Premierul Victor Ponta a declarat marti ca ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, va declansa o noua procedura pentru selectarea candidatilor la functiile de procuror general si de sef al Directiei Nationale Anticoruptie, dupa ce primele doua nominalizari au fost respinse de Consiliul Superior al Magistraturii si de presedintele Traian Basescu.

"Am discutat faptul ca in urma respingerii celor doua propuneri, ministrul justitiei a fost alaturi de mine, va declansa o noua procedura, am cerut ca la noua procedura sa pornim nu cu ideea de a ne sabota unii pe altii, ci de a convinge ca procedura este transparenta, cum cred ca a fost si cea anterioara, nu putem porni spunand sa nu se inscrie candidatii, si sa ne propunem cu totii ca in cel mai scurt timp sa avem sefi ai parchetelor numiti pe o procedura transparenta, nu la solicitarea presedintelui, nici a ministrului justitiei, ci dintre procurorii care corespund acestei functii", a spus Victor Ponta, dupa ce a participat la sedinta sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Primul ministru le-a spus membrilor CSM din cadrul sectiei de procurori ca Guvernul nu se va implica in acest proces: "Guvernul si tot ceea ce reprezint din punct de vedere politic nu dorim, nu ne-am implicat si nu ne vom implica. Judecatorii si procurorii sunt singurii care isi aleg structurile de conducere".

Totodata, Victor Ponta le-a explicat procurorilor care este pozitia sa fata de statutul acestora. Astfel, el a reafirmat ca isi doreste ca, in viitoarea constitutie, procurorii sa isi pastreze mai departe statutul de magistrati, dar sa fie "adevarat independenti", in sensul eliminarii controlului ierarhic, citand exemplul Italiei.

"In momentul in care oamenii politici au atributii in numirea sefilor de parchete inevitabil apare un element politic. Propunea mea a fost hai sa facem procurorii cu adevarat independenti, sa nu mai existe control ierarhic, sa nu mai avem impresia ca cine numeste procurorii generali controleaza toti procurorii", a subliniat Victor Ponta.

In opinia sa, aceasta independenta este valabila in sensul "controlului ierarhic de la nivelul cel mai inalt", in conditiile in care procurorii se vor supune controlului ierarhic la fel cum se intampla in cazul controlului judecatoresc.

Aceasta viziune este insa valabila pentru viitor, respectiv dupa schimbarea constitutiei.

In ceea ce priveste actuala procedura, primul ministru a precizat: "Nu poti sa lasi presedintelui un drept de veto pentru ca presedintele, nu personalizam, este tot un om politic. Daca vorbesti de independenta procurorului, atunci nu mai are nicio treaba nici ministrul justitiei, nici presedintele", a explicat acesta.