Guvernul a amanat intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila pana pe 15 februarie

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 30 ianuarie 2013, 17:14 Actualitate | Esenţial

Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care amana intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila pana pe 15 februarie. "Urgenta actului normativ este justificata de faptul ca neadoptarea masurilor ar duce la blocaje la nivelul instantelor si la sporirea numarului proceselor avand ca obiect judecarea recursurilor, in conditiile in care infrastructura necesara functionarii noului sistem procesual civil nu este suficienta. Prin urmare, intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila se amana pana la data de 15 februarie 2013", informeaza Guvernul.

Potrivit acestuia, amanarea este necesara in vederea finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil.

  • Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a sustinut, saptamana trecuta, ca nu ar mai fi necesara reamanarea intrarii in vigoare a Codului de procedura civila, avand in acest sens semnale atat din partea Presedintiei, cat si a Parlamentului ca vor depune toate eforturile, asa incat procedura sa fie finalizata la 1 februarie. Luni, ministrul Justitiei a anuntat ca noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie, fiind pregatita o ordonanta "in situatia in care procedurile parlamentare s-ar fi incalcit cumva".
Totodata, Ordonanta abroga dispozitiile din Codul de procedura civila a caror neconstitutionalitate a fost constatata prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 967/2012.

Termenele pentru intrarea in vigoare stabilite de Ordonanta de Urgenta
  • Sedintele de informare despre mediere in cauze civile: 15 februarie, odata cu intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila
  • Sedintele de informare despre mediere in cauze penale: data de intrare in vigoare a noului Cod de Procedura Penala
  • Sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata in cazul neindeplinirii de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea: 1 august 2013.


Citeste mai multe despre   

Citeste pe Stirile ProTV

Sotia pune poze pe Facebook din Italia, iar el schimba scutece. Povestea lui Radu, romanul care isi creste singur cei 5 copii

Mirajul unei vieti mai bune in strainatate destrama tot mai multe familii din Romania. Victime ale fenomenului sunt copiii care raman in tara, ingrijiti de un singur parinte sau de bunici. Intr-o comuna din Cluj, un tata isi creste cu greu cei 5 copii, cel mai mic in scutece, dupa ce sotia plecata la munca in Italia i-a spus ca nu se mai intoarce acasa.
3000 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version