pentru a razbate acolo unde in mod natural ar trebui sa ajunga. si atunci ne mai miram ca societatea noastra (romaneasca,exclusiv)genereaza numai oameni corupti. stiti ca in franta nu se dau teme pt. acasa ,elevii invata tot ce trebuie la scoala si atat,dar probabil ca noi suntem mult peste franta si de aceea facem altfel.franta ,economic vorbind, este a doua in europa,romania penultima,dar ce importanta are asta ,noi ne vedem in continuare de stilul nostru mafiot de organizare. stiti proverbul acela ?....daca nu ai un batran sa-ti cumperi ! aveti grija ce va doriti ca s-ar putea sa nu mai gasiti un tanar care sa stinga lumina cand nu veti mai ajunge la intrerupator. cu ce a-ti facut din tara asta nu veti intra nici macar in manualele de istorie si spre surprinderea voastra timpul ne ajunge pe toti din urma, oricat va-ti stradui sa distruge-ti tot ce a mai ramas din poporul roman. la final am si eu o intrebare : CU CE-AM GRESIT DE M-AM NASCUT IN TARA ASTA ?
  • +5 (5 voturi)    
   Exista si alte explicatii (Miercuri, 6 februarie 2013, 12:02)

   AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui nycman91

   Crearea unor materii grele si a unor cerinte aberante vine din interior. Profesorii, sa zicem de matematica, se sperie ca isi pierd din norma si atunci complica in mod inutil materia ca sa ramana cu orele respective. Eu am lucrat in mediul academic si nu iti spun ce rezistenta s-a iscat cand am propus pur si simplu sa schimbam programa, sa o adaptam la ce se cere pe piata. Asta insemna de exemplu sa se faca mai putine ore din materia X si mai multe din Y. EXCLUS! nimeni nu acceptat sa isi piarda din ore. Concret, este vorba de UTCB, unde se pregatesc pe banda rulanta ingineri constructori, dar toti sunt practic pregatiti sa proiecteze constructii, nu sa execute asa ceva. (ca o paramteza eu eram dintre cei care pierdeau ore). Deci nu meditatiile sunt cele care conduc la acest sistem ineficient de invatamat ci rezistenta umana la schimbarea.
 • +3 (11 voturi)    
  sa discutam (Miercuri, 6 februarie 2013, 6:55)

  paolalaan [utilizator]

  Da se face matematica teorie in special in Romania.O matematica arida si inutila.TESTELE SUNT FACUTE AIUREA DE CATRE PROFESORI CA SA-I SPERIE PE COPII SI PARINTI SI SA CEARA MEDITATII .PLATITE GRAS, DESIGUR!Deci olimpicii nostri devin olimpici findca ei lipsesc cu lunile de la scoala si fac matematica cu specialisti ,contra cost.Totul e un fals!V-ati intrebat vreodata de ce cei din vest o duc mai bine desi nu-i tampeste nimeni cu atata matematica?Va spun eu ,findca sunt mai practici ,mai realisti si mai corecti!Matematica superioara sa se faca in facultati da nu-i innebuniti pe copii cu tampeniile voastre absurde si nu faceti subiecte atat de grele ca sa i determinati sa va vina la meditatii platite ca dovediti prin asta ca sunteti de fapt niste excroci!Si asa sunteti !
 • +6 (10 voturi)    
  MATEMATICA (Miercuri, 6 februarie 2013, 8:24)

  brandusa11 [utilizator]

  Cred ca parintii ar fi cei mai in masura sa spuna cat lucraeza un copil pe saptamana numai pt matematica.
  Copilul meu lucreaza minim 3-4 ore pe zi la matematica si este clasa a 6. De ce? Pt ca profesorul nu explica decat foarte rar ce preda, pt ca temele sunt foarte lungi, pt ca nu-i verifica decat foarte rar, pt ca nu rezolva la tabla problemele sau exercitiile (in 2 ani cred ca au iesit la tabla 10 copii maxim), pt ca notele se dau numai din lucrari, pt ca nu urmareste sa se sedimenteze informatia. In fiecare saptamana se preda si geometri si algebra, fara a se verifica daca notiunile au fost intelese. In aceeasi lectie se predau 3-4 notiuni diferite. Se merge pe ideea meditatiilor , daca se poate , la toate disciplinele, ceea ce nu mi se pare corect. Cred ca matematica ar fi mai interesanta daca elevului i s-ar crea deprinderi, ori numai teoreme sau algoritmi , fara nimic altceva, pt ca profesorul nu are timp sau nu considera ca este necesar, nu face decat sa indeparteze copilul de ceea ce inseamna de fapt aceasta stiinta.
  In opinia mea, programa si metodele de predare trebuie regandite, si numai la matematica.
  Cui foloseste ca un copil de clasa a 5 sa stie despre bransamente? Si exemplele pot continua, din pacate....
  • +4 (4 voturi)    
   Intrebare (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:28)

   math [utilizator] i-a raspuns lui brandusa11

   daca este adevarat profesorul respectiv este o catstrofa. De ce acceptati situatia ?

   "Tacem si sapam" aceasta este strategia castigatoare a romanului.
   • 0 (0 voturi)    
    matematica (Joi, 7 februarie 2013, 19:22)

    brandusa11 [utilizator] i-a raspuns lui math

    Din pacate nu este singurul caz. Este cotat ca fiind un profesor bun dar nu se implica. Colegii mei au aceleasi probleme cu profesorii. In general, am constatat ca sunt doua posibilitati (din ce stiu si cunosc):
    - fie profesorul preocedeaza dupa cum am specificat anterior,
    - fie profesorul preda la un nivel spre mediu, fara implicare , notele fiind pe masura (adica foarte mari). Ce te faci atunci cand la admitere conteaza media? Merita un copil sa munceasca f. mult , notele sa nu fie totdeauna maxime sau mergem pe o scoala medie unde mediile mari sunt obtinute foarte usor.
    Eu sunt in dilema. Am foarte multe exemple de acest tip.
    Si apoi, cum sa-l schimbi? Este foarte bine vazut inclusiv la nivel de minister, deci....
  • 0 (0 voturi)    
   Bine punctat (Miercuri, 6 februarie 2013, 13:02)

   George Romania [anonim] i-a raspuns lui brandusa11

   Ai perfecta dreptate.
 • +6 (8 voturi)    
  Exista doua moduri.... (Miercuri, 6 februarie 2013, 9:16)

  minus [utilizator]

  de a interactiona cu matematica.

  Un mod este sa o intelegi si sa te bucuri de placerea de a rationa matematic, fara sa te concentrezi pe utilitatea practica a rationamentului, acceptand ca munca de azi s-ar putea sa aiba beneficii "maine"...

  Un alt mod este sa te chinui din copilarie cu cele "n" probleme tema pentru acasa, sa te intrebi ce relevanta are ultima cifra a numarului 9^9999-1 (cand tu nu esti in stare sa spui care este prima cifra!), sa accepti privirile intrebatoare ale celor de acasa care nu inteleg de ce ai luat "doar" 6 in teza (un sase pe care profesorul l-a dat cu mila, selectand cu grija din "varza" pe care ai scris-o), acceptand meditatiile la care pricepi tot atat cat si la scoala.

  Si uite asa, an dupa an, interactionezi intr-un fel sau altul cu matematica, iar rezultatele sunt pe masura....
 • +7 (9 voturi)    
  am un bun prieten (Miercuri, 6 februarie 2013, 9:54)

  AliKimiku [utilizator]

  care a facut facultatea si masteratul in Anglia(inginerie) . Omul mi-a spus clar ca d-abia la masterat a facut matematici superioare de nivelul celor facute la noi in anul I-II de facultate.
  Merg mai departe si intreb la ce foloseste unui absolvent de liceu toate matematicile superioare facute in cls. XII ? cand poate doar o zecime din ei se vor duce catre o facultate de inginerie sau matematica. La asta se adauga fizica, chimia si celelate materii care au un nivel extrem de ridicat pentru nevoile practice ale elevului.
  Eu unul as dilua programa scolara cam la 60% la absolut toate materiile. Cu accentul pus pe practica.
  • -1 (1 vot)    
   Mda (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:56)

   chris2011 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   Pai eu pot formula altfel intrebarea: de ce i-ar trebui unui elev sa stie limba romana? Pentru ca realitatea arata ca ajung la liceu si nu o cunosc. Exemplul cel mai recent ii cel cu sinonimul la targ de la simulare. Dar sa nu uitam si nenumaratele exemple din trecut (oricum, este suficient sa vorbesti cu un elev de liceu sa iti dai seama despre ce vorbesc). Si aici nu cred ca este vina profesorului ca elevul nu este capabil sa formuleze o fraza corect sau sa scrie o compunere simpla.
   • +1 (1 vot)    
    as reduce inclusiv (Miercuri, 6 februarie 2013, 12:32)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui chris2011

    materia predata la limba romana. Cineva mai sus descria acelasi mod de predare in cls. XII ramas neschimbat de 30 de ani de cand am terminat liceul. Profesorul vine cu un catastif si dicteaza elevilor pana la refuz comentarii literare pe care acestia trebuie sa si le insuseasca si sa produca la randul lor eseuri si comentarii de acelasi calibru. La ce foloseste toata nebunia asta? Daca angajez maine un absolvent de liceu nu ii cer sa imi citeze din ce a spus Calinescu despre Eminescu. Imi e suficient sa se exprime corect in limba romana si sa poata sa poarte o conversatie civilizata cu un client.
    Daca vrea sa studieze literatura si eventual sa dea la Litere are tot suportul meu.
 • +1 (9 voturi)    
  Invatatorul si metoda (Miercuri, 6 februarie 2013, 11:24)

  Alfabetix [utilizator]

  Copiii mei de clasa a 4-a incep sa nu mai inteleaga materia.
  Primul Insuficient la matematica e dureros pentru parintele care isi stie copilul istet, cu note de Foarte Bine pana la fatalul semnal de alarma. Ce se intampla acolo? De ce nu stie principiul de rezolvare a unei banale probleme? Manualul este arid, fara explicatii simple si coerente in cazul in care vrei sa il consulti.
  Clasa a 5-a se anunta si mai grea...s.a.m.d.
  • +2 (2 voturi)    
   schimbati invatatorul (Miercuri, 6 februarie 2013, 12:18)

   math [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   ... sau sa lucreze acasa. Exista multe metode si resurse. Pe internet sunt gratuite. Lectii sau chiar concursuri unde cineva iti corecteaza (tot gratuit) problemele rezolvate.

   Dar de ce sa cautam ? La ce ne foloseste ?
  • +2 (4 voturi)    
   Mda (Miercuri, 6 februarie 2013, 14:09)

   chris2011 [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   Toti parintii isi considera loazele super-istete, societatea ii rea cu ei de nu ii intelege. Stim filmul. Dar realitatea bate filmul.
   Ca idee, cand eram clasele 1-4, parintii imi cereau sa citesc subtitrarea filmelor de la tv bunicii mele in ideea in care imi imbunatatesc dictia si invat sa citesc corect. De asemenea, imi dadeau carti de citit sau desenat. Parintii loazelor din ziua de azi ce le da? Iphone, Ipad, calculator si jocuri, tv? Cati mai sunt cei care au grija de proprii purandei si nu arunca vina pe stat ca nu le creste loaza? Realitatea bate filmul, asta este adevarul. Si romanul este campion la aruncatul responsabilitatii. Este un sport national.
 • 0 (0 voturi)    
  super articol.. (Miercuri, 6 februarie 2013, 12:58)

  akillies [utilizator]

  ..superb modul de a gandi al celor trei oameni intervievati..

  Nu ma pot pronunta prea mult pe subiect, desi am fost olimpic in gimnaziu si ca un fost olimpic in gimnaziu, sunt cu totul de acord cu ce se spune in articol..

  Cel mai mult mi-a placut ce a spus dna. profesoara Ileana Mihaela Craciun de acel indice ELLI..("ELLI: European Lifelong Learning Indicators), studiul se face in lumina unei noi paradigme a filosofiei invatarii, cei patru piloni ai oricarui sistem de invatamant: a invata sa stii (learning to know), a invata sa faci (learning to do), a invata sa traim impreuna (learning to live together) si a invata sa fii (learning to be - Learning as Personal Growth)"). Uitandu-ma in urma, constat ca sunt de acord cu ce spune dna Craciun..

  Pot spune ca geometria invatata in anii de gimnaziu, o stiu si acum(mi-a placut foarte mult, i-am gasit foarte multe aplicatii in practica - mai ales pentruca mi-a fost prezentata ca o parte a multor aplicatii ingineresti si tehnice, multe avand placerea sa le descopar personal).

  Sunt curios cati ministrii ai invatamantului au abordat problema aceasta a modului de transmitere a cunostintelor si cati pot gasi o solutie viabila.
  Adica eu tot nu pot sa inteleg de ce aceste semnale clare din partea profesorilor nu sunt receptionate "la varf" si "transformate" intr-un sistem de invatamant mai performant?!?!??!
 • +5 (5 voturi)    
  Gheba si inginerii Romaniei (Miercuri, 6 februarie 2013, 13:11)

  George Romania [anonim]

  Unde sunt culegerile lui Gheba de alta data?
  Haideti sa il intrebam pe Dl. Gheba, cum i se par domniei lui manualele. Cred ca ar fi cel mai in masura sa raspunda.
 • 0 (8 voturi)    
  Sistemul e problema #1 (Miercuri, 6 februarie 2013, 13:12)

  daydr3am3r [utilizator]

  Matematica predata in scoala generala dar si in liceu este, din punctul meu de vedere, mult prea usoara.
  Problema nu consta in cat de grea este materia ci cat de prost este organizata si predata dar si cat de prost este organizat sistemul de invatamant actual.

  Elevii nu sunt invatati sa gandeasca si sa invete, ei punand accent pe note pentru ca le trebuie la admitere.
  Mai mult, ei(si nu numai) nu vad utilitatea acestei materii.
  Matematica are ca rol principal dezvoltarea unei gandiri logice, nu doar de a forta pe cineva sa memoreze formule.

  O alta problema consta in lipsa unor demonstratii practice sau macar a unor explicatii. Elevul trebuie sa stie la ce poate fi folosit ceea ce el invata pentru ca altfel pentru el matematica nu va fi decat alta materie la care trebuie sa treaca. Si asta este valabil pentru orice materie, nu doar pentru matematica.

  Toate problemele astea trebuie rezolvate in clasele I-VIII.
  Astfel, nu numai ca elevi vor intelege exact la ce foloseste fiecare lucru invatat, dar isi va forma o idee clara asupra drumului pe care vrea sa il aleaga in viata.

  La liceu lucrurile se schimba. Spre deosebire de alte state, liceul in Romania este impartit pe profile si sectii.
  Din pacate, asta nu ajuta prea mult atat timp cat numarul de materii nu scade.
  Daca ma duc la Mate-Info, ma astept sa fac matematica si informatica, nu 3 ore de istorie, 3 de geografie, 3 de chimie, latina, religie si alte materii care nu au nicio relevanta.

  Evident, nu zic ca ar trebui inlocuite dar accentul ar trebui sa cada pe matematic si informatica. Acest lucru este valabil si pentru celelalte sectii.
  Am dat ca exemplu Mate-Info pentru ca vorbim de matematica aici si pentru ca aceasta sectie are cea mai stufoasa materie.

  Personal am ramas surprins sa vad ca foarte multi din cei ce au intrat la Mate-Info habar nu aveau ce urmau sa faca, au vrut la Info doar pentru ca e "cool" iar apoi s-au trezit ca nu fac fata materiei. Si asta e valabil pentru toate sectiile.
  • 0 (0 voturi)    
   Exact! (Miercuri, 6 februarie 2013, 20:41)

   Mihail4321 [utilizator] i-a raspuns lui daydr3am3r

   Au venit la Mate-Info pe baza notelor umflate (nu e cazul sa precizez cum). Normal ca nu fac fata. Cred ca 50% din locurile din liceu sunt ocupate de acesti elevi, devansand elevi mai buni de la scoli cu profesori exigenti.
   Au tinut cont numai de "moda" si nu de ce facultate vor urma. Oare cati din ei au continuat cu mate-info sau inginerie?
   Si in continuare va fi la fel, deoarece se tine cont de medii la admitere.
  • +1 (1 vot)    
   altul care se trezeste vorbind aiurea (Joi, 13 iunie 2013, 22:54)

   cccdan [utilizator] i-a raspuns lui daydr3am3r

   Tu ai habar ce matematica se face in liceu?
   Numere complexe in clasa a 9a? Calculus in clasa a 11a? Algebra abstracta in clasa a 12a?
   Asta e matematica "usoara"?
 • +4 (4 voturi)    
  Sistemul e problema #2 (Miercuri, 6 februarie 2013, 13:16)

  daydr3am3r [utilizator]

  Tocmai de asta este necesara o abordare practica a materiei in care elevul sa inteleaga ce face fiecare materie, la ce ii foloseste, DE CE O INVATA si care este scopul disciplinei respective astfel incat cand ajunge la liceu sa stie exact ce vrea sa faca si de ce a vrut sa intre la sectia X si mai mult, sa nu se trezeasca ca nu e in stare sa tina pasul cu restul.

  Evident, pentru asta este necesara si o implicare serioasa din partea profesorilor si a parintilor.
 • -3 (5 voturi)    
  "Astept provincia" (Miercuri, 6 februarie 2013, 13:23)

  George Romania [anonim]

  Mergem acum la clasa a 7-a:

  Fie x si y nr. rationale pozitive.
  Demonstrati ca printre numerele x, 1/y; 1/x +y, exista cel putin unul > 1,41 si cel putin unul < 1,42.

  Intrebarea mea este:
  la ce ii foloseste sa stie sa faca asa ceva?
  Unde foloseste asta? ....
  Vreau 3 raspunsuri. Dar nu de genul - ii dezvolta gandirea ...aia nu tine...s-au vazut rezultatele de la admiteri..
  Deci: cine imi da si mie 3 situatii in care are nevoie sa stie asa ceva.
  • 0 (0 voturi)    
   As raspunde... (Miercuri, 6 februarie 2013, 15:13)

   Catz Kitty [utilizator] i-a raspuns lui George Romania

   ... in acel interval de numere reale exista o infinitate de numere care indeplinesc aceasta conditie :)
   Si asta pentru ca daca exista unul, exista o infinitate.
   Iar "cel putin" este inutil in enunt.
  • +2 (4 voturi)    
   "vreau trei raspunsuri" (Miercuri, 6 februarie 2013, 16:18)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui George Romania

   Iata cateva.

   Problema este utila:

   - ca sa exersezi tu modul imperativ pe forumul Hotnews;

   - pentru ca parintele sa aiba un argument de ce nu-i cumpara elevului cate un IPhone pe trimestru;

   - pentru a vedea daca elevul are sau nu inclinatii pentru calcule abstracte, adica acele lucruri care nu iti aduc direct bani in buzunare, dar pot fi baza unei meserii banoase (asta se intampla cand alti "prosti" te platesc ca sa gandesti si sa calculezi);

   - pentru ca elevul sa inteleaga ca in matematica se poate cere dovedirea "existentei" fara sa se ceara sau fara sa se poata calcula efectiv acea marime; este o tehnica care a insemnat progresul omenirii pana la regresul de astazi;

   - pentru ca elevul sa dovedeasca ca poate intelege si aplica "rationamentul prin reducere la absurd", care este o tehnica pe care au dezvoltat-o grecii mii de ani mai inainte si care a fost destul de utila omenirii;

   - pentru a verifica daca elevul intelege ca
   daca a<b, atunci 1/a>1/b (chiar sunt destui care cred ca daca 3>2, atunci o treime este mai mare decat o jumatate!)

   - pentru a vedea daca elevul recunoaste macar ca 1.41<sqrt(2)<1.42 , lucru pe care tot grecii l-au constatat acum mii de ani si pe care l-au folosit din plin in treburile practice.

   Vorbesti despre o problema dificila, care nu ar trebui adresata oricarui elev.

   Matematica dezvolta gandirea.
   Poti sa gandesti si fara matematica.
   Poti chiar sa nu gandesti de loc, "care-i problema?".

   La inceputul secolului 20, in UK inca se invata la scoala greaca veche. Au supravietuit si fara ea, acum invata cu greu engleza. Matematica.... nu prea. Nu sunt nici fericiti, nici nefericiti- nici nu inteleg ca au o viata buna, pe spinarea altora.
  • 0 (0 voturi)    
   Cerinta (Miercuri, 6 februarie 2013, 20:44)

   Diana125di [utilizator] i-a raspuns lui George Romania

   Bine era daca puneai niste paranteze unde trebuia!!!
   • 0 (0 voturi)    
    de fapt... (Joi, 7 februarie 2013, 8:03)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui Diana125di

    enuntul nu are nevoie de paranteze.

    Se poate rescrie cam asa:
    Demonstrati ca printre numerele rationale pozitive a, b; 1/a +1/b, cel putin unul este> 1,41 si cel putin unul este < 1,42.
    • 0 (0 voturi)    
     R pt minus (Joi, 7 februarie 2013, 15:25)

     Diana125di [utilizator] i-a raspuns lui minus

     Pai asta nu prea seamana cu enuntul initial.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu seamana? (Joi, 7 februarie 2013, 17:10)

      minus [utilizator] i-a raspuns lui Diana125di

      Seamana dupa substitutia a=x, b=1/y;
      Iar atat 1.41 cat si 1.42 sunt aproximatii ale lui "radical din doi".
      Problema este facuta cat mai incurcata ca enunt, si aici "George Romania" are si el dreptatea lui... macar enuntul are trebui sa fie clar.
      • 0 (0 voturi)    
       R2 (Vineri, 8 februarie 2013, 10:43)

       Diana125di [utilizator] i-a raspuns lui minus

       Asa se justifica faptul ca am cerut paranteze.
       Era scris 1/a+b. Ce inseamna: 1/(a+b) sau (1/a)+b.
       In enuntul dat de dvs., e mult mai clar. Cum editorul de text permite doar line de fractie oblica, punerea corecta a parantezelor devine, spun eu, foarte necesara.
       • 0 (0 voturi)    
        Nu prea... (Vineri, 8 februarie 2013, 11:21)

        minus [utilizator] i-a raspuns lui Diana125di

        fiindca ordinea operatiilor spune ca impartirea se face inaintea adunarii.
 • 0 (0 voturi)    
  interesant (Miercuri, 6 februarie 2013, 13:46)

  ica68 [utilizator]

  http://www.viespar.ro/?reff=33dffff7b36fe42f05acbed15b20617a
 • +5 (7 voturi)    
  Matematica de prin anii 80 si cea de azi (Miercuri, 6 februarie 2013, 13:49)

  hahahaha [utilizator]

  Sunt profesor si am predat matematica inca de prin 1980, asa ca pot sa evidentiez cateva diferente in ceea ce priveste bazele educatiei matematice , din perioada scolii generale.
  Inainte de 1989 suportul material pentru studiul matematicii era manualul, mai consistent decat acum, care continea explicatii clare, aplicatii practice si exercitii gradate, de exemplu vestitele manuale de clasa a VIII-a de Hollinger. Suplimentar se utilizau doar cateva culegeri verificate si foarte cuprinzatoare (Caba, Carbunaru, Schneider, Gheba) .
  Manualele erau atat de clare incat , daca un elev mediu lipsea o ora la predare , era in stare sa recupereze aproape total, doar prin lucru independent cu manualul.
  Metodica si continuturile predate nu sufereau modificari anuale, ca acum si ca fiu mai clar , un profesor stia inca de la intrarea elevului in clasa a V-a ce materie va preda pentru acesta in clasa a VIII-a . Azi schimbarile de continuturi, principii metodice si cerinte sunt atat de dese incat aproape anual apar modificari de substanta. iar manualele de gimnaziu nu mai contin materia specifica clasei respective fiind defazate cu cate cel putin un an.
  Extrem de important este si faptul ca aproape aceeasi cantitate de materie se preda azi in 4 ore pe saptamana , urmand ca profesorul sa mai asgure suplimentar ore de consultatii (si asta depinde de profesor si de dorinta elevilor de a participa), ore neplatite desigur ca asa este in Romania - unde unii trebuie sa munceasca mai mult decat altii dar pe aceeasi bani . In trecut aceeasi materie se preda in 5 ore pe saptamana.
  Mare parte din scaderea masurata prin evaluari se datoreaza si acestei de-a cincea ora lipsa.
  Legat de drepturile cadrelor didactice va invit sa sustineti petitia
  http://www.petitieonline.ro/petitie/36340145
 • +2 (2 voturi)    
  Perfect de acord cu domnul Radu Gologan (Miercuri, 6 februarie 2013, 14:52)

  pablo [utilizator]

  Perfect de acord cu profesorul lotului olimpic. Se vede că vine din "teren", că nu vorbeşte din afară, ca cercetător sau psiholog, ministru, fost ministru, funcţionar şi alte cele. Sunt şi eu absolvent de matematică al Facultăţii de Matematică din Timişoara (de la Universitate), dar, dincolo de asta, am un copil în clasa a 5-a. Un copil bun, cu bursă, clasat între primii din clasa sa, la o şcoală foarte bună. Cu toate acestea, pot afirma că ce se întâmplă în şcoala românească, în special la matematică, e complet rupt de realitate, bazat pe o curriculă depăşită şi pe metode inadecvate. Cei mai mulţi copii nu au nimic de câştigat din ceea ce li se predă!!!
 • +2 (2 voturi)    
  De pe margine (Miercuri, 6 februarie 2013, 14:58)

  untip [utilizator]

  Scoala , din punctul de vedere al elevilor, a devenit ceva necesar nu ceva neaparat placut. Copii incep sa o perceapa doar ca un lucru pe care trebuie sa-l treaca de aceea asa zisa "invatare" a acestora devine doar o goana dupa note nu o invatare pentru sine. Profesorii in anumite cazuri par sa fie ori dezinteresati de soarta viitoare,ori nu analizeaza situatia si nu vad decat autosuficienta promovarii a 4,8,12 clase si gasirea unui loc de munca.Parintii nu acorda atentia necesara copiluli pe partea educativa daca vad ca la suprafata acesta sta relativ bine (ma refer la note, copii invata mecanic) sau mai rau , nu acorda atentie copilului. Profesorii nu cred sau nu doresc nici ei batai de cap si nu pun note obiectiv,nu vad decat scopul de moment. Mie personal imi pare bine ca in aceasta tara mai exista si profesori responsabili. Este interesant sa urmaresti aceasta goana dupa note sau diplome a unora in comparatie cu nepasarea altora care sunt atrasi de alte lucruri decat formarea pe sine sau pe de alta parte dedicarea anumitor copii pasiunii lor si dorinta acestora nativa de a excela. Se creeaza un hau intre acestia si profesorul ori nu mai are sanse de a-l umple. Matematica nu este un obiect greu in sine ci doar unul care trebuie sitiut cum sa fie apucat astfel incat oricine sa-l inteleaga.
  Sau daca exista profesori responsabili unii elevi se complac in mediocritate si nici macar nu incearca sa priveasca in viitor.Testele acestea nu reflecta reaparat inteligenta copilului ci doar o anumita capacitate a acestuia. Copilul nu este invatat sa isi foloseasca abilitatile native in viata ci chiar uneori este fortat sa isi remodeleze modul de a fi pentru a satisface anumite dorinte. Scoala ar trebui ca nu numai sa arate defectele si sa le corecteze ci si sa imbunatateasca atuurile fiecaruia. Chiar si un eleve mediocru se poate evalua pe sine pentru a-si gasi un domeniu care sa-l puna in valoare. Pasiunile deobicei imping cel mai mult pe cineva.
 • +2 (2 voturi)    
  matematica (Miercuri, 6 februarie 2013, 15:03)

  MIMT [utilizator]

  ca sa reformam sistemul trebuie sa depasim faza aceasta. matematica nu trebuie invatata de toti elevii si in nici un caz nu trebuie sa o privim ca pe ceva esential. unii elevi sunt dedicati catre alte materii care au mai multa aplicabilitate in practica (chimie, fizica, biologie...). nu vi se pare ciudat ca admiterea la profilul uman sa se dea la matematica? germania este o putere in primul rand datorita inovatiei din chimie (cele mai multe patente pentru materiale "plastice" ), fizica /inginerie (auto si feroviar) si biologie (noi suntem cobaii lor pentru substante si plante noi folosite in agricultura).
  asa ca mai bine oferiti elevilor mai multe materii utile si ar trebui sa le dati posibilitatea sa aleaga din generala ce cursuri sa frecventeze.
 • -1 (3 voturi)    
  :( (Miercuri, 6 februarie 2013, 15:52)

  owl [utilizator]

  1. este aberant sa ceri unui copil de clasa a 4-a sa rezolve probleme cu segmente , care descriu de fapt sisteme de acuatii de gradul 1, cu 2-3 necunoscute, in care termenii au inmultiri complicate. Pot intelege problemele simple, cu adunari si scaderi. Nu le pot intelege pe cele cu inmultiri si impartiri.

  2. este aberant sa fortezi parintii sa cumpere 2-3 culegeri , apoi sa lucrezi de pe ele si sa nu faci ceea ce e in manual, ca sa demonstrezi parintilor ca le trebuiau culegerile . Si cara copilul 7-8 kg de hartie zilnic ...

  3. au pus calificative la clasele 1-4, dar au aparut concursurile cu note. Ce concurs poate fi la clasa a-2a ? Evident, nu inteleg nici parintii care isi chinuie copii la acest nivel.

  dar trebuie pastrata materia in aceasta stare aberanta, pentru ca profesorul are nevoie de orele de meditatii ca sa supravietuiasca. editurile castiga, parintii cred ca ei "se descurca" - toti sunt multumiti.

  de ce ar trebui schimbat ceva?
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Miercuri, 6 februarie 2013, 18:20)

   owl [utilizator] i-a raspuns lui owl

   am uitat sa adaug asta : fie ca vrem, fie ca nu vrem, sistemul se va schimba in urmatorii ani; tableta va fi pe masa oricarui elev ce trebuie instruit, si in consecinta si metodele se vor modifica. Discutam insa probabil de 10 ani de aici inainte, pentru Romania...
   • +1 (3 voturi)    
    fie ca vrem, fie ca nu vrem.... (Miercuri, 6 februarie 2013, 19:58)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui owl

    omenirea a intrat intr-o faza de tampire, si este incurajata sa ramana asa fiindca este mai usor manipulabila...

    "Instruirea" cu informatie facila nu va insemna niciodata "ascutirea mintii", asa cum pastilele de slabit nu pot suplini o viata sanatoasa, cu un regim adecvat....

    Matematica este ceva care iti da un plus si claritate in gandire. Matematica facuta "cu toptanul" sau facuta din scarba, sau luata de pe internet nu ajuta la nimic!
    • -2 (2 voturi)    
     :) (Joi, 7 februarie 2013, 18:10)

     owl [utilizator] i-a raspuns lui minus

     sa ne intoarcem in epoca de piatra, si fiecare sa o ia de la inceput : sa descopere focul, fierul, roata.... pentru claritate in gandire...

     mai degraba "omenirea" i-a adus pe cei din faza de timpire, in faza de a le da o sansa sa faca ceva cu viata lor. Vrei sa te instruiesti ? Ai informatie peste tot....

     PS. sper ca nu esti profesor... si daca esti, ca nu imi vei educa niciodata copilul.
     • +1 (1 vot)    
      nu sunt profesor... (Vineri, 8 februarie 2013, 10:53)

      minus [utilizator] i-a raspuns lui owl

      Da, informatia este peste tot si nimeni nu te opreste sa o accesezi.

      Dar daca tu nu intelegi ca instruirea fara efort este apa chioara, degeaba umbli din profesor in profesor cu copilul... Poate ai norocul sa dai peste un educator care sa il faca sa gandeasca, poate nu.
      Nu este problema mea, oricum!
 • +1 (1 vot)    
  Matematica (Miercuri, 6 februarie 2013, 15:57)

  AlexandruCosmescu [anonim]

  Nu este grea, uni profesori nu predau eficient. Nu-si dau interesul(argument - sunt prost platiti), trebuie sa taci, altfel risti sa-ti pui paie-n cap. Primeaza meditatiile. Mare pacat, sunt parinti care poate muncesc pe un salariu mai mic si totusi muncesc, nu au ce sa faca .
 • +3 (3 voturi)    
  Măi copii ! (Miercuri, 6 februarie 2013, 22:29)

  vasilegheorghe [utilizator]

  De sute de ani matematica și logica sunt asimilate de 10 20 de procente din învățăcei în măsură mulțumitoare , ce aveți fraților acum ? Vreți 80-90 /?
  Sunt de acord cu voi toți , vă rog să vă aduceți aminte de clasele pe unde ați trecut ca elevi și să analizați performanțele de atunci ale colegilor voștri! Vrem cu toții ca 80-90 la sută din elevi să exceleze dar elevii noștri nu înfrâng handicapul natural din lene , așa că merg mai departe doar cei cu calități adecvate ! 10 , maximum 15 procente ! Am predat la licee și gimnazii 27 de ani și acum recunosc în două ore posesorul de creier din clasă (, chiar dacă
  nu știe tabla înmulțirii !)
  În pădure aproape toți arborii sunt la fel la privit dar din esența potrivită scopului (matematica în acest caz ) puțini !
  Deci , sănătate !
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 decembrie 2013, 16:33)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 decembrie 2013, 16:38)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Un articol foarte bun, felicitări! (Luni, 2 august 2021, 7:43)

  alex.stoica [utilizator]

  Felicitări pentru articol. Doamna Ileana este o scumpă, am cunoscut-o personal.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by